Automatyczne skalowanie AM, podczas jazdy

• 9 Odpowiedzi
  • 4752 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« dnia: Luty 12, 2007, 01:00:01 »
Jak można ustawić AM aby skalowanie atomatyczne miało jakiś sens. Potrafi przeskoczyć w obraz z lotu ptaka, albo nie "powiększać" odcinków istotnych (ronda, zjazdy, bliskość celu itp). Krótko mówiąc robi co chce i kiedy chce. Czy jest na to jakiś sposób? Dodam, że mam najnowszą wersję.

Pytanko nr 2 dotyczy miejsca instalacji. Całość (program i mapy XL) wpakowałem na SD ( Kingston Elite pro). Czy dobrze zrobiłem?, czy nie zmula to nieco pracy? Jakoś chodzi ale chyba zbyt wolno. Muszę często zwolnić bryczkę aby się mapa się wyrobiła.
Mam LOOXa 720

A tak przy okazji, to jestem rozczarowany ilością błędów. Wydawało mi się, że tym razem aktualizacja jest gruntowna ale niestety trochę czasu jeszcze trzeba aby się rozstać z mapą papierową.
Pozdrawiam wszystkich

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 12, 2007, 09:08:52 »
1. Coś nie tak, skoro rządzi sie własnymi prawami:-(
2. Jak masz mało pamięci to wywal mapy na SD.Znajdowanie trasy w nieskończoność to jedna z poważniejszych wad AM.Niestety.
3. Błędy były, są i zapewne długo będą:-(

Palmus
palmus

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2007, 10:33:22 »
nie wiadomo co masz na mysli mowiac "sens", to moze byc odczucie subiektywne. Ja np nie zauwazylem jakis radykalnie razacych bledow w sposobie automatycznej regulacji skali (rozumiem ze opcja skala-auto jest "zaptaszkowana")

Mozesz sprobowac pobawic sie w inne opcje.

2. W zasadzie najlepszym (pragmatycznym) patentem jest wrzucenie programu do pamieci a map na karte. jednakze z drugiej strony wczesniejsze wersje AM mialy problem z dobrym zarzadzaniem transferem pomiedzy SD a PDA - byc moze poprawilo sie to teraz.
Jezeli uzywasz mniejszych map (planów), sprobuj i je umiescic w RAMie

Ale nie czarujmy sie AM jest generalnie dosc wolna w przeliczaniu tras. Czesto jezeli zmieniasz miejsce dolecowe w trakcie nawigacji, nalezy najpierw usunąc trasę, a potem wyznaczyc nową.  Zatrzymanie samochodu z pewnoscia pomaga

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Re: Automatyczne skalowanie AM, podczas jazdy
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 14, 2007, 19:50:38 »
Cytat: "QMPEL"
Potrafi przeskoczyć w obraz z lotu ptaka, albo nie "powiększać" odcinków istotnych (ronda, zjazdy, bliskość celu itp).

U mnie tez sie tak stalo po zainstalowaniu najnowszych map. Dojezdzam do skrzyzowani i bedac juz na skrzyzowaniu ze skali np. 500 przelacza sie na 40  a po chwili znowu na 500.
Wczesnej sie to dzialo stopniowo, dojezdzalem do miejsca i powoli zwiekszala sie skala. Bylo to stopniowo - 450, 380, 270, 220 itd.

Wiec cos faktycznie chyba jest nie ten teges  :S

*

Offline irass

• 18
Odp: Automatyczne skalowanie AM, podczas jazdy
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 11, 2007, 17:46:21 »
No ja zainstalowalem ponownie auto mape i mam tez taki problem ktory wczesniej nie wystepowal kiedy mowi ze mam np kilometr prosto mapa sie oddala prawie na max ze widze glowne miasta w okolicy po dojechaniu do skrzyzowania wraca spowrotem do zblizenia

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 11, 2007, 17:58:01 »
I tu się kłania iGO i skalowanie mapy w zależności od prędkości - pięęęęęękna opcja. Przy manewrach automatyczne przejście z 3D na widok z lotu ptaka + zbliżenie... Kocham to  ;D

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 11, 2007, 19:00:02 »
Cytat: QMPEL
A tak przy okazji, to jestem rozczarowany ilością błędów. Wydawało mi się, że tym razem aktualizacja jest gruntowna
ale niestety trochę czasu jeszcze trzeba aby się rozstać z mapą papierową.

Wydaje Ci się że masz mapę papierową bez błędów? O święta naiwności ... :P
Bezbłędne mapy nie istnieją, papierowe mają nawet więcej błędów niż te używane przez programy nawigacyjne
(przynajmniej te które mają w miarę sprawne systemy zgłaszania błędów) tylko na kartce papieru trudniej takie błędy zauważyć ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline irass

• 18
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 11, 2007, 20:44:40 »
Cytat: knoxville link=topic=61072. msg427536#msg427536 date=1176307081
I tu się kłania iGO i skalowanie mapy w zależności od prędkości - pięęęęęękna opcja.  Przy manewrach automatyczne przejście z 3D na widok z lotu ptaka + zbliżenie. . .  Kocham to  ;D
A jakie jest pokrycie polski w IGO takie same jak w automapa?

*

Offline irass

• 18
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 12, 2007, 14:04:10 »
Chyba wiem dlaczego mapa sie zle skaluje w menu/skala/jest ikona "jazda(15km)" po wcisnieciu nic sie nie dzieje ale od tego momentu mi zle zbliza mape po komedzie 1km oddala mape na 15km okolo ,po przeinstalowaniu mapy jest to samo pytanie gdzie jest plik odpowiadajacy za ustawienia mapy ja mam zainstalowane wszystko na SD ale musi cos zostawiac w pamieci glownej ale jak nazywa sie ??? ten plik zebym nie wykasowal czegos innego ???

Doszedlem w katalogu"My Documents" jest katalog"Automapa Settings" ktory wykasowalem i zainstalowalem powtornie program wraz z mapami i wszystko wrocilo do normy
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2007, 22:11:44 wysłana przez irass »

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 16, 2007, 10:35:37 »
irass
Robi się to tak:

Ustaw sobie skalę jaka Ci pasuje do jazdy (poza manewrami)
Potem w menu skala kliknij ikonę Skala jazda = aktualna
i już gotowe. Ta skala zapisze Ci się jako domyślna ;D i AM będzie do niej wracała po manewrach

pozdrawiam

EDIT: oczywiście będzie to działać po "zaptaszkowaniu" w menu skala ikony Auto
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 11:22:59 wysłana przez jackut »