Blokady i antyblokady w MiploTraffic

• 24 Odpowiedzi
  • 6104 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Blokady i antyblokady w MiploTraffic
« dnia: Czerwiec 07, 2010, 22:03:10 »
Nareszcie działają antyblokady ?? Bo chyba wcześniej z tym były problemy.

http://www.miplo.pl/articles/?art=48

Antyblokady utworzone w AutoMapie przez system MiploTraffic są oznaczone kolorem zielonym.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Blokady i antyblokady w MiploTraffic
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 07, 2010, 22:38:08 »
Wcześniej nie było żadnych problemów, zwyczajnie nie działały  :mrgreen:
Problemy zaczęły się teraz, niby antyblokada jest, a trasa i tak liczona jest dookoła  :S
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 07, 2010, 22:49:49 »
Problemy zaczęły się teraz, niby antyblokada jest, a trasa i tak liczona jest dookoła  :S

Zgadza się, nie działają  :S
Hmm, niby ikonkę mam, ale ciekawe dlaczego nie mam tego zielonego odcinka ??

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 07, 2010, 23:14:58 »
Wczytałeś blokady w swoim profilu i wybrałeś w trafiku kategorię antyblokady?
(MS1801 synchronizuje już blokady w aktywnym profilu, a nie w ogólnym data files)
Wygląda jednak, że te antyblokady działają, w w tym miejscu gdzie zrobiłem screena
jest jeszcze jakiś dodatkowy błąd na mapie.

ps.
poprawili też 'błąd szarej chorągiewki' i synchronizacja nie kasuje już własnych ikon.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 23:16:32 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 07, 2010, 23:25:08 »
Już niby mam te antyblokady, po dwóch wyłaczeniach/właczeniach się pojawiły.

Ale teraz mam taki efekt synchronizacji.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 08, 2010, 12:04:53 »
czy może ktoś mi podpowie czy używać tych blokad i antyblokad czy lepiej sobie odpuścić ?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 08, 2010, 12:31:11 »
czy może ktoś mi podpowie czy używać tych blokad i antyblokad czy lepiej sobie odpuścić ?

Używam od lat i nie narzekam.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 08, 2010, 12:37:31 »
Używać, ale z głową. Subskrybować tylko te blokady, które oznaczają naprawdę nieprzejezdny odcinek (brak drogi, remont, bezdroża) a nie tymczasowe problemy (korki, wahadło etc.)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 08, 2010, 12:42:31 »
dzięki za odpowiedź .  a tak z innej beczki skoro am traffic działa to nie powinna nawigacja wysłać w rejon blokady albo ruchu wahadłowego  bo tam jest mała przepustowość-tak wynika np. z targeo no to po co jeszcze są te blokady. Sory za takie pytanie ale przeczytałem duzo postów i jakoś nie moge zakumać z tymi blokadami.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 08, 2010, 12:45:26 »
Może z powodu tego, że nikt tamtędy nie jechał (bo droga zamknięta), nie ma żadnych danych w traffiku? Ruch wahadłowy powinien zostać wychwycony jako niska średnia prędkość, ale blokady już nie.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

MarkNavi

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 08, 2010, 12:47:16 »
Używać, ale z głową. Subskrybować tylko te blokady, które oznaczają naprawdę nieprzejezdny odcinek (brak drogi, remont, bezdroża) a nie tymczasowe problemy (korki, wahadło etc.)

A jak mam sprawdzić czy nie subskrybuję korków, wahadeł i innych sytuacji tymczasowych ?

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 08, 2010, 12:48:13 »
a to teraz kumam dzięki

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 08, 2010, 12:53:58 »
Sprawdzić co masz zaznaczone w MiploTraffic na miplo.pl :)

*

MarkNavi

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 08, 2010, 12:59:10 »
Sprawdzić co masz zaznaczone w MiploTraffic na miplo.pl :)

dziękuję pięknie

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 08, 2010, 18:03:41 »
poprawili też 'błąd szarej chorągiewki' i synchronizacja nie kasuje już własnych ikon.

Nie zmienia Ci ikonek po pełnej synchronizacji ??
U mnie nadal podmienia przy każdej  :-|

*

Offline tzok

• 21
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 26, 2010, 23:24:46 »
Dziwnie działają te blokady i Antyblokady z MiploTraffic. Dodałem Antyblokady na wylocie z Bielska drogą nr 1 (ul. Warszawska) na Katowice i niby się dodały, ale po synchronizacji z MIPLO odcinki nadal są zablokowane, a w miejscu gdzie wstawiłem Antyblokady pojawiły się jakieś losowe... kościoły. Nie subskrybuję tej kategorii, więc przejrzałem wyświetlane POI i okazało się, że nie ma tam Antyblokad, po ich włączeniu pojawiły się właściwe ikony, ale odcinki pozostały nadal zablokowane (niebieskie). Po kolejnej synchronizacji część odcinków zrobiła się już zielona, poza jednym - w kierunku z Katowic do Bielska. Odcinek ten rzeczywiście jest zamknięty, ale ruch w tę stronę jest puszczony jednym pasem drugiej jezdni (niejako pod prąd), niemniej wjazd do miasta jest możliwy, wbrew temu co wynika z blokad.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 27, 2010, 00:08:46 »
Antyblokady nie służą do odblokowywania odcinków zablokowanych przez użytkowników MiploTraffic, tylko do odblokowywania odcinków zablokowanych oryginalnie przez twórców AM.
Żeby zdjąć blokadę założoną przez jakiegoś użytkownika, należy to uczynić poprzez skasowanie punktu bezpośrednio w serwisie Miplo.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 27, 2010, 00:20:13 »
Wiesz do czego służą antyblokady?
Do odblokowania odcinków które są na mapie zablokowane fabrycznie.
Zobacz gdzie wstawiłeś te punkty:
http://www.miplo.pl/point.php?p=18eYDYBG
http://www.miplo.pl/point.php?p=D732Mz10
http://www.miplo.pl/point.php?p=25ND5245
Wszystkie 3 postawiłeś na odcinkach, które są na mapie przejezdne
Chcesz odblokować odcinki które nie są zabkolowane?  :ohreally:

