brak sensu zgłaszania błędów map

• 29 Odpowiedzi
  • 9021 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
brak sensu zgłaszania błędów map
« dnia: Luty 14, 2010, 12:55:18 »
ostatnio zainstalowałem AM6,1 i stwierdziłem, że zgłaszanie błędów map do supportu AM nie ma żadnego sensu

pomijając już fakt, iż od pierwszych wersji programu system raportowania błędów map nie został w żaden sposób usprawniony

zgłaszanie błędów w AM jest czasochłonne a korzyść odnosi głównie z tego AM to i tak większość ze zgłoszonych błędów albo nie jest w ogóle uwzględniona albo uwzględniona w taki sposób, że powstają kolejne błędy. Dodatkowo w nowych wersjach map pojawiają się błędy, których nie było we wcześniejszych i tego już zupełnie nie potrafię zrozumieć. Więc po co tracić czas!!!

dotyczy to szczególnie wjazdów i zjazdów na wiadukty, drogi które wcześniej były zaznaczone w miejscach, w których ich nie było po poprawce zostały tek przycięte, ze skasowali część drogi która istnieje, podwójnych zakrętów 90st, które w rzeczywistości są prostą drogą.

Dla weryfikacji wszystkich tych błędów nawet nie trzeba jechać w te miejsca ale wystarczy sprawdzić na google maps, ale to trzeba chcieć
ale po co, lepiej pracować nad głupimi funkcjami typu budynki 3d czy możliwość eksportu pliku z zapisem śladu niż wprowadzać do map poprawki, które klienci marnując swój wolny czas wysłali do AM

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
Odp: brak sensu zgłaszania błędów map
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 14, 2010, 13:16:19 »
Sens jak najbardziej jest, ale....
system raportowania bledow map nie istnieje. Chcialoby sie, zeby zostalo to jakos sformalizowane, zeby kazdy mogl sledzic postepy nad zgloszonymi bledami. Teraz mam wrazenie, ze "dzial danych mapowych" czy jak go tam zwa, to ludzie, ktorzy zajmuja sie wszystkim, ale nie poprawa bledow. Nie chce mi sie wierzyc, ze danych o bledach naplywa tyle, ze nie sa w stanie tego przerobic....
Klania sie niestety poczatek wypowiedzi, czyli sformalizowany sposob zglaszania bledow. Kazdy opisuje bledy inaczej, jeden zamieszcza zrzuty ekranu z AM, inny z Googla Maps, jeszcze inny w ogole. Trzeba to jakos uporzadkowac, dla dobra obu stron. Nie ma drugiego takiego programu, ktory ma tak porzadne wsparcie ze strony uzytkownikow.....Inaczej wypowiedzi takie jak ta, beda pojawiac sie ciagle. Problem jest taki, ze za rok, za dwa te wypowiedzi nadal beda istnialy w sieci....

Jezeli takie posty maja miec sens, proponowalbym wysylac emaile do producenta, a nie zamieszczac tutaj. Im wiecej takich skarg, tym szybciej zdecyduja o zmianach. Ja w mailach do AM zawsze prosze o uwzglednienie moich uwag, bo sporo wysilku wkladam w przygotowanie wiadomosci i udokumentowanie jej. Do tej pory sprawdza sie takie podejscie  :mrgreen:

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 14, 2010, 13:31:35 »
moja wypowiedź o braku sensu wynika właśnie z tego, że zawsze poprawnie raportuje błędy. Po włączeniu opcji "raportuj błąd" oni mają dokładne koordynaty GPS, zrzut ekranu więc nie można narzekać, że dane są niedokładne. Zawsze też mogą sprawdzić na google maps jak to miejsce wygląda.

Wydaje mi się po prostu, że oni nie przywiązują wagi do raportów błędów, a skupiają się na głupich funkcjach jak np. te budynki 3d.

Do supportu też napiszę, ale oni też trzymają to forum. Zresztą nie wierzę, że coś się zmieni :(

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 14, 2010, 14:00:40 »
No to mamy diametralnie różne doświadczenia, jedyne z czym się mogę zgodzić, to to
że czasem potrafią poprawiając jedno zepsuć co innego.
Ponad 90% braków/błędów które zgłaszam, znajduję poprawione w kolejnej wersji map.
(W ogóle nie używam raportowania błędów, MZ jest mało użyteczna i rzadko uchwyca sendo błedu)
Skąd Twoje przekonanie, że zawsze poprawnie raportujesz błędy?
Gdzie konkretnie tak namieszali z tymi wiaduktami?
'Głupie 3D' zostało wprowadzone dobre 2 lata temu i od tego czasu jakoś nie zauważyłem
by sie tym w ogóle zajmowali, a co dopiero skupiali na tym jakąś szczególną uwagę.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 14, 2010, 14:29:57 »
to, że uwzględniają twoje błędy jako Moderatora forum będącego pod patronatem AM to akurat specjalnie mnie  nie dziwi

