Co dalej??

• 20 Odpowiedzi
  • 7260 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
Co dalej??
« dnia: Wrzesień 13, 2007, 13:13:53 »
Zgodnie z zapowiedzią poi mobilne net 10 września zaprzestał pracy.

Podobno zasoby zostały przekazane do Adminów (??) PDAClubu.

Jakie są/będą ich dalsze losy??

Nie dość, że dość dużo tych punktów tam było to i użytkowników AM 3.x jest nadal wielu (niektórzy użytkują ja równolegle do AM 4.x) i szkoda by było, żeby nagle to przestało funkcjonować.

A jakoś nie widzę żadnej informacji na ten temat, choć był czas, żeby się do tego przejęcia przygotować i niemal z chwilą zaprzestania  tamtej strony wystartować z nową funkcją/stroną na PDAClubie.

Polecam Regulamin forum !!

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
Odp: Co dalej??
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2007, 10:08:06 »
Próbowałem lobbować na tym forum powstanie nowego serwisu ale jakoś nikt nie chciał się zdeklarować.
Pewnie będziemy skazani na miplo i koniec.  :(

*

Dżeju

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 15, 2007, 10:38:06 »
Trzeba by robić to nadal (lobbować), ale jak ?  Może należałoby rozszerzyć jego funkcjonalność o inne programy do nawigacji ?

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 15, 2007, 11:10:35 »
Może należałoby rozszerzyć jego funkcjonalność o inne programy do nawigacji ?
Musi być ogólnodostępny i bezpłatny, a wtedy mamy pewność popularności. Tylko do tego trzeba zapaleńców a tych ostatnio brakuje.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 15, 2007, 22:35:44 »
Przypuszczam, że zapaleńcy by się znaleźli. To w końcu jest całkiem spora rzesza ludzi, którzy na tyle przywykli do AM 3.x, że nie chcę z niej rezygnować, a z drugiej strony z rozmaitych powodów nie mają ochoty na AM 4.x.

Do tego całe mnóstwo użytkowników piratów. To też użytkownicy POI z dawnego poi.mobilne,net (pomijając moralną stronę ich działania jako użytkowników wersji skrakowanej).

Problem jak dla mnie leży gdzie indziej.

Admini, moderatorzy, ktoś w PDAClubie  dostał bazę (zgodnie z oświadczeniem twórców MIPLO) i .... usiadł na niej i "siedzi".

Nawet zapaleniec nic nie zrobi bo nie ma na czym, nie ma gdzie tego wpisać, skąd pobrać, wymienić.

Więc mój post jest formą z jednej strony lobbowania za POI dla AM 3.x a z drugiej jest formą nacisku na PDAClub, żeby tą bazę przywrócić do życia.

Bo tyle było rok temu obiecywania, deklaracji, potępiania i generalnie bicia piany, że możnaby po niej na drugą stronę Wisły przejść. A teraz .... woda w usta i nic się nie dzieje.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 16, 2007, 10:35:03 »
Więc mój post jest formą z jednej strony lobbowania za POI dla AM 3.x a z drugiej jest formą nacisku na PDAClub, żeby tą bazę przywrócić do życia.

Głos piękny ale myślę, że nie warto przejmować się złodziejami (piratami). Wolę zauważyć użytkowników innych programów, którzy do tej pory mieli możliwość pobierania interesujących ich POI. Teraz nie tylko nie mają takiej możliwości ale nie mają potrzeby pracować nad rozwojem nowego serwisu.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 16, 2007, 12:54:58 »
Nie oszukujmy się - stworzenie serwisu rejestrowania i wzajemnej wymiany POI, to jest poważny projekt. Wykraczający poza hobbystyczne możliwości zrobienia tego ze szwagrem, po godzinach. I nie jest to kwestia kosztów powierzchni dyskowej, postawienia serwera i udostępnienia go na szybkim łączu, jak to sugerowano w czasie burzliwej dyskusji dwa lata temu.

