Błędy map Europy

• 68 Odpowiedzi
  • 12277 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Błędy map Europy
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 13, 2009, 19:11:40 »
Panowie, wasze odpowiedzi świadczą o jednym - nigdy nie rozmawialiście z dealerem samochodowym o błędach map i trybie postępowania w takim przypadku. I nie rozmawiajcie, bo to daremny trud. Jest nawet w sieci tyle anecdotal evidence, że można zdiagnozować ten problem jako globalny. Łącznie z historią faceta, który zgodnie ze wskazaniami nawigacji firmowej utknął na pustyni swoim SLR McLaren. Przytaczałem ją chyba tu na Forum. Może skoczyć Mercedesowi.
Tak jak i my wszyscy możemy na okoliczność map skoczyć dealerom sprzedającym samochody wyposażone w fabryczną nawigację.
Najbardziej rozgarnięty i zorientowany w temacie gość z salonu skierował mnie do Navteqa. Reszta kręciła jak chłop w sądzie.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 13, 2009, 19:50:39 »
Panowie, wasze odpowiedzi świadczą o jednym - nigdy nie rozmawialiście z dealerem samochodowym o błędach map i trybie postępowania w takim przypadku.

Fantazjujesz, ale podoba mi się Twój tok myślenia...  :mrgreen:

I nie rozmawiajcie, bo to daremny trud.

Tu się zgadzam. Ale tylko dlatego, że "rozmawiałem" z producentem auta, producentem softu a nawet producentem hardware'u. Wszędzie odpowiedzi podobne...

Tak jak i my wszyscy możemy na okoliczność map skoczyć dealerom sprzedającym samochody wyposażone w fabryczną nawigację.

Ale nie w tym ból... Ból w tym do kogo się udać, do dealera czy do "warzywniaka"...

A przy okazji. Zmieniło się coś na plus w mapach Europy (szczególnie na Bałkanach)?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2009, 19:53:06 wysłana przez Maciej Loret »
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 13, 2009, 20:57:56 »
Nie chce mi się wierzyć, że Akubit nie rozumie o co nam chodzi  :O  A może rozumie, tylko taką obrał strategię. Ja gdybym był jakąś decyzyjna osobą w Aqurat juz dawno nawiązałbym z Toba współpracę. Naprawdę jesteś w tym dobry i to nie jest nic złośliwego wierz mi.  :ok:

Wierz mi, że nie zależy mi na współpracy z Aqurat. Mam pracę tak ciekawą i dobrze płatną, że nie sądzę żeby oferta ze strony Aqurat mogła mnie w jakikolwiek sposób zainteresować.
Co do dalszej dyskusji na temat zgłaszania poprawek map u dilerów samochodów, to wycofuję się, bo nie lubię literatury science fiction.

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 14, 2009, 00:03:25 »
Miało być zgłaszanie błędów, a jest pyskówka. Szkoda

Ja jednak uściślę opis swojego błędu, bo napisałem "Obwodnicę Ostrawy", a ta faktycznie już od jakiegoś czasu istnieje, ale nie łączy nas do autostrady A1, bo brakuje jeszcze
owych 45km. Chodzi mi o ten fragment zaznaczony tu:
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Nieznana+droga&daddr=Trasa+47&hl=pl&geocode=FQer9AId4DUPAQ%3BFYY09wIddh8UAQ&mra=mi&mrsp=1,0&sz=14&sll=49.748222,18.102036&sspn=0.051466,0.12042&ie=UTF8&ll=49.68007,17.95578&spn=0.412308,0.963364&t=h&z=11

Tymczasem w Automapie, po 'objechaniu' Ostrawy dalej mkniemy autostradą, aż do samego Brna i dalej...

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 14, 2009, 01:06:17 »
Wprowadziłem w MiploTraffic (na Twoją odpowiedzialność  B) ) blokadę tych fragmentów, które podałeś, że nie są jeszcze oddane do użytku. Jednak blokady poza Polską zadziałały  :ok: Pytanie, czy moderator zatwierdzi  :terrified:
Więcej nie da się zrobić, choćbym zgłosił to nawet w serwisie Mercedesa  :evil:

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 14, 2009, 09:41:05 »
Dzieki temu odcinkowi o ktorym pisze kolega falcon tak pobladzilem jadac do Austrii ze ponad 2,5h zajelo mi znalezienie alternatywnej drogi. Bo jak sie okazalo jechalem autostrada - a tu nagle szlana na srodku i koniec jazdy ! Nie wspomne juz o autostradzie ktora wedlug AM isnieje a nie ma jej w rzeczywistosci wcale !!! Uwazam ze takie cos jest niedopuszczalne. Chodzi o Czechy oczywiscie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2009, 10:05:38 wysłana przez kwojtow »

*

• 6498
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 14, 2009, 11:57:21 »
Miało być zgłaszanie błędów, a jest pyskówka.