problem z błędami zgłaszanymi przez innych użytkowników
skoro sam piszesz, że opcja raportowania błędów jest mało użyteczna to tym samym potwierdzasz, że AM mało uwagi przywiązuje do tej funkcji

oczywiście nie mam pewności, że błędy opisuje poprawnie ale zawsze staram się opisywać dokładnie błąd, jeśli to nie jest wystarczające to jest wyłączna wina supportu AM, który nie potrafi przygotować narzędzia do raportowania a do tego nie chce im się mnie dopytać o ewentualne szczegóły

co do budynków 3d to oczywiście był przykład, ale do AM są ciągle wprowadzane mało przydatne funkcje dla osób dużo używających nawigacji, nie wprowadza się funkcji naprawdę przydatnych jak drogowskazy czy asystent pasa, a do tego mało zwraca sie uwagę na poprawki
nie wspomnę już o tym, że są duże opóźnienia we wprowadzaniu nowych dróg pomimo, że tempo ich budowania w polsce nie jest zbyt szybkie

skoro nie wyrabaiają się z poprawkami w mapach to niech umożliwią użytkownikom przez Miplo podobny system jak jest w TT.

jeśli mają problemy

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 14, 2010, 14:36:11 »
to, że uwzględniają twoje błędy jako Moderatora forum będącego pod patronatem AM to akurat specjalnie mnie  nie dziwi

Po pierwsze to forum nie jest 'pod patronatem AM',
a po drugie uwzględniają je tak samo często od czasu pierwszych zgłoszeń które wysłałem do AM3.8
Nie byłem wtedy ani moderatorem ani nawet PDAklubowiczem.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2010, 14:50:17 »
no to jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę

zapomniałem napisać w poprzednim poście
ten wiadukt, o którym pisałem to wiadukt koło stacji pkp w Lesznie, zresztą koło stacji pkp w Lesznie też  wycieli kawałek drogi dzięki czemu AM wskazuje podjazd pod stacje z drogi, która z której nie ma przejścia do stacji

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 14, 2010, 18:19:19 »
Ponad 90% braków/błędów które zgłaszam, znajduję poprawione w kolejnej wersji map.

Ja również to potwierdzam.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 14, 2010, 21:22:31 »
Cytat: luckynyc
no to jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę

A skąd wiesz, że ja, a nie Ty.  :mrgreen:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 14, 2010, 22:12:52 »
Co prawda zgłaszam poprawki dość sporadycznie, ale wszystkie moje poprawki zostały uwzględnione, a nawet jedna poprawka do poprawki.  :wink:

*

Offline jenek

• 27
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 15, 2010, 12:26:59 »
W ogóle nie rozumiem tego tematu. Ponad cztery lata jestem użytkownikiem AM, zgłosiłem do tej pory kilkadziesiąt uwag. Wszystkie z powodzeniem. Najszybciej korektę poprawki wprowadzono po 5 tygodniach. Średnio to było 2-3 miesięcy. Wydaje mi się, że AM sprawdza te zgłoszenia w rzeczywistości i jeżeli są one zasadne to je wprowadza. Poza tym na stronie producenta jest dokładny opis w jaki sposób zgłaszać problemy. Pozdro.

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 15, 2010, 12:44:31 »
Co prawda zgłaszam poprawki dość sporadycznie, ale wszystkie moje poprawki zostały uwzględnione.

Moje poprawki zostały wszystkie uwzględnione jakie zostały zgłoszone.
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 15, 2010, 14:55:12 »
Poza tym na stronie producenta jest dokładny opis w jaki sposób zgłaszać problemy. Pozdro.

I sadzisz, ze wszyscy zapisuja trasy lub slady, wyszukuja pliki na PDA, kopiuja je do PCtow i wysylaja do AM ? Ja w to nie wierze

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 15, 2010, 15:32:06 »
Nie jestem moderatorem (jestem Nikim :) ), a jednak moje poprawki też są w 90-95% uwzględniane (i tu zgodzę się z nocnymMarkiem - potrafią przy okazji coś sknocić).

Połączone: [time]Luty 15, 2010, 15:41:50[/time]
I sadzisz, ze wszyscy zapisuja trasy lub slady, wyszukuja pliki na PDA, kopiuja je do PCtow i wysylaja do AM ? Ja w to nie wierze
Rzadko kiedy jest potrzebne rysowanie śladu do zgłoszenia błędu (przynajmniej u mnie). Z reguły wystarczy screenshot, naniesienie poprawek w Paint-cie i wysłanie do AM.
Moje ostatnie zgłoszenie wygląda np. tak:
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2010, 15:47:17 wysłana przez rgr »
To nie tablica ogłoszeń !

