Toż ja właśnie o tym mówię.
Mam wrażenie, że nastąpiło lekkie podniecenie stroną, która udostępnia trzy pliki ze zaktualizowanymi kategoriami w formacie UAM dla AM3.x oraz w formacie TTN. Na innej zaś stronie umożliwia zgłoszenie nowego punktu w dwóch kategoriach (lub innej).
Jeżeli ktoś na tej podstawie uważa, że wreszcie "coś ruszyło w sprawie", to znaczy, że rano się widział z Kobuszewskim i jeszcze mu nie przeszło.
Bartku, jeśli nie synchronizowałeś punktów przez AMPOISync (wysyłanie swoich nowych i pobieranie aktualizacji), to nie dziwię się, że taka postać usługi Ci odpowiada.
Ja również wprowadziłem wiele POIs przez interfejs www, ale do głowy nie przyszłoby mi, aby ściągać pojedyncze kategorie (czy po dwie lub po trzy), zapisywać i potem łączyć je w AM w zbiorcze pliki UAM. To lekki dramat. Lepiej już zamieszczać aktualizacje (tylko nowe POIs), by taki plik "appendować" do istniejącego, używanego pliku UAM.
Istnieją narzędzia do konwersji plików z i na formaty: AM4, AM3, csv, gpx, pcx, xml, asc, ov2, txt, wpt i stu innych. Nie to jest problemem.
Chodzi o wygodę,a nie o cokolwiek...
Brutalnie lecz szczerze mówiąc, wątpię by PDAclub zechciał się pakować w serwis wymiany POI. Mają wystarczająco dużo roboty z wortalem, który jest jednym z większych (i lepszych!) na świecie, a którym zajmują się właśnie hobbystycznie (chyba, że coś się zmieniło?). Skończyłoby się tak, jak na Pocket GPS World. Tamci bawili się najpierw w pojedyncze pliki POIs (tematyczne), których pojawiło się w pewnym momencie całe mnóstwo, potem ograniczyli się do Speed Cameras, następnie wprowadzili opłaty za korzystanie z tych plików (awantura jak u nas z mobilne.net), po czym zlikwidowali supportowanie GPS Assist i nnych narzędzi aktualizujących POI w aplikacjach nawigacyjnych.
A Pocket GPS World jest jedyną rzeczą w życiu (zawodowym), jaką zajmują się trzy-cztery osoby z tego wortalu. A do tego mają wielu współpracowników wolontariuszy.
Jeszcze raz powtórzę: jest szansa i miejsce na powstanie multiformatowego serwisu wymiany POI, ale tu potrzeba profesjonalnego podejścia.
A jest jeszcze jedna, poważna przeszkoda w drodze do sukcesu takiego serwisu. Otóż, zakładając, że AM jest najpopularniejszą aplikacją nawigacyjną w Polsce i to jej użytkownicy musieliby w dużej mierze wspierać taki serwis (aktualizacja POIs), to po pierwsze nie ma dla nich motywacji, jeśli istnieje i działa w sposób zadowalający MIPLO, po drugie - AM pewnie zrobi wszystko, by do sukcesu nie doszło. Z wysokim prawdopodobieństwem można założyć, że nie będzie współpracować np. w kwestii formatu wymiany i synchronizacji danych z aplikacją AM (3 i 4).
Oczywiście, jest duża rzesza osób korzystających legalnie z AM3.x, jak również z piratów. Oni wszyscy, podobnie jak użytkownicy innych aplikacji (Garminy, MapaMap, AutoPilot, TTN, iGO, Desti, etc.) byliby zainteresowani w powstaniu i sukcesie podobnego serwisu. Ale, tu się powtórzę, nie widzę niezbędnej determinacji w tych środowiskach. Być może to tylko kwestia ruszenia jakiegoś kamienia, który uruchomi lawinę. Dotychczas nic jej jednak nie zapowiada.
Pomijam tutaj kwestie prawne całego tego interesu (prawa autorskie i inne dyrdymały), bo te akurat mam w głębokiej pogardzie.