Problem polega na dwóch rzeczach - czasochłonności stworzenia i - potem - obsługi bazy, wraz ze wszystkim mechanizmami dodawania, kasowania, restrykcji, zmian, wyszukiwania, etc., etc. i, po drugie, merytorycznej biegłości w projektowaniu, tworzeniu i obsłudze takiej bazy. Słowem - leszcz tego nie zrobi, mimo że ma dużo czasu, zaś kozak "dobry w te klocki" zwykle czasu na to nie ma, przynajmniej nie tyle, ile projekt wymaga.

Kwestia integracji takiego serwisu z aplikacją (AM3) jest problemem odrębnym i wtórnym. Ale również ważnym, bo stanowiącym o wygodzie użytkowania.
Nie mniej istotne jest pozyskanie nawiedzonych abonentów, którzy będą karmić bazę nowymi punktami i aktualizacją dotychczasowych. Bo przecież admin tego nie zrobi.

Tworzenie alternatywy dla MIPLO/Mobilne, jeżeli nie zostanie przeprowadzone w sposób profesjonalny (koszty osobowe), jest skazane na wyprodukowanie potworka, na który wszyscy będą sarkać. Chciałbym zobaczyć chętnych, którzy w euforii czynienia dobrze ludzkości podejmą się tego zadania, po czym zostaną poddani permanentnym bluzgom przez tę ludzkość. Bo coś nie działa, lub nie działa wg. naszych wyobrażeń. Widzieliśmy to w średnim stadium zaawansowania mobilne.net.

Trzeba jeszcze dodać, że osoby, które stawiłyby czoła takiemu projektowi, musiałby mieć trzy przymioty łącznie: być biegłym w rzemiośle, mieć duuuużo czasu i mieć fioła na punkcie nawigacji. Bo ten ostatni determinuje skłonność do poświęcenia i nakładów. No, i bardzo wyrozumiałych członków rodziny, którym wystarczy chleb z dżemem, bo dziś trzeba ludzkość zaopatrzyć w POI do AM3. Sądzę, że ten ostatni czynnik miał pewną wagę w komercjalizacji mobilne.net.

Takie serwisy jak PDAclub stawały się profesjonalnymi, ale darmowymi, wortalami w sposób ewolucyjny. Krok po kroku budowano narzędzia, zdobywano sprzęt, finansowanie, dobre relacje ze źródłami informacji i sprzętu do testów, wreszcie autorytet w branży i wiernych subskrybentów. Nie sądzę, by możliwym było stworzenie dziś czegoś alternatywnego, z dnia na dzień, czy z miesiąca na miesiąc. Nawet za bardzo dużą kasę. Nie mówiąc o pomyśle hobbystycznego podejścia do stworzenia/odtworzenia takiego projektu.

Pewnie są ekipy - stowarzyszone, zaprzyjaźnione, zorganizowane, profesjonalne, które - stanowiąc zgrany zespół (jak PDAc) - dałyby radę z budową alternatywy MIPLO. Nie poświęcając połowy życia każdego z członków ekipy na uszczęśliwianie społeczności nawigacyjnej darmowym serwisem POI. Ale skąd wziąć tę determinację, o której wspominałem?

Nie każdy ma fiksację na punkcie GPS, jak Premier z Żoliborza na punkcie Układu.

Proszę nie traktować niniejszego jako głosu malkontenta. To tylko trzeźwa ocena rzeczywistości.
Sam wciąż marzę o serwisie, który byłby miejscem wymiany POIs dla wszystkich ważniejszych aplikacji nawigacyjnych. Tylko oddzielam marzenia od rzeczywistości.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 16:43:12 wysłana przez Moi »

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 16, 2007, 21:42:23 »
I daltego po raz kolejny powtarzam, że pytanie zadane w tytule jest PRZEDE WSZYSTKIM pytaniem do właścicieli domeny i adminów PDAClubu.

Bo to oni:

- deklarowali objęcie i poprowadzenie serwisu działającego analogicznie do poi.mobilne.net
- dostali punkty zgromadzone przez użytkowników z dniem zamknięcia serwisu poi.

Był czas na przygotowanie sie do tego, o ile mnie pamięć nie myli to nawet pojawiła się informacja, że są niemall przygotowani do tego, a teraz czas minął, serwis poi.mobilne.net nie działa i ... kicha.