Prawidłowy opis zgłaszanego błędu mapy jest powszechnym problemem samym w sobie.
Wiele błędów byłoby już dawno usuniętych, gdyby zostały zgłoszone z opisem zrozumiałym w sposób oczywisty.

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 14, 2009, 12:29:54 »
Kurde paranoja  :mrgreen:

A ktore mapy nie maja bledow ??? ktos mi taka pokaze ???

Owszem AM mogla by zrobic jakis support zglaszania bledow na stronie wykorzystujac np. API NAVTEQ-a (w ojczystym jezyku), ale rownie dobrze jak ktos sie upiera moze isc na strone http://www.navteq.com/ i to zrobic zamiast marudzic. Zreszta w tym kraju to chyba normalne ze tylko narzekac potrafimy...

Jak ktos ma problem to:

1. Zglosic na stronie http://www.navteq.com/
2. Nie podoba sie takie zglaszanie, nie kupowac prodkutu...
3. Kupiles produkt czujesz sie oszukany - zakladasz sprawe cywilna, idziesz do rzecznika praw konsumentow itd.

natomiast marudzenie na forum to "pier... kotka za pomoca mlotka" - ktore nic poza marudzeniem nie wnosi, ani tez nic nie zmieni. Jesli ma sie problem to sie nie zalimy tylko dzialamy i piszemy do producenta, piszemy petycje i zbieramy podpisy -  ewentualnie 3 w/w pkt.

Dodam tylko ze zamiast sie zalic na forum to zglaszam znalezione bledy do dostawcow i to nie tylko Navteq-a :) ot przyklad:
http://mapinsight.teleatlas.com/mapfeedback/ReportStatus/483f518a-24a0-102d-bcb7-7841d97eed29/en

A odnosnie braku pamieci w HD i WM 6.5 to nie wiem o co sie czepiac na HD nie bylo oficjalnie ROM-u z WM6.5, a gotowane maja wiecej bledow niz AM :) Wiec tutaj to mozna sobie dochodzic co jest przyczyna...

« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2009, 12:32:29 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 14, 2009, 15:23:59 »

Np ale co innego błąd, a co innego 'kreatywna księgowość'? Jak można sobie namalować drogę której jeszcze przez 2 lata nie będzie? Ja rozumiem jeszcze sytuację, że uruchomienie drogi miałoby być
w bliskim czasie. Ale przecież aktualizacje taka Automapa robi ze 4 razy do roku.  Zważywszy na to że to kawałek za granicą, ciężko liczyć, że użytkownicy z Polski (bo nie sądzę, żeby było ich dużo  w Czechach) sami pilnowali kiedy ten odcinek zostanie przedłużony, czy uruchomiony w całości (czego oczywiście Czechom życzymy :)

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 14, 2009, 15:45:19 »
Ja bym opierd.... Czechów, w końcu to ich obwodnica i ich babole :)

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 14, 2009, 15:57:29 »

Np ale co innego błąd, a co innego 'kreatywna księgowość'? Jak można sobie namalować drogę której jeszcze przez 2 lata nie będzie? Ja rozumiem jeszcze sytuację, że uruchomienie drogi miałoby być
w bliskim czasie. Ale przecież aktualizacje taka Automapa robi ze 4 razy do roku.  Zważywszy na to że to kawałek za granicą, ciężko liczyć, że użytkownicy z Polski (bo nie sądzę, żeby było ich dużo  w Czechach) sami pilnowali kiedy ten odcinek zostanie przedłużony, czy uruchomiony w całości (czego oczywiście Czechom życzymy :)

To pusc e-maila do Navteq-a i im to wytlumacz...  Nie wiem na jakiej zasadzie takie firmy zbieraja dane wiec nie wiem czy to ksiegowi :)
Na 100% jesli sie uda uszczesliwisz wielu posiadaczy nawigacji, nie tylko AM bo NAVTEQ sprzedaje mapy nie tylko do Polski...

