Dobra, nieco wyników badań, które może wyjaśniają działanie synchronizacji, a może pomogą w wyłowieniu, gdzie powstają duble.
1. Jeśli jakiś punkt jest zmieniany przez autora (o ile jest niezatwierdzony) lub zmieniany przez moderatora, to podczas synchronizacji jest on najpierw usuwany z pliku, a następnie pobierany ponownie z nowymi danymi.
2. Jeśli z poziomu AM jakiś punkt jest zmieniany przez dowolnego użytkownika, to w systemie tworzona jest propozycja, która widziana jest wyłącznie przez jej autora do czasu zatwierdzenia przez moderatora. Wtedy taki punkt traktowany jest jak zmieniony - jak w pkt 1.
3. Jeśli punkt jest aktywowany przez moderatora, to również jest traktowany jako zmieniony - patrz pkt 1.
4. Jeśli zmienione zostanie coś w kategorii (parametry subskrypcji, ikonka, dźwięk), to wszystkie punkty zostają usunięte z danej kategorii i pobrane ponownie.
Gdzie mogą zatem powstawać błędy?
1. AutoMapa źle przeładowuje plik po synchronizacji.
2. Nie są usuwane zmienione punkty, które następnie są pobierane ponownie - powstają duble.
3. Nie są usuwane punkty ze zmienionej kategorii. Również powstają duble, bo cała kategoria jest pobierana ponownie.
4. Punkty mnożą się same.
Sprawdziłem u siebie i niestety nie udało mi się osiągnąć ani razu efektu dublowania punktów. Prośba zatem do Was o zwyczajne opisanie co zrobić, żeby takie duble osiągnąć? Mile widziane zrzuty statusu synchronizacji. Czy wystarczy zwykła synchronizacja, i nagle "ni z gruszki, ni z pietruszki" powstają duble? czy to jest losowe? czy dzieje się zawsze? jakie macie parametry synchronizacji?
Napisane: Listopad 12, 2008, 12:56:45
Jeśli ktoś może wystawić tutaj statusy z przed i po synchronizacji, która powoduje duble. Sądzę, że to jest klucz do wyjaśnienia przyczyny powstawania dubli. Niestety odnoszę wrażenie, że nikt nie potrafi momentu dublowania powtórzyć u siebie. Wszyscy, którzy mają dublowanie opisują tylko, że mają podwójne, potrójne punkty, ale nikt nie napisał jeszcze, czy to się dzieje bez przerwy, czy tylko zdarzyło raz. Dużo daje status synchronizacji, który ostatnio zaczął do mnie przemawiać. Liczę na opisy, bo skoro już tyle czasu poświęciłem na problem, który dodatkowo nie jest dla mnie problemem, to szkoda się byłoby teraz poddać.