*

Dżeju

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 15, 2010, 15:48:33 »
Robię tak samo i jeszcze się nie zdarzyło, aby poprawka, nie została uwzględniona.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 15, 2010, 16:07:29 »
Rzadko kiedy jest potrzebne rysowanie śladu do zgłoszenia błędu (przynajmniej u mnie). Z reguły wystarczy screenshot, naniesienie poprawek w Paint-cie i wysłanie do AM.
Moje ostatnie zgłoszenie wygląda np. tak:

ja robie tak samo, ale mapki pobieram z Targeo  :D
problemy mialem, gdy przyszlo wykazac wadliwe dzialanie AM (a zrzutow ekranu nie zrobilem) lub bledny algorytm planowania trasy. Pare razy dostalem informacje, ze nie sa w stanie sprowokowac takiego dzialania AM u siebie  :(

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 15, 2010, 16:08:23 »
Trzy razy zgłaszałem poprawki. Chodziło o zmianę rodzaju drogi (na polnej drodze położono asfalt). Nagrałem ślad, opisałem rodzaj nawierzchni, szerokość drogi, i sposób utrzymania. Za każdym razem w następnej aktualizacji mapy rodzaj drogi był zmieniony. Ale tutaj Jenek ma rację, AM powinna nam powiedzieć czy nasze zgłoszenia są w jakiś sposób weryfikowane. Przecież ktoś może podsyłać fałszywki. Poza tym ten temat mnie nie dziwi, konkurencja na tym forum pewnie też jest obecna.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 16, 2010, 08:09:36 »
a ja marze o tym aby po wlaczeniu raportowania bledow, byl tworzony zrzut, zapis sladu, dodane koordynaty i np. automatyc#ny kreator rodem z windowsowskich produkcji typu "dalej, dalej, tak" i na koncu "wyslij" - nawet poprzez gprs. w takim raporcie oprocz zrzutu, koordynatow - moglby byc dolaczony od razu komentarz zglaszajacego oraz dane kontaktowe (ustawione np. wczesniej jako defaultowe). alternatywa byloby - "Wyslij raporty po zadokowaniu do activesync" i bylaby to opcja dla osob ktore korzystaja z Am bez neta na zywo. ktos za?
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 16, 2010, 09:10:50 »
a ja marze o tym ...

Takich marzycieli jest więcej, jeden nawet swego czasu szczegółowo opisał tu swoje marzenia:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/piszpam-polautomatyczny-interaktywny-system-zgloszen-poprawek-automapy
I niestety podsumowanie plesniaka z 13 postu w tym wątku okazuje się bardzo celne.  :S

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 16, 2010, 09:26:51 »
a ja marze o tym aby po wlaczeniu raportowania bledow, byl tworzony zrzut, zapis sladu, dodane koordynaty i np. automatyc#ny kreator rodem z windowsowskich produkcji typu "dalej, dalej, tak" i na koncu "wyslij" - nawet poprzez gprs. w takim raporcie oprocz zrzutu, koordynatow - moglby byc dolaczony od razu komentarz zglaszajacego ...
Najlepiej robić to w czasie jazdy  :-| :ohreally:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 16, 2010, 09:49:47 »
a ja marze o tym aby po wlaczeniu raportowania bledow, byl tworzony zrzut, zapis sladu, dodane koordynaty i np. automatyc#ny kreator rodem z windowsowskich produkcji typu "dalej, dalej, tak" i na koncu "wyslij" - nawet poprzez gprs. w takim raporcie oprocz zrzutu, koordynatow - moglby byc dolaczony od razu komentarz zglaszajacego oraz dane kontaktowe (ustawione np. wczesniej jako defaultowe). alternatywa byloby - "Wyslij raporty po zadokowaniu do activesync" i bylaby to opcja dla osob ktore korzystaja z Am bez neta na zywo. ktos za?

fajny pomysl, ale w czasie jazdy powinna byc tylko zgoda na "zlapanie" bledu. O reszcie (i w efekcie wysylaniu danych) AM przypominalaby na postoju lub po podlaczeniu do kompa

*

Dżeju

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 16, 2010, 16:28:09 »
Bez przesady, nie każdy trzyma kurczowo kierownicę dwoma rękoma  :wink: Propozycja edmuna jest jak najbardziej słuszna.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 16, 2010, 18:53:17 »
Bez przesady, nie każdy trzyma kurczowo kierownicę dwoma rękoma  :wink: Propozycja edmuna jest jak najbardziej słuszna.

jezeli nie trzeba bedzie klikac kilka razy w ekran i wybierac roznych opcji, a komentarz doda sie w postaci glosowej, moze byc w czasie jazdy  :-?

