AUTOMAPA PETYCJA

• 28 Odpowiedzi
  • 7085 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
AUTOMAPA PETYCJA
« dnia: Lipiec 03, 2004, 10:03:45 »
najpierw wstep (dla mniej zorientowanych)

WIdzialem u znajomego TomToma navigatora 3. wraz z zaintalowana nakładka (darmowa) umozliwiajaca nagrywanie własnych POI (punktow uzytkownika) - jednum wcisnieciem guzika. Progam łaczy sie takze bezproblemowo z siecna np prze zGPRS i pobiera z serwera wrzycone tam przez innych uzytkownikow POI i aktualna baze.(moze to robic podczas pracy i nawigowania) W tej darmowej nakladce mozna ustawic ostrzeganie o POI z wlasnym nagraniem WAV, mozna ustawic kat z kotego program ma widziec dany punkt POI. mozna ustawic odleglosc ostrzegania i stoniowanie czesotliwosci komunikatow.

W bazie danych POI sa setki jesli nie tysiace punktow, sklepy, banki, bankomaty, hotele,,,,, slownie wszytko, ale sa tez RADARY, KAMERY,  ZNAKI DROGOWE (OGRANICZENIA PREDKOSCI).
Mozna ustawic np. ostrzeganie o RADARACH i program powie za 500 m radar, albo za 300 m DOM TWOJEJ EX...
Program mierzy takze predkosc samochodu i porownuje np z POI (ogranicznie do 50 km/h) i mowi JEDZIESZ ZA SZYBKO.

tyle opisu dla mniej zorientowanych.

Powiem tak, po liscie od tomtoma stracilem nadzieje ze doczekam sie na Polske w ich wydaniu. dla programistow tomtoma dalej Polska to piekny dziki kraj gdzie na ulicach wiosek mozna spotkac niedzwiedzia.

zostaje nam automapa.

dostalem dzis od Automapy  list ze za kilka, kilkanascie dni ma byc nowa wersja z wlasnymi POI (PU - punkty uzytkownika)
Moze jakis ZDOLNY POLSKI PROGRAMISTA potrafi zrobic takie cudo jak:

http://checkpoint.oabsoftware.nl/

jest kilka swietnych polskich programow jak POCKET GADU, MOBILE GADU, REDFISH czy inne, moze ktos zrobi POLSKIE POI for AUTOMAPA

zrobmy zrzutke, niech cos sie dzieje do do cholery bo perspektywa ze automapa za 5 lat bedzie mial taka funkcjonalnosc jak dzis ma TT3 doprowadza mnie do szalu. Perspektywa czekania 15 lat na TT3 PL tez mnie przeraza

ONI (cala europa) JUZ SIE TYM CIESZA A MY POLACY MAMY BYC GORSI !!!!!

NIE CHCE TAK !!!!!!

PS. troche mnie dziwi podejscie automapy do POI. przeciez wiadomo ze aktualnie 85 % uzywa jej PERMANENTNIE tylko podczas jazdy poza wlasne miasto. Przeciez znamy swoje miesciny i nie trzeba (chyba ze zadko) wyzanczas trasy z pracy do domu.
Ale gdyby bylo ostrzezganie i dodawanie wlasnych POI  (wraz z aktualizacja przez GPRS ? zawsze bym wlaczal automape, zeby nie zaplacic mandatu, zeby jechac bezpieczniej, zeby zeby zeby.....
Na razie spotkalem sie z textami....."eeeee ale po co mi to ja nigdzie nie jeżdze.
automapa miala by nowy wymiar, nowe zastosowanie NOWA FORMUŁE (jak proszek do prania) i z pewnoscia nowych KLIENTOW.

co wy na to  ?

M

AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 03, 2004, 10:34:36 »
Zobacz wątek http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=7538

jak i pare innych na tym forum. Nasze zyczenia sa ogolnie podobne i powtarzaja sie ciagle pod roznymi tematami ...

AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 04, 2004, 15:39:18 »
Cytat: marcel
najpierw wstep (dla mniej zorientowanych)

WIdzialem u znajomego TomToma navigatora 3....
...
Powiem tak, po liscie od tomtoma stracilem nadzieje ze doczekam sie na Polske w ich wydaniu. dla programistow tomtoma dalej Polska to piekny dziki kraj gdzie na ulicach wiosek mozna spotkac niedzwiedzia.

ciezko sie z tym  zgodzic ,
Zobacz watek: Nowe mapy Polski  

W mapach TTM MR spotykam sie z dokladnoscia porownywalna z AM.
Oczywiscie jesli chodzi o drogi glowne, ale reszta to kwestia czasu.
Jesli autorzy TT policza ile trzeba wydac na AM, szczegolnie tym ktorzy sie nie "zalapali" na XL to szybko powstanie edycja PL,CZ,SL + MR, a takie polaczenie bije o glowe AM.

