autostart AM po podłączaniu do zasialnia, autooff po odłączniu....

• 20 Odpowiedzi
  • 7741 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
" autostart AM po podłączaniu do zasialnia, autooff po odłączniu...."

jak w temacie czy istnieje taki soft co na to pozwoli , a może zalobbujemy aby AM dodała taką opcję ?

co Wy na to ?

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
Odp: autostart AM po podłączaniu do zasialnia, autooff po odłączniu....
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 07, 2007, 19:23:47 »
czy ja wiem, nie za bardzo podobałoby mi się odpalanie AM jak w domu wkładam mojego axima w stację dokującą ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 07, 2007, 19:37:21 »
Nie jest potrzebny żaden soft. ustawiasz w pockecie w opcjach zasilania "wyłączgdy nie używany po   x min"  zostaw zaptaszkowane "aktywuj po podłączeniu" (albo jakoś tak podobnie) a w AM wyłącz zarządzanie energią i ekranem   i gotowe   B)

a jesli nie chcesz żeby się włączyła AM to po prostu trzeba Ją wyłączyć  zanim wyłączy się pocket
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2007, 19:40:25 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline marcel

• 829
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 07, 2007, 20:02:52 »
Nie jest potrzebny żaden soft. ustawiasz w pockecie w opcjach zasilania "wyłączgdy nie używany po   x min"  zostaw zaptaszkowane "aktywuj po podłączeniu" (albo jakoś tak podobnie) a w AM wyłącz zarządzanie energią i ekranem   i gotowe   B)

a jesli nie chcesz żeby się włączyła AM to po prostu trzeba Ją wyłączyć  zanim wyłączy się pocket

hm ???

mnie chodzi o to aby automapa włączła się automatycznie a potem automatycznie wyłączła zwalnaijąc zasoby a nie dizłała cały czas w kieszeni...

z Twojego postu nic nie rozumiem :)

mam WM6 i nie mam opcji " aktywuj .... czy cośtam po połączniu"

po co mi to wogóle ?

wsiadam do samochodu wsadzam telefon w uchwyt, działa AM, ostrzega pokazuje informuje, korki, wysepki, radary,wysiadam zabieram fona AM sie wyłącza i zwalnia zasoby.

a gdy mam wcisnąć power, potem unlock x2 potem AM a przy wyjsciu exit i power to mi się po prostu nie chce i nie używam AM do codziennej jazdy po mieście - tylko w trasie

a szkoda bo niby znam miasto a czasem zapomnie o zakorkowanej ulicy, wyspce, dziurach czy możliwej suszarce

jakies pomysły ?

M

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 07, 2007, 20:11:07 »
Sam bez problemu zrobisz taką funcjonalnošć wystarczy pomyšleć ;)
Przypisujesz do dowolnego klawisza uruchamianie AM a w samej automapie też do dowolnego klawisza jej zamknięcie . Nie blokujesz uezadzenia blokadą tylko zaznaczasz w opcjach urzadzenia że po wyłą czeniu działa tylko klawisz power.
W efekcie uruchomienie AM to dwa przycišniecia klawiszy a zamkniecie jednym.
I już .
Chyba nie jest to żadna filozofia ;)
potrzebna zgoda

*

Offline marcel

• 829
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 07, 2007, 20:19:40 »
Sam bez problemu zrobisz taką funcjonalnošć wystarczy pomyšleć ;)
Przypisujesz do dowolnego klawisza uruchamianie AM a w samej automapie też do dowolnego klawisza jej zamknięcie . Nie blokujesz uezadzenia blokadą tylko zaznaczasz w opcjach urzadzenia że po wyłą czeniu działa tylko klawisz power.
W efekcie uruchomienie AM to dwa przycišniecia klawiszy a zamkniecie jednym.
I już .
Chyba nie jest to żadna filozofia ;)

kolego, chcesz błysnąć to pomyśl sam.i zrozum co napisałem.

mam ustawione jak mówisz ! ale to w dalszym ciągu nie automat bo muszę

1. kliknąć power on
2. kliknąć unlock (mam lockera)
3.kliknąć unlock 2 raz (taki jego urok)
4. kliknąć AM guzik

a off

1. kliknąć guzik AM off
2. klknąc power OFF

razem 6 klikniec

A JA NIE CHCE KLIKAC WCALE

PANIAŁ ?

