Backup konfiguracji

• 24 Odpowiedzi
  • 10249 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mikolajek

• **
  • 223
  • ...no bo co w końcu, kurczę blade!
    • Fraud
Backup konfiguracji
« dnia: Wrzesień 01, 2010, 20:07:58 »
Witam forumowiczów!

Mam pytanko - jakie pliki należy zarchiwizować aby AM wstała w poprzedniej konfiguracji po instalacji nowej wersji?

Nagrałem 6.6 na 6.5 i konfiguracja się wyzerowała... Wcześniej tego nie było (poza instalacją 6 na 5) i po instalacji na poprzedniej wersji konfiguracja "zostawała" i AM działała bez problemu.

Przy kolejnych instalkach wolę się zatem zabezpieczyć - co w takim razie backupować?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Backup konfiguracji
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 01, 2010, 21:56:04 »
Witam forumowiczów!

Mam pytanko - jakie pliki należy zarchiwizować aby AM wstała w poprzedniej konfiguracji po instalacji nowej wersji?
Cały katalog profiles....
ISTQB Certified Tester

*

Offline rpp

• *
  • 88
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2010, 09:39:33 »
mikolajek prawdopodobnie masz to co u mnie. W AM 6.6 są profile (osobowy, ciężarowy, itp.) i teoretycznie w katalogu AM->Profiles powinieneś mieć stosowne podkatalogi (ciezarowy, osobowy, terenowy). U mnie z jakiegoś powodu w ramach AM 6.5 nie założyło tak nazwanych katalogów tylko jest jeden o jakieś dziwnej nazwie (4C2A3614) mimo, że przy starcie wybrałem profil "osobowy". Po nadgraniu wersji (6.5->6.6) znowu wskazałem profil "osobowy" ale ustawień nie było i w sumie nie dziwne bo katalogi osobowy, itp. pojawiły się dopiero po zainstalowaniu 6.6. Dodatkowo do wyboru mam teraz profil "Twoje ustawienia" i to pewnie tam są wszystkie ustawienia z 6.5 (nie chciało mi się tego już sprawdzać więc poustawiałem sobie od nowa - mam nadzieję, że przy kolejnej aktualizacji będzie już ok).

*

Offline ufwojcie

• 41
  • Sprzęt: IPAQ rx5940, AM6 EU, TTN 6
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2010, 12:05:52 »
Właśnie zadałem Supportowi pytanie: Jak zachować ustawienia AM w przypadku HR i reinstalacji ?

Oto odpowiedź:
"W folderze AutoMapa EU na karcie pamięci (lub w pamięci na ktorej zainstalowana jest AutoMapa) znajdzie Pan foldery Data Files, Settings Files i Profiles. Tam domyślnie trzymane są wszystkie Pańskie ustawienia. Najlepiej skopiować je sobie na dysk, a po formacie karty i reinstalacji mapy, wgrać je w to samo miejsce."

Zapytałem tez o zastosowanie plików *.war (oraz jak je wczytać):

Oto odpowiedź:
"zapisywane są tam ustawienia ostrzegania. Można je zapisać o otworzyć wybierając Menu > POI > Ostrzeganie > Plik"

Przy okazji:  odpowiedź otrzymałem w kilka godzin.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 12:08:44 wysłana przez ufwojcie »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 02, 2010, 12:18:32 »
Właśnie zadałem Supportowi pytanie: Jak zachować ustawienia AM w przypadku HR i reinstalacji ?
Przecież napisałem wyżej, ze nalezy zachować katalog profiles i go nadpisać po ponownej instalacji...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 12:21:51 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 02, 2010, 12:29:02 »
U mnie skopiowanie tylko folderu Profiles nie wystarcza, muszą być skopiowane wszystkie trzy foldery. Sprawdzone na Asus 636N i NavRoad Q1.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 02, 2010, 13:04:42 »
U mnie skopiowanie tylko folderu Profiles nie wystarcza, muszą być skopiowane wszystkie trzy foldery. Sprawdzone na Asus 636N i NavRoad Q1.
Które 3?
ISTQB Certified Tester

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 02, 2010, 14:05:22 »
"W folderze AutoMapa EU na karcie pamięci (lub w pamięci na ktorej zainstalowana jest AutoMapa) znajdzie Pan foldery Data Files, Settings Files i Profiles. Tam domyślnie trzymane są wszystkie Pańskie ustawienia. Najlepiej skopiować je sobie na dysk, a po formacie karty i reinstalacji mapy, wgrać je w to samo miejsce."