Zreszta bubli jest pelno w roznych mapach, wiec jakiego by dostawcy nie wybrali to zawsze ktos bedzie marudzil. Na w/w zgloszeniu Navi (mapa TeleAtlas) Navi pcha przez most nad rzeka... ktory od zawsze byl mostkiem (nie mylic z mostem) dla pieszych...

Caly problem i ratunek to to aby zglaszac takie buble w wlasciwym miejscu i naciskac na dostawcow, inaczej to nic nie zmieni...
Tak jak wspomnialem mozna sobie pogadac na forum, ale jak sie tego nie zglosi i nie bedzie naciskac bezposrednio u producenta to mija sie to z celem...

Wiec jak ktos ma chec zorganizowac cos takiego jak petycja aby np. Aquart udostepnil na stronie formularz do zglaszania bledow w mapach, to nie widze problemu... zbierze sie dane legalnych posiadaczy i bedzie naciskac aby bylo cos takiego w Jezyku Polskim bo niektorzy moga miec problem z zglaszaniem tego do producenta...

« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2009, 16:02:31 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 14, 2009, 16:39:32 »
To pusc e-maila do Navteq-a i im to wytlumacz...  Nie wiem na jakiej zasadzie takie firmy zbieraja dane wiec nie wiem czy to ksiegowi :)
Na 100% jesli sie uda uszczesliwisz wielu posiadaczy nawigacji, nie tylko AM bo NAVTEQ sprzedaje mapy nie tylko do Polski...

Problem jest w tym, że NIC mnie z firmą Navteq nie łączy. Może oprócz zasłyszanej na forum opinii, iż to oni są dostawcą mapy, która  jest w środku produktu
który zakupiłem. W świecie, w którym faktura łączy mnie ze sprzedawcą Automapy, nie widzę możliwości żebym zgłaszał swoje uwagi (i ulepszenia) do
kogokolwiek oprócz Automapy.

Jeśli udostępnią narzędzie do zgłaszania takich błędów, to spróbuję go użyć.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 14, 2009, 16:58:56 »

Problem jest w tym, że NIC mnie z firmą Navteq nie łączy. Może oprócz zasłyszanej na forum opinii, iż to oni są dostawcą mapy, która  jest w środku produktu
który zakupiłem. W świecie, w którym faktura łączy mnie ze sprzedawcą Automapy, nie widzę możliwości żebym zgłaszał swoje uwagi (i ulepszenia) do
kogokolwiek oprócz Automapy.

Jeśli udostępnią narzędzie do zgłaszania takich błędów, to spróbuję go użyć.

To naciskaj na AM, idz do rzecznika praw konsumentow itd. masz wiele mozliwosci... Napisz im to co na forum czyli ze oni powinni za to odpowiadac itd. Nie wiem co jeszcze... naglosnij sprawe ze Aquart nabija klientow w butle dajac kulawe mapy i nie przyjmujac zgloszen, moze Uwaga, sprawa dla reportera itp. sie tym zajmie ;)

Tutaj mozna plakac do woli i tak nic to nie da, moze tylko tyle ze zrobi sie komus lzej na sercu ;)

Ja jak mam problem z czym co zakupilem to ide i to zalatwiam, a nie placze na forum...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2009, 17:01:41 wysłana przez tplewa »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 14, 2009, 17:15:46 »
AM sprzedając program z mapami Navteqa udostępnia produkt taki jaki jest. W żadnym punkcie umowy, czy to licencyjnej, czy to kupna-sprzedaży, czy jakiejkolwiek innej, tudzież nigdzie na swoich stronach internetowych, w reklamach itp. nie zobowiązuje się do świadczenia supportu w postaci usuwania, czy choćby przyjmowania błędów map Navteqa. Czyni to natomiast w sposób odbiegający od standardów (in plus :ok:) w stosunku do własnych map, czym zyskuje uznanie rzeszy użytkowników w Polsce.
Niektórzy jednak uwielbiają bić pianę na forach. Nie chcesz AM, to przerzuć się na inny program nawigacyjny i ciesz się doskonałym supportem  :] świadczonym przez TT, iGo, MapęMap czy dostawców map TeleAtlas, Imagis, Emapę itp itd etc

