Błędy AutoMapy - tryb zgłaszania (propozycja)

• 24 Odpowiedzi
  • 4776 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« dnia: Marzec 27, 2005, 19:01:02 »
Zamierzam wysłać do AM maila o podanej niżej treści.
Jeżeli macie jakieś uwagi, sugestie, zastrzeżenia i co tam jeszcze, to proszę o dyskusję.

Cytat:
"Wydaje się absolutnie koniecznym utworzenie bardziej rozbudowanej strony w Waszym serwisie www, dostępnej po zalogowaniu się zarejestrowanego użytkownika, umożliwiającej precyzyjne zgłoszenie błędu dostrzeżonego w mapach.

Koniecznym wydaje sie dlatego, że jest to przedmiot utyskiwań użytkowników AutoMapy, którzy są skłonni do okazywania daleko idącej pomocy w identyfikacji podobnych błędów i tym samym podnoszenia jakości produktu.

Sądzę również, że i zespołowi AutoMapy niedostatecznie precyzyjne zgłoszenie usterki może powodować trudność w jej identyfikacji i likwidacji.

Przysłuchując się dyskusjom odbywającym się na ten temat w Sieci oraz przeglądając strony innych producentów softu nawigacyjnego i map cyfrowych, doszedłem do wniosku, że karta takiego zgłoszenia powinna zawierać następujące pozycje:

- rodzaj błędu (pole wyboru: brak obiektu, złe odwzorowanie, inne);
- wersja programu (pole wyboru);
- wersja map (pole wyboru);
- nazwa mapy (pole wyboru);
- trasa wyznaczona od adresu (do wpisania);
- trasa wyznaczona do adresu (do wpisania);
- rodzaj trasy (pole wyboru);
- nazwa <najbliższej> miejscowości (do wpisania);
- numer drogi lub nazwa ulicy (do wpisania);
- skrzyżowanie z drogą/ulicą (do wpisania);
- współrzędne punktu (lat, lon) - w alternatywnej notyfikacji, jak przy zgłaszaniu POI;
- opis problemu (do wpisania);
- załącznik (pole wyboru: zapis śladu, zrzut ekranu, plik dokumentu, archiwum zip, inne)
- przycisk "Dodaj plik"
- WYŚLIJ

Proponowałbym wszystkie pola uczynić obligatoryjnymi do wpisania; tam gdzie wpisu nie da się uczynić, użytkownik winien zamieścić adnotację np. "n/a". Pozwoli to uniknąć przeoczenia istotnych wpisów oraz częściowo zablokuje niedbałe zgłoszenia.

Jeśli identyfikacja użytkownika po zalogowaniu działa prawidłowo, to podawanie swoich danych nie jest konieczne i skróci procedurę zgłoszenia."

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 27, 2005, 20:26:22 »
Ja bym widzial to ciut inaczej - szczegolnie przy nanoszeniu poprawek na mapy.

1. Postac - program instalowany przez instalator AM na komputerze PC.
2. Automapa posiada WBUDOWANĄ funkcje _screen_shot_ mapy z możliwością podpięcia pod klawisz dla aktywnych poprawiaczy.
3. Program edycyjny z PC pobiera sobie efekty działania AM  (czyli screeny i tracki) z PPC tak jak np instalator sprawdza co mamy na pockecie wersje map itp.
4. W programie mamy mozliwosc prostej edycji screena czyli podstawowe kolory pisak gumka oraz dopisanie komentarza do zgloszenia. Mozna tez dolaczyc tracka.

Przy takim ustawieniu mamy na zrzucie nazwe mapy i podzialke

Program moglby miec postac w tym stylu:
(oczywiscie to tylko szybki szkic koncepcyjny wiec szczegoly do dopracowania)

[pic=http://oom.home.pl/allegro/zglaszanie.jpg]

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 27, 2005, 20:38:55 »
Jestem obydwoma lapkami za, troche czasu pochlonelo mi opisanie bledow AM na mapie Gorzowa. A za pomoca takiego programiku mozna by szybko latwo i przyjemnie pomoc i sobie i autorom AM

Instalacja programu razem z AM dla Pocketa oraz wymagana rejestracja choc troche odsiewala by "kawalarzy" ktorzy chcieli by zasypywac fikcyjnymi bledami chlopakow z AM Team.