A ten?
http://www.miplo.pl/point.php?p=K7K1Q47m
postawiłeś go na odcinku zablokowanym tym punktem:
http://www.miplo.pl/point.php?p=N7CD4qmh
No i mamy teraz 2 'przeciwne' punkty na tym samym odcinku, który ważniejszy?
Będziemy losować?  B)

Jak chcesz odblokować 'niebieski' odcinek (odcinek na który nałożona jest blokada)
to musisz usunąć POI który powoduje blokadę odcinka, a nie stawiać antyblokadę.
POI usuwa się bezpośrednio na stronie miplo.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 27, 2010, 07:21:25 »
ciekawy jestem ile statystycznie legalnych użytkowników AutoMapy poza niektórymi na forum korzysta z tych "intuicyjnych" wodotrysków jak blokady, antyblokady na Miplo, w ogóle tak ogólnie z dobrodziejstw tego serwisu ?  :E
Oczywiście proszę nie odpisujcie mi w stylu, a co ty masz do intuicyjności serwisu, przecież to takie proste. Może to i proste i oczywiste, ale dla forumowego grona zapaleńców. A ja tak pytam z perspektywy przeciętnego użytkownika, który nie wie o istnieniu forum pdaclubu oraz forum, którego nie wolno wymieniać tu nazwy, a na którym większość z nas ma na pewno swoje nicki i jest stałymi czytelnikami  :wink:
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2010, 07:30:37 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 27, 2010, 09:54:23 »
a ja pięknie podziękuję za instrukcję antyblokad.
ostatnio znalazłem blokady które były już przeterminowane i co usunąłem w Automapie i zsynchronizowałem poprzez Miplo to mi blokady wracały. właśnie nie wiedziałem czy antyblokady coś dają
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 27, 2010, 10:33:09 »
ciekawy jestem ile statystycznie legalnych użytkowników AutoMapy poza niektórymi na forum korzysta z tych "intuicyjnych" wodotrysków jak blokady, antyblokady na Miplo, w ogóle tak ogólnie z dobrodziejstw tego serwisu ?  :E
Primo spotyka się ludzi na formach niegps, gdzie czasem wyjdzie, że ktos uzywa i korzysta.
Secundo - skoro serwis dość prężnie działa (jest dość szybko aktualizowany) to znaczy, że aktywnych uzytkowników trochę jest.
Oczywiście proszę nie odpisujcie mi w stylu, a co ty masz do intuicyjności serwisu, przecież to takie proste. Może to i proste i oczywiste, ale dla forumowego grona zapaleńców. A ja tak pytam z perspektywy przeciętnego użytkownika, który nie wie o istnieniu forum pdaclubu oraz forum, którego nie wolno wymieniać tu nazwy, a na którym większość z nas ma na pewno swoje nicki i jest stałymi czytelnikami  :wink:
Bo jest proste. Zacząłem korzystać z Miplo zanim tu jeszcze trafiłem i jakoś dałem radę to ogarnąć.
Na pewno większość to młodzi ludzie, którzy korzystają aktywnie z kompa i netu ale są i takie osoby jak np. StarszaPani (chylę czoła i pozdrawiam), którzy też dają radę.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline starsza.pani

• 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 27, 2010, 19:05:03 »
Dziękuję, czuję się dowartościowana, ale nawet się nie przyznam ile opcji jest dla mnie zupełnie nie do pojęcia :(

*

MarkNavi

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 27, 2010, 19:23:36 »
Dziękuję, czuję się dowartościowana, ale nawet się nie przyznam ile opcji jest dla mnie zupełnie nie do pojęcia :(

I ta odpowiedź Pani potwierdza moje pytanie, ktra zadałem dzis rano. Pozwolę się zacytować  :grin:

*

Offline starsza.pani

• 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 27, 2010, 19:47:26 »
Korzystam z Miplo, dodaję punkty POI, czasem je koryguję, przed chwilą aktualizowałam AMCenter, zmieniam ikony (np. od Darka), dźwięki, zmieniam ustawienia, a jak czegoś nie wiem, to pytam. Zauważyłam, że nawet stali bywalcy forum często nie wszystko wiedzą. Myślę, że taka gimnastyka umysłowa nikomu nie zaszkodzi. A korzystanie z "wodotrysków" jest sprawą indywidualną i albo się chce trochę powysilać albo nie. Jak czymś nie jestem zainteresowana to sobie po prostu odpuszczam i to jest właśnie to co jest dla mnie nie do pojęcia. Bo akurat się nie wysiliłam.
Nie wszystko potrafię fachowo nazwać, ale ważne, że wiadomo o co mi chodzi.
I faktem jest, że pomoc tu na forum zawsze znalazłam. I pomyśleć, że był czas, że z każdym drobiazgiem latałam do serwisu i płaciłam majątek za byle podpowiedź.
Chyba nie jestem dobrym przykładem na odpowiedź na poranne pytanie.

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 27, 2010, 20:51:03 »
Jesteś, jesteś moja miła. Myślę, że jest nas sporo. Dużo rzeczy nie rozumiem w AM, ale sporo już ogarnąłem /nie tylko AM/ dzieki uczestnictwu we forach. Wprawdzie jako biorca, ale pomoc forumowiczów nieoceniona.   pozdr