Błąd w AM z omijaniem dróg? (gruntowych) itp.

• 29 Odpowiedzi
  • 11711 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rgr

• 1045
Błąd w AM z omijaniem dróg? (gruntowych) itp.
« dnia: Kwiecień 14, 2009, 17:39:35 »
wyznaczyłem sobie trasę w AM o długości 870m (przez drogę gruntową polną) lub 1,6km (drogami miejskimi).

jakieś było moje zdziwienie, gdy po zaznaczeniu "Unikaj dróg gruntowych utwardzonych (i gorszych)" AM ponownie wyznaczyła mi trasę przez grunt. polną. metodą prób i błędów doszedłem, że unikanie nie działa jeżeli ustawiliśmy "0km" w polu "Omijaj drogi gruntowe nadkładając". ustawiłem tutaj 1km i trasę wyznaczyło poprawnie.

znalazłem sobie więc drugą trasę: 2km przez grunt. polną oraz 20km tylko asfaltówkami. AM ponownie nakazała jechać przez grunt. tym razem pomogło zwiększenie "Omijaj drogi gruntowe nadkładając" do "3km".

czy to bug? czy tak powinno działać unikanie dróg?

dodam że przy ustawieniu "Nie pomijaj" oraz przy ustawieniu nawet 10km w "Unikaj dróg gruntowych nadkładając" AM w obu w/w przypadkach ciągnie gruntem :/ tak jakby wyłączenie jednej funkcji wyłączało drugą.

bugi? (5.5.1)
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
Odp: Błąd w AM z omijaniem dróg? (gruntowych) itp.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 14, 2009, 17:47:53 »
Ograniczenia dotyczące pomijania pewnych dróg nie dotyczą początku i końca trasy. Stąd przy wyznaczaniu krótkich tras może poprowadzić drogą, która zaznaczyliśmy do pominięcia
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 14, 2009, 18:44:03 »
Początek i koniec były na asfalcie.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 14, 2009, 18:48:43 »
Sformułowanie
Cytat: bazi22
Ograniczenia dotyczące pomijania pewnych dróg nie dotyczą początku i końca trasy.

nie dotyczy punktów "START" i "KONIEC" a odcinków dróg prowadzących do nich
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline r6team

• *
  • 89
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 15, 2009, 20:44:46 »
Właśnie przez to o mało co nie wjechałem wczoraj w pole :-| Wyznaczyłem trasę ok 15km, początek i koniec na asfaltowej drodze, włączone pomijanie dróg "gruntowych utrzymanych", unikanie dróg "gruntowych utrzymanych" ustawione na "unikaj nadkładając 0km"  - nieważne czy trasa krótka, czy szybka - AM próbowała wyprowadzić mnie "w pole". Po zmianie wartości na inną niż 0km nie prowadzi już przez pole. We wcześniejszych wersjach AM tak się nie zachowywała :-| Wg mnie ustawienie 0km przy włączonym pomijaniu tego typu dróg powinno permanentnie blokować drogi tego typu :-|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2009, 22:05:43 wysłana przez r6team »

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 15, 2009, 21:28:25 »
Jesli nie jestes gotów nadłożyć nawet centymetra to automapa ma dwa wyjscia: poprowadzić Cię przez pole albo dać komunikat "brak połączenia między punktami". To chyba logiczne.

*

Offline r6team

• *
  • 89
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 15, 2009, 22:04:31 »
Połączenie drogą asfaltową jest, oczywiście niewiele dłuższe, a skoro mam włączone pomijanie dróg gruntowych to oczekuję, że AM nie będzie prowadziła mnie tego typu drogami - dla mnie jest to oczywisty bug.

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 15, 2009, 22:21:21 »
jak sam napisałeś droga asfaltowa jest dłuższa, TY zadeklarowałeś że NIE jestes gotów nadłożyć ani centymetra to co ma zrobić AM. Dłużą nie bo nie wyraziles zgody, polną nie bo Ty nie chcesz... typowy scenariusz na antyczną tragedię.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 15, 2009, 22:37:10 »
Połączenie drogą asfaltową jest, oczywiście niewiele dłuższe, a skoro mam włączone pomijanie dróg gruntowych to oczekuję, że AM nie będzie prowadziła mnie tego typu drogami - dla mnie jest to oczywisty bug.
Dla mnie to jest kolejny bug Automapy - i oczywiście zgadzam się z tobą - pomijanie dróg gruntowych w tym przypadku powinno być bezwarunkowe ... chyba że początek , lub koniec trasy leży na drodze gruntowej.
Powinieneś to zgłosić do producenta - może poprawią ten problem przy okazji kolejnej aktualizacji.