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 27, 2005, 20:41:54 »
Szczerze mówiąc, wypełniając tyle pól odbębniam sporo pracy za AM. A oni na tym zarabiają. To jest nieuczciwe w stosunku do mnie, to nie jest opensource.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 27, 2005, 20:53:14 »
Opcja jes taka by nie informowac AM Team o bledach ale wtedy moze sie okazac ze na poprawe niektorych "dziwactw" w planowaniu tras  jakie sie przydarzaja  AM bedzie trzeba poczekac lat kilka.

W sumie AFAIK AM Team osobom ktore najczynniej uczestnicza w poprawie AM ofiarowal zestawy AMXL tak wiec po pierwsze robimy to niejako dla siebie. Po drugie a nuż wlasnie Ty otrzymasz subskrypcje na kolejny rok ;)

*

• 6498
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 27, 2005, 21:13:07 »
Cytat: bler
Szczerze mówiąc, wypełniając tyle pól odbębniam sporo pracy za AM. A oni na tym zarabiają. To jest nieuczciwe w stosunku do mnie, to nie jest opensource.

Nie ma żadnego obowiązku. Niczego nie musisz robić. Masz prawo również nadal narzekać.

To jest uczciwe wobec osoby zgłaszającej błąd, bo w ten sposób może przyspieszyć usunięcie doskwierajacego jej bugu w programie/mapie.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 27, 2005, 21:39:05 »
Bardzo podaoba mi sie ta propozycja, bo jednym z czynników, który hamował moje chęci przesyłania informacji o błędach AM był właśnie brak formularza. Ale to wszystko ostatnio nabrało tempa, huh.....

*

• 6498
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 27, 2005, 21:42:21 »
Cytat: maciekp
1.Postac programu instalowanego przez instalator AM na komputerze PC.
2. Automapa posiada funkcje screen shot z możliwością podpięcia pod klawisz dla aktywnych poprawiaczy.
3. Program edycyjny z PC pobiera sobie efekty działania AM  (czyli screeny i tracki) z PPC tak jak np instalator sprawdza co mamy na pockecie wersje map itp.
4. W programie mamy mozliwosc prostej edycji screena czyli podstawowe kolory pisak gumka oraz dopisanie komentarza do zgloszenia. Mozna tez dolaczyc tracka.

Pomysł (i draft wykonania) bardzo mi się podoba, jednak byłby możliwy do zastosowania faktycznie tylko przez osoby na to się godzące - wyrażające chęć aktywnej współpracy.

Może inaczej, rozdzieliłbym te dwa pomysły - niechby rozszerzona strona zgłoszeń funkcjonowała osobno, zaś plik instalacyjny appletu zgłoszeń był możliwy do pobrania ze strony AM (lub jakiejkolwiek innej). Sam chętnie zassam.
Obawiam się, że - analogicznie do POI Sync'a - jak sobie sami takiego programiku nie napiszemy, to ze strony AM trudno będzie się doczekać...

Proponuję więc kontynuować dyskusję n/t niezbędnej/prawidłowej zawartości i jednego, i drugiego wariantu.

