Progi zwalniające z kolei są czasem nieoznakowane lub oznakowane źle - już ze dwa razy AM uratowała zawieszenie mojej Madzi. 
Obruszacie się nie potrzebnie. Żeby było jasne - progi zwalniające mam i ja. I to wcale nie dlatego, żeby nie pędzić tymi ulicami z szybkością światła. Progi na ogół (no właśnie) montuje się z określonego powodu. Tam też należy być szczególnie ostrożnym. Nie widzę więc nic dziwnego w tym, że niektórzy chcą mieć informację, gdzie należy zwiększyć swoją czujność. Podobnie zresztą jak w "niebezpiecznych miejscach" - to też mam (wraz z sygnalizacją dźwiękową). I wierzcie mi - nikomu nic do tego. Nie chce ktoś mieć progów? No to nie dodaje do ulubionych. Mi psu na budę np. "Kioski ruchu". Ale może ktoś taki jest, kto lubi wiedzieć, gdzie może kupić ulubioną gazetę, będąc na wakacjach. Albo gdzie może wrzucić list do skrzynki pocztowej. A tak - będąc ostatnio w mieścinie wypoczynkowej naganiałem się próbując zlokalizować skrzynkę - nikt nie wiedział, a tak "zapytać się" AM. W wersji 4 już nie ma tego obciążenia co w v.3 i dzięki bogu (lub partii ;p). Dlatego dziwi mnie Wasza, Panowie postawa - wyrzucić kosze na śmieci?! Jeśli komuś potrzebne, to niby dlaczego? Próbowaliście kiedyś znaleźć wolnostojący kosz na śmieci w Wiedniu (Austria

- jest ich jak na lekarstwo! Aż się dziwię, że miasto to jest takie czyste

. Automapa nie musi służyć tylko i wyłącznie (pomimo swojej nazwy) do nawigacji w ruchu kołowym. Może równie dobrze wskazać gdzie (i którędy) jest najbliższa "Żabka", która jest czynna 24h/dobę w dni powszednie i święta. Albo też gdzie jest najbliższy salon fryzjerski. Oczywiście można użyć do tego innego programu w którym będzie się gromadzić bazę danych na ten temat, ale PO CO? Dla mnie AM z ogromną bazą punktów użytkownika (z których subskrybuję zaledwie niewielką część) jest niezastąpionym pomocnikiem, uzupełniającym moje "prawiewszystkomające" Mio A701. Mobilne.net przypomina mi wikipedię, gdzie również od czasu do czasu można znaleźć głupotę, ale dzięki pracy społeczności jest ogromną skarbnicą wiedzy. I nie obruszam się, gdy znajdę wpis opisujący jakąś błahostkę. Może komuś innemu jest ona potrzebna?
W Automapie v3 duża baza danych PU była obciązeniem dla programu, niejednokrotnie uniemożliwiając jakąkolwiek pracę. Wtedy to miałem kilka baz danych, do jazdy było "minimum" (np. stacje benzynowe, LPG, niebezpieczne miejsca, radary, itp), osobno były sklepy, miejsca wypoczynkowe, itp. Wersja 4 wprowadziła nareszcie wygodne gospodarowanie całymi zasobami POI. Nie muszą być one wyświetlane czy sygnalizowane, u mnie tylko te najważniejsze mają "zaszczyt" być wyświetlone na mapie - unikam dzięki temu nieczytelności mapy, a nie pozbawiam się możliwości wyszukania określonego, interesującego mnie w danym momencie obiektu. Np. chcę odnaleźć najbliższe Tesco i tam dojechać - żaden problem. Będąc na miejscu szukam najbliższego bankomatu WBK i też go znajduję, pobieram gotówkę i udaję się do najbliższego muzeum, które też mam w mojej bazie PU. Jeśli ktoś wykorzystuje bazę mobilne.net tylko do nawigacji samochodowej, być może tych punktów do swoich ulubionych dodawać nie będzie. Wystarczą mu pewnie potencjalne radary i stacje benzynowe. Jego wybór, prawda?
Reasumując - mam nadzieję, że nie dojdzie do tego, żeby kilka osób, które mają jedynie słuszne pomysły, próbowało je narzucać innym. To już było. III Rzesza (może i IV RP?!). Zrozumcie proszę, że jeśli Wam się nie podoba to, że ktoś lubi wiedzieć, gdzie stoi najbliższy kosz na śmiecie to powinien mieć taką możliwość. Właśnie - możliwość. Wy z niej możecie świadomie zrezygnować. Ale macie wybór. Odmawiając takiego wyboru innym stawiacie się w niezbyt przychylnym świetle.
Ps. żeby nie było wątpliwości, dzieciuchem nie jestem, cztery dychy na karku też mam. Co nie oznacza, że uważam, iż ktoś o połowę młodszy gada głupoty, tylko dlatego, że się ze mną nie zgadza. Mój wiek, nie daje mi żadnego prawa do uzurpowania sobie bycia mędrcem.