M

*

Dżeju

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 07, 2007, 20:28:26 »
"Jakeś taki mondry, to se zatrudnij Jana i nie bedziesz musiał nawet wkładać w uchwyt" - Sam pomyśl człowieczku, zanim zaczniesz obrażać innych, którzy chcą pomóc  >:(

JAN - soft nad softy  :]

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 07, 2007, 20:54:33 »
"Jakeś taki mondry, to se zatrudnij Jana i nie bedziesz musiał nawet wkładać w uchwyt" - Sam pomyśl człowieczku, zanim zaczniesz obrażać innych, którzy chcą pomóc  >:(

rotfl
BTW, te urządzenia dedykowane, typu TTOne, Navigon, czy cośtam z Automapą tak czasem nie mają? Włączasz i jest nawigacja, wyłączasz i koniec?

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 07, 2007, 21:18:41 »
Nie jest potrzebny żaden soft. ustawiasz w pockecie w opcjach zasilania "wyłączgdy nie używany po   x min"  zostaw zaptaszkowane "aktywuj po podłączeniu" (albo jakoś tak podobnie) a w AM wyłącz zarządzanie energią i ekranem   i gotowe   B)

a jeśli nie chcesz żeby się włączyła AM to po prostu trzeba Ją wyłączyć  zanim wyłączy się pocket

hm ???

mnie chodzi o to aby automapa włączła się automatycznie a potem automatycznie wyłączła zwalnaijąc zasoby a nie dizłała cały czas w kieszeni...

po co mi to wogóle ?

wsiadam do samochodu wsadzam telefon w uchwyt, działa AM, ostrzega pokazuje informuje, korki, wysepki, radary,wysiadam zabieram fona AM sie wyłącza i zwalnia zasoby.

a gdy mam wcisnąć power, potem unlock x2 potem AM a przy wyjsciu exit i power to mi się po prostu nie chce i nie używam AM do codziennej jazdy po mieście - tylko w trasie

a szkoda bo niby znam miasto a czasem zapomnie o zakorkowanej ulicy, wyspce, dziurach czy możliwej suszarce

jakies pomysły ?

M

po pierwsze nie napisałeś w pierwszym poscie ze chodzi o urządzenie z telefonem ,to bym sie nie wypowiadał bo takiego nie miałem i nie znam  specyfiki urządzenia ,po drugie że to WM6 (jak wyżej) . Opisałem ci  tak jak mam na swoim mio . działa to tak : wkładam kabelek / włącza się pocket  z uruchomioną AM ,  wyjmuję kabelek  (ewentualnie przekręcam stacyjkę w samochodzie na off)  po 1min pocket się wyłącza a jeśli nie chcę żeby po kolejnym uruchomieniu AM była włączona to po prostu wyłączam AM przed uśpieniem pocketa
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2007, 21:22:11 wysłana przez RUKAT »

*

• 7793
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 07, 2007, 21:21:44 »
Myslę iż aż tak proste urzadznia ani soft nie zostały jeszcze wymyslone - pomysł z zatrudnieniem kierowcy będzie najlepszy - nic nie trzeba naciskać - a jak kierowca jest inteligentny to bez słów zrozumie gdzie ma pojechać .
Ułatw sobie życie i zrezygnuj z nawigacji  a w szczególności z AM ( jeszcze nie jest tak user friendly jak chociażby TT) - bo jeszcze tyle trzeba wpisywać  :mrgreen:
potrzebna zgoda

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 07, 2007, 21:30:00 »
Można jeszcze uruchamiać AM, bez żadnego klikania, wsadzając SD z zainstalowaną AutoMapą i katalogiem \\2577 i autorunem w środku  :)

*

• 7793
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 07, 2007, 21:38:16 »
Można jeszcze uruchamiać AM, bez żadnego klikania, wsadzając SD z zainstalowaną AutoMapą i katalogiem \\2577 i autorunem w środku  :)
Rzeczywiście to jest też niezłe rozwiązanie - ale pewnie też tyle z tym roboty - a samo się nie wyłączy i karta sama nie wyskoczy  i nie schowa w kieszeni :)
potrzebna zgoda

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 07, 2007, 21:40:51 »

jak w temacie czy istnieje taki soft co na to pozwoli , a może zalobbujemy aby AM dodała taką opcję ?

co Wy na to ?

Jak dla mnie to mało interesujące rozwiązanie - włączałoby się przy podłączeniu do ładowania, potrzebuję AM również bez zasilania.. Choć przyznam, że programowo jest to proste do osiągnięcia. Można użyć np. języka skryptowego MortScript: [/url] http://www.sto-helit.de/index.php?module=page&entry=ms_overview&action=view&menu=29[url] - jeśli ktoś zna podstawy skryptów unixa lub plików wsadowych dos, to bez problemów zrozumie co i jak z tym zrobić ;).
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 07, 2007, 22:03:12 »

co Wy na to ?