W swojej propozycji wycofałbym się z wersji softu i map, przyjmując za defaultowe aktualne edycje. Nie sądzę, żeby ktokolwiek w AM ślęczał nad historycznymi wersjami.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 27, 2005, 21:51:44 »
Zaproponowalem taki styl zglaszania bledow na mapie poniewaz (podobnie jak wielu innych uzytkownikow) wysylanie ich przez formularz na WWW czy poczte jest na tyle niewygodne ze zniecheca do zglaszania bledow.
Jakby na to nie patrzac wykonujac charytatywną robote powinno byc to ciut prostsze a zrobienie takiego programiku to pewnie 1-2 dni pracy dla wprawnego programisty ktory juz ma biblioteki do sprawdzania co jest na PPC i wysylania emaili.
Do tej pory jak na razie wymaga to uzycia:
- osobnego screen capture zainstalowanego w PDA,
- recznego zgrywania screenow do PC,
- operowanie jakims programem graficznym by zaznaczyc o co chodzi
- sklecenie z tego listu.
A formularz na WWW jakiekolwiek by pola nie posiadal nie ulatwi nam w  w.w. czynnosciach ani nie zacheci mnie do wyslania dodatkowych zgloszen (samo zalaczanie plikow przez formularze jest juz niewygodne dla pewnej grupy ludzi ;) ).

Chyba, ze panowie z AM stworza aplet na WWW w ktorym bedzie pelna mapa i podobne mozliwosci jak w programie ktory 'naszkicowalem' - ale to wydaje mi sie duzo trudniejsze ......

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 27, 2005, 21:55:48 »

A czy ktoś Cię do czegoś zmusza?

Od tych błędów nie są wolne aktualnie żadne polskie (ani zagraniczne) mapy (bo problem jest głównie z dokładnością map), a mam możliwość porównania i ją wykorzystuję.
Wszystki firmy bazują na archiwalnych materiałach kartograficznych, zdjęciach satelitarnych i własnych inforamcjach. Podstawą są głównie te dawne materiały kartograficzne, zbierane mniej dokładnymi niż obecne metodami, przedstawiane w różnych układach współrzędnych, a często specjalnie zniekształcone dla utrudnienia pracy szpiegom z NATO - na serio!

Kraje Europy Zachodniej mają bardziej aktualne dane i to pozyskane przy użyciu bardziej zaawansowanych technologii, a mimo to użytkownica TomToma czy Destinatora skarżą się na błędy map czy brak nowych autostrad, choć od ich oddania do eksploatacji mija juz kilka lat!

O USA to wogóle nie ma co dyskutować, bo ich sieć drogowa (w km/km2) jest w porównaniu z europejską dość niska - ponad 2 razy "rzadsza" niż w Polsce, 3 x mniejsza niż w Niemczech i 8x mniejsza niżBelgii czy Holandii, no a poza tym wszystkie drogi sa proste i przecinaja się pod kątem 90 st. ;)
Dlatego praktycznie żaden amerykański program do nawigacji, który w wersji USA ma dobre opinie, jakoś nie podbił Europy!
Może kol. lipciopda podpowie nam, jaką objętość zajmują mapy USA do Destinatora?

BTW - nasz drogi sa kiepskie, dziurawe i niestety nie mamy autostrad, ale sieć drogową mamy na niezłym poziomie:

Kraj   Gęstość dróg km/km2   Długość dróg ogółem km   Dł. autostrad i dróg ekspresowych km   % autostrad
Holandia                  4,00    124.530        2.225         1,8%
Austria                   2,40    200.000        1.613         0,8%
Niemcy                   1,77    656.074        11.309       1,7%
Francja                   1,62    892.900        9.900         1,1%
Wielka Brytania   1,61    369.887        2.294         0,6%
Polska                      1,21    377.048        0.541                         0,1%
Włochy        1,02    307.682        6.494         2,1%
Portugalia   0,77    68.732        0.797            1,2%
Hiszpania                   0,69    346.858        9.063         2,6%
USA                   0,67    6.300.000        75.000       1,2%
Szwecja                   0,51    210.760        1.428         0,7%

Reasumując, nie do kończa winą i w zasięgu AM jest wyeliminowanie wszystkich błędów odwzorowania dróg, nie mówić już o ciągłej radosnej twórczości tzw. inżynierów ruchu w miastach, zmieniających znaki i kierunkowość ulic ...

Jeśli chcemy mieć lepszy produkt, sami również przyczyńmy się do tego!