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 02, 2010, 14:39:50 »
Bardzo byłbym ostrożny przy tej metodzie backupu.
Nigdy nie wiadomo, czy w nowej wersji ten sam plik nie zawiera jakichś nowych wpisów.
Po nadpisaniu go starym plikiem może być coś nie teges.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 02, 2010, 14:51:19 »
Tą metodę stosuje tylko do aktualnej wersji.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 02, 2010, 20:20:00 »
Po co przeinstalowywać instniejącą wersję AM tą samą wersją?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 02, 2010, 21:06:12 »
Jak przekładam kartę SD z Asusa 636N do NavRoada, to usuwam  te trzy foldery z ustawieniami Asusa i wklejam te, z ustawieniami NavRoada.

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 02, 2010, 22:24:07 »
Zgłosiłem do Supportu AM propozycję, aby w programie dodali opcję zapisywania (i w razie potrzeby odtwarzania) w ustalonym lub wybranym przez użytkownika folderze/katalogu - wszystkich niezbędnych plików dotyczących konfiguracji. Jeszcze lepiej jeśli to będzie jeden plik w formacie ogólnie z ogólnie dostępnego archiwum np. .zip

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 02, 2010, 22:50:17 »
Jak przekładam kartę SD z Asusa 636N do NavRoada, to usuwam  te trzy foldery z ustawieniami Asusa i wklejam te, z ustawieniami NavRoada.
Fajnie, tylko popełniający ten wątek pisał o konkretnej, zgoła odmiennej sytuacji.

Połączone: Wrzesień 02, 2010, 22:56:10
Zgłosiłem do Supportu AM propozycję, aby w programie dodali opcję zapisywania (i w razie potrzeby odtwarzania) w ustalonym lub wybranym przez użytkownika folderze/katalogu - wszystkich niezbędnych plików dotyczących konfiguracji. ...
Sprawa nie jest taka prosta. Jak już pisałem, te same pliki w różnych wersjach AM mogą mieć różną zawartość. Praktycznie wszystko to pliki tekstowe, gdzie użytkownik może nanieść swoje ustawienia w każdej linijce.
Po takiej operacji, nadpisania plikami za starszej wersji wcale nie zdziwiłbym się, gdyby AM nie chciała poprawnie funkcjonować.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 22:56:10 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Bilunia

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 03, 2010, 02:30:46 »

Sprawa nie jest taka prosta. Jak już pisałem, te same pliki w różnych wersjach AM mogą mieć różną zawartość. Praktycznie wszystko to pliki tekstowe, gdzie użytkownik może nanieść swoje ustawienia w każdej linijce.
Po takiej operacji, nadpisania plikami za starszej wersji wcale nie zdziwiłbym się, gdyby AM nie chciała poprawnie funkcjonować.
Proszę wziąść sobie do serca, to co powyżej radzi ochkarol.
Pliki i katalogi o których piszecie powyżej, nadają się wyłączniej jako kopia zapasowa aktualnej konfiguracji konkretnej wersji AM możliwej do bezpiecznego zastosowania wyłącznie na urządzeniu z którego pochodzi.
Od bardzo dawna tak robię, że kopiuję sobie te pliczki "na czarną godzinę", jednak po instalacji "na surowo" nowej wersji AM, należy niestety poświęcić trochę czasu, konfigurację ustawić od nowa, a swoje "zabawki" typu kolorki interfejsu itp. należy poprzenosić ręcznie konkretne wpisy, edytując stare i nowe pliczki. Porównajcie sobie dla jasności sprawy, ile jest zmian pomiędzy np. v.6.2 a v.6.6  w oryginalnych plikach dot. kolorów np. dayColor.map.colors.
To samo w plikach, gdzie ustawia się położenia beleczek, przycisków itp.
Jak czytam wpisy, typu "że stara skórka chodzi na nowej wersji" to później się nie dziwię, że ludziom to nie działa, tamto znika, albo nie mają tego, co jest u innych w danej wersji.
Co innego ustawienia ostrzegania (swoje.war) - kopiując je (pliczek) do nowej wersji, trzeba go wczytać, więc program sam go sobie dostosuje do nowej wersji. Dlatego zawsze sugeruję, by zapisując go nadać mu inną nazwę niż default.war , by mieć pewność, co zostało aktualnie wczytane (które ustawienia).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2010, 02:32:31 wysłana przez Bilunia »