Jak dla mnie to mało interesujące rozwiązanie - włączałoby się przy podłączeniu do ładowania, potrzebuję AM również bez zasilania.. Choć przyznam, że programowo jest to proste do osiągnięcia. Można użyć np. języka skryptowego MortScript: [/url] http://www.sto-helit.de/index.php?module=page&entry=ms_overview&action=view&menu=29[url] - jeśli ktoś zna podstawy skryptów unixa lub plików wsadowych dos, to bez problemów zrozumie co i jak z tym zrobić ;).
Fajnie, jak ktoś lubi wciągać spodnie przez głowę  :grin: przecież uruchomienie AM to tylko jedno tapnięcie (no dobra zwyłączeniem trochę gorzej)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2007, 22:06:04 wysłana przez RUKAT »

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 07, 2007, 22:10:37 »
Dla mnie osobiście to nie działa, jednak w systemie są eventy (notyfikacje) takie jak: podłączeniu kabelka, czy zasilania zewnętrznego. Można je łatwo modyfikować za pomocą tego TaskManagera http://buzzdev.net/index.php?option=com_phorum&Itemid=125&phorum_query=read,27,15027,page=1
O ile taka notyfikacja będzie działać u ciebie działać (u mnie chyab reaguje tylko na odłączenie od zasilania) to w opcjach przy podłączeniu zasilania wpisujemy ścieżkę do programu (automapy), a w drugiej notyfikacji (przy odłączeniu zasilania) tworzymy np. skrypt w Mortcie wyłączający proces danego programu.

*

Offline marcel

• 829
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 07, 2007, 23:26:07 »

nie ja pierwszy napisałem "wystarczy pomyśleć"  i nikogo nie chciałem obrażać. jesli ktoś obraził sie to sorry
takich cwaniaczków jednak jak ty co w ramach etykiety od razu wymyślają od od "człowieczków" powinno się banować z miejaca

kolega coś chociaż napisał ty pewnie biegasz po forach i szukasz tamatów do pogadania. sadzisz że coś wiesz o nawigacji ?  :banan:
EOT

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 07, 2007, 23:28:08 »
Fajnie, jak ktoś lubi wciągać spodnie przez głowę  :grin: przecież uruchomienie AM to tylko jedno tapnięcie (no dobra zwyłączeniem trochę gorzej)

NIe wiem o co Ci chodzi? Zasugerowałem tylko, że można osiągnąć to w bardzo prosty sposób - o ile ktoś ma taką potrzebę.
Używając MortScripta algorytm będzie wyglądał mniej więcej tak:

Sprawdzamy, czy jest podłączone zasilanie:
x = ExternalPowered()
Zwraca 1, jeśli jest zewnętrzne zasilanie, 0 jeśli bateria jest użyta.
Jeśli zmienna ma wartość 1 to wtedy uruchom Automapę
Run( application [, parameter ] )
czyli: Run( "\Storage Card\Automapa EU\wm5Am.exe" )
Program jest uruchamiany, skrypt w dalszym ciągu pracuje, a więc w pętli sprawdzamy, zy energia jest podłączona czy też nie
x = ExternalPowered()
Jeśli zostanie przełączona na bateryjną to zmienna ma wartość 0, należy więc zamknąć aplikację Automapy
Close( window title )
czyli: Close( AutoMapa )
A następnie wyłączyć urządzenie (do trybu suspend).
PowerOff

Algorytm podany. Dopisać kilka instrukcji typu IF oraz pętli i skrypt gotowy.
Prawda, że proste?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2007, 23:33:57 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Dżeju

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 07, 2007, 23:37:41 »
. sadzisz że coś wiesz o nawigacji ?
EOT

Ty jak widać wiesz dużo  :mrgreen: :mrgreen:

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 10, 2007, 01:17:31 »
hm ???
po co mi to wogóle ?
jakies pomysły ?
M

Na szybko opracowałem prościutki skrypcik spełniający Twoje potrzeby:

# Skrypt wykonywany w pętli nieskończonej, co sekundę sprawdza,
# czy podłączone jest zasilanie zewnętrzne, jeśli tak, to uruchomi
# Automapę, a następnie będzie sprawdzać, czy zasilanie zewnętrzne
# jest odłączone - jeśli tak, to wyłączy Automapę, poczeka, aż AM
# kulturalnie wyłączy się, jeśli nie zrobi tego w ciągu 15 sekund
# zwis czasem jest możliwy), to zabije proces.
# Zakładam, że AM jest zainstalowana na karcie pamięci.
# Żeby zmienić cykliczność sprawdzania, czy PDA jest podłączony
# do zewnętrznego źródła zasilania, należy zmienić
# w instrukcjach Sleep (1000) - na dowolną wartość
# np. na 5 sekund wpisać Sleep (5000) (5000 = 5000 ms)

