Automapa vs konkurencja

• 34 Odpowiedzi
  • 13480 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Automapa vs konkurencja
« dnia: Maj 10, 2010, 23:45:33 »
Za:

http://telepolis.pl/ankiety.php?action=results&poll_id=62

cytuję wyniki ankiety (na którą natknąłem się zupełnie przypadkowo). Ankieta o tyle ciekawa, że nie pochodzi z forum poświęconego nawigacjom gps. Zaskoczyła mnie wysoka pozycja Nokia Maps tuż tuż za Garminem, oraz dość słaba pozycja TomTom'a. Być może ta ankieta nie oddaje w pełni obrazu poziomu konkurencji dla naszej AM, ale na pewno daje co nieco do myślenia. Z resztą oceńcie sami.

AutoMapa  25.28%
TomTom  6.64%
Navigon  2.24%
NaviExpert  6.64%
iGo  3.04%
Nokia Maps  11.60%
Garmin  12.24%
MapaMap  3.28%
NDrive  3.36%
Innej  6.96%
Nie korzystam z nawigacji  18.72%

Wszystkich głosów: 1250

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
Odp: Automapa vs konkurencja
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 11, 2010, 00:07:33 »
nokia maps jest za free caly swiat , ma swietne mapy nawet w polsce ma nazwy ulic gdzie automapie brakuje, sa budynki 3d bardzo malo ale nie klocki tylko odzwierciedlenie prawdziwych, mozliwosc zaplanowania na pc http://maps.ovi.com/ i synchronizacji z telefonem
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 11, 2010, 00:35:25 »
Z ciekawostek ankieta z wiadomego forum.

Fakt, że głosy zbierane już dwa lata ale co ciekawe forumowicze z tamtąd, korzystają dość swobodnie z wszelkich aplikacji (brak ograniczeń budżetowych) i mogą swobodnie wybrać soft.

Jako OT ciekawa riposta :D
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 00:37:12 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Bilunia

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 11, 2010, 02:46:53 »
...... z tamtąd, korzystają dość swobodnie z wszelkich aplikacji (brak ograniczeń budżetowych) i mogą swobodnie wybrać soft.
Ciekawa wskazówka  :shock: :shock: :O
Nie wróżę temu tematowi zbyt długiego żywota :mysli:, bo chyba trochę przekręcono jego cel.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 02:58:47 wysłana przez Bilunia »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 11, 2010, 06:00:22 »
Zaciekawiła mnie ostatnia pozycja: "Nie korzystam z nawigacji  18.72%"
Wydaje mi się że duuuuuuużo mniej  niż 4/5 samochodów ma "przyssawkę" na przedniej  szybie :-?   No ale to ankieta tylko pośród  gości portalu Telepolis . Ja na przykład byłem tam pierwszy raz  :wink:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 11, 2010, 08:29:07 »
nokia maps jest za free caly swiat , ma swietne mapy nawet w polsce ma nazwy ulic gdzie automapie brakuje, sa budynki 3d bardzo malo ale nie klocki tylko odzwierciedlenie prawdziwych, mozliwosc zaplanowania na pc http://maps.ovi.com/ i synchronizacji z telefonem

Tak, to wiemy - mnie zaskoczyła wysoka pozycja Nokii przede wszystkim z uwagi na ograniczoną mimo wszystko liczbę urządzeń na których ta nawigacja działa.

Połączone: Maj 11, 2010, 08:34:27
...Fakt, że głosy zbierane już dwa lata ale co ciekawe forumowicze z tamtąd, korzystają dość swobodnie z wszelkich aplikacji (brak ograniczeń budżetowych) i mogą swobodnie wybrać soft...

Jak na dane zbierane przez 2 lata, to liczba głosów (262) wydaje mi się zbyt mała, żeby mogła być reprezentatywna. Na dodatek charakter forum powoduje, że jego użytkownicy nie dadzą wiarygodnego obrazu podziału rynku między producentami aplikacji.  :-?
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 08:34:27 wysłana przez emisiu »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 11, 2010, 09:04:08 »
...... z tamtąd, korzystają dość swobodnie z wszelkich aplikacji (brak ograniczeń budżetowych) i mogą swobodnie wybrać soft.
Ciekawa wskazówka  :shock: :shock: :O
Nie wróżę temu tematowi zbyt długiego żywota :mysli:, bo chyba trochę przekręcono jego cel.
Nie to miałem na myśli i nie o wskazówki tu chodzi.  :wink:
Chodziło mi o to, ze udział w ankiecie brały osoby, które bez skrępowania wybierają sobie program nawigacyjny i kryteria jakimi się kierowały to w duzej mierze były jedynie kryteria funkcjonalne.