*

Offline jozefkrz

• 1
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 17, 2010, 20:12:04 »
Co prawda zgłaszam poprawki dość sporadycznie, ale wszystkie moje poprawki zostały uwzględnione.

Moje poprawki zostały wszystkie uwzględnione jakie zostały zgłoszone.

Moje również uwzględnione, czyli pomimo trudu jakim jest przygotowanie zgłoszenia, jednak warto.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 17, 2010, 21:20:15 »
Kierowca czy nie kierowca, robisz postój, nudzisz się, to chętnie dane uzupełnisz
a ile razy tak było że takim zajęciem przy dłuższych podróżach zajmowałem pasażerów żeby podopisywali komentarze ?

Ja tylko chcę, aby ten screenshot z koordynatami i naszym komentarzem leciał automatycznie przez GPRS lub po zadokowaniu kompa do PC'ta, ponieważ (tak jak w temacie PISZPASZ czy jakoś tak):

a) ciężko się zebrać napisać maila
b) ciężko sobie przypomnieć wszystko jak się siedzi w domu a nie za kierownicą
c) czasami się zapomina że się coś gdzieś nie zgadzało i mija sporo czasu zanim wrócimy do tematu
i wiele wiele innych powodów..

Tylko tyle bym chciał i to wszystko, a nie robić to wszystko ręcznie (skopiować pliki na kompa, przygotować maila, poszukać adresu - nie korzystam z klientów pocztowych po ostatniej awarii jednego takiego - wkleić i nie zapomnieć poopisywać plików który do czego)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline JB46

• *
  • 63
  • Sprzęt: Cruser Sigma B50
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 17, 2010, 21:32:00 »
Zgłosiłem trzy poprawki i wszystkie zostały uwzględnione.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 17, 2010, 21:33:18 »
fajny pomysl, ale w czasie jazdy powinna byc tylko zgoda na "zlapanie" bledu. O reszcie (i w efekcie wysylaniu danych) AM przypominalaby na postoju lub po podlaczeniu do kompa
Dokładnie tak jest to zaimplementowane w TomTomie - wygodnie i bezpiecznie

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 21, 2010, 14:13:24 »
Co prawda zgłaszam poprawki dość sporadycznie, ale wszystkie moje poprawki zostały uwzględnione, a nawet jedna poprawka do poprawki.  :wink:

Na średnio 10 poprawek 8 jest wprowadzonych OK, jedna nie zostaje wprowadzona, a jedna jest zrobiona źle. Czyli moja skuteczność wynosi 80%  :wink:

Połączone: Luty 21, 2010, 14:25:35

Tak, czasem wystarcza. Niestety czasem uzyskany efekt jest odwrotny od zamierzonego.

Mój post z października 2009 wysłany do supportu AM:
W Chorzowie natrafiłem na źle rozrysowane skrzyżowanie.
Prawidłowo wygląda ono jak na obrazku poprawionym przeze mnie. Otóż jest tam droga (narysowana czarnym kolorem) prowadząca w prawo od ul. Żelaznej do ul. Szpitalnej - nie ma jej na mapie. Dodatkowo odcinek zaznaczony na czerwono jest odcinkiem jednokierunkowym. Można nim przejechać tylko do ul. Szitalnej do Dyrekcyjnej/Żelaznej. Nie ma możliwości przejechania tak, jak proponuje AM (zapis wyznaczonej drogi).

Rezultat? Widoczny na ostatnim zrzucie: owszem, dorysowali brakującą ulicę, owszem wprowadzili jednokierunkowść, ale jakby odwrotnie.
Nie wiem, może ja nie umiem opisywać błędów  :]
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 14:25:36 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline lancer

• 2
  • Sprzęt: AM 6.1.0 EU
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 22, 2010, 00:04:10 »
Można nim przejechać tylko do ul. Szitalnej do Dyrekcyjnej/Żelaznej.
Nie wiem, może ja nie umiem opisywać błędów  :]

Jakbyś przeczytał dokładnie i uważnie co sam napisałeś, to doszedłbyś do wniosku, że Twój opis błędu nie jest jednoznaczny.
Czytając Twoje zgłoszenie błędu ciężko stwierdzić w którą stronę prowadzi droga jednokierunkowa, czy do ul. Szpitalnej, czy do Żelaznej :]

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 22, 2010, 15:28:13 »
jerzu, twój opis jest generalnie OK, ale można to zrobić chyba tak, że wystarczy posłać obrazek:

PS. Też zdarzyło mi się, że posłałem uwagę, zaglądam potem do AM, a ktoś źle odczytał rysunek i drogę miejską zrobił gruntową, a gruntową -- miejską.
PS2. Screeny lepiej posyłać w PNG.
To nie tablica ogłoszeń !