AM=1 
While (AM)
Sleep (1000)
Energia = ExternalPowered()
#Jeżeli PDA zostanie podłączone do zewnętrznego źródła energii, to uruchom Automapę
IF (Energia = 1)
   Run( "\Storage Card\Automapa EU\AutoMapa EU.exe" )   
   While ( Energia = 1 )
   Sleep (1000)
   #sprawdzam czym jest zasilane
   Energia = ExternalPowered()   
   EndWhile

#PDA odłączone od zasilania, zamykamy AM
   #Sprawdzam, czy AM pracuje (bo mozna ręcznie wyłączyć...)
   IF ( wndExists( "AutoMapa" ) )
   Close ( AutoMapa )
   ENDIF
   #Dajemy czas na kulturalne zamknięcie programu.
   #Jeśli program się nie zamknie przed tym czasem to wyłączyć siłowo.

WaitFor( Automapa, 15 )
   IF ( wndExists( "AutoMapa" ) )
   Kill( wm5Am.exe )
   EndIf
EndIf

EndWhile

# Skrypt wykonuje się w pętli nieskonczonej
# Dla AM w wersji WM 2003 należy zmienić nazwę procesu z wm5Am.exe na nazwę programu
# uruchamianego w tym systemie opracyjnym, bez tego nie będzie możliwe "zabicie"
# procesu, gdy będzie problem z zamknięciem programu.

Skrypt oczywiście przetestowany, działa jak należy.
Skrypt należy zapisać jako np. PowerAM.mscr (masz w załączniku, zmień nazwę na PowerAM.mscr) i uruchomić przy starcie systemu (umieścić w folderze \Windows\StartUp )
Oczywiście, żeby możliwe było uruchomienie skryptu, wcześniej trzeba zainstalować program MortScript: http://www.sto-helit.de/downloads/mortscript/MortScript-4.0.zip
Program instalujemy w odpowiedniej dla urządzenia wersji (PDA, PNA, Smartphone, PC).

Skrypt można bez problemów rozbudować np. o automatyczne ustawianie poziomu oświetlenia, zapobieganie automatycznemu wyłączeniu, obróceniu ekranu o 90*C przed uruchomieniem AM a po wyłączeniu przywrócenie pierwotnego ustawienia i wiele innych. Po szczegóły odsyłam do instrukcji. Oczywiście jakby były pytania, to służę pomocą.

Acha, jeszcze jedno - uruchomiony skrypt będzie działał nieprzerwanie (takie było założenie). Wyłączenie go będzie możliwe jedynie przez zabicie procesu MortScript - w testach dodałem okno dialogowe, czy chcę zakończyć skrypt, w wersji finalnej zostało to usunięte.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2007, 01:24:56 wysłana przez prozor »

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 12, 2008, 14:53:17 »
Witam, odgrzeje temat sprzed roku ale co tam. Głównie prośba do prozora :)
Chciałem sobie zapodać takie włączanie i wyłączanie AM "po kablu" no i trafiłem na ten wątek. Skopiowałem skrypt zainstalowałem MORTa zmieniłem rozszerzenie skryptu wyłączyłem i włączyłem PDA, AM mam na karcie czyli tak jak jest w skrypcie no i kicha, nie działa.

Czy dobrze rozumiem że plik z załącznika należy skopiować do ...windows/startup i nadać mu rozszerzenie .mscr
Następnie zainstalować Morta, następnie wyłączyć (SR) pocketa i włączyć i powinno działać?  Bo już sam nie wiem

No dobra już działa włączanie :P źle wpisałem rozszerzenie  :worried: ale... Nie działa zamykanie  :( czy w WM6 jest jakoś inaczej niż w 5ce ....
A może AM musi złapać fixa przed wyłączaniem, bo próbuje w domu i nie mam fixa.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2008, 15:48:15 wysłana przez RadaRes »
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 15, 2008, 08:50:12 »
No dobra już działa włączanie :P źle wpisałem rozszerzenie  :worried: ale... Nie działa zamykanie  :( czy w WM6 jest jakoś inaczej niż w 5ce ....
A może AM musi złapać fixa przed wyłączaniem, bo próbuje w domu i nie mam fixa.

Spróbuj sobie zdefiniować w Automapie zamykanie przez wciśnięcie np. lewego softkey'a, a w skrypcie zamiast Close( Automapa ) wpisz SendSpecial( "LeftSoft" ) lub SendLeftSoft( "AutoMapa" ).
Nie testowałem tego, ale wydaje się, że powinno działać.