AutoMapa w MDA - problemy.

• 36 Odpowiedzi
  • 9409 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 23, 2004, 08:45:34 »
Witam, mam zainstalowaną AutoMapę w MDA i w związku z tym mam klika problemów:
- notoryczne blokowanie modułu telefonu przez AM, kilkanaście razy dziennie muszę resetować MDA, aby móc skorzystać z telefonu (dzieje się to na AM 3.5)
- w wersji 3.5 AM zdecydowanie częściej podaje dziwne komunikaty, bądź dziwne trasy (np na rozjeździe autostrady chcę jechać prosto, a MA pokazuje że muszę wykonać nawrót o 360 stopni i... dalej jechać prosto...
Czy ktoś ma podobne problemy i ew. wie jak je rozwiązać?

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2004, 09:12:13 »
Podaj konkretne miejsca na mapie, w których tak dziwnie zachowuje się nawigacja to sprawdzę...

*

Offline Rob

• 22
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 23, 2004, 09:36:13 »
Ja również mam MDA i AM 3.5 do tej pory 0 problemów

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2004, 14:53:42 »
Cat^, np wprowadż trasę z piotrkowa do Częstochowy - na wjeździe do częstochowy każe wykonać obórtó o 360 stopni...

Rob - jak często używasz AM i teleonu jednocześnie?

*

Offline Rob

• 22
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2004, 11:38:42 »
Raczej używałem, telefon padł w sobote z mojej winy. Jeździłem po Poznaniu z AM 3.5 przez kilka dni. Wcześniej z AM 3.2

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 29, 2004, 09:08:14 »
Ja mam ciut inny problem. Mam MDA i mapę wersja 3,5. Jak każe mu obliczyć trasę np z warszawy do Krakowa to ok, ale z krakowa do rzeszowa oblicza dziwnie tzn pisze że start to 160 któryś kilometr a meta 300 któryś km. Dlaczego nie oblicza start to 0 a meta to odległość od startu??

*

Offline kulawy

• **
  • 196
  • Artemis, Universal, E61, 6680, iPhone
    • http://www.izon.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 29, 2004, 09:17:35 »
LeszekP: mam ten sam problem - zwiesza mi sie radio w MDA II jak odpale AM 3.5. jedynym sposobem na uruchomienie znowu funkcji telefonu jest softreset urzadzenia. Praktycznie przestalem uzywac AM bo klienci mi sie skarzyli, ze ciagle jestem niedostepny :(

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 29, 2004, 15:20:00 »
ja miałem tak wcześniej, że telefon jak zadzwonił to ....zawieszała sie Automapa. No i ciągle brak dostępu do książki. Rozwiązanie okazało sie proste....kupiłem zwykłą komórkę a MDA jest GPS ;)

*

Offline ArekN

• **
  • 121
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 29, 2004, 18:17:52 »
a jak z pamięcią ?
 miałem problemy jak maiałem tylko 14 Mb dla PROGRAM

*

Offline olin

• 11
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 05, 2004, 03:26:15 »
rozumiem, ze powyzej mowa jest o MDA nie o MDA II? a jak ogolne wrazenia, bo zamierzam to jutro kupic? wiem juz, ze nie sprzedam komórki, którą dotychczas uzywam, bo oprócz GPS muszę także dzwonić:)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 05, 2004, 09:40:06 »
To potwierdza powtarzane az do znudzenia powiedzenie ze jak cos jest do wszystkiego , to jest do niczego. A tak powaznie, pewne wazne cechy telefonu komorkowego, trudno imitowac kombajnowi. Wasze rozczarowanie do takiej hybrydy mnie nie dziwi.
Obawiam sie ze tak postapi wielu uzytkownikow, majac kombajn bedzie malo /tak na wszelki wypadek/ jeszcze osobny telefon.

