brak sygnału GPS w AM na A201

• 12 Odpowiedzi
  • 4504 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 20, 2006, 23:31:34 »
AutoMapa po włączeniu wyświetla komunikat "szukam sygnału GPS (COM 2)" i nie może go znaleźć. Wskaźnik pokazuje maksymalny poziom sygnału GPS, jednak program nie widzi żadnego satelity. Czas wyszukiwania przekroczył 3 godziny. Wcześniej wszystko działało idealnie, nie przeprowadzałem żadnych aktualizacji, ani zmian w konfiguracji systemu (zgodna z informacją supportu AM).
Kilka informacji, które mogą okazać się przydatne:  
1. Mio A 201
2. AutoMapa wersja 3.9.3.2
3. GPS program port: COM 4
4. GPS hardware port: COM 2 i Baud Rate 4800
5. Zaznaczony "Manage GPS automatycally"
6. Port GPS w ustawieniach AutoMapy: COM 2, bitów na sek 4800
7. Brak jakichkolwiek innych programów korzystających z GPS

Czy hard reset pomoże?
Co robić?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2006, 07:58:24 »
Spróbuj dać w AM opcję "Rozpoznaj GPS" - nie wybierając portu.
Ponadto, ściągnij VisualGPSce z Działu Download PDAclubu i na nim przetestuj dodatkowo odbiornik.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2006, 10:21:53 »
Dzięki, już działa  :D
Niby mała rzecz, a cieszy
Przetestowałem co prawda GPSinfo i wszystko było OK
Zaznaczyłem opcję "Rozpoznaj GPS" i poszło
Tak z ciekawości: już wcześniej próbowałem tego ustawienia, czy GPSinfo ma jakiś wpływ na "odwieszenie" AM?

*

Offline Fanel

• 26
    • primevalworld.com
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 21, 2006, 12:08:58 »
Mam dokładnie ten sam problem - posiadam MIO P550.
Tylko, że umnie występuje odwrotna sytuacja.

Wskaźnik pokazuje mi maksymalną ilość satelit, ale za to wogóle nie mam sygnału GPS!

Zaznaczenie opcji "Rozpoznaj GPS" nie pomogło, tak samo zaznaczenie portu COM2 :(

Proszę o pomoc ;(

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2006, 22:28:49 »
U mnie problem pojawia się po wyładowaniu do "zera" baterii podczas pracy AM z włączonym GPS-em

Coś wiesza się w AM i za cholerę nie chce ruszyć (zgłaszałem supportowi AM, ale mają to w  ;) .

U mnie pomaga zakończenie pracy AM, odpalenie programu GPSinfo, zamknięcie GPSinfo i po ponownym odpaleniu AM wszystko działa

Powodzenia

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 22, 2006, 13:32:44 »
Witam Państwa,
W związku z moim niedopatrzeniem (za późno wykryłem problem) nie mogłem uzyskać pomocy od supporty AutoMapy w dniu dzisiejszym (co jest zgodne z informacja o pracy tylko w dni robocze). Problem jest identyczny jak temat główny tego wątku: permanentny komunikat "szukam sygnału GPS" po uruchomieniu AutoMapy. Co ciekawe problem ten pojawia się w obydwu PDA, które posiadam: ERA MDA II i Acer N35 na których zainstalowane są dwie legalne Automapy XL. Problem ten nie pojawił się nigdy wcześniej stąd moje zdziwienie, kiedy po dłuższej przerwie (nie używałem Automapy od 1/2 roku) nagle wynikła tak przykra sprawa. Przykra dlatego,że w dniu jutrzejszym wysyłam żonę z dzieckiem na wczasy, co w świetle wiedzy ,iż moja żona gubi sie we własnym domu :), budzi mój szczery niepokój co do czasu przybycia na miejsce destynacji. Próbowałem szukać informacji na tym forum, aczkolwiek próby zastosowania się do Państwa wskazówek nie rozwiązały problemu. Sciągnąłem również program VisualGPSce, aczkolwiek po uruchomieniu (myślę,że kliknięcie ikony w folderze Programy jest równoznaczne z uruchomieniem :) ) nie dzieje się również nic! Żadnych wskazań odnośnie satelit czy pozycji. Obydwa PDA były zakupione tylko dla celów użytkowania Automapy tak więc jestem świadomy, iż moja wiedza w zakresie obsługi tego typu urządzeń określona jako dostateczna będzie miłym eufemizmem. Jeżeli ktoś z Państwa czuje się na siłach pomóc w zakresie rozwiązania problemu "braku sygnału GPS", czyniąc to dodatkowo w prostych, zrozumiałych słowach czy też "słownych krokach" , będę bardzo zobowiązany.
Czas biegnie....w oczach mojej żony coraz większe przerażenie :)... i tylko mój synek spokojnie kopie piłkę plażową w ogródku....:)
Pozdrawiam,
Tomasz

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 23, 2006, 06:57:46 »
Jeśli nie używałeś odbiornika GPS (razem z AM) przez pół roku, to stracił on aktualny almanach i musisz poświęcić kilkanaście/kilkadziesiąt minut na jego ściągnięcie z satelitów. Zrób to pod gołym niebem, w bezruchu - pójdzie szybciej. Nie zapomnij włączyć najpierw odbiornika i sparować go z PDA z włączoną aplikacją GPS (np. rzeczony VisualGPSce).

