Błędnie wyrysowane skrzyżowanie.

• 20 Odpowiedzi
  • 4068 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
Błędnie wyrysowane skrzyżowanie.
« dnia: Wrzesień 05, 2008, 17:09:12 »
Nie do końca wiem jak to zgłosić, więc piszę tutaj celem ewentualnego zgłoszenia do supportu. Rondo na ulicy Armii Krajowej i Bażantów jest źle wyrysowane, a właściwie nie tyle samo rondo, ile ulica Hierowskiego. Ta ulica łączy się z uicą Bażantów, a nie Armii Krajowej.
 Chodzi o to miejsce

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Błędnie wyrysowane skrzyżowanie.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 05, 2008, 19:10:24 »
Mam nadzieję że już przeczytałeś wątek Jak zgłaszać błędy i poprawki do map i programu?

Czyli nie jest tak jak widać na zdjęciu satelitarnym i w AM, tylko jak na mapie w Zumi?
Zrób screena tego miejsca, skreśl nieaktualny odcinek i dorysuj (choćby w paincie) nowy przebieg.
Jeśli tam będziesz przejeżdżał, to nagraj ślad z tym nowym odcinkiem (to uwiarygadnia zgłoszenie)
i wyślij go do supportu razem z obrazkiem.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 05, 2008, 19:42:47 »
Mam nadzieję że już przeczytałeś wątek Jak zgłaszać błędy i poprawki do map i programu?
Czytałem, jednak w tym, przypadku poprawny  jest obrazek z Zumi, a co za tym idzie nie da sie uwiarygodnić mojego spostrzeżenia, za pomocą śladu, bo droga zwyczajnie nie istnieje od czasu zbudowania ronda.
Po namyśle dodam, że faktycznie mogę przeprowadzić ślad połączenia ulicy Hierowskiego z Bażantów. O ile to może pomóc.
Czyli nie jest tak jak widać na zdjęciu satelitarnym i w AM, tylko jak na mapie w Zumi?
Dokładnie tak. Właściwie jeśli dobrze zauważyłem to jest tam jakiś parking czy coś w tym rodzaju (na starym śadzie drogi). Tak czy inaczej, jak już wyżej wspomniałem, ulica Hierowskiego nie łączy się już z Armii Krajowej.

Zrób screena tego miejsca, skreśl nieaktualny odcinek i dorysuj (choćby w paincie) nowy przebieg.
Jeśli tam będziesz przejeżdżał, to nagraj ślad z tym nowym odcinkiem (to uwiarygadnia zgłoszenie)
i wyślij go do supportu razem z obrazkiem.
Jak już wspomniałem ślad nic nie da, bo ulicy nie ma. Ponadto mam tylko nokię n500. Królestwo dla tego kto mi powie jak na tym popełnić screen. No może siakieś foto aparatem czy coś podobnego zrobić  :S Dlatego prosilem o pomoc.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2008, 19:49:24 wysłana przez emperator »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 05, 2008, 20:06:59 »
Obrazek sobie skopiuj i dorysuj jak ma być, a jeśli chodzi o ślad to oczywiście chodzi o ten nowy fragment,
a nie ten który już nie istnieje :) 
Najlepiej żeby ślad był nieco dłuższy niż sam nowy odcinek,
(np. zacznij nagrywać przy Hierowskiego 61 a skończ po zjeździe z ronda)
Jeśli stary odcinek pozostał, a tylko zablokowano wyjazd na AK, to go nie zmazuj tylko przerwij połączenie z AK.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 05, 2008, 20:13:53 »
A co to za ficzer, z wyświetlaniem współrzędnych? Czegoś nie doczytałem o ustawieniach?

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 05, 2008, 20:38:26 »
Obrazek sobie skopiuj i dorysuj jak ma być, a jeśli chodzi o ślad to oczywiście chodzi o ten nowy fragment,
a nie ten który już nie istnieje :) 
Najlepiej żeby ślad był nieco dłuższy niż sam nowy odcinek,
(np. zacznij nagrywać przy Hierowskiego 61 a skończ po zjeździe z ronda)
Jeśli stary odcinek pozostał, a tylko zablokowano wyjazd na AK, to go nie zmazuj tylko przerwij połączenie z AK.
Dzięki, już go sobie skopiowałem. Jutro tam pojadę i wyślę do supportu  :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 05, 2008, 20:46:56 »
Cytat: Moi (Adam Kubicki)
A co to za ficzer, z wyświetlaniem współrzędnych? Czegoś nie doczytałem o ustawieniach?

Przecież to jest od AM4.0 :) ba, było nawet w AM3   B)

*

• 6498
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 05, 2008, 21:34:30 »
A w którym miejscu (ustawień)?
Napisane: 05 Wrzesień 2008, 21:32:22
Dla jasności: chodzi o wyświetlanie współrzędnych na belce, a nie o współrzędne jako takie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 05, 2008, 22:49:06 »
Tak  B) dokladnie o to chodzi ... o 'ptaszek w klatce'  w pozycji:
Pokazuj dodatkowo na mapie:
□ pozycję GPS i wysokość n.p.m.

(Ustawienia\Interfejs\str.3 (preferencje))

*

• 6498
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 05, 2008, 23:01:50 »
Faktycznie, nie używałem tego od wersji 3, zapomniałem już jak wygląda.  :mrgreen:
A tyle się umordowałem, wysyłając błędy do Supportu, żeby zdążyć zrobić screenshota zanim zgasną współrzędne (Pokaż współrzędne punktu).  :O
Chyba po raz setny muszę zadeklarować, że wreszcie kiedyś wykonam zabieg RTFM...  :grin:

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 08, 2008, 11:00:08 »
Kurczę nie mogę. Jak wyciągnąć zapisane pliki z katalogu moje dokumenty. Są tam, ale niedostepne z poziomu peceta, a nie ma opcji kopiowania ich w samej nokii. Niby ślady trasy są ale nie mogę ich wysłać do supportu. zaczynam być zły. :-| A może jest jakaś możliwość, by wyjść z automapy do windowsa i tak działać? Tylko żebym potem do automapy da radę wrócić...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 08, 2008, 11:54:53 »
Polecam TotalCommander CE.

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 08, 2008, 12:39:34 »
Polecam TotalCommander CE.
echhh żeby to było takie proste... Niestety, nie widać żadnych katalogów systemowych windowsa nokii. Dostęp mam jedynie do plików automapy i do tego, co umieszczone jest na karcie. Nie mam pojęcia jak wyświetlić te pliki.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 08, 2008, 13:16:39 »
W katalogu settings files, jest plik opensave.settings, edytując go
możesz zmienić m.in. domyślny katalog w którym zapisywane są ślady.
Druga opcja (łatwiejsza):
Najprawdopodobniej usunięcie tego pliku (gdy AM jest wyłączona) spowoduje,
że przy pierwszym włączeniu zapisu śladu program spyta o to gdzie ma ślad zapisać,
wystarczy, że wskażesz mu kartę ...

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 08, 2008, 13:32:10 »
Znaczy ja nie siedzę w komputerach pierwszy dzień i potrafię sobie zmienić domyślny katalog umieszczania plików. Nawet nie trzeba nicego kasować, bo w momencie wydawania polecenia "zapisz ślad" pojawia się zapytanie o tytuł i wówczas jest możliwość zmiany katalogu.
Chodzi mi o wydobycie z czeluści windowsa mobile plików, które już mam zapisane. Szlag mnie trafia kiedy widzę katalog "moje dokumenty",  które tak naprawdę nie są moje, bo nie mam do nich dostępu

A tak na marginesie mógłbyś mi podrzucić screen ulicy Świerkowej? Jak wiesz pod nokią go nie zrobię, a wypadało by wrysować jakoś w którą stronę obowiązuje jednokierunkowość.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 08, 2008, 13:53:30 »
Jeśli to tylko kwestia kierunkowości, to wystarczy opis słowny, że przejezdna jest od ... w stronę ...

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 08, 2008, 13:56:08 »
Jeśli to tylko kwestia kierunkowości, to wystarczy opis słowny, że przejezdna jest od ... w stronę ...
tak, to tyko kwestia kierunkowości. Zrobiłem fotki i opiszę ulicę. Został tylko ten nieszczesny ślad Hierowskiego. wrrrr

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 08, 2008, 14:42:56 »
Nawet nie trzeba nicego kasować, bo w momencie wydawania polecenia "zapisz ślad" pojawia się zapytanie o tytuł i wówczas jest możliwość zmiany katalogu.
... Szlag mnie trafia kiedy widzę katalog "moje dokumenty",  które tak naprawdę nie są moje, bo nie mam do nich dostępu

Aha, do zapisu śladu używam wersji BP (bez pytania) (i jeszcze przypisanej do klawisza sprzetowego),
tam o miejsce docelowe pyta tylko za 'najpierwszym' razem.

A TC też nie ma do tych plików dostępu? :ohreally:
/ Nie wyobrażam sobie pocketa bez TC, to jakby strażak bez sikawki  :wink:
TC to zawsze pierwszy instalowany przeze mnie program na PDA. /

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 08, 2008, 20:32:52 »
A TC też nie ma do tych plików dostępu? :ohreally:
Nie wyobrażam sobie pocketa bez TC, to jakby strażak bez sikawki  :wink:
TC to zawsze pierwszy instalowany przeze mnie program na PDA.
TC mam tylko na laptopie. pamiętaj, że ja mam nie tyle PDA, ile nokię500 i żeby zainstalować na niej aplikację powinienem mieć jakiś dostęp do poziomu win mobile i pod nim instalować TC na PDA. A ja niestety mnie wiem jak na tym ustrojstwie wyjść do windy

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 09, 2008, 00:06:40 »
ZTZW to TC (wersja CE jest free) można zainstalowac z wersji cab wprost z karty.
Dostęp do plików na karcie chyba masz?

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 09, 2008, 08:43:29 »
ZTZW to TC (wersja CE jest free) można zainstalowac z wersji cab wprost z karty.
Dostęp do plików na karcie chyba masz?
Znaczy tak. Dostęp do plików mam, ale tylko z poziomu peceta. Pod nokią nie mam dostępu do żadnych plików. Nawet jeśli zainstaluję na nokii TC, to nie wiem jak miałbym go uruchamiać, skoro nie mam pod nokią możliwości uruchamiania czegokolwiek innego jak AM? Chyba, że myślisz o uruchomieniu TC pod pecetem. Ale wydaje mi się, że TCCE powinien być uruchamiany pod PDA właśnie, a do tego powinienem mieć możliwość wyłączenia AM i uruchamiania innych aplikacji. Reasumując nie jestem pewien czy "w razie sie nie uda" będę w stanie odinstalować TC z systemu, skoro nie widzę katalogów windy ani innych poza kartą. Gdybym mógł wychodzić do windowsa, to mógłbym zainstalować wówczas sobie na karcie ArcPada i używać przy okazji nokię do mojej pracy. Nie mówiąc o innych programach. Skoro zaś nie mogę wyjść do windowsa, i nie widzę innych aplikacji, to nie wiem jak miałbym uruchamiać TC, czy inne programy pod ta nawigacją. Dlatego póki co nie instalowałem TC, ani innego softu dopóki nie dowiem się czy będę potrafił je usunąć gdy będą źle działać, oraz jak w ogóle uruchamiać na nokii programy firm trzecich.