Automapa vs TomTom

• 4 Odpowiedzi
  • 3756 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
Automapa vs TomTom
« dnia: Luty 13, 2005, 21:56:30 »
W ostatnich dniach miałem okazję porównać te 2 progsy 'w praniu' podczas wyjazdu do Austrii i oto moje skromne refleksje (może kogoś zainteresują)

TomTom bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Prostota obsługi i dokladność map jest godna podziwu. Przez Wiedeń poprowadził mnie jak za rączkę. Gorąco się robiło w tunelach których w tym mieście nie brakuje.

To co mnie najbardziej urzekło w TomTom'ie jest widok 3D - w tym miejscu goraca prośba do autorów Automapy - WPROWADŹCIE TEN TRYB DO AM!!! Nawigacja z tym widokiem jest po prostu przecudowna. Wszystko idealnie czytelne i ciężko o pomyłkę. Widok 2D jest po prostu zbyt ubogi i w ogóle nie intuicyjny. Super to wszystko wygląda - wyłaniające się 'zza horyzontu' punkty POI... miodzio. Widać czy POI jest po lewej stronie trasy czy prawej (np. stacja benzynowa). Naprawdę ten tryb to podstawa, żadne 2D!

Kolejny tryb widoku wart skopiowania - wyłączenie widoku mapy a pozostawienie tylko dużych strzałek z podpisanymi ulicami. Nie rozprasza i pozwala skupić się na najważniejszym. Nie trzeba wpatrywać się w malutkie strzałeczki. Wszystko duże i przejrzyste. Tryb ten można zautomatyzować włączając limit prędkości - po przekroczeniu jego wyłącza się widok mapy i włącza wspomniany wyżej tryb strzałkowy. Bardzo pomysłowe.

Kolejny plus - opcja trasy alternatywnej (bez blokowania odcinków) - po prostu jeden przycisk i trasa wyznaczana jest np. dłuższa ale szybsza.

Wada TomTom'a - komunikatów głosowych jest zbyt mało. W zasadzie odzywa się na pareset metrów przed skrętem. Tu chylę czoła AM - podoba mi sie informowanie o dystansie i zakrętach na 2 km przed.

TomTom raz mnie nieprzyjemnie zaskoczył - jadąc po wyznaczonej przez niego trasie nagle trasa się urywa (autostrada!), znikają wszystkie komunikaty i jadę po polu. Coś jakby ta droga została wybudowana w ciągu paru ostatnich dni, ale bynajmniej tak nie jest. Jakiś wewnętrzny bład progamui.

Konkluzja - Automapa + dodanie widoku 3D i strzałkowego (TT) + algorytm wyznaczania trasy (TT) =  produkt bliski ideału.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
Automapa vs TomTom
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 14, 2005, 01:12:42 »
Zgadzam się z wypowiedzią przedmówcy, jedynie co mogę dorzucić, to do konkluzji dodałbym DOKŁADNOŚĆ MAP.
Przed TomTom'em używałem AutoMapy (i było różnie, jak to z AM, mnóstwo błędów, brak dróg itd...), a w TT na mapach wszystkie wysepki na drogach, zatoki i zatoczki parkingowe, ale co w tym wszystkim było najdziwniejsze i szokujące (jako użytkownika AM) to fakt, że bez problemu dojechałem dosłownie pod drzwi domku campingowego na północy Norwegii.
W związku z powyższym uważam za zupełnie nie uprawnione wypisywanie haseł przez AM, że to ona "prowadzi od drzwi do drzwi", albo że mapy miast są porównywalne z dokładnością z map topograficznych w skali 1:5000.
Nie wiem jak inni, ale ja wolałbym mieć przynajmniej w Miastach drogi osiedlowe (wewnętrzne) niż kształt budynków, przecież to mogą być kwadraty z numerami.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
Automapa vs TomTom
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 14, 2005, 08:36:59 »
Pisałem już o tym (wraz z innymi) w wątku:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=8562
oraz w tym wątku:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=9320
Na ten temat było również w tym wątku:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=8838

Automapa vs TomTom
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 14, 2005, 09:38:33 »
Cytat: Cat^
Pisałem już o tym (wraz z innymi) w wątku:

Tylko, że to było za wersji AM 3.5, od wejścia 3.6 część uwag co do AM jest już nieaktualna - program się jednak rozwija - czego brak u TT!

Głównie brak mi w TT automatycznego przełączania map, bo z planowaniem trasy jakoś sie oswoiłem.

A w AM najbardziej na dziś brakuje mi "wylistowania" zaplanowanej trasy "zakręt po zakręcie" (a może jat taka opcja - poza demonstracją trasy na mapie!) oraz ostrzeżeń głosowych  o zbliżaniu się do POI oraz (moja idea fix)  przejazdów kolejowych!

Dodatkowo wymyśliłem (???) opcję pokazywania POI w określonym promieniu od ponktu w którym jesteśmy w czasie nawigacji, niezaleznie od skali, przy jakiej mają być wyświetlane POI. Chodzi mi o to, że w tej chwili z wyświetlaniem POI jest (IMHO) "wszystko albo nic", czyli w danej skali mapy albo widzimy wszystkie POI (co zaczyna czasem zaśmiecać ekran), albo nie ma ich wcale. Wg. mnie przydałoby się miec możliwość wybrania takiej funkcji:
"Wyświetlaj POI w promieniu xxx metrów" - niezależnie od skali ustawionej dla pokazywania POI?

*

Offline Maap

• 737
Automapa vs TomTom
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 14, 2005, 09:44:13 »
A może tak skupimy się trochę i zaczniemy pisać w jednym topicu propozycje rozwoju AM? http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=12722