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 14, 2009, 17:50:35 »
Normą dla Navteqa jest wrzucanie do map nowych odcinków dróg głównych na pół roku przed otwarciem. Tak było w przypadku A7 w Niemczech i kilku innych. Nie wiem czy Navteq oznacza jakoś nie istniejące drogi sprzedając mapę do AM, czy olewa taki drobiazg.
Bodajże (info od osoby z Navteqa, ale nic potwierdzonego) Navteq oznacza takie odcinki jako "under construction".
I tu pytanie do Aqurata czy faktycznie dostają takie odcinki z takim tagiem (i go ignorują), czy Navteq nic takiego im nie wysyła.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 14, 2009, 18:56:21 »
teraz widzicie dlaczego AM jest najlepsza, dzięki nam, nawet w obwodnicę saragossy się wpiepszamy  :ok:

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 14, 2009, 19:41:26 »
Ale z was pieniacze, nie dosyć że nie ja stworzyłem ten wątek, tylko Admin wklejając mój post z uwagą,  to nagle się na mnie rzuciliście.

Jest temat "Błędy map Europy" to chyba po to żeby takie błędy wytknąć, żeby inni użytkownicy się na nich nie sparzyli.

A tu się odzywa gromada mądrali co to się nauczyła na pamięć licencji i myślą, że komuś zaimponują cytując ją z pamięci.

Ja kupiłem Automapę, bo uznałem że będzie dla mnie odpowiednia i tyle, ale widzę tu grupę osób, które chyba się do tej swojej
Automapy modlą, bo jak ktoś zobaczy "plamę na słońcu" to jest już heretykiem.

Po co w ogóle cały ten dział Automapy na forum, skoro "producent dostarcza program taki jaki jest" i nie wolno o nim złego słowa powiedzić?

Podsumowując. Miałem nadzieję, na bardziej konstruktywną wymianę uwag - ale się zawiodłem.

i jeszcze dodam ze strony automapy:

Najdokładniejsze mapy - największe doświadczenie

AutoMapa to najdokładniejsze mapy Polski i Europy przygotowane przez liderów rynku map cyfrowych: Geosystems Polska i NAVTEQ. Przynajmniej cztery aktualizacje w ciągu roku są gwarancją aktualności map. AutoMapa prowadzi kierowców od 2003 roku i jest niezmiennie najchętniej kupowanym i najczęściej nagradzanym programem do nawigacji GPS w Polsce.

Przejrzałem wszystkie podstrony, na których Automapa opisuje zalety swojego programu, i choć tych zalet jest w opisach wiele, to nigdzie w zaletach nie jest wypisane "również drogi planowane"

« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2009, 19:47:55 wysłana przez falcon »

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 14, 2009, 20:12:33 »
Nie zle to rozumiesz...

Forum jest po to aby dyskutowac, pomagac sobie, starac sie cos zmieniac (popatrz na chlopakow robiacych skorki itp.).

Ale sa tez sprawy na ktore ludzie z forum nie maja wplywu. Jesli znajduje sie blad to powinno sie go zglosic do producenta...

Niestety informowac mozesz tutaj o bledzie mapy aby inni unikli, ale pomysl jaki procent uzytkownikow AM to czyta ???

Wiec jakiekolwiek dziwne dyskusje ze AM jest beee itd. sa bez sensu bo to nic nie zmienia, znalazles blad ok... kontaktujesz sie z Supportem i powiedza co z nim zrobic.

Nikt nie mowi ze AM jest idealne, a przytoczony tekst ma kazdy soft do nawigacji (w tym duzo gorsze). Po prostu bicie piany na pewne tematy jest bezcelowe. Jesli sie uwaza ze cos jest nie tak to zglasza sie to w wlasciwym miejscu.

Jesli bym nie czytal tego forum to i tak trafil bym na ten blad w mapie...

Wiec jesli znalazles blad i chcesz pomoc ludzia zrob to jak nalezy, czyli zglaszajac tam gdzie sie powinno...

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 14, 2009, 20:26:39 »
Ale z was pieniacze, nie dosyć że nie ja stworzyłem ten wątek, tylko Admin wklejając mój post z uwagą,  to nagle się na mnie rzuciliście.

Chyba nie do końca zrozumiałeś to co tutaj było napisane, również przeze mnie. Na Ciebie nikt się tu nie rzucał, chodziło jedynie o to, żebyś pozbył się mrzonek, którymi niektórzy usiłują tu wszystkich karmić.