Połączone: Maj 11, 2010, 09:08:15
... Jak na dane zbierane przez 2 lata, to liczba głosów (262) wydaje mi się zbyt mała, żeby mogła być reprezentatywna. Na dodatek charakter forum powoduje, że jego użytkownicy nie dadzą wiarygodnego obrazu podziału rynku między producentami aplikacji.  :-?
To, że ankieta wisi 2 lata to tez jej minus. Dwa lata temu mapy Polski w Igo czy TT zapewne jeszcze bardziej odstawały od map w AM czy MM (nie wiem - bo wtedy jeszcze nie wiedzialem co to nawigacja GPS  :mrgreen: )
Ankieta, własnie ze względu na charakter forum, raczej nie pokazuje podziału rynku - tylko preferencje.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 09:08:15 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 11, 2010, 09:39:47 »
zrobiłem ankietę na forum www.w202.pl

Automapa 53% [ 25 ]
AutoPilot 0% [ 0 ]
Destinator 6% [ 3 ]
GPMapa 17% [ 8 ]
iGO 0% [ 0 ]
MapaMap 14% [ 7 ]
NaviExpert 2% [ 1 ]
Navigo 4% [ 2 ]
Navigon 2% [ 1 ]
NavRoadMap 0% [ 0 ]

Wszystkich Głosów: 47

Zabrakło miejsca dla dwóch opcji
- TomTom
- nawigacji i kierunkowskazów nie używam, przecież wiem gdzie jadę.

Ankieta trwała całe dwa tygodnie.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 09:43:13 wysłana przez jachraniak »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 11, 2010, 09:46:45 »
:lol:
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 11, 2010, 09:55:14 »
nieduże forum motoryzacyjne...
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 09:59:30 wysłana przez jachraniak »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 11, 2010, 09:56:33 »
:lol:

Właśnie, ale ile osób ma takiego merca?

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 11, 2010, 11:26:40 »
Dobra, ale jaki sens robić ankietę z tak małą próbką, zwłaszcza na specyficznym forum, gdzie próbka nie jest reprezentatywna :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 11, 2010, 11:45:08 »
mnie zaskoczyła wysoka pozycja Nokii

Mnie specjalnie nie dziwi, wszak to portal telefoniczny a nie nawigacyjny.
Stąd programy działajace na telefonach będą tam mieć skłonność do nadreprezentatywności
a na korzyść Nokii działa dodatkowo jej bezpłatność dla części użytkowników.
Zauważ, że w ankiecie występuje Nokia Maps, więc na jej pozycję w ankiecie
będą się składać zarówno użytkownicy darmowego OviMaps jak i płatnych,
czy częściowo płatnych wersji Nokia Maps, działającego na większej liczbie modeli telefonów.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 11, 2010, 12:11:43 »
wogóle robienie ankiet na forach które są ukierunkowane na pda czy telefon czy fora wm czy symbianowe mija sie z celem
do tego na większość ankiet wystarczy wyczyścić pliki cookie i mozna od nowa głosować a przy małej ilości głosujących żaden problem zmienić wynik

do tego symbian wbrew pozorom jest najbardziej popularnym systemem na świecie i to nie z powodu tego że jest taki wspaniały tylko dlatego ze nokia robi tanie telefony które można kupić za 1zł w niskim abonamencie + darmowa nawigacja która jest całkiem dobra
wiec kwestia czasu bedzie liderem nawigacji bo telefon ma kazdy a jak dotego dodają uchwyt gratis
http://www.nokia.pl/uslugi-i-aplikacje/ovi-mapy/strona-glowna?ttfl=PL_10Q1_Home_Highway2_v3

Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 11, 2010, 12:29:23 »
wiec kwestia czasu bedzie liderem nawigacji bo telefon ma kazdy...
No nie tak szybko, nie każdy telefon to Nokia. U mnie w firmie przykładowo już mało kto używa tej marki, tak się złożyło że teraz dominując Samsungi.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 11, 2010, 12:38:20 »
Cytat: slawrumia
... tanie telefony które można kupić za 1zł w niskim abonamencie
+ darmowa nawigacja która jest całkiem dobra

Na te za 1zł z niskim abonamentem raczej bym nie liczył, IMO darmowy OviMaps
pozostanie dostępny tylko dla modeli z wyższej i średniej półki.
Poza tym na Nokii świat telefonów się nie kończy :)
'Całkiem dobra' to też stwierdzenie zdecydowanie na wyrost, ale zgadzam się,
że dla niewymagającego użytkownika do okazjonalnego użytku może być wystarczająca.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 11, 2010, 13:31:46 »
wiec kwestia czasu bedzie liderem nawigacji bo telefon ma kazdy...
No nie tak szybko, nie każdy telefon to Nokia. U mnie w firmie przykładowo już mało kto używa tej marki, tak się złożyło że teraz dominując Samsungi.