*

Offline olin

• 11
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 05, 2004, 22:46:14 »
NO NIESTETY, CHOCIAZ IDEALEM BYLOBY MIEC WSZYSTKO W JEDNYM, A MARZY MI SIE, ZEBY BYLA TAM JESZCZE ZAPALNICZKA I PAPIEROSNICA, MIALBYM WTEDY WOLNE KIESZENIE:)

*

Offline mslaw

• **
  • 131
  • Sprzęt: HTC P-3300 "Artemis", MicroSD 4GB,TomTom 6,HTC TOUCH
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 06, 2004, 12:26:23 »
Czyli Majac MDA II + AM to dzila jedno albo drugie ?
Mam ochote na te  uzadzenie i nie wiem czy warto zmieniac z
HP2215 + 6310 :)

*

Offline kulawy

• **
  • 196
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 06, 2004, 13:32:06 »
Jestem uzytkownikiem MDA II oraz AM i ten tandem dziala rewelacyjnie. Jesli uzywam nawigacji a w tym czasie ktos zadzwoni to wyswietla sie aplikacja od telefonu odbieram i rozmawiam. Czasem w trakcie rozmowy przelacza sie spowrotem na AM ale to w niczym nie przeszkadza.  Mialem problem z wieszajcym sie telefonem ale zadzwonilem do supportu AM i jakis sympatyczny gosc poprosil mnie o moj adres email. 2 minuty pozniej dostalem linka z poprawka do AM usuwajaca problem.
Oprocz MDA II mam rowniez S55 ale uzywam go tylko wtedy gdy ide na jakas impreze gdzie istnieje duze prawdopodobienstwo wyskakania sie itp :>>

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 06, 2004, 13:38:17 »
...podobnie jak "kulawy" nie mam żadnych problemów z użytkowaniem MDA II i AM 3.5.0.1...nawet bez poprawki (o której pisze "kulawy").
Używam zarówno głowicy GPS RS-owej (com1) i bluetooth-wej (com5).
Program AM i mapy lokowane mam w karcie pamięci 256 MB

*

Offline mslaw

• **
  • 131
  • Sprzęt: HTC P-3300 "Artemis", MicroSD 4GB,TomTom 6,HTC TOUCH
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 06, 2004, 14:54:57 »
Dzieki za oswiecenie mnie :)

*

Offline cnet

• 13
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 06, 2004, 20:05:00 »
Witam wszystkich,

Faktycznie wystepuje problem z Automapa wer. 3.5.0.1 w polaczeniu z MDA II - producent Automapy pracuje nad poprawionym softem (3.5.1.5.), ktory obecnie jest testowany (i chodzi dobrze - nie wiesza telefonu - sam przetestowalem). Jezeli ktos z Klubowiczow zakupil w Erze MDA_II wraz z Automapą i ma problemy badz pytania - bardzo prosze o kontakt na maila:

mda@era.pl

Pozdrawiam wszystich.
Robert Kaczor (Marketing Product Manager @ PTC)

*

Offline kulawy

• **
  • 196
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 06, 2004, 20:12:59 »
Oo..  Fajnie, ze osoby zwiazane zawodowo z tym segmentem rynku wlaczyly sie do dyskusji.

*

Offline cnet

• 13
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 06, 2004, 21:52:27 »
No problem - w miare mozliwosci bede monitorowac tematy zwiazane z MDA, WLANem (HotSpot w sieci Era) i rozwiazaniami mobilnymi - moze sie przydam :))

robert.

*

Offline olin

• 11
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 09, 2004, 00:28:27 »
fajnie, zaczelismy rozmowe o problemach z mda potem wyszlo, ze to samo dzieje sie z mda II, od kilku dni jestem uzytkownikiem mda i juz  wiem, ze przed wejsciem do auta musze zrobic miekki reset, bo inaczej nie znajdzie mi odbiornika gps. mialem nadzieje, ze w mda II nie bedzie tak, ale widze, ze tam nic sie nie zmieni... aaaa najlepsze jest to, ze telefonu nie uzywam bo musze byc nonstop dostepny(sluzbowy), wiec sie boje i nosze normalny:)

*

Offline cnet

• 13
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 09, 2004, 09:54:30 »
W zasadzie to opisany problem wystepuje w MDA II z wer ROMu 1.72.00WWE z AM 3.5.0.1.