W tej sytuacji należy zauważać i doceniać próby radzenia sobie z problemem przez osoby prywatne, samodzielnie.

I tym bardziej należy zauważać, że portal, który miał się tego podjąć nie wywiązuje się ze złożonej deklaracji.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 16, 2007, 21:45:21 »
Moi, szanuję twoje zdanie ale ciśnie mi się w gardle parę uwag.
1. Nikt nie mówi o wielkim serwisie POI tylko maleńki serwisik z trzema czterema kategoriami.
2. Nie wymiana i synchronizacja punktów a zgłaszanie i pobieranie. Nigdy nie synchronizowałem plików AM tylko je wprowadzałem na stronie internetowej. Mogę teraz zgłaszać te fotoradary, które do tej pory wprowadzałem.
3. Plik pobrany musi pasować do wielu programów a nie tylko do AM (wszystkojedno do której wersji).
4. Brak wyrzutów sumienia, gdy poi pobrane ze strony użyję do Tom-TOM, GPMapy, etc. Nie jestem złodziejem. A w przypadku miplo pewnie nim zostanę bo poi kupić nie mogę.

Czy wystarczy?
Nikt nie mówi, że dorówna miplo ale dla niektórych takie alternatywne strony mogą być deską ratunku.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 18, 2007, 14:52:20 »
Toż ja właśnie o tym mówię.
Mam wrażenie, że nastąpiło lekkie podniecenie stroną, która udostępnia trzy pliki ze zaktualizowanymi kategoriami w formacie UAM dla AM3.x oraz w formacie TTN. Na innej zaś stronie umożliwia zgłoszenie nowego punktu w dwóch kategoriach (lub innej).
Jeżeli ktoś na tej podstawie uważa, że wreszcie "coś ruszyło w sprawie", to znaczy, że rano się widział z Kobuszewskim i jeszcze mu nie przeszło.

Bartku, jeśli nie synchronizowałeś punktów przez AMPOISync (wysyłanie swoich nowych i pobieranie aktualizacji), to nie dziwię się, że taka postać usługi Ci odpowiada.
Ja również wprowadziłem wiele POIs przez interfejs www, ale do głowy nie przyszłoby mi, aby ściągać pojedyncze kategorie (czy po dwie lub po trzy), zapisywać i potem łączyć je w AM w zbiorcze pliki UAM. To lekki dramat. Lepiej już zamieszczać aktualizacje (tylko nowe POIs), by taki plik "appendować" do istniejącego, używanego pliku UAM.

Istnieją narzędzia do konwersji plików z i na formaty: AM4, AM3, csv, gpx, pcx, xml, asc, ov2, txt, wpt i stu innych. Nie to jest problemem.
Chodzi o wygodę,a nie o cokolwiek...

Brutalnie lecz szczerze mówiąc, wątpię by PDAclub zechciał się pakować w serwis wymiany POI. Mają wystarczająco dużo roboty z wortalem, który jest jednym z większych (i lepszych!) na świecie, a którym zajmują się właśnie hobbystycznie (chyba, że coś się zmieniło?). Skończyłoby się tak, jak na Pocket GPS World. Tamci bawili się najpierw w pojedyncze pliki POIs (tematyczne), których pojawiło się w pewnym momencie całe mnóstwo, potem ograniczyli się do Speed Cameras, następnie wprowadzili opłaty za korzystanie z tych plików (awantura jak u nas z mobilne.net), po czym zlikwidowali supportowanie GPS Assist i nnych narzędzi aktualizujących POI w aplikacjach nawigacyjnych.
A Pocket GPS World jest jedyną rzeczą w życiu (zawodowym), jaką zajmują się trzy-cztery osoby z tego wortalu. A do tego mają wielu współpracowników wolontariuszy.