BTW - jak kupujesz auto za kilkadziesiat tysięcy PLN, też oczekujesz niezawodności - zawsze możesz na to liczyć?
Ile tysięcy kierowców, kupujących nowe modele samochodów, jest w rzczywistości beta-testerami????

[Dodano: 2005-03-27 22:04:32]
Cytat: Moi
Zamierzam wysłać do AM maila o podanej niżej treści.
Jeżeli macie jakieś uwagi, sugestie, zastrzeżenia i co tam jeszcze, to proszę o dyskusję.

Jestem za - i to za obydwiema propozycjami!

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 27, 2005, 22:34:18 »
Obecnie moja metoda podawania bledow do AM Team (od tego postu bede po prostu nazywal Ich AMT) ;) wyglada tak:
------------------------------------------------------------

Mapa Gorzów Wlkp.
trasa: Start: Ul Wał okrężny, Koniec Ul Młyńska 1
jest: po zjezdzie z mostu staromiejsckiego AM prowadzi nas do centrum miasta i proponuje zawrocic na skrzyżowaniu po czym wrocic przez ulicę Wodną, dalej Spichrzową.
powinno byc: po zjezdzie z mostu staromiejskiego mozna skrecic bezposrednio w ulice spichrzowa znacznie skracajac trase.

Przyczyna bledu - AM nie ma uwzglednionego pasa na moscie staromiejskim z ktorego skreca sie w ulice spichrzowa - pas ten jest rozgalezieniem lewego pasa (zaczyna sie pod koniec mostu) i pozwala tylko na zjechanie w ulice spichrzowa (w lewo).

--------------------------------------------------
trasa: Start Ul zaulek 4, Koniec Ul. Młyńska 7
jest: AM prowadzi przez ul luzycka nastepnie zaulek, spichrzowa, mlynska.
powinno byc: łużycka, łazienki, spichrzowa, młyńska.
przyczyna bledu: AM blednie zaklada ze ul zaulek jest ulica dwukierunkowa (niestety ul zaulek na tym odcinku jest jednokierunkowa)

Program ktory ulatwilby podsylanie do AMT bledziorkow bylby pycha ;)
Podawanie wersji programu i wersji mapy uwazam za zbędne ponieważ jeśli dobrowolnie używamy starszej wersji programu/mapy automatycznie skazujemy się na to że coś z nim jest nie całkiem tak skoro wyszła poprawka :> i często okazuje się że błąd który nas irytuje można wyeliminować po prostu instalując aktualną wersje programu/mapy.

Reasumując: Warunkiem zgłoszenia które może byc przez AMT brane pod uwagę powinno być zgłoszenie błędu jedynie w NABARDZIEJ AKTUALNEJ wersji ich produktu

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 27, 2005, 23:19:30 »
Moim skromnym zdaniem napisanie/udostępnienie takiego programiku niezywkle by uprościło sprawę i wielu z nas pewnie by chętnie wysyłało swoje spostrzeżenia. Skoro raz zainwestowaliśmy parę zł. ;) i widać że ludzie z AM są otwarci na nasze sugestie (program Czarka do konwersji ścieżek, AMPOISync, sygnalizacja radarów) to myślę że to też przejdzie. Więc jestem "obiema ręcami" za.
P.S. Gratuluję pomysłu i wykonania projektu programu.

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 28, 2005, 02:12:13 »

Nie ma żadnego obowiązku. Niczego nie musisz robić. Masz prawo również nadal narzekać.

To jest uczciwe wobec osoby zgłaszającej błąd, bo w ten sposób może przyspieszyć usunięcie doskwierajacego jej bugu w programie/mapie.

Wiesz, ja bardzo chętnie, bo zgadzam się z Tobą, żę dzięki temu jest szansa, że zostanie usunięty błąd akurat ten, który ja zuważam i który mnie denerwi - i owszem, z radością bym zobaczył sprawny system zgłaszania poprawek.