Jest temat "Błędy map Europy" to chyba po to żeby takie błędy wytknąć, żeby inni użytkownicy się na nich nie sparzyli.

Temat został stworzony przez moderatora, właśnie w tym celu, a przede wszystkim, żeby zastanowić się co można z tym fantem zrobić. Zaklinanie rzeczywistości tu nie pomoże.

A tu się odzywa gromada mądrali co to się nauczyła na pamięć licencji i myślą, że komuś zaimponują cytując ją z pamięci.

Ja kupiłem Automapę, bo uznałem że będzie dla mnie odpowiednia i tyle, ale widzę tu grupę osób, które chyba się do tej swojej
Automapy modlą, bo jak ktoś zobaczy "plamę na słońcu" to jest już heretykiem.

Uspokój się, bo walisz na oślep. Zrozum, że uświadomienie pewnych obiektywnych faktów, nie jest walką z herezją. Jeżeli napisałem, że AM nie zbiera informacji o błędach w mapach Navteq, to jest to fakt i udowadnianie, że musi to robić, wbrew temu co robi AM, Navteq oraz inni producenci map i programów nawigacyjnych jest bez sensu. Większość producentów map (TeleAtlas, Navteq, Geosystems czyli AM i inni) mają swoje strony internetowe, na których należy dokonywać zgłoszeń błędów, a nie jak twierdzą niektórzy u dilerów samochodów. Po prostu, nawet jeżeli przyjmą od klienta zgłoszenie, żeby spuścić mu ciśnienie, to i tak nic z tego nie wyniknie.

Po co w ogóle cały ten dział Automapy na forum, skoro "producent dostarcza program taki jaki jest" i nie wolno o nim złego słowa powiedzić?

Bzdury wypisujesz, całe to forum polega na wyszukiwaniu błędów i braków AM oraz wskazywaniu kierunków jej rozwoju, ale niestety wiele sygnałów wynika z nieumiejętnego korzystania z AM, bądź braku wiedzy o ich przyczynach (np leżących po stronie sprzętu lub jego obsługi) i żadnymi błędami AM nie są. Również Twój przypadek do takich prawdopodobnie należy, co usiłowałem między innymi Tobie wytłumaczyć.
Piszę "prawdopodobnie", bo pojawiła się w tym wątku koncepcja (chyba jedyna w nim sensowna!), że mapy Navteq mogą zawierać atrybut " under construction", a wówczas ich wykorzystanie do poprawnego routingu, mogłoby być bardzo pilnym zadaniem AM. O co nieomieszkałem zapytać supportu AM i czekam z niecierpliwością na ich odpowiedź.
Reszta to było bicie piany.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2009, 20:30:28 wysłana przez akubit »

*

• 6498
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 14, 2009, 20:30:38 »
Proponuję salomonowe/rabinackie rozstrzygnięcie problemu - wszyscy mają rację.  :grin:

AutoMapa kupuje mapy od Navteqa i trudno jej odpowiadać za błędy w niej zawarte. Formuła "as is" jest powszechna w tej branży.
Ale - na stronach AM powinny być dwa formularze do zgłaszania błędów - jeden dla map Polski, drugi dla map Europy.
Garmin również nie jest związany z Navteqiem (choć mało brakowało,) a udostępnia taki formularz na swoich stronach:
http://www8.garmin.com/cartography/mapSource/errorForm.html

Jeśli nie przyjmiecie tego rozwiązania, to każdy wejdzie w swoją infinite loop i system się zawiesi. Potrzebna będzie interwencja Admina/Moda.  :E

To, co?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 14, 2009, 21:10:28 »
Jasne, że byłoby to  :ok:
Właściwie to wystarczyłby link do strony zgłaszania błędów Navteqa.
BTW, mógłbyś napisać, które mapy z formularza zgłaszania błędów Garmina, są produkcji Navteq? Bo mam wrażenie (może mylne), że na stronie tej można zgłaszać błędy tylko do map Garmina  :mysli:
Napisane: Grudzień 14, 2009, 20:39:58
Edit:

Aaa! Już widzę - City Navigator  :ok:

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 14, 2009, 23:09:02 »
AutoMapa kupuje mapy od Navteqa i trudno jej odpowiadać za błędy w niej zawarte. Formuła "as is" jest powszechna w tej branży.
Ale - na stronach AM powinny być dwa formularze do zgłaszania błędów - jeden dla map Polski, drugi dla map Europy.