To nie jest (raczej) wina AutoMapy, tylko immanentna (sorry!) cecha systemu GPS. Nie masz aktualnego rozkładu jazdy (satelitów) - nie pojedziesz.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 26, 2006, 11:52:09 »
Niestety, mimo sumiennego zastosowania się do powyższych wskazówek, AutoMapa nadal nie funkcjonuje. W związku z tym osobiście odwiozłem Żonę z Małym nad morze. C'est la vie ,techniczne gadżety zawodzą w najmniej odpowiednich chwilach:( . Jestem już ponownie na południu Polski i za kilka dni znowu jadę do rodziny z nadzieją wspólnego powrotu, urozmaiconego "włóczęgą" po miejscach w ,których AutoMapa stanowiłaby "conditio sine qua non".
Ale na razie AutoMapa odmawia współpracy.Permanentny komunikat "szukam sygnału GPS" został zastąpiony komunikatem o treści "Automapa nie może otworzyć portu com1". Support Automapy dość mgliście próbował wspólnie ze mną rozwiązać problem. Przyznaję,że mój poziom nomenklaturowo-obsługowy urządzeń typu PDA nie ułatwiał rozwiązania problemu, ale ostateczna konkluzja o oddaniu ERA MDA II do serwisu czy też zakupie nowego PDA nie specjalnie konweniuje z moimi wakacyjnymi planami. Rzecz jasna i taką opcję należy rozważyć....!
Jednakże przed zakupem nowego sprzętu jeszcze raz prośba do Państwa: Jak uporać się z komunikatem "Automapa nie może otworzyć portu com1". Gdzie są ustawienia portów w ERA MDA 2 (nie mówię o Automapie-tam jest ikonka ustawienia GPS)? Czy tzw. hard reset może pomóc i jeżeli tak to jak się go wykonuje? Czy rzeczywiście to wina sprzętu lub odbiornika GPS? (antena GPS to Rikaline GPS-6010-X5 połączony kabelkiem z MDA 2)
Pozdrawiam,
Tomasz

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 05, 2006, 12:51:23 »
mialłem ten sam problem...GPSinfo pomaga...cold start i po sprawie.polecam

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 05, 2006, 12:59:37 »
jesli chodzi o komunikat " nie moze otworzyc portu com 1" jest to ewidentna wina portu podczerwieni w tych modelach MDA I oraz II port podczewieni aktywny blokuje dostepnosc do portu(wina sprzetowa) jak wiem pojawia sie rowniez na FS serii n5xx bo podczerwien korzysta podobnie jak odbiornik gps z portu 8.

Polecam sprawdzic start ->settings-> connections->beam
odznaczenie opcji przywroci mozliwosc korzystania z portu com.

polecam szeroka lekture na ten temat na forum.

*

Offline fgh98

• 35
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 30, 2006, 11:52:08 »
Witam Panow

Ja mam podobny problem,lecz zadne rozwiazanie ktore podpowiadacie nie pomaga.

Mianowicie:

Mam w posiadaniu HP h1940 i do tego na BT GPS'a I-blue :
http://www.allegro.pl/item136923811_auto_on_off_gps_nemerix_16_sat_bluetooth_30h_fv.html

I teraz problem,jaki mnie napotyka.
Oczywiscie AutoMapa nie moze uzyskac sygnału z satelit,poziom GPS jest prawie na maxa.Nieraz nawet bywa iz nie moze sie połaczyc do uzadzenia i wyswietla ze szuka sygnału GPS(com5)....

Probowałem tez na programie VisualGPSce,wynikiem czego jest jedynie mryganie w prawym dolnym rogu monitorka czerwonej diory.Tzn pozycja i tego typu informacje nie sa sciagane.

CO CIEKAWE.
We własciwosciach połaczenia BT dokładnie w BT Menager własciwosci połaczenia z GPS'em wyswietlaja mi ze pakiety sa odbierane(RECEIVED) natomiast wysyłanych jest 0(SENT)

GPS'a kupiłem nowego,na allegro.
Sadze ze wina lerzy w połaczeniu miedzy IPAQ'iem a GPS'em ale nie umiem rozwiazac tego problemu.

We własciwosciach AM jest zaznaczona opcja "Rozpoznaj GPS",ale to rowniez nic nie daje.

NIe chciałem tworzyc nowego tematu,wiec pisze i prosze o pomoc tu.

Palm jest mojego braciaka ciotecznego wiec chciałbym mu to zrobic.
Dzieki z gory
Pozdrawiam
FGH98

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 31, 2006, 10:20:47 »
zainstaluj GPSInfo.
zrob soft reset (coby zwolnic ew zajete porty)
nawiaz połaczenie z GPSem via BT
uruchom GPSInfo i wykonaj "start gps" na comie 5 (jezeli to wlasciwy com - jezeli nie probuj na innych)

jezeli GPS Info uruchamia GPS i lapie fixa, to i AM musi go zlapac (pamietaj,  ze zamniecie GPS Info najlepiej zrobic poprzez settings/memory)

jezeli GPSInfo nie uruchamia GPSa / nie lapie fixa w rozsadnym miejscu i czasie - prawdopodobnie odbiornik jest uszkodzony

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 12, 2007, 16:13:07 »
wyjmij baterie na chwilę i uruchom palma gps zacznie działać