JEDNAKOWOŻ

uważam taką sytuację za chorą. Sytaucję w której ja wydałem 1kpln, co jakby nie mówić jest mało, i jeszcze muszę sam zgłaszać błędy i instruować jak je poprawić, zamiast po prostu wysłać maila z informacją gdzie jest źle, jest, jak już mówiłem chore. Bo to nie ja powinienem pojechać na miejsce i objechać je pare razy z włączonym zapisywaniem śladu, czyż nie?

Dlatego powtarzam raz jeszcze, podoba mi się pomysł takiego zgłaszania błędów. Nie podoba mi się, że do czegoś takiego musiało dojść i czuję się zrobiony w wała, dlatego napisałem to, co w poprzednim poście. To jest nieuczciwe.

*

• 6498
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 28, 2005, 12:24:43 »
Sytaucję w której ja wydałem 1kpln, co jakby nie mówić jest mało, i jeszcze muszę sam zgłaszać błędy i instruować jak je poprawić, zamiast po prostu wysłać maila z informacją gdzie jest źle, jest, jak już mówiłem chore. Bo to nie ja powinienem pojechać na miejsce i objechać je pare razy z włączonym zapisywaniem śladu, czyż nie?
Dlatego powtarzam raz jeszcze, podoba mi się pomysł takiego zgłaszania błędów. Nie podoba mi się, że do czegoś takiego musiało dojść i czuję się zrobiony w wała, dlatego napisałem to, co w poprzednim poście. To jest nieuczciwe.

Stosują to wszyscy producenci. Współpraca end-usera z producentem w takich aplikacjach jest rzeczą absolutnie naturalną i leży w interesie obu stron.
Spójrz na zgłoszenie do TeleAtlasa:
http://www.teleatlas.com/template_overview.jsp?ctype=support&contentpage=supportfeedback.jsp

W tym wątku nie chodzi o to, czy zgłaszać czy nie, bo to jest poza wszelką dyskusją.
Rzecz w tym, że w AM tryb zgłaszania błedów IMHO należałoby poprawić.

Zawsze możesz czuć się zrobiony w wała, jeśli kupujesz cokolwiek i godzisz się to użytkować na zasadzie "as is". A tak jest z każdym softem do nawigacji, bo jest w 100% pewne, że będzie zawierał jakieś błędy.

Moim skromnym zdaniem - jeśli raportować błędy, to ze skutkiem możliwie najwyższej użyteczności takiego zgłoszenia. Aby to uprawdopodobnić i ułatwić życie userowi, rozmawiamy właśnie na temat dodatkowych mechanizmów wspierających taki raport.

I tyle...

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 28, 2005, 12:32:29 »
A ciekawe czy ktoś czytał licencję AM, wyświetlaną podczas instalacji? Naprawdę warto ;)

*

• 6498
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 28, 2005, 12:48:54 »
Jest w dostarczanym (download) z programem archiwum .zip jako pl_eula.txt.

Warto jest także przeczytać licencję TomToma. Tam jest mowa m.in. nawet o tym, że nie wolno pokazywać nikomu działającego softu, chyba że ta osoba zobowiąże się do zachowania dyskrecji po pokazie.

Ale kto takie rzeczy czyta? Jak już nadejdzie długo oczekiwany soft, to jest tylko kwestia żeby go jak najszybciej zainstalować i odpalić. A takie pierdółki jak EULA...

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 28, 2005, 13:54:49 »
Stosują to wszyscy producenci. Współpraca end-usera z producentem w takich aplikacjach jest rzeczą absolutnie naturalną i leży w interesie obu stron.

A zauważasz różnicę między współpracą a wykorzystywaniem jednej strony?

Zawsze możesz czuć się zrobiony w wała, jeśli kupujesz cokolwiek i godzisz się to użytkować na zasadzie "as is". A tak jest z każdym softem do nawigacji, bo jest w 100% pewne, że będzie zawierał jakieś błędy.

