Warunki sa wiec w pelni powtarzalne, sprzet ten sam, program w nowej wersji, metodyka uruchamiania ta sama.
To w swojej metodyce pomijasz jednak to co jest bardziej istotne czyli polozenie satelit na niebie, odbicia fal radiowych, wplyw jonosfery i sterte innych spraw ktore maja wplyw na to jak szybko zlapie fix-a oraz wplywajacych na dokladnosc pozycjonowania...
Do tego powinienes jak juz pomiary robic stoperem bo czas dojechania do pewnego miejsca jest raczej kiepska odnosnia i sposobem na pomiar czasu.
Tak jak stwierdzilem AM nie ma wplywu bo nie moze miec na szybkosc zlapania FIX-a co najwyzej moze wprowadzic delay w pokazaniu tego ze GPS zlapal FIX-a, jednak czegos takiego sobiscie nie zuwazam... Do tego to co mowie oparte jest o wiedze jak to dziala, a nawet dodam ze disassemblowalem i analizowalem kod AM (co prawda starsza wersje) i wiem sporo wiecej o tym sofcie niz ci sie wydaje...
- jezdze z AM kilka lat, polozenie satelit jest powtarzalne i subiektywnie zawsze bylo tak samo z rozpoczynaniem nawigowania. Miejsca sa te same, powtarzalny jestem do bolu
- odbicia fal radiowych, nie ma to znaczenia, w otoczeniu nic sie nie zmienilo, zadne nadajniki nie zostaly wylaczone
- wplyw jonosfery, no chyba, ze slonce nam robi niespodzianki ostatnio i rzad jeszcze o tym nie informuje

- sterta innych spraw, prosze o rozwiniecie tematu.
Pomiary powinno robic sie stoperem, wtedy bylyby wiarygodne, a tak tylko bzdury plote.
Czas dojechania do wybranych miejsc jest calkowicie miarodajny. Co innego kiedy wyjezadzam z garazu kilkadziesiat metrow i mam aktywna nawigacje, co innego kiedy przejezdzam 1km i nawigacja nadal nie chce podjac prowadzenia. Roznice w predkosci poruszania sie mozna chyba pominac w takim przypadku

AM tylko wykorzystuje dane podsylane z odbiornika w formie znanych standardowych komend. Dziwne jest to dlaczego teraz (w wersji 6.0) zachowuje sie inaczej niz w wersjach starszych....Nie wydaje mi sie mozliwe, aby odbiornik nagle zaczal inaczej pracowac, zadnego nowego softu nie wgrywalem.
Odnosnie Twojej wiedzy nic mi sie nie wydaje, jestes tylko tym, co piszesz na forum.
Sprawa zapewne wyjasnilaby sie, gdybym zainstalowal i poobserwowal zachowanie starszej wersji AM. Tyle, ze jakos nie mam parcia do tej roboty i nie moge obiecac, ze to zrobie. Skoro cos dziala zdecydowanie lepiej, po co to psuc.
Zagadnienie jest bardzo ciekawe, tym bardziej, ze jak zauwazyles, nie ma tu polityki i takie zjawiska jak opisuje, nie powinny miec miejsca.
Proponuje zakonczyc temat i zwalic wszystko na moje przywidzenia, zadne konkrety chyba sie juz nie pojawia.