Moim zdaniem takie mapy juz sa w produkcji, inaczej nie byloby tak dokladnych MR dla polski.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 04, 2004, 16:08:30 »
obys mial racje kolego, obys mial racje ....
Obiema rekami podpisuje si epod zdrowa konkurencja w kazdej dzidzinie.....

o moje obawy nie wyssalem z palca oto mail od tomtoma....

" We do not have any maps of Poland as of yet. We do not know if/when such maps will be produced.

We hope to have answered your question to your satisfaction.  
With best regards,

The TomTom Customer Support Team "

wiem ze jest Polska w major roads, wiec sam sobie odpowiedz dlaczego tok ocenilem TT

pozdrawiam
M

*

Offline Maap

• 737
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 11, 2005, 21:57:59 »
Cytat: marcel
... Moze jakis ZDOLNY POLSKI PROGRAMISTA potrafi zrobic takie cudo jak:

http://checkpoint.oabsoftware.nl/

jest kilka swietnych polskich programow jak POCKET GADU, MOBILE GADU, REDFISH czy inne, moze ktos zrobi POLSKIE POI for AUTOMAPA ...

Ruszyło się coś w temacie głosowego informowania o "niespodziankach"?

AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 11, 2005, 23:12:28 »
może nie jest to on-line ale na stronie http://www.mobilne.net jest kupa dobrodziejstwa - radary, stacje benzynowe itd.
Kwestia tego czy wszystkim się będzie chciało wrzucić choć z jednen punkcik do tej bazy.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2005, 08:49:33 »
A ja już bardzo niecierpliwie czekam na czasy, kiedy Jadzia w AM zcznie ostrzegać o takich POI, jak "fotoradar", "patrol policji", "śpiący policjant", itp. Oczywiście idealnie byłoby gdyby można było samodzielnie konfigurować co i w jakiej kategorii POI byłoby mówione. Kiedyś już zgłaszałem tego typu pomysły. Jak widać nie są one traktowane przez AM jako priorytetowe (i słusznie), ale skoro sam program ma już coraz mniej błędów - wierze, że przyjdzie na to niedługo pora. Na wszelki wypadek jeszcze raz przypomnę AM o tych pomysłach... :)

*

Offline baton

• **
  • 190
  • Sprzęt: HTC TyTN , Nokia N73 , Palmax
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 12, 2005, 09:13:35 »
Wiadomo juz moze kiedy AM bedzie obslugiwac Europe? Jak to ma wygladac cenowo i jakosciowo (w porownaniu z TT)?

*

Offline Maap

• 737
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 12, 2005, 09:37:57 »
Cawmook - wiem, że pod mobilne.net jest takie miejsce bo osobiście najpierw oponowałem przed tworzeniem osobnego zbioru POI poza PDAClubem a teraz jestem tam stałym gościem i mam tam swój "mały" wkład. Tym razem chodziło mi wyłącznie o głosowe ostrzeganie przed wybranymi POI tak jak to ma miejsce w programie Checkpoint.

Cat^ - też z utęsknieniem czekam na taki dzień, jednak zastanawiam się czy tego typu dodatek musi stworzyć AutoMapa. Być może jest ktoś kto byłby to w stanie napisać wzorując się na Checkpoincie czy POIWarner.
A swoją drogą nasz ustawodawca nie zabrania ostrzegania przed radarami we wspomniany wyżej sposób więc mogłaby być to dla AutoMapy dodatkowa karta przetargowa przy sprzedaży "Z nami dotrzesz do celu i unikniesz mandatów - AutoMapa". Może jednak twórcy AutoMapy zmobilizują się i tak przydatną funcję włączą WKRÓTCE do swojego programu.

AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 12, 2005, 10:29:18 »
Ja też z coraz większym utęsknieniem czekam na "Automapowy POI Warner".
Ostatnio porównuję AutoMapę na PPC z GPMapa na GPSMAP 76CS Garmina - mam nieco inne odczucia, niż Maku w artykule
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9390
ani np. Cat^ w swoim komentarzu tu:
http://www.pdaclub.pl/view.php?str=GPMapa&news_id=9191,
opisałem ich część na forum Garmina:
http://forum.garmin.pl/viewtopic.php?t=117
oraz
http://forum.garmin.pl/viewtopic.php?t=67&postdays=0&postorder=asc&start=43

Zbieram się do szerszego porównania, ale na chwilę obecną moje uwagi ograniczę do stwierdzenia:
Komunikaty głosowe są konieczne, jeśli mamy mówić o prawdziwej nawigacji!,
bez komunikatów głosowych mój Garmin praktycznie się nie nadaje do normalnego, codziennego wykorzystania.