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 03, 2010, 11:42:22 »
a wiecie jak zachować punkty które dodałem do Ulubionych? całą resztę mogę sobie ustawiać ręcznie, ale z tymi byłoby dużo roboty
oczywiście chodzi mi o łatwe przywrócenie tylko informacji o ulubionych
end of fear
yo is here

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 03, 2010, 12:23:04 »
Znajdują się w pliku *.fav, jeśli nie zakładałeś pliku o własnej nazwie, będą w pliku default.fav.

*

Bilunia

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 03, 2010, 12:28:57 »
a wiecie jak zachować punkty które dodałem do Ulubionych? całą resztę mogę sobie ustawiać ręcznie, ale z tymi byłoby dużo roboty
oczywiście chodzi mi o łatwe przywrócenie tylko informacji o ulubionych
Zerknij do Menu - POI - Ulubione
Na dole jest karta, a w niej takie opcje jak:
- otwórz
- zapisz jako
- dodaj z ...
Reszta już chyba zrozumiała.
Wystarczy zapisać jako ....., by móc pliczek skopiować do następnej wersji AM i go otworzyć

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 03, 2010, 12:30:13 »
Najbardziej czasochłonne jest chyba ustawianie wyświetlania punktów POI (mozolne "ptaszkowanie" i przekopywanie się przez drzewo wszystkich kategorii).
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Bilunia

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 03, 2010, 12:35:53 »
Tutaj niestety nie znalazłem możliwości zapisu opcji, tak wyświetlania, jak i podręcznych.
Ale może .... kiedyś ...... Po drogowskazach  :proud:

*

pliers

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 03, 2010, 12:49:59 »
a czy za Wyślwietlanie nie odpowiada czasem plik poishow.settings?

*

Bilunia

« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 03, 2010, 13:52:01 »
Prosty test:
1- skopiuj gdzieś ten pliczek
2- uruchom AM i wyłącz wyświetlanie dla wszystkich kategorii
3- wyłącz "podręczne" tam gdzie było włączone.
Teraz wyłącz AM, podmień aktualny pliczek na ten poprzedni, włącz AM i zobacz efekt  :worried:
Nie radzę  :wink:
Co innego, gdyby była możliwość zapisu. Wtedy można te ustawienia wczytać tak do innego urządzenia, jak i kolejnej wersji.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2010, 13:56:04 wysłana przez Bilunia »

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 03, 2010, 14:00:07 »
A może by się do czegoś przydało miplo poprzez możliwość importu i eksportu profilu.
Paweł

*

pliers

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 03, 2010, 14:22:27 »
Prosty test:
1- skopiuj gdzieś ten pliczek
2- uruchom AM i wyłącz wyświetlanie dla wszystkich kategorii
3- wyłącz "podręczne" tam gdzie było włączone.
Teraz wyłącz AM, podmień aktualny pliczek na ten poprzedni, włącz AM i zobacz efekt  :worried:
Nie radzę  :wink:
Co innego, gdyby była możliwość zapisu. Wtedy można te ustawienia wczytać tak do innego urządzenia, jak i kolejnej wersji.

u mnie się akurat przywraca wszystko - oczywiście testowałem dla tej samej wersji

*

Bilunia

« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 03, 2010, 14:55:29 »
u mnie się akurat przywraca wszystko - oczywiście testowałem dla tej samej wersji
A to ciekawe ....
To włącz sobie inny profil i skopiuj do niego ten pliczek. Co zobaczysz ? G--- :proud:
To samo będzie po instalacji od zera.
Ten pliczek ma jeszcze kilku "kumpli", bez których nie gra. :wink:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2010, 14:57:02 wysłana przez Bilunia »