no samsungi są jeszcze tańsze . ale mi nie chodzi o tych co mają telefony tylko o tych co pójdą po nowy
i bedzie mial do wyboru telefon za 1 zł samsunga czy za 50zł nawet jakąś nokie 5230 z darmową nawigacją i uchwytem . moze faktycznie wybierą ten za 1zł  :O

... tanie telefony które można kupić za 1zł w niskim abonamencie
+ darmowa nawigacja która jest całkiem dobra

Na te za 1zł z niskim abonamentem raczej bym nie liczył, IMO darmowy OviMaps
pozostanie dostępny tylko dla modeli z wyższej i średniej półki.
Poza tym na Nokii świat telefonów się nie kończy :)
'Całkiem dobra' to też stwierdzenie zdecydowanie na wyrost, ale zgadzam się,
że dla niewymagającego użytkownika do okazjonalnego użytku może być wystarczająca.
oczywiscie jest calkiem dobra dla nie wymagających a szczególnie dla tych niepłacących abonamentu bo tacy nie skorzystają z całego dobrodziejstwa  w automapie
wielkim plusem jest mozliwosc zaplanowania sobie wszystkich tras na http://www.maps.ovi.com/
a wiec na duzym monitorze gdzie łatwiej sobie wszystko zaplanować i pododawać wszystkie punkty
a telefon bez podłączania mozna sobie synchronizować 10 sek przez internet w obie strony

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 11, 2010, 14:11:53 »
Widzę że OviMaps bardzo Ci się podoba, może więc skusiłbys się na jakąś większą recenzję
np. w wątku Wrażenia z użytkowania OviMaps B)

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 11, 2010, 14:50:28 »
przyznam że podoba mi się bo są nazwy ulic i ulice których nie było w automapie (i prawdopodobnie dalej ich nie ma)  ale niestety bardziej uruchamiałem wszystko i sprawdzałem czy działa niż używałem a krótkie trasy to jednak za mało żeby się rozpisywać bo w praniu mogą wyjść cuda, myślę ze dopiero po wakacjach będe w stanie się wypowiedzieć .

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 11, 2010, 14:59:37 »
Mam do wklepania relację z testu OM zrealizowanego przez mojego kolegę na trasie do Portugalii i z powrotem, ale biję się w piersi że zwyczajnie nie mam kiedy tego zrobić z braku czasu.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 11, 2010, 15:06:14 »
To, że ankieta wisi 2 lata to tez jej minus. Dwa lata temu mapy Polski w Igo czy TT zapewne jeszcze bardziej odstawały od map w AM czy MM (nie wiem - bo wtedy jeszcze nie wiedzialem co to nawigacja GPS  :mrgreen: )
Ankieta, własnie ze względu na charakter forum, raczej nie pokazuje podziału rynku - tylko preferencje.
Nie sądzę, żeby mapy Polski w Igo czy TT przez 2 lata miały większy skok jakościowy od map AM.
Uważam nawet, że jest wprost przeciwnie.
(No może mapy Navteq zrobiły większy postęp, ale co z tego, skoro nie dorównują nawet mapom AM sprzed 2 lat)
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 11, 2010, 16:52:51 »
Nie sądzę, żeby mapy Polski w Igo czy TT przez 2 lata miały większy skok jakościowy od map AM.
Uważam nawet, że jest wprost przeciwnie.
(No może mapy Navteq zrobiły większy postęp, ale co z tego, skoro nie dorównują nawet mapom AM sprzed 2 lat)
dwa lata temu i wiecej mapy tomtoma i jemu podobnych były biedne i nie sięgały ilością ulic z nazwami automapie do pięt
atlas i navteq przez dwa lata naniesili tyle ulic z nazwami że mają wiecej niż automapa
a automapa przez te dwa lata nanosi budynki 3d a ulic na wioskach juz nie łaska

wpisz rumia ul kosynierów na lewym końcu kosynierów są 4 ronda http://maps.ovi.com/

a zobacz co masz w automapie te ronda są od ponad 2 lat

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 11, 2010, 17:16:54 »
Nie opowiadaj  :P
masz po prostu starą AM (6.1 lub starsza), teraz  Kosynierów wygląda tak:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 11, 2010, 17:27:18 »
... atlas i navteq przez dwa lata naniesili tyle ulic z nazwami że mają wiecej niż automapa
...
Możemy się tak licytować aż do bólu.
Na jesieni ub. roku w Lublinie (primo - miasto wojewódzkie, sekundo - największe na wschód od Wisły) na mapach Emapy nie było numeracji na ulicach istniejących od 20 lat!!!  :E
Poza tym podawałem wielokrotnie przykład przedłużenia Al.Jana Pawła II do Al.Kraśnickiej (też Lublin), która przez rok nie mogła się pojawić na mapach TA i Navteqa. Nie wiem czy się w końcu pojawiła...
W AM była już w grudniu 2008 (inwestycja oddana do użytku w październiku 2008).

