Automapa wspolpraca z zewnetrzna aplikacja? czy to możliwe ?

• 19 Odpowiedzi
  • 4773 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Automapa wspolpraca z zewnetrzna aplikacja? czy to możliwe ?
« dnia: Kwiecień 22, 2009, 15:47:53 »
Witam

Mam pytanie czy jest możliwość użycia zewnetrznej aplikacji do wskazania automapie gdzie i jaka drogą ma jechać ? jesli tak to po jakim protokole ?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Automapa wspolpraca z zewnetrzna aplikacja? czy to możliwe ?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 22, 2009, 17:41:02 »
A jak sobie wyobrażasz taką współpracę? Znasz inne programy nawigacyjne, które realizują taką funkcję? Jaka konkretna aplikacja miałaby wskazywać dokąd i którędy jechać?

Pytam z ciekawości, bo odpowiedź brzmi - nie.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 22, 2009, 22:53:34 »
Odpowiedź brzmi - tak.

Taką aplikacja jest chociażby Targeo.pl, która umożliwia eksport wyznaczonej trasy do AM. Co prawda nie odbywa się to poprzez żaden protokół, lecz tylko plik opisu trasy, jednak jak by nie patrzeć jest to funkcjonalność o której piszesz.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 22, 2009, 23:46:25 »
Nic z tego, to nie jest eksport trasy, a tylko eksport punktów trasy z informacją o rodzaju trasy (sz./opt./kr.)
To znaczy, że możesz wskazać tylko 'skąd-dokąd', a nie 'gdzie i jaka drogą ma jechać'.
AM zawsze liczy trasę samodzielnie i nie musi to być ta sama trasa co w Targeo,
choćby z tego powodu, że Targeo znów ma starszą wersję map niż AM.
Przykładową trasę, która jest różna w AM5.5 i Targeo zamieściłem w załączniku.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 23, 2009, 08:51:31 »
Jak sobie wyobrażam ? ano mam aplikacje do zarządzania flota samochodowa w ktorej mam pozycje GPS wszystkich docelowych miejsc . Zadaje w swoim programie miejsce dojazdu do danego obiektu ten wysyła info o miejscu docelowym do automapy a ta prowadzi kierowce. (droga zawsze z uwzględnieniem ciezarowek).

Dlatego pytałem czy jest jakikolwiek sposób komunikacji z automapa, protokol ktorym takie info można by było przekazać. Jeśli nie musze wymyslec inny sposób albo inna aplikację która to obsłuży.

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2009, 10:06:46 »
Ja o czyms takim nie slyszalem, ale mozesz w programie stworzyc plik atm (to raczej niezbyt skomplikowane0 wyslac na firmowego ftp, a tam za pomoca aplikacji na pda kierowcy mozna scignac trasy, kazdy by mial swoj podkatalog i aplikacja wrzucala by go do danego, kierowcy odczyt wymuszony lub z interwalem...

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 23, 2009, 10:37:11 »
Z całym szacunkiem, ale jak bym był właścicielem poważnej firmy transportowej to używał bym Emapy, a nie AutoMapy.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 23, 2009, 11:38:32 »
Ja o czyms takim nie slyszalem, ale mozesz w programie stworzyc plik atm (to raczej niezbyt skomplikowane0 wyslac na firmowego ftp, a tam za pomoca aplikacji na pda kierowcy mozna scignac trasy, kazdy by mial swoj podkatalog i aplikacja wrzucala by go do danego, kierowcy odczyt wymuszony lub z interwalem...

Zastanawiam sie czy mozna wymusic na automapie czytanie pliku atm w jakikolwiek sposób.

*

Offline bcr

• 16
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 23, 2009, 14:13:08 »
Chciałbym, by ktoś to sprostował, ale z tego co wiem, to jest tak zwany "niedasie".
Jeśli nawet taki interfejs istnieje, to niestety twórcy Automapy twierdzą, że nie.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 23, 2009, 17:16:50 »
właśnie oficjalnie "niedasie" ale nieoficjalnie sie staram dowiedziec i grzebie gdzie sie da zeby sie dobrac do tego :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 23, 2009, 20:14:51 »
Cytat: sochanus
Zastanawiam sie czy mozna wymusic na automapie czytanie pliku atm w jakikolwiek sposób.

Niczego nie trzeba wymuszać, to tego służy jedna z pozycji w menu: 'wczytaj trasę'.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline kiloff

• **
  • 116
  • Sprzęt: NE @ K800i+LD3W oraz 520XL+ML145
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 23, 2009, 20:24:42 »
Istnieją takie urządzenia (dokładnie jak opisuje to sochanus).
Dyspozytor podaje pozycję GPRSem do konkretnego pojazdu i wymusza zdalnie wyznaczenie trasy, zaś pojazd wyposażony w AM wie gdzie jechać. Wszystko dzieje się automatycznie (za pomocą jednego kliknięcia dyspozytora). Przy okazji dyspozytor śledzi bieżącą pozycję pojazdów i odczytuje dane z różnych czujników (np. czujnik paliwa, włączonych świateł, otwarcia drzwi, itp.) oraz może wymusić nagranie głosu z kabiny lub obrazu z kamery na pace. Bawiłem się tym nie raz.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 20:28:27 wysłana przez kiloff »

*

Offline bcr

• 16
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 23, 2009, 22:20:16 »
Niczego nie trzeba wymuszać, to tego służy jedna z pozycji w menu: 'wczytaj trasę'.
Nie chodzi o to, żeby umożliwić ręczne wczytanie pliku, tylko aby aplikacja zewnętrzna (inna, uruchomiona równolegle) mogła sterować zdalnie Automapą.
Interfejs białkowy zza kierownicy nie jest rozwiązaniem pożądanym - tak zrozumiałem sochanusa, a i sam coś takiego chciałbym zobaczyć :)