Ależ to było już wielokrotnie poruszane na tym forum, prawda? Stosunek ilości błędów "każdego innego" softu do AM, szczególnie zachodnich, stosunek dokładności i zajmowanego obszaru, i stosunek CENOWY. Tak jak wspomniałem, wydając znaczą sumę na prdukt czegoś takiego się nie spodziewałem.

Moim skromnym zdaniem - jeśli raportować błędy, to ze skutkiem możliwie najwyższej użyteczności takiego zgłoszenia. Aby to uprawdopodobnić i ułatwić życie userowi, rozmawiamy właśnie na temat dodatkowych mechanizmów wspierających taki raport.

A jak świadczy o firmie fakt, że to użytkownicy sami projektują system zgłaszania błędów? Myślisz, że AM ma upośledzonych programistów i kierowników poszczególnych projektów, którzy sami na to wpaść nie mogli? Dlaczego do tej pory AM nie ma takiego systemu tylko opiera się na mailach? No albo im to wystarcza, co jest mało prawdopodobne, albo mają w %#@#$^@$ zgłaszane błędy bo szefostwo kazało "zrobić mapę Europy".

Podsuwanie firmie gotowych rozwiązań odzwyczaja ją od tego, za co jej płacimy kupując oprogramowanie i przedłużenie licencji. I gwarantuje Ci, że po wprowadzeniu tego systemu ilość błędów wykrywanych przez samą AM spadnie do zera. Bo i po co zatrudniać betatesterów, jak wszyscy robią to za darmo?

Jeszcze raz powtarzam dla podkręcenia jasności wypowiedzi. System powyzszy mi się podoba. Nie podoba mi się, że taki system musiał zostać zaprojektowany przez użytkownika AM.

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 28, 2005, 14:19:55 »
Bler ma racje moze nie tak stanoczwo powiedziawszy ale jednak.
Podejscie AM jest delikatnie mowiac "nieciekawe".

W roznicach ktore podal warto jeszcze odnotowac oprocz ceny produktu, roznice w zarobkach i wtedy ta w cenie robi sie duzo wieksza - bo u nas trzeba oddac srednio 1-2 tygodnie pracy a kolega robiacy to samo w Niemczech czy Anglii oddaje 2-3 dni pracy i moze wtedy jego zale nie sa tak wielkie.

System nanoszenia punktow POI tez byl wielokrotnie zglaszany przez uzytkownikow na tym forum zanim pojawil sie Mobilne.NET - projekt uzytkownikow teraz kiedy gotowy jak chetnie podchwycony przez autorow i pewnie bedzie reklamowany jako jedna z funkcji !!!
(tak na marginesie jak juz tworcy AM przylaczyli program/inicjatywe Rawco to mogliby pomyslec o wspolnej wyszukiwarce punktow w AM bo szukanie osobno stacji w bazie autorow i bazie mobile jest bez sensu). Albo niech przeniosa swoje punkty do naszej bazy bo ta duzo czescie jest uaktualniana i po klopocie mozna wywalic POI z AM.
Czy sami na to nie mogli wpasc - tak jak to juz zostalo dzis powiedziane - to nie jest open source !

Ale o czym tu mowimy - chory kraj chore zasady a sama AM nie jest wyjatkiem gdzy nic dookola nie funkcjonuje jak powinno ... i to jak na to reaguja ludze tez na tym forum swiadczy o tym ze sie przyzwyczailismy do takich praktyk.

*

• 6498
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 28, 2005, 14:27:47 »
A zauważasz różnicę między współpracą a wykorzystywaniem jednej strony?

Uważasz, że zgłaszający błąd nie odnosi z tego tytułu żadnej korzyści? Po co więc to robi?

Ależ to było już wielokrotnie poruszane na tym forum, prawda? Stosunek ilości błędów "każdego innego" softu do AM, szczególnie zachodnich, stosunek dokładności i zajmowanego obszaru, i stosunek CENOWY. Tak jak wspomniałem, wydając znaczą sumę na prdukt czegoś takiego się nie spodziewałem.

Nie mówmy o zachodnich programach, bo jesteśmy zadupiem Europy. Spójrz na wschodnie - choćby nowounijne. Nie ma porównania.

A jak świadczy o firmie fakt, że to użytkownicy sami projektują system zgłaszania błędów?

Źle świadczy...

Myślisz, że AM ma upośledzonych programistów i kierowników poszczególnych projektów, którzy sami na to wpaść nie mogli? Dlaczego do tej pory AM nie ma takiego systemu tylko opiera się na mailach? No albo im to wystarcza, co jest mało prawdopodobne, albo mają w %#@#$^@$ zgłaszane błędy bo szefostwo kazało "zrobić mapę Europy".

Już o tym pisałem tu:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=13665&od=80#75793
A czy Ty widziałeś jakość zgłoszeń? Ja nie widziałem, lecz sądzę, że większość z nich jest tak sformułowana, że trudno się zorientować co autor ma/miał na myśli. W związku z tym i reakcja może być utrudniona.

Podsuwanie firmie gotowych rozwiązań odzwyczaja ją od tego, za co jej płacimy kupując oprogramowanie i przedłużenie licencji. I gwarantuje Ci, że po wprowadzeniu tego systemu ilość błędów wykrywanych przez samą AM spadnie do zera. Bo i po co zatrudniać betatesterów, jak wszyscy robią to za darmo?

Ja znam życie i skuteczność różnych działań dla osiągnięcia zamierzanego celu.
Kiedy chcę, żeby w gazecie ukazał się jakikolwiek tekst, to siadam i go piszę, potem "podrzucam właściwemu" redaktorowi. A po co? Przecież płacę za gazetę, która zatrudnia tabuny dziennikarzy. Ano po to, że chcę osiągnąć skutek. I nie jest nim wierszówka, którą zgarnie "właściwy" redaktor, tylko ukazanie się artykułu.
Jeśli nie podsuniesz komuś gotowego rozwiązania, to zwykle apelowanie o tzw. dobro ogółu jest głosem wołającego na puszczy.

Jeszcze raz powtarzam dla podkręcenia jasności wypowiedzi. System powyzszy mi się podoba. Nie podoba mi się, że taki system musiał zostać zaprojektowany przez użytkownika AM.

I tu się z Toba całkowicie zgadzam.

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 28, 2005, 15:10:01 »

Uważasz, że zgłaszający błąd nie odnosi z tego tytułu żadnej korzyści? Po co więc to robi?

Uważam, że wydawca ma z tego więcej pożytku niż zgłaszający, bo jeśli coś zgłaszasz, to znaczy, że już się na ten błąd naciąłeśi byćmoże pojechałeś źle, urwałeś zawieszenie bo miała być autostrada a była polna droga, stałeś w korku 2h zamiast 15 minut. Więc zgłaszasz to, żeby było poprawnie, ale przecież nie dla siebie, bo już prawdopodobnie wiesz, że w tym miejscu jest babol. To, że wyślesz poprawkę przyniesie korzyść innym użytkownikom, ale bardziej Automapie, której użytkownicy będą mniej wrzucać za błędy. Pamiętasz ogromny błą w wersji bodajże 3.6, gdzie zniknął kawałek E7? A co by było, jakby w TomTomie zniknął kawałek autostrady prowadzącej w Alpy? Afera na 100 fajerek, miliony artykułów jaki to ten TT okropny, i tak dalej i tak dalej. A tutaj? AM nie musiała nawet sprawdzać dokładnie, czy czegos nie spieprzyła, bo było jasne, że na tym forum zaraz pojawi się post o błędzie.

Jaką korzyść osiąga zgłaszający? Tylko i wyłącznie uspokaja własne sumienie, że nie kupił bubla. Bo jak mówiłem, wykrycie błędu i wymyślenie poprawki oznacza, że dany zgłaszający doskonale sobie w tym miejscu poradzi i nie potrzeubuje AM do szczęścia.

Nie mówmy o zachodnich programach, bo jesteśmy zadupiem Europy. Spójrz na wschodnie - choćby nowounijne. Nie ma porównania.