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 16, 2009, 09:14:05 »
nie prościej zmienić w opcji "nadkładaj" wartość na 1? To nie jest żaden bug tylko nie zrozumienie interfejsu/

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 16, 2009, 09:39:14 »
To logiczne że jak ustawiłaś 0 km to AM Nie miała wyjścia  Zrozum kazałeś jej : zrób mi trasę bez dróg polnych ale musi to być  beton  na skróty bo nie chcę jechać dłużej asfaltem nawet o deko.Jeśli ma ona szanse dołożyć choć trochę drogi asfaltowej to ominie te pi.. piachy których nie chcesz.Ale nie ma takiej szansy bo dałeś 0.A tak nawiasem one z reguły to jest asfalt tylko  twórcy AM nie chcą obdzwonić urzędów gmin w Polsce.Dowiedzieliby się że wieeele dróg to już nie polne tylko asfalt.Wąski ale bez dziur.
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 16, 2009, 10:06:17 »
nie prościej zmienić w opcji "nadkładaj" wartość na 1? To nie jest żaden bug tylko nie zrozumienie interfejsu/
Nie mówimy jak to działa - tylko jak to powinno działać.

To jest błąd - wszystko co działa inaczej niż jest napisane w instrukcji programu jest błędem...

Jeżeli nie życzę sobie używania dróg gruntowych - to Automapa nie powinna mnie prowadzić tymi drogami wcale - chyba że nie ma innej możliwości połączenia początku i końca trasy - wtedy powinna powiadomić że nie da się tego zrobić i poprosić o zgodę na dopuszczenie drogi o niższej kategorii.

Opis tej funkcji jest bardzo precyzyjny ( cytat z instrukcji Automapy):
"Pomijaj drogi o klasie (i gorsze)" – pozwala na wykluczenie odcinków dróg o kategorii równej i niższej od podanej. Nie ma wpływu na trasy terenowe i piesze.

Proszę mi wskazać powiązanie tej opcji z opcją : "Unikaj dróg gruntowych nadkładając:"

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 16, 2009, 11:11:43 »
jesli rozpatrujesz działanie programu analizując instrukcję obsługi zdanie po zdaniu jak prawnik to żyj w świadomości ze to jest błąd bug i tak dalej. Wystraczy logicznie połączyc obie funcje omijanie i nadkładanie i wszytko staje się jasne. Pisałem o tym ja i wielu innych userów, jeśli TY uparcie twierdzisz, że to nie jest zgodne z twoim rozumowaniem to nic na to nie poradze. Dostłeś na talerzu rozwiązanie tej sytuacji. Mam tylko nadzieje ze nie uzywasz Automapy "do góry nogami" bo nikt Ci wprost tego nie napisał w instrukcji...?!

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 16, 2009, 13:11:07 »
Mam tylko nadzieje ze nie uzywasz Automapy "do góry nogami" bo nikt Ci wprost tego nie napisał w instrukcji...?!
Na moje szczęście są tam też rysunki ( Aż się boję pomyśleć co bym bez nich zrobił  :P )

