Automapa widzi sygnal GPS ale nie satelity :/

• 6 Odpowiedzi
  • 2712 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 26, 2005, 00:22:58 »
Tak jak w temacie.. na pasku pokazuje sie poziom sygnalu GPS i jest wysoki, a nie ma zadnej kreski w satelitach... :/ co to oznacza? czy ja cos zle skonfigurowalem?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 26, 2005, 08:41:30 »
Instrukcja stanowi, że poziom sygnału jest uśredniony (dla wszystkich satelitów), zaś ilość satelitów dotyczy satelitów widocznych.
Teoretycznie więc, taka sytuacja jak opisujesz nie powinna mieć miejsca. Jednak nie demonizowałbym wagi tych wskaźników, traktując je raczej jako gadżet, a nie ważną informację.
Od badania jakości recepcji sygnału są inne programy. Być może masz taki na CD dołączanym do większości zestawów GPS (jakiś np. GPSinfo).

A ustawić się w AM niewiele da. Nic nie piszesz jaki masz PDA, jaki GPS, w jakich warunkach występuje sytuacja (w domu, w samochodzie, na otwartej przestrzeni, itd.), czy to stan permanentny, czy też pojedynczy incydent.

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2005, 09:17:55 »
Zjawisko takie występuje przed złapaniem fixa. Czas potrzebny do zalogowania jest różny dla różnych odbiorników GPS oraz zależny od wielu innych czynników.
Poczekaj cierpliwie a na pewno pojawią się satelity :)
Jeżeli AM pokazuje poziom sygnału to wszystko powinno być OK.
Mój SysOn łapie satelity w parę sekund, ale widziałem na własne oczy odbiorniki które potrzebowały prawie minuty.
Oczywiście wskazane jest żeby antena /pojazd/ stała nieruchomo bo trakcie jazdy proces ten się wydłuża

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 26, 2005, 09:52:07 »
Mam gps haicoma 203e + mdaII... W innych programach jest ok ttylko automapa cos fixuje :/ ale dzis rano juz jest ok..  testowalem to w domu ale antena byla za oknem i w innych programach pokazywalo max satelit.. tylko dziwi mnie jak moze byc max sygnal GPS skoro nie ma zadnej widocznej satelity w tej automapie.. :p

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 26, 2005, 09:59:35 »
Miałem ten sam efekt jak testowalem uchwyt z GPS. Dlugo nie mogl zlapac "fixa" - a jednoczesnie pokazywal duuuzo dostepnych satelit. Pomoglo wtedy na chwile wysuniecie uchytu za okno auta. Potem juz bylo ok, nawet w jak kladlem uchwyt na fotelu pasazera.

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 26, 2005, 14:00:28 »
SnowBizz,

jezeli rada Maona nie pomoze, zajrzyj pod:

http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=7286#35241

pozdrawiam

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 26, 2005, 19:41:47 »
No wlansie juz nie wiem od czego to zalezy... raz jest wszystko OK łapie satelity i ich uzywa, a nastepnym razem widzi satelity okolo 9-12 a z nich nie korzysta... :/ W VisualGPSce pokazuje mi satel;ity, pokazuje mi z nich sygnal ale ich nie uzywa.. tzn poziom sygnalu zamist na niebiesko jest na szaro..   Wiem ze moj odbiornik chodzi na 100% w standardzie NMEA wiec przeprogramowanie raczej nic nie da :/

[Dodano: 2005-04-26 20:05:06]
A jakim programem mozna sprawdzic procedury obslugiwane przez GPS?

[Dodano: 2005-04-26 23:05:43]
Ok sprawa sie najprawdopodobniej wyjasnila... Moj GPS mial koncowke od ipaQa a ja ja przerobilem pod MDA2, tyle ze jeden ze stykow sie troche wsunął, był to sygnal rx, dlatego tez moj palm odbieral sygnal ale nie mogl z nim nic zrobic :) Dzieki chlopaki za rady i pozdrawiam!