Jeszcze raz powtórzę: jest szansa i miejsce na powstanie multiformatowego serwisu wymiany POI, ale tu potrzeba profesjonalnego podejścia.
A jest jeszcze jedna, poważna przeszkoda w drodze do sukcesu takiego serwisu. Otóż, zakładając, że AM jest najpopularniejszą aplikacją nawigacyjną w Polsce i to jej użytkownicy musieliby w dużej mierze wspierać taki serwis (aktualizacja POIs), to po pierwsze nie ma dla nich motywacji, jeśli istnieje i działa w sposób zadowalający MIPLO, po drugie - AM pewnie zrobi wszystko, by do sukcesu nie doszło. Z wysokim prawdopodobieństwem można założyć, że nie będzie współpracować np. w kwestii formatu wymiany i synchronizacji danych z aplikacją AM (3 i 4).

Oczywiście, jest duża rzesza osób korzystających legalnie z AM3.x, jak również z piratów. Oni wszyscy, podobnie jak użytkownicy innych aplikacji (Garminy, MapaMap, AutoPilot, TTN, iGO, Desti, etc.) byliby zainteresowani w powstaniu i sukcesie podobnego serwisu. Ale, tu się powtórzę, nie widzę niezbędnej determinacji w tych środowiskach. Być może to tylko kwestia ruszenia jakiegoś kamienia, który uruchomi lawinę. Dotychczas nic jej jednak nie zapowiada.

Pomijam tutaj kwestie prawne całego tego interesu (prawa autorskie i inne dyrdymały), bo te akurat mam w głębokiej pogardzie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 14:55:09 wysłana przez Moi »

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 18, 2007, 17:48:33 »
Podobno zasoby zostały przekazane do Adminów (??) PDAClubu.

Ale tylko podobno  :ohreally:, bo na razie nie posiadamy jeszcze tej bazy (chyba, że dostaliśmy ją dziś).

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 18, 2007, 18:06:57 »
chyba widzialem taka informacja na poi.mobilne.net, ze z dniem 10 wrzesnia baza wedruje do pdaclub - chyba, ze sie myle?

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 18, 2007, 21:08:22 »
chyba widzialem taka informacja na poi.mobilne.net, ze z dniem 10 wrzesnia baza wedruje do pdaclub - chyba, ze sie myle?

Nie, nie mylisz się.

Dokładnie taki komunikat figurował na stronie poi.mobilne.net. Tak brzmiały wypowiedzi przedstawicieli miplo w wątkach temu zagadnieniu poświęconych.

Na razie osiągnęliśmy jedno - taki malutki plusik - wreszcie ktoś z adminów zobaczył temat i się odezwał.

Ajed - to nie jest tekst przeciwko Tobie. Bardzo Cię szanuję za to co tu robisz, ale .... w porównaniu do tego co było obiecywane na tym forum to trochę za mało t się dzieje w tej sprawie!!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 21:16:27 wysłana przez MaDuch »

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 18, 2007, 21:20:02 »
I daltego po raz kolejny powtarzam, że pytanie zadane w tytule jest PRZEDE WSZYSTKIM pytaniem do właścicieli domeny i adminów PDAClubu.

Bo to oni:

- deklarowali objęcie i poprowadzenie serwisu działającego analogicznie do poi.mobilne.net
- dostali punkty zgromadzone przez użytkowników z dniem zamknięcia serwisu poi.

Był czas na przygotowanie sie do tego, o ile mnie pamięć nie myli to nawet pojawiła się informacja, że są niemall przygotowani do tego, a teraz czas minął, serwis poi.mobilne.net nie działa i ... kicha.

W tej sytuacji należy zauważać i doceniać próby radzenia sobie z problemem przez osoby prywatne, samodzielnie.

I tym bardziej należy zauważać, że portal, który miał się tego podjąć nie wywiązuje się ze złożonej deklaracji.

MaDuch :
1. Nie dostali bo nie mamy jeszcze
2. Deklarowali ze beda chcieli zrobic a nie zrobia a to dos duza roznica.
3. Jesli jestes taki chetny zapraszam do wspolpracy nad projektem poi .
4. Pamiec Ciebie myli nigdy nie deklarowalismy gotowosci ze jest to juz prawie zrobione...
5. Chyba opiles sie czegos mocniejszego ze wypisujesz takie texty
6. Jak baze nam przesla to napiszemy oficialny komunikat. A co dalej to trzeba sie gleboko zastanowic nad tym bo temat jest teoterycznie rozpracowany a chetnych do pomocy brakuje ... :(
7. Aby to zrobic profi trzeba gleboko to przmyslec i pracy  tym zwizanej jest od groma ...