*

Offline r6team

• *
  • 89
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 16, 2009, 14:42:28 »
To logiczne że jak ustawiłaś 0 km to AM Nie miała wyjścia  Zrozum kazałeś jej : zrób mi trasę bez dróg polnych ale musi to być  beton  na skróty bo nie chcę jechać dłużej asfaltem nawet o deko.Jeśli ma ona szanse dołożyć choć trochę drogi asfaltowej to ominie te pi.. piachy których nie chcesz.Ale nie ma takiej szansy bo dałeś 0.A tak nawiasem one z reguły to jest asfalt tylko  twórcy AM nie chcą obdzwonić urzędów gmin w Polsce.Dowiedzieliby się że wieeele dróg to już nie polne tylko asfalt.Wąski ale bez dziur.
No dobra... w takim razie powiedz mi jak mam ustawić AM żeby omijała drogi polne, nawet gdybym miał przejechać 20km więcej? Następna sprawa - gdy zmieniłem ustawienie "unikaj dróg gruntowych nadkładając 0km" przy którym trasa 9,4km prowadziła częściowo przez drogę gruntową na "unikaj... nadkładając 1km" trasa rzeczywiście ominęła drogę gruntową, ale wydłużyła się 9,4km do 13km - więc gdzie tu logika? trasa wydłużyła się o 3,6km, mimo, że zgodziłem się na nadłożenie 1km  :-| konkretny przykład . wyznacz trasę z Malczyc (średzki, dolnośląskie) do Szczepanów (średzki, dolnośląskie) - trasa krótka, włączone pomijanie dróg gruntowych utrzymanych i gorszych, przy ustawieniu "unikaj dróg gruntowych nadkładając 0km" prowadzi przez pole, przy ustawieniu innej dowolnej (1-10km) wartości prowadzi asfaltem mimo, że droga jest o 3,6km dłuższa. Jak dla mnie jest to błąd w AM :(

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 16, 2009, 15:06:23 »
I niezrozumienie instrukcji chociaż pisze tam coś innego :D.
Ustawienie "pomijaj drogi gruntowe polne" powinno WYKLUCZAĆ (zgodnie z instr.) drogi gruntowe dopóki nie ma innej drogi.
A tymczasem pomijaj tylko gdy ustawimy jakąś wartość w polu "nadkładając".
I na dodatek nielogicznie - jeżeli te funkcje są ze sobą powiązane to powinno być o tym w instrukcji i powinny znajdować się na jednym ekranie w AM. A tak nie jest.

Przykład na nielogiczność:
trasa 1,9km (polną) lub 20km (asfaltówką). Omija ją tylko, gdy ustawimy "pomijaj drogi polne" oraz "nadkładając min. 3km". Dlaczego 3km skoro nadkładam 18km ??

Poza tym przy trasie >100km przeciągnęło mnie polną (oszczędność ok. 600m) mimo ustawienia "Nie pomijaj" i "Unikaj dróg gruntowanych nadkładając 1km".

Dla mnie to ewidentny bug.

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 16, 2009, 16:37:34 »
Instrukcje obsugo mają to do siebie, że nie piszą jak krowie na rowie tylko trzeba sobie pewne rzeczy dopowiedzieć. Jak sami napisaliście po wyborze wartości innej niż 0 Am NIE prowadzi przez pole czyli gitara. Opcje te nie są na jednej stronie ponieważ wybór nadkładania gruntowych jest analogiczny do nakładania bez zawracania i te dwie opcje są zgrupowane na jednej stronie. Może troszke to myli ale w końcu przegląda się wszytkie strony w ustawieniach a nie pierwsze dwie. Natomiast co do waszych obserwacji, iż zgadzacie sie na 1 km, a nadkłada 3,6 moze byc to zwiazane z jeszcze raczkująca kategoryzacją dróg w AM. To co w rzeczywistości jest asfaltem według AM może być polem i odwrotnie. Nie należy nazywać błedem cos co odpowiednio konfigurując program działa. Może nie jest to w pełni oczywiste dla wszytkich, ale w tym  wątku jest opisane jak interpretować tę funkcję.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 16, 2009, 17:03:12 »
Błąd jest w opisie funkcji. Brakuje przecinka i zła jest forma słowa "nadkładać". Bowiem:
"Unikaj dróg gruntowych, nadkładając 1 km" byłby bardziej zrozumiały, gdyby to napisać tak:
"Gdy nadłożenie drogi [wyższych kategorii] jest większe niż 1 km, jedź drogami gruntowymi [niższej kategorii]"
Przyznam, że z językiem polskim nie mam zbyt wielu trudności, ale czasami niektóre sformułowania
w programach komputerowych są absurdalne. Też rozumiałem tą opcję opacznie, jak kolega...

