Brak danych o wczytanej mapie podczas startu.

• 8 Odpowiedzi
  • 1072 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Brak danych o wczytanej mapie podczas startu.
« dnia: Kwiecień 06, 2008, 11:25:10 »
Witam

Wiem, że już było tylko, nie padła odpowiedz, ale dzięki informacji szacownego moderatora wiem, jak zacząć pytanie.

Dlaczego podczas startu AutoMapy, na ekranie startowym, brakuje informacji o wczytanej mapie ?

Mapa została poprawnie wczytana, bo program działa, i w oknie "O programie" są wyświetlane wszystkie informacje.

Drugie pytanie dot. sposobu odszyfrowania aktualności mapy,  czy wpis "Europe 0803" - oznacza mapę aktualną na marzec 2008 ?

Pozdrawiam.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
Odp: Brak danych o wczytanej mapie podczas startu.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 06, 2008, 11:35:14 »
Dlaczego podczas startu AutoMapy, na ekranie startowym, brakuje informacji o wczytanej mapie ?

Bo w tym momencie mapa jest dopiero wczytywana - w momencie wczytania ekran znika

Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2008, 11:38:44 »
Kiedyś te informacje (przynajmniej u mnie) wyświetlały się poprawnie, ale od którejś wersji 4.x przestały. I tak już zostało. Myślę, że bazi22 ma rację, że wynika to z faktu iż mapa nie jest jeszcze wczytana. Rodzi się tylko pytania po co więc próbuje wyświetlać informacje, których jeszcze nie ma?
Drugie pytanie dot. sposobu odszyfrowania aktualności mapy,  czy wpis "Europe 0803" - oznacza mapę aktualną na marzec 2008 ?

Zależy co rozumiesz przez "aktualną na marzec 2008". Bo jeśli spodziewasz się, że są w niej wszystkie drogi które były w marcu 2008 to nie.
Oznacza to natomiast, że mapa ta zawiera wszystkie dane i poprawki zgromadzone przez producenta do marca 2008.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2008, 12:09:04 »
Witam

No właśnie kiedyś te dane były wyświetlane poprawnie, po pierwszej instalacji AutoMapy wersja 4.5, poprawnie się wszystko wyświetlało.  Skoro mapa jest wczytywana, to po co na ekranie startowym informacja o braku wczytanej mapy, czy nie powinna się tam znajdować informacja o wczytywaniu mapy ?

Z tą aktualnością, chodziło mi to, że chciałem wiedzieć, poprawienia których błędów można się spodziewać, chyba jednak nie jest to wersja na koniec marca - nadal nie mogę wyznaczyć trasy do miasta Erd na Węgrzech, brakuje takiej miejscowości w spisie miejscowości dla Węgier.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 06, 2008, 12:39:40 »
Z tą aktualnością, chodziło mi to, że chciałem wiedzieć, poprawienia których błędów można się spodziewać,

Tego wiedzieć niestety nie będziesz. Tak jak pisałem, to że mapa jest datowana na marzec nie oznacza, że zawiera wszystkie poprawki na koniec marca.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2008, 12:54:47 »
nadal nie mogę wyznaczyć trasy do miasta Erd na Węgrzech, brakuje takiej miejscowości w spisie miejscowości dla Węgier.

To nie jest błąd mapy, tylko programu. Problem wynika stąd, że Erd pisany jest przez E z kreską u góry, którego to E nie ma na klawiaturze oraz przy wyszukiwaniu. Do tego jeszcze nie można skorzystać z dalszych liter, ze względu na długość nazwy.
Proponuję zgłosić problem do supportu.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 06, 2008, 12:58:50 »
Witam

Problem został zgłoszony do supportu już dawno temu.

Z tym wczytywaniem mapy to zastanawiam się, czy mapa jest wczytywana za każdym startem programu ?, czy też jest wczytywana jednorazowo podczas pierwszego po instalacji uruchomienia programu.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 06, 2008, 13:16:15 »
Z tym wczytywaniem mapy to zastanawiam się, czy mapa jest wczytywana za każdym startem programu ?, czy też jest wczytywana jednorazowo podczas pierwszego po instalacji uruchomienia programu.

Jest wczytywana za każdym razem
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 06, 2008, 13:30:11 »
no w sumie do tego przywykłem, jednak faktycznie po wczytaniu mapy moglby sobie w jakims pliku cache trzymac ta informacje, i ewentualnie zmieniac gdy wykryje nowsza/inna wersje. Zamiast przy kazdym odpaleniu witac nas informacja ze w sumie to o mapie on nic nie wie ;)