Dodatkowo mala podpowiedz dla osob korzystajacych z AM i GPS w MDA II - zeby MDA wykrylo GPS nalezy wylaczyc automatyczne przyjmowanie polaczen w podczerwieni:
/Settings/Beam/Receive all incoming beams (off - czyli bez "v").

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 03, 2004, 12:23:44 »
Mialem ten sam problem z am 3.50 i mda2.  Problem zniknal, gdy zamiast automatycznego szukania odbiornika gps,wybralem, ze jest podlaczony do com1 (taki mam). Po pierwszej diagnostyce juz wiesz,gdzie masz podlaczony gps wiec po prostu to zaznacz.
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 06, 2004, 23:26:18 »
Rada Darekkota dziala! dzieki serdeczne- mialem problemy na mda2 z automapa- identyczne jak opisane przez poprzednikow. Po znianie ustawienia wyszukiwania gps problem zniknal. Jeszcze raz dzieki.

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 24, 2004, 20:40:26 »
Mam MDA II i chce zakupip GPS z mapą co mam kupić... z gory dzieki

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 24, 2004, 21:12:15 »
Jesli chcesz tego uzywac wylacznie w samochodzie,to polecam BR-305. To odbiornik serialny.Mozna go kupic razem z odpowiednim kabelkiem.Kabelek sluzy jednoczesnie jako zasilanie gps i mda. Odpada problem zasilania obu urzadzen. Dzialam na tym zestawie od miesiaca i wszystko dziala ok. Jedyna wada, to kabelek,ktory ma dlugosc tylko ok 1,5m.

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 24, 2004, 21:20:24 »
A gdzie można to kupić.... a czy znasz coś na karty aby uzywać poza samochodem???...

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 24, 2004, 21:28:35 »
Ja kupilem na allegro, tam sie oglasza wiele firm sprzedajacych takie rzeczy. Nie mam doswiadczen z odbiornikami gps na bt wiec nie wiem jak to sie spisuje energetycznie w terenie.

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 10, 2004, 13:05:26 »
Witam,
Od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem Automapy XL (oczywiscie legalna wersja). Program zainstalowany jest na MDAII, GPS firmy Rikaline.

Jechalem wczoraj po raz pierwszy z Warszawy do Wroclawia.
Zauwazylem 2 problemy:

- Pilot pokazuje fikcyjny zakret (zjazd z wytyczonej drogi), mimo ze trasa wiedzie na wprost (zaznaczona na niebiesko). Po przejechaniu tego skretu automapa musi wyznaczyc nowa trase... Zdarzylo mi sie to w paru niespodziewnaych miejscach, np. program chcial, zebym zjechal z drogi krajowej na jakas lokalna (jak to juz wczesniej ktos opisywal)

- Drugi problem, ktory mnie bardziej denerwuje, to to, ze po zjechaniu z wyznaczonej trasy (i wyznaczeniu nowej) mapa przestaje dyktowac (mimo tego, ze funkcje pilot i komendy glosowe sa wlaczona). Czyli przez jakis czas gada, a potem milknie.

Czy ktos sie spotkal z podobnymi problemami? W jaki sposob je rozwiazac (i nie chce na razie wymieniac MDA II i IPAQ-a :))

Z gory dziekuje za pomoc...

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 19, 2004, 20:12:03 »
opisany problem wystepuje w MDA II z wer ROMu 1.72.00WWE i automapa w wersji 3.6.

- pani Agatka sie jąka. tego nie było w starej wersji ROM z  ERA.

Napisałem do Automapy  i przysłali mi mailem plik który ma to zlikwodowac. Wgram, przetestuje i dam znać. Czy moze ktos wie skąd mozna wziąć stara wersje ROM do ERA MDA II ?

*

Offline darekkot

• 705
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 19, 2004, 20:21:40 »
Poczytaj ten post.

http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=9692&od=20

ustawienie tego klucza na wartosc > 136 zalatwia skutecznie problem. po zmianie - soft reset.