Ponadto, powyższa opcja powinna mieć "ptaszek" do regulacji jej działania, NIEZALEŻNIE
od opcji "unikaj dróg o kategorii [....] i niższej". Czyli: albo unikamy dróg gruntowych WSZYSTKICH,
albo unikamy ich TYLKO WTEDY, gdy nadłożenie drogi jest większe niż np. 1 km....

Tak IMHO powinna działać ta opcja. Chyba, że dałoby się wybrać "9999km", co również spełniałoby
założenia jakie napisałem wyżej, bez zmiany zbyt dużej ilości kodu (może im sie nie chce?)
--
twinsen

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 16, 2009, 17:06:24 »
To co w rzeczywistości jest asfaltem według AM może być polem i odwrotnie.
... i tu prośba do bystrych tambylców, by zgłaszali takie błędy do supportu. Zdarza się bowiem, że mapa pomija drogi, którymi znacznie szybciej dotrzeć do celu traktując je jako pole.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 16, 2009, 18:08:15 »

tak jest i nie ciąć głąba

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 16, 2009, 19:12:16 »

tak jest i nie ciąć głąba
Przeczytaj najpierw posty, potem odpowiadaj. To nie rozwiązuje problemu.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 16, 2009, 20:01:37 »
Mam wrażenie, że skorzystanie z opcji "Unikaj dróg gruntowych nadkładając 0 km" neutralizuje wybraną opcję "Pomijaj drogi o klasie (i gorsze) Gruntowa Polna".
Ktoś może to potwierdzić?
W takiej sytuacji byłby to IMHO bug.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 16, 2009, 20:15:43 »
Mam wrażenie, że skorzystanie z opcji "Unikaj dróg gruntowych nadkładając 0 km" neutralizuje wybraną opcję "Pomijaj drogi o klasie (i gorsze) Gruntowa Polna".
Ktoś może to potwierdzić?
W takiej sytuacji byłby to IMHO bug.
Tak, AM wówczas całkowicie ignoruje ustawienie pomijania dróg.
W drugą stronę też neutralizuje -- jeżeli ustawisz "Nie pomijaj żadnych dróg", to nawet jeżeli ustawisz ""Unikaj dróg gruntowych nadkładając 10 km" to pojedziesz gruntową nawet jeżeli trasa jest tylko kilkaset metrów krótsza.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 16, 2009, 20:54:29 »
A jednak zastanawiam się, czy to bug? Może jednak ficzer? Jedno z tych dwóch miejsc powinno mieć jednak wyraźny priorytet.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 16, 2009, 21:19:40 »
Jedno z tych dwóch miejsc powinno mieć jednak wyraźny priorytet.
I powinno być to opisane w instrukcji ( a najlepiej z dużymi obrazkami - for me and other dumb bunnies   :E )

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 17, 2009, 14:14:59 »
Tak jak pisałem - wystarczyłaby pole do zaznaczenia aktywności danego kryterium...
A mnie to w ogóle przydałby się router zaawansowany, czyli pole do wpisania całego
wyrażenia w rodzaju "używaj [autostrady,drogi krajowe] AND [unikaj zawracania jeśli >5km] AND [drogi płatne krajowe] AND [NOT drogi płatne zagraniczne]"
to by było fajne nie?  :ok: :ok:
--
twinsen

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 17, 2009, 14:53:13 »
I myślisz, że humanista to zrozumie  :P

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 17, 2009, 18:51:54 »
A mnie to w ogóle przydałby się router zaawansowany, czyli pole do wpisania całego
wyrażenia w rodzaju "używaj [autostrady,drogi krajowe] AND [unikaj zawracania jeśli >5km] AND [drogi płatne krajowe] AND [NOT drogi płatne zagraniczne]"
to by było fajne nie?  :ok: :ok:

Tak, tak. :E
Dorzuć jeszcze kilka razy zapętlony IF, OR i wtedy wógóle nie będzie narzekań na trudny interface AM  :grin:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 18, 2009, 11:06:01 »
Ja dorzucił bym jeszcze komendę RANDOM  :wink:  i to dopiero była by zabawa  :E :E :E :E :E :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 18, 2009, 14:15:03 »
RANDOM już jest :D