To narazie tyle w tej kwestii ...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 21:23:34 wysłana przez jachu »
pozdrawiam
Jachu

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 18, 2007, 21:28:15 »
to jasne co piszesz.

jednak po kolei - baza miala byc przekazana do Was; a nie jest. tak wiec - niech baza zjawi sie u Was - zadbajacie o to (w koncu to na Waszym forum takie deklaracje padly), poinformujcie o tym forumowiczow, zdeponujcie baze. to chyba nie jest trudne - a pozwoli zamknac czas przeszly zgodnie z obietnicami, deklaracjami i zwykla przyzwoitością.

potem bedziemy sie zastanawiac co dalej; moze beda chetni, moze beda pomysly. punktem wyjscia bedzie fakt, iz baza jest u Was.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 21:40:25 wysłana przez sdsi »

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 18, 2007, 21:38:57 »
Jak na admina po przejściach (z Miloo) to widzę kolego Jachu, że niczego się nie nauczyłeś.

Nadal potrafisz tylko wymyślać, obrażać i sugerować nadużycia czegokolwiek.

Jesteś niestety, nadal taki sam jak w tamtej dyskusji czyli żenujący.

Jak dla mnie koniec tematu. Właśnie "dzięki" tobie.

A gwoli prawdy to:

- jakbyś przejżał posty Jakuba z ubiegłego roku to już wtedy pisał o tym, że PDAClub się przygotowuje i jest już koncepcja i ... tia.  

- nie jestem (i na szczęście) adminem tu, więc nie wiem co dostaliście, a czego nie. Więc mogę się tylko opierac na tym co pisza inni - w tym wypadku "miplo".

- pracą, tę ogromną, zacznij najlepiej od siebie. Bo to głównie przez ciebie i twoje działania ta witryna straciła wielu fajnych i mądrych klubowiczów.

- chętnych nie będzie, bo współpracować z kimś takim jak ty?? Po co?? Jak?? Nie da się.

- co do reszty to prawda - mając Ciebie w zespole to faktycznie jeszcze to potrwa. Jak w znanym komunikacie "do wakacji".

Więc too tyle w temacie szeroko rozumianego profesjonalizmu, oj, przepraszam "profi"  :mrgreen:

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 18, 2007, 22:13:59 »
Jak na admina po przejściach (z Miloo) to widzę kolego Jachu, że niczego się nie nauczyłeś.

Nadal potrafisz tylko wymyślać, obrażać i sugerować nadużycia czegokolwiek.

Jesteś niestety, nadal taki sam jak w tamtej dyskusji czyli żenujący.

Jak dla mnie koniec tematu. Właśnie "dzięki" tobie.

A gwoli prawdy to:

- jakbyś przejżał posty Jakuba z ubiegłego roku to już wtedy pisał o tym, że PDAClub się przygotowuje i jest już koncepcja i ... tia.  

- nie jestem (i na szczęście) adminem tu, więc nie wiem co dostaliście, a czego nie. Więc mogę się tylko opierac na tym co pisza inni - w tym wypadku "miplo".

- pracą, tę ogromną, zacznij najlepiej od siebie. Bo to głównie przez ciebie i twoje działania ta witryna straciła wielu fajnych i mądrych klubowiczów.

- chętnych nie będzie, bo współpracować z kimś takim jak ty?? Po co?? Jak?? Nie da się.

- co do reszty to prawda - mając Ciebie w zespole to faktycznie jeszcze to potrwa. Jak w znanym komunikacie "do wakacji".

Więc too tyle w temacie szeroko rozumianego profesjonalizmu, oj, przepraszam "profi"  :mrgreen:

MaDuch ,
Robisz szum wokol czegos  jeszcze nie posiadamy.
Nie raz juz pisalem do adminow mobilne.net o baze.
Napisali ze podesla. Dlaczego mam im nie wierzyc.
A co ja napisalem , ze projekt teotetyczny jest opracowany. Wiec slowa Jakuba sa prawdziwe.
Gdzie ktos napisale ze baze nam przekazali ?
MaDuch nie bede komentowal Twojej wypowiedzi na temat tego co kto stracil i dlaczego bo to ie ma sensu .
Skad cokolwiek mozesz wiedziec o wspolpracy ze mna ? Kiedykolwiek miales okazje wspolpracowac , bo nie przypominam sobie ...