Sam wywołałeś porównanie z Teleatlasem :)

I tu się z Toba całkowicie zgadzam.

Cieszę się, że jednak choć trochę jestem rozumiany :)

*

• 6498
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 28, 2005, 16:51:06 »

Bo nie mogłem wywołać porównania z żadnym producentem z Europy Wschodniej. Z prostego powodu- zero supportu (technickej podpory :D ). Nie mówię o takich drobiazgach jak upgrade softu, czy aktualizacje map (w ogóle, nie tylko zagwarantowanych w licencji).  Te zapewnia tylko chorwackie Mireo i węgierski AeroMap (ale systemu zgłoszeń błędów - brak).

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 29, 2005, 10:41:32 »
A co by było, jakby w TomTomie zniknął kawałek autostrady prowadzącej w Alpy? Afera na 100 fajerek, miliony artykułów jaki to ten TT okropny, i tak dalej i tak dalej. A tutaj? AM nie musiała nawet sprawdzać dokładnie, czy czegos nie spieprzyła, bo było jasne, że na tym forum zaraz pojawi się post o błędzie.

Jaką korzyść osiąga zgłaszający? Tylko i wyłącznie uspokaja własne sumienie, że nie kupił bubla. Bo jak mówiłem, wykrycie błędu i wymyślenie poprawki oznacza, że dany zgłaszający doskonale sobie w tym miejscu poradzi i nie potrzeubuje AM do szczęścia.

Znasz angielski?
Zajrzyj tu:
http://www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=2527&whichpage=4
http://www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=8740
http://mypalmlife.com/index.php?p=589&more=1&page=1

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 29, 2005, 11:00:57 »
No... pokazujesz mi linki do artykułów opisujących błędy w TT, przy czym ostatni jest głównie pochwalny. No i co w związku z tym?

Jeżeli pijesz do tego, co powiedziałem to odpowiadam: ja pisałem o Austrii. I o błędzie obejmującym coś takiego, jak zniknięcie jednej z Major Roads of Europe.

« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 09, 2005, 15:25:16 »

Bo nie mogłem wywołać porównania z żadnym producentem z Europy Wschodniej. Z prostego powodu- zero supportu (technickej podpory :D ). Nie mówię o takich drobiazgach jak upgrade softu, czy aktualizacje map (w ogóle, nie tylko zagwarantowanych w licencji).  Te zapewnia tylko chorwackie Mireo i węgierski AeroMap (ale systemu zgłoszeń błędów - brak).

Sorki, ale w AeroMap systemu zgłoszeń (jako specjalnego, odrębnego bloku w programie) owszem nie ma, ale jest podany e-mail do zgłaszania błędów i autor reaguje naprawdę szybko (do tego gość świetnie pisze po angielsku).

Mało osób wie, że do AeroMap istnieje również pliczek z polską lokalizacją (jak wiemy, Polak-Węgier dwa bratanki!) - dostałem od autora betę do testów.

-K.

« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 14, 2005, 09:12:35 »
Cytat: maciekp
Ja bym widzial to ciut inaczej - szczegolnie przy nanoszeniu poprawek na mapy.

1. Postac - program instalowany przez instalator AM na komputerze PC.
2. Automapa posiada WBUDOWANĄ funkcje _screen_shot_ mapy z możliwością podpięcia pod klawisz dla aktywnych poprawiaczy.

Przy takim ustawieniu mamy na zrzucie nazwe mapy i podzialke

[pic=http://oom.home.pl/allegro/zglaszanie.jpg]

Jestem za. Faktycznie ażeby wprowadzać poprawki standardową metodą trzeba włożyć trochę wysiłku. A wiadomo że im łatwiej tym lepiej (przynajmniej przy wprowadzaniu poprawek). A pozatym widzę jak szybko rośnie liczba osób wpisujących punkty. Im więcej osób będzie kumało o co biega tym więcej się włączy w budowę i szybciej będzie pożądek.

Autorus