najpierw wstep (dla mniej zorientowanych)
WIdzialem u znajomego TomToma navigatora 3. wraz z zaintalowana nakładka (darmowa) umozliwiajaca nagrywanie własnych POI (punktow uzytkownika) - jednum wcisnieciem guzika. Progam łaczy sie takze bezproblemowo z siecna np prze zGPRS i pobiera z serwera wrzycone tam przez innych uzytkownikow POI i aktualna baze.(moze to robic podczas pracy i nawigowania) W tej darmowej nakladce mozna ustawic ostrzeganie o POI z wlasnym nagraniem WAV, mozna ustawic kat z kotego program ma widziec dany punkt POI. mozna ustawic odleglosc ostrzegania i stoniowanie czesotliwosci komunikatow.
W bazie danych POI sa setki jesli nie tysiace punktow, sklepy, banki, bankomaty, hotele,,,,, slownie wszytko, ale sa tez RADARY, KAMERY, ZNAKI DROGOWE (OGRANICZENIA PREDKOSCI).
Mozna ustawic np. ostrzeganie o RADARACH i program powie za 500 m radar, albo za 300 m DOM TWOJEJ EX...
Program mierzy takze predkosc samochodu i porownuje np z POI (ogranicznie do 50 km/h) i mowi JEDZIESZ ZA SZYBKO.
tyle opisu dla mniej zorientowanych.
Powiem tak, po liscie od tomtoma stracilem nadzieje ze doczekam sie na Polske w ich wydaniu. dla programistow tomtoma dalej Polska to piekny dziki kraj gdzie na ulicach wiosek mozna spotkac niedzwiedzia.
zostaje nam automapa.
dostalem dzis od Automapy list ze za kilka, kilkanascie dni ma byc nowa wersja z wlasnymi POI (PU - punkty uzytkownika)
Moze jakis ZDOLNY POLSKI PROGRAMISTA potrafi zrobic takie cudo jak:
http://checkpoint.oabsoftware.nl/jest kilka swietnych polskich programow jak POCKET GADU, MOBILE GADU, REDFISH czy inne, moze ktos zrobi POLSKIE POI for AUTOMAPA
zrobmy zrzutke, niech cos sie dzieje do do cholery bo perspektywa ze automapa za 5 lat bedzie mial taka funkcjonalnosc jak dzis ma TT3 doprowadza mnie do szalu. Perspektywa czekania 15 lat na TT3 PL tez mnie przeraza
ONI (cala europa) JUZ SIE TYM CIESZA A MY POLACY MAMY BYC GORSI !!!!!
NIE CHCE TAK !!!!!!
PS. troche mnie dziwi podejscie automapy do POI. przeciez wiadomo ze aktualnie 85 % uzywa jej PERMANENTNIE tylko podczas jazdy poza wlasne miasto. Przeciez znamy swoje miesciny i nie trzeba (chyba ze zadko) wyzanczas trasy z pracy do domu.
Ale gdyby bylo ostrzezganie i dodawanie wlasnych POI (wraz z aktualizacja przez GPRS ? zawsze bym wlaczal automape, zeby nie zaplacic mandatu, zeby jechac bezpieczniej, zeby zeby zeby.....
Na razie spotkalem sie z textami....."eeeee ale po co mi to ja nigdzie nie jeżdze.
automapa miala by nowy wymiar, nowe zastosowanie NOWA FORMUŁE (jak proszek do prania) i z pewnoscia nowych KLIENTOW.
co wy na to ?
M