Wracajac do bazy poi.
Zeby bylo jasne baze dostaniemy od mobilne.net. Jak tylko baza trafi w rece pdaclubu dowiecie sie . Przedstawimy wam nasza koncepcje i jak znajda sie chetni do pomocy , szczeglnie przy kodowaniu to mysle ze ten projekt ma szanse wypalic.
Nie jest to latwe przedsiewziecie ale do zrobienia.
Na koniec jeszcze raz chcialem napisac ze zalezy nam na tym aby baza ta byla udostepniana dla wszystkich nie tylko posiadaczy AM ale i innych nawigacji.
Realiacja tak uniwersalnego projetu niestety nie jet latwa. To tyle jesli chodzi o dzien dzisiejszy.

Napisane: Wrzesień 18, 2007, 22:08:47
to jasne co piszesz.

jednak po kolei - baza miala byc przekazana do Was; a nie jest. tak wiec - niech baza zjawi sie u Was - zadbajacie o to (w koncu to na Waszym forum takie deklaracje padly), poinformujcie o tym forumowiczow, zdeponujcie baze. to chyba nie jest trudne - a pozwoli zamknac czas przeszly zgodnie z obietnicami, deklaracjami i zwykla przyzwoitością.

potem bedziemy sie zastanawiac co dalej; moze beda chetni, moze beda pomysly. punktem wyjscia bedzie fakt, iz baza jest u Was.

sdsi - jak Tylko ja dostaniemy napewno bedzie o tym informacja conajmniej w formie komunikatu tak zeby spolecznosc pdaclubu wiedziala ze jest juz u nas. Oczywiscie jetesmy otwarci na wszelkie pomysly i chec pomocy i wspolpracy.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 22:35:12 wysłana przez jachu »
pozdrawiam
Jachu

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 19, 2007, 15:38:49 »
Wracajac do bazy poi.
Zeby bylo jasne baze dostaniemy od mobilne.net. Jak tylko baza trafi w rece pdaclubu dowiecie sie.

No to czekamy juz tylko na 'oficjalne potwierdzenie' :)
pytałem support miplo, co z bazą, odpisali, że dzisiaj została przekazana i że przepraszają za zwłokę.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline maryush

• 1847
    • http://maryush.pdaclub.pl/
  • Sprzęt: i5700, HTC TyTN, FS LOOX 720, Palm III
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 19, 2007, 16:35:58 »
Wracajac do bazy poi.
Zeby bylo jasne baze dostaniemy od mobilne.net. Jak tylko baza trafi w rece pdaclubu dowiecie sie.

No to czekamy juz tylko na 'oficjalne potwierdzenie' :)
pytałem support miplo, co z bazą, odpisali, że dzisiaj została przekazana i że przepraszają za zwłokę.

Dostalismy linka wieczorem sciagniemy.
Jak bedziemy mieli calosc to oficialnie poinformujemy.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 22, 2007, 19:57:30 »
Punkty sa juz dostepne w dziale download. DO tej pory korzystalem z automatycznej synchronizacji, a teraz nie wiem jak mam po kolei dodawackolejne POI do map. Czy ktos moze mi opisac jak to zrobic ? Mam z dzialu download sciagniete okolo 10 plikow. Potrzebuje konkretna procedure, bo jak zaczalem to robic to co wczytam nowy plik to reszta juz jest niewidoczna.
Druga sprawa, to jak przyporzadkowac ikonki i glosy pozniej, ktore tez sa dostepne w download ?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 23, 2007, 23:02:20 »
Potrzebuje konkretna procedure, bo jak zaczalem to robic to co wczytam nowy plik to reszta juz jest niewidoczna.

Nie "Wczytaj", a "Dodaj z pliku".

Druga sprawa, to jak przyporzadkowac ikonki i glosy pozniej, ktore tez sa dostepne w download ?

RTFM oraz forum.