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 23, 2009, 23:28:18 »
Z tym nagrywaniem dzwieku w kabienie to chyba trzeba miec zgode, bo nie chcialbym, zeby mnie ktos podsluchiwal. Z drugiej ztrony jak jedzie tirem z pelna paka sprzetu rtv to fajnie by bylo, ze jego nie napadali lub on sam nie upozorowal... w kazdym razie taki monitoring flota swiadcza rozne firmy, gdzies nawet mialem namiary, ale ... pamiec ulotna jest

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 24, 2009, 06:15:16 »
Sochanus pisał (też) o wyznaczeniu trasy przez obcą aplikację, którą to trasą AM miałaby poprowadzić użytkownika. A to jest słabo możliwe, albo ja o czymś nie wiem. Konieczny byłby chyba zapis śladu takiej trasy przez obcą aplikację, jego konwersja na format AM, następnie funkcja "jedź po śladzie", której AM nie ma.
Chyba, że jest inna koncepcja zrealizowania takiego pomysłu?

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 24, 2009, 07:24:15 »
Punkty
Jak sobie wyobrażam ? ano mam aplikacje do zarządzania flota samochodowa w ktorej mam pozycje GPS wszystkich docelowych miejsc . Zadaje w swoim programie miejsce dojazdu do danego obiektu ten wysyła info o miejscu docelowym do automapy a ta prowadzi kierowce. (droga zawsze z uwzględnieniem ciezarowek).

Dlatego pytałem czy jest jakikolwiek sposób komunikacji z automapa, protokol ktorym takie info można by było przekazać. Jeśli nie musze wymyslec inny sposób albo inna aplikację która to obsłuży.

Obecnie masz do dyspozycji:
Śledzenie pojazdu on-line - MiploLoc http://www.miplo.eu/guide.php?a=miploloc
Docelowe miejsca - MiploShare http://www.miplo.eu/guide.php?a=d33
Droga dla ciężarówek + roboty drogowe (odcinki nie przejezdne) - MiploTraffic i sama AM. http://www.miplo.eu/guide.php?a=d25

Możliwe, że pojawią się nowe rozwiązania "biznesowe" oparte o usługi firm współpracujących.
Przeczytaj tu: http://www.automapa.com/?PEI=10866&article_id=89100 i tu: http://www.finder.pl/

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 24, 2009, 09:18:26 »
Żeby uściślić...
Porzadane przeze mnie rozwiązanie to automapa ktorej kierowca nie ma prawa dotknąć (żeby nie popsuć terminala swoimi rączkami jak bochen chleba) czyli

mam pancerny terminal na którym zainstalowana jest AM, mam u siebie aplikację która bez problemu komunikuje sie z terminalem i morze porozumiewać sie z nim w rozmaity sposób.

Mam listę miejsc docelowych (pozycje gps).
Chciałbym zadać jedno z tych miejsc u siebie w aplikacji nastepnie to miejsce przechodzi do automapy w terminalu i automatycznie staje sie miejscem docelowym w AM (i to AM planuje trase)

NAJWAŻNIEJSZE: KIEROWCA NIE MOŻE PCHAC SWOICH PALUCHOW NA EKRAN DOTYKOWY. MA WYLACZNIE WIDZIEC AM NIE NIA STEROWAC.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 25, 2009, 19:13:45 »
NAJWAŻNIEJSZE: KIEROWCA NIE MOŻE PCHAC SWOICH PALUCHOW NA EKRAN DOTYKOWY. MA WYLACZNIE WIDZIEC AM NIE NIA STEROWAC.

Chwila, a zmiana skali mapy gdy AM w danym momencie pokazuje zbyt daleko a wjeżdżamy do jakiejś wiochy gdzie trudno
ustalić która droga to ta główna?  :mysli:
A wyłączenie/włączenie komunikatów głosowych? (niektórzy je lubią, niektórzy tak jak ja - je wyłączają całkowicie)
A funkcja "objazd" i wybór długości objazdu? W polskich warunkach to wręcz konieczność...
A pauza i zjazd na parking dla TIRów? AM wtedy potrafi zgłupieć i prowadzić od tego parkingu różnymi
cudacznymi drogami wewnętrznymi dookoła, bo nie wie że do autostrady można dojechać zjazdem z parkingu...
Itd.
"Niedotykalska" AM to takie małe Chiny Ludowe dla kierowców  :ohreally:
--
twinsen

*

Offline smutny

• **
  • 113
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 27, 2009, 07:35:43 »
sochanus co jest ?!! :"
NAJWAŻNIEJSZE: KIEROWCA NIE MOŻE PCHAC SWOICH PALUCHOW NA EKRAN DOTYKOWY. MA WYLACZNIE WIDZIEC AM NIE NIA STEROWAC " kim ty synku jesteś ,kto ci dal prawo tak traktować ludzi  Stosując twoja retorykę to mam prawo przypuszczać ze jesli jestes biznesmenem to oznacza wczorajszego cinkciarza co ? A moze ty jesteś enteligent  to tez pewnie po uczelni z o odpowiednio wysokim czesnym odwrotnie proporcjonalnym do twoich możliwości edukacyjnych I co fajnie ? Pamiętaj frak dobrze leży dopiero od trzeciego pokolenia Naucz nie obrażaj ,zmien jesli sie nie nadaje ale traktuj innych tak jak bys chcial aby ciebie traktowano 
Polecam regulamin odnośnie avatarów, reklamy i stron www.

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 27, 2009, 09:42:01 »
I poco te nerwy. Z doświadczenia to napisałem. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam.