brak sygnału GPS

• 19 Odpowiedzi
  • 7262 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

brak sygnału GPS
« dnia: Luty 10, 2009, 19:05:35 »
mam problem, a mianowicie mam wgraną auto mape, ale jest problem bo telefon nie morze złapac sygnału GPS na tych paskach od satelit cos tam sie sie pokazuje ale sygnalu i tak nie łapie, co morze byc tego powodem? mam HTC touch diamond i telefon był swierzo po formacie.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: brak sygnału GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 10, 2009, 19:11:42 »
Jeśli się "coś pokazuje" tzn. że AM   "widzi" gpsa  a tylko gps nie złapał jeszcze fixa . Wyjdź z nim na spacer  :E  pod gołym niebem łapie szybciej  ale czasami może pierwszego fixa łapać kilkanaście minut
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 10, 2009, 19:14:56 »
tak tak, zawsze gps uruchamiam na powietrzu, no ale czekałem z 5 min i zrezygnowalem;/

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 10, 2009, 20:57:47 »
A "wgraną" znaczy zainstalowaną?

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 10, 2009, 21:30:33 »
tak zainstalowaną, mapy moge przeglądac, wszystko niby ok, tylko że tego sygnału nie morze zlapac.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 10, 2009, 21:48:45 »
Jeszcze raz . Pierwszy Fix może trwać kilkanaście a w niekorzystnych warunkach nawet kilkadziesiąt minut . Jeśli w  menu/gps/informacje  słupki zapalają się i gasną  to znaczy że komunikacja z gpsem działa i trzeba być po prostu cierpliwym

po namyśle widzę jeszcze jedną ewentualność : źle ustawiona wartość  "baudrate" (szybkość transmisji danych w porcie COM) musi być taka sama jak w chipsecie gps ,jeśli nie to tak może być że gps jest widziany przez AM a nie działa.  (Sam tak miałem w p550 gdy kombinowałem z ustawieniami portu com ,gps  itd.)

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 10, 2009, 21:59:46 »
port programu gps to com 4
port sprzetu gps - brak
szybkosc transmisji 4800

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 10, 2009, 22:10:19 »
Nie wiem jak jest w HTC diamond ale w HTC HD  masz program quick GPS i co jakiś czas trzeba go aktualizować bo inaczej nie złapiesz fixa

*

Offline qmichalq

• *
  • 78
    • Michał Tuszyński
  • Sprzęt: Omnia HD
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 14, 2009, 22:00:03 »
zobacz na porcie 9

*

Offline dabrov

• 22
  • Sprzęt: M800
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 23, 2009, 20:24:09 »
witam wszystkich,

ja mam etena M800 i podobny problem jak kolega wyżej.. tyle że ustawienia mam jak polecają koledzy na innych forach dot. etena tj port w AM com4 bauterate 56700 port sprzętowy com2.. update satelity zrobiłem.. i jak włączam AM to cały czas wyszukuje.. włączam ją podczas jazdy do domu- jade około godzimy i nic.. a takim programem jak GPS Wiever to na tle Ziemi pojawiają sie czerwone kropki, które symbolizują satelity, no i zmieniają co jakiś czas swoje położenie, ale chyba nie widzą moje urządzenia bo nie ma Fixa.. dioda od GPSa miga. czy to może być problem sprzętowy? bo już tracę nadzieje i chyba mnie serwis czeka...

pozdrawiam

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 23, 2009, 21:18:32 »
Pierwszy fix może trwać dość długo trzeba być cierpliwym I nie należy robić tego w ruchu . Transmisja danych z satelity w systemie gps jest tak pomyślana że  cały pakiet danych musi być przesłany w jednym kawałku od początku do końca i jeśli zdarzy się przerwa trzeba czekać na powtórne przesłanie pakietu w całości . W czasie jazdy nie trudno o przerwę (np. budynek zasłoni satelitę ) i można tak sobie jechać  i jechać   :wink:

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 23, 2009, 22:04:50 »
Pierwszy fix może trwać dość długo trzeba być cierpliwym I nie należy robić tego w ruchu . Transmisja danych z satelity w systemie gps jest tak pomyślana że  cały pakiet danych musi być przesłany w jednym kawałku od początku do końca i jeśli zdarzy się przerwa trzeba czekać na powtórne przesłanie pakietu w całości . W czasie jazdy nie trudno o przerwę (np. budynek zasłoni satelitę ) i można tak sobie jechać  i jechać   :wink:

gdybym mial odbiornik GPS, ktory przez godzine nie moze ustalic swojego polozenia, wywalilbym go do kosza i kupil lepszy
zakladajac, ze wszystkie wykorzystywane urzadzenia sa sprawne i wykluczajac dziwne przypadki w stylu "jezdzilem po garazu podziemnym"

co do zasady "transmisji danych z satelity" i ich odbioru przez odbiornik GPS, przyznam, ze nie bardzo wiem co kolega mial na mysli piszac o "calym pakiecie danych przeslanym w jednym kawalku". Prosze o wyjasnienie....

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 23, 2009, 23:01:59 »
Za pierwszym razem jest długo bo gps musi ściągnąć świeży Almanach i efemerydy potem (o ile używa się gps-a w miarę często ) ustalanie pocycji (tzw. fix) trwa od kilku do kilkudziesięciu sekund . 
Piszac o "calym pakiecie danych przeslanym w jednym kawalku" chodziło mi o to że : Transmisja danych satelita>odb. gps  jest jednokierunkowa i nie ma czegoś takiego jak w internecie że gdy plik nie przejdzie lub dojdzie uszkodzony to idzie o tym informacja zwrotna  i jest przesyłane ponownie  Tu tak nie ma  . almanach i efemerydy są nadawane w sposób ciągły i w kółko powtarzany ale nie można zacząć odbioru ze środka pliku a także odebrać pliku z błędami/przerwami . GPS czeka  na początek pliku i jeśli nie odbierze  całego to nie to czeka znowu na początek  itd. Gdy jedziesz to takie przerwy są bardzo prawdopodobne a kompletny plik danych idzie bodajże 12minut.  Tak jest za pierwszym razem  potem gps ma już część danych i start jest dużo szybszy .U mnie (gdy pracuje codziennie) to rano fixa   łapie w kilkanaście sekund.
 @dabrov
Włącz AM przejdź: Menu / gps / info  tam są poziome belki .Jeśli belki zmieniają kolor tzn. AM widzi gpsa i jest  ustawione wszystko poprawnie .Trzeba wyjść na pole i poczekać  . Jeśli nie to będziemy walczyc dalej  B)

ps A może masz w samochodzie metalizowaną szybę ? to utrudnia pracę gps-a
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2009, 10:40:38 wysłana przez RUKAT »

*

Offline dabrov

• 22
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 25, 2009, 11:37:24 »
wielkie dzieki za zainteresowanie!!

no niestety wszystko robiłem w ruchu na autostradzie..ale jaka tam szyba pojęcia nie mam, najprawdopodobniej standardowa. Jednak było tak ze przez miesiac używalem codziennie i lapał od razu wiec szyba chyba jest ok. A z tym polem  to tak dosłownie? Czy wystarczy zostawic urządzenia na balkonie- mieszkam na 2gim piętrze- nade mną nie ma dachu.. i jeszcze jedno "info" mam sprawdzicC:w trasie, w pomieszczeniu np przy oknie, czy na dworze stojąc nieruchomo?

pozdrawiam..

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 25, 2009, 15:19:34 »
Z "polem " to prawie dosłownie .Czym lepsza widoczność nieba tym lepiej ale na parapecie powinno być ok.
Piszesz że działało . Czy coś od tego czasu zmieniałeś ?  Może jednak coś namieszałeś w ustawieniach .
Zrób tak: Włącz AM przejdź: Menu / gps / info    (wystarczy blisko okna)  Tu masz info o sile sygnału odbieranego z satelitów .Żeby był fix co najmniej 4 muszą być na zielono ale jak niektóre robią się żółte tzn. że AM "widzi " gps-a i porostu trzeba czekać (najlepiej pod gołym niebem) .na trzeciej stronie w   Menu / gps / info  widać dane ciągnięte z gps- a - szeregi zmieniających się  liter i cyfr , Jeśli tego nie ma  i żaden słupek nie robi się żółty/zielony tzn. coś jest źle ustawione ew. popsute i czekanie na deszczu nic nie da.

*

Offline dabrov

• 22
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 25, 2009, 15:29:22 »
ano właśnie nie grzebałem bo sie nie znam.. wystawie go dzisiaj wieczorem na balkon- zobaczymy.. najdziwniejsze że ostatnio jak go używałem to znalazł sygnał po okolo 15 min w trasie, potem po jakims tygodniu już nie chcial- przez ten czas nie włączalem go.. ale dzieki za radę- dziś wieczorem sie przekonamy co z nim nie tak..

pozdrawiam

*

Offline dabrov

• 22
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 26, 2009, 13:10:37 »
No i niestety test sie nie udał. Zostawilem urządzenie na parapecie, włączylem AM, potem gps/info.. przez godzinę nie pojawiły się żadne kolorowe słupki, jedynie na trzeciej karcie- dane się ciągle zmieniały.. po tej godzinie uruchomiłem taki etenowski program GPS Viewer- i on pokazal 11 satelit, nawet pokazywał jak one się poruszają, ale nie potrafil znaleźć sygnału.. Co w tej sytuacji? Serwis czy jest jeszcze coś do zrobienia? moze jest jakaś opcja dodatkowa która nie jest ustawiona odpowiednio? na forum etena pisali o czyms takim jak Factory Reset GPSa- moze to bedzie wyjscie?

z góry dzieki za pomoc

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 26, 2009, 17:19:14 »
Piszesz że w gps info dane się zmieniają  więc  AM "widzi" gpsa  więc ustawienia są OK 
Przeczytałem jeszcze raz wątek od początku i dopiero teraz zauważyłem:" telefon był swierzo po formacie." tzn. od tego momentu nie działa ? ?
Masz tan coś takiego jak A-GPS  połącz się z netem i uruchom to (powinno ściągnąć almanach i efemerydy z internetu) a następnie sprawdź  czy łapie fixa .   

*

Offline dabrov

• 22
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 26, 2009, 18:16:53 »
 dzięki,
aha, jeśli te dane cały czas sie zmieniają ale pomimo to nie ma kolorowych słupków tzn że nie jest tak źle..
A-GPS czyli satelite update inaczej , tak?

poczytałem na forum- AGPS -u mnie ustawia sie zmieniając port w AM z com4 na com7- niestety nic to nie dało... a jak sciągnąć z internetu almanach i efemerydy?
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 16:57:32 wysłana przez dabrov »

*

Offline dabrov

• 22
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 02, 2009, 12:11:23 »
no i zgłupiałem całkowicie..

w niedzielę, przestawiłem w aparacie z com4 na com7 (AM nie ruszałem) wystawiłem na balkon, po pół godz patrze- wszystko działa.. no to biorę GPSa ręke i na spacer..znalazł sie -wszystko działało.. jak trzeba.. no to wyłączyłem i myślę sobię w poniedziałek włączę dla pewności jak będę jechal do pracy.. i dziś znowu nie działa.. juz nic nie wiem- może to jednak problem sprzętowy? raz działa raz nie działa..

serwis?

pozdrawiam,