A Ty mi tu o jakiejś Rumii  :P
P.S. Bez urazy  :wink: :ok:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 11, 2010, 18:37:19 »

Możemy się tak licytować aż do bólu.

Poza tym podawałem wielokrotnie przykład przedłużenia Al.Jana Pawła II do Al.Kraśnickiej (też Lublin), która przez rok nie mogła się pojawić na mapach TA i Navteqa. Nie wiem czy się w końcu pojawiła...
W AM była już w grudniu 2008 (inwestycja oddana do użytku w październiku 2008).

A Ty mi tu o jakiejś Rumii  :P
P.S. Bez urazy  :wink: :ok:

wyglada ze jest sam mozesz sprawdzić http://maps.ovi.com/
to nie jest licytowanie tylko sprawdzenie i porównanie czy obie są na równi aktualne

Nie opowiadaj  :P
masz po prostu starą AM (6.1 lub starsza), teraz  Kosynierów wygląda tak:

no jesli są nazwy ulic w mrzezinie i podobnych wioskach to juz nic do automapy nie mam .
są ?

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 11, 2010, 19:11:26 »
no jesli są nazwy ulic w mrzezinie i podobnych wioskach to juz nic do automapy nie mam .
są ?
http://mapa.targeo.pl/,20,18.41672,54.65222

I są bez przedrostka "Ulica".
I nawet mają bardziej urozmaiconą kategoryzację niż Navteq.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 19:13:02 wysłana przez rgr »
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 11, 2010, 19:44:48 »
są ?
A samemu sprawdzić nie łaska?  :P  Są nawet na Targeo, czyli kilka wersji map do tyłu.
Ale wybrałeś doskonałe miejsce by 'poczuć różnicę' między mapą Navteq, a AM (tam zweryfikowaną w terenie).
Spójrz na swoim screenie z OviMaps na ulice: Wolności, Zieloną i Pokoju. Widzisz jakieś różnice?
Ovi bez problemu nawiguje każdą z nich, tylko że w rzeczywistości:
- Pokoju jest ulicą asfaltową
- Zielona to droga gruntowa w dobrym stanie
- a Wolności to w większości zwykła miedza miedzy polami :)
Mapa Navteq jest wszędzie bardzo bogata w ulice i ta szczegółowość świetnie prezentuje się na ekranie
W terenie jest jednak zdecydowanie gorzej. Zobacz jak te ulice wyglądają 'w naturze' :)
Taka sytuacja jak wyżej to niestety na tej mapie jest standard, w miastach jest już niezła
ale im dalej na peryferiach, tym łatwiej wpakować się z nią w bagno. I w przenośni, i dosłownie.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 11, 2010, 20:31:58 »
no jeszcze w styczniu tych ulic nie było
http://pdaclub.pl/forum/nowosci-ze-swiata-mobilnych-technologii/wydarzenie-nokia-udostepnia-darmowa-nawigacje-glosowa/msg1210751/#msg1210751

jak dla mnie bajka przez lata wkurzało mnie strasznie brak tych nazw ulic
rozumiem ze te rozróżnienie dróg jest tak samo widoczne na wm super sprawa  :ok:
mam tylko nadzieje ze automapa wyjdzie na iphona
Jeszcze widok satelitarny jak w ovi maps i pozamiatane , chyba ze juz jest w automapie ?

mimo wszystko ovi maps bedzie konkurencją dość mocną dzisiaj widziałem reklame z plusa
nokie 5230 z darmową navigacją i uchwytem na allegro nowe od 430 zł
ile trzeba dać za za nowy telefon z automapą na allegro ?

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 11, 2010, 21:19:36 »
... mimo wszystko ovi maps bedzie konkurencją dość mocną dzisiaj widziałem reklame z plusa
nokie 5230 z darmową navigacją i uchwytem na allegro nowe od 430 zł
ile trzeba dać za za nowy telefon z automapą na allegro ?
Po co Allegro?
Samsung Omnia w Plusie (abonament za 75zł) = 169zł
Automapa XL = 229zł
Razem komplet na Polskę = 398zł
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 11, 2010, 21:25:22 »
no jeszcze w styczniu tych ulic nie było
Faktycznie, pojawiły się dopiero w marcu, w AM6.2.
A to znaczy, że Targeo musiało ostatnio zaktualizować mapy, jeszcze niedawno byli kilka wersji do tyłu.