Odwracanie kota ogonem?
Ja twierdzę, że AM powinna przyjmować takie zgłoszenia i kierować je do tego, od kogo sobie mapę kupiła...
Ja kupiłem program od AM, od nikogo innego.
Jak w aucie na gwarancji padną świece to idę do dealera czy do Denso? Jak padnie akumulator to do dealera czy do Panasonica? Jak itedeitepe...
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

• 6498
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 14, 2009, 23:18:57 »
Ja twierdzę, że AM powinna przyjmować takie zgłoszenia i kierować je do tego, od kogo sobie mapę kupiła...

Cieszę się, że mówimy jednym głosem.

*

Offline krakowiak54

• *
  • 54
  • Sprzęt: Mio A701, HTC Touch Pro, Samsung S3mini, Xperia Z3
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 15, 2009, 08:44:24 »
Ja proponuję zmianę samochodu na taki co to sam się kieruje  - już są – po co nadwyrężać rozum? AutoMapa ma nam pomagać w ograniczonym stopniu jak idzie o zaufanie. Niestety na drodze należy też myśleć a nie tylko słuchać co martwa natura mówi. AutoMapa to wspaniały dodatek do rozumu a nie odwrotnie!! Nie dajmy się zwariować.

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 15, 2009, 09:12:47 »

Nie wiem czy do końca. Być może... Ja mogę zgłosić błędy AM, bo od niej kupiłem produkt. Dostawca map mnie nie interesuje. Formularze mogą być dwa, może być jeden, może być dla każdego kraju osobno - dla mnie nie ma to znaczenia... Ważniejsze, żeby ten łańcuszek użytkownik->AM->dostawca map nie był gdzieś przerywany...
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 15, 2009, 16:11:35 »

Nie wiem czy do końca. Być może... Ja mogę zgłosić błędy AM, bo od niej kupiłem produkt. Dostawca map mnie nie interesuje. Formularze mogą być dwa, może być jeden, może być dla każdego kraju osobno - dla mnie nie ma to znaczenia... Ważniejsze, żeby ten łańcuszek użytkownik->AM->dostawca map nie był gdzieś przerywany...

I co masz zamiar z tym zrobic ?? Na gadaniu sie zakonczy ?? Czy masz jakis plan jak to probowac wymusic na Aquart...

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #56 dnia: Grudzień 15, 2009, 17:26:37 »
I co masz zamiar z tym zrobic ?? Na gadaniu sie zakonczy ?? Czy masz jakis plan jak to probowac wymusic na Aquart...

No co za szeryf... nikomu nie przepuści... "czy masz plan wymusić"  - czy ty czasem czytasz swoje posty przed wysłaniem? albo po wysłaniu?

ja zgłosiłem ten błąd i uzyskałem następującą odpowiedź (mam nadzieję, że mogę ją tu zacytować), pisownia oryginalna

Uwagi do map Europy zglaszac mozna bezposrednio do firmy
Navteq poprzez strone:  

www.mapreporter.com  

Na razie nie ma tam wersji w jezyku polskim ale mozna zglaszac  
m.in. po angielsku i rosyjsku.

Nowa strona wkrotce bedzie dostepna tez po polsku.

No i to na razie tyle w temacie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #57 dnia: Grudzień 15, 2009, 17:36:22 »
Tyle, to było wiadomo na długo przed powstaniem tego wątku :)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #58 dnia: Grudzień 15, 2009, 18:06:09 »
I co masz zamiar z tym zrobic ??

Sugerujesz, że mam jakieś udziały?
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 15, 2009, 18:33:34 »
I co masz zamiar z tym zrobic ??

Sugerujesz, że mam jakieś udziały?

Nie nic nie sugeruje :)

Po prostu sytuacja jest jaka jest :) i nie widac szansy na zmiane... to co zacytowal falcon bylo wiadome od dawna. Mi to tam rybka bo zglaszam do Navteq-a i nie mam problemu :) Dla innych jednak widac ze to problem i chca zglaszac to do AM - bo to ich program kupil...

Generalnie staram sie podsumowac cala dyskusje, jak i jej sens...

« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2009, 18:35:21 wysłana przez tplewa »