To skłania mnie do dalszego stwierdzenia - POI Warner jest jednym z niewielu elementów, brakujacych Automapie do miana w pełni profesjonalnego narzędzia na światowym poziomie!

Pozostałe to:

1) Umożliwienie równoległego korzystania z aplikacji na PC w ramach jednej licencji, z mozliwościa planowania trasy i eksportu!

2) Rozszerzenie listy POI, bo tych jest rzeczywiście niewiele w porównaniu do konkurencji!

AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 12, 2005, 15:13:23 »
Cytat: jacek_wo
Komunikaty głosowe są konieczne, jeśli mamy mówić o prawdziwej nawigacji!,
bez komunikatów głosowych mój Garmin praktycznie się nie nadaje do normalnego, codziennego wykorzystania
Ponieważ jak wiesz, na tym forum bywa za pewne nie więcej niż 5-ciu ludzi, którzy mają jakieś pojęcie o Garminie, to pisząc takie teksty (aby nie stwarzać nieuczciwego wrażenia, że Garmin nie gada) należałoby jednak zaznaczyć, że Twój odbiornik to odbiornik turystyczny :) I tak jak szczegółowość i dokładnośc AM i GPMapy możesz porównywać (w różnych rejonach to pewnie róznie wypadnie), tak ich funkcjonalności już nie bardzo, bo brakuje Tobie danych do takich porównań.

Dla niewtajemniczonych:  Samochodowe odbiorniki Garmina gadają. I to gadają po polsku zarówno w Polsce jak i w Europie Zachodniej, a także w USA :))

Dla Twojej wiedzy dodam, że firmware 76CS a np. SP2610 do dwa rózne światy :) Zatem staraj się nie wrzucać turystycznych i samochodowych odbiorników do jednego worka.

Pozdrawiam kolegę, Lechu

AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 12, 2005, 21:12:12 »
Cytat: GPS Maniak
Cytat: jacek_wo
mój Garmin praktycznie się nie nadaje do normalnego, codziennego wykorzystania
Ponieważ jak wiesz, na tym forum bywa za pewne nie więcej niż 5-ciu ludzi, którzy mają jakieś pojęcie o Garminie, to pisząc takie teksty (aby nie stwarzać nieuczciwego wrażenia, że Garmin nie gada) należałoby jednak zaznaczyć, że Twój odbiornik to odbiornik turystyczny :)
...
Dla niewtajemniczonych:  Samochodowe odbiorniki Garmina gadają. I to gadają po polsku zarówno w Polsce jak i w Europie Zachodniej, a także w USA :))
Dla Twojej wiedzy dodam, że firmware 76CS a np. SP2610 do dwa rózne światy :) Zatem staraj się nie wrzucać turystycznych i samochodowych odbiorników do jednego worka.

W sumie masz rację (choć na wstępie podałem o jaki model chodzi, ale nie wszyscy musza rozróżniać garminy), więc postaram się to poprawić:

1) mój Garmin GPSMap 76CS nie gada, "prawdziwe" samochodowe gadają :)
2) mój garmin jest odbiornikiem turystycznym, do turystyki pieszej z możliwością wykorzystania w turystyce morskiej (choć nie jest to typowy odbiornik morski)
3) jest bardzo dobry w tym, do czego jest przeznaczony
4) nadaje się również do wykorzystania w aucie, lecz jego funkcjonalność jest ograniczona przez brak:
- komunikatów głosowych
- ekran mniejszy niż w Pocketach i "niedotykowy"
- problem z montażem w miejscu w polu widzenia kierowcy - jest za wysoki i nie bardzo mieści się na podszybiu przy zastosowaniu oryginalnej podsatwki  samochodowej
5) leżąc na siedzeniu pasażera nie ma żadnych problemów z odbiorem sygnału GPS, lecz spogladanie na ekran jest bardzo niewygodne i niebezpieczne
6) położony na tunelu środkowym pod konsolą, w taki sposób bym mógł obserwować kątem oka ekran, miewa problem z sygnałem GPS

Tyle o Garminku :)

Natomiast daltego o nim wspomniałem, bo mając "gadającą" na moim iPAQu AutoMapę oraz ogólnie również "gadającą" GPMapę, lecz akurat na  moim konkretnym modelu Garmina pozbawioną tej możliwości - bo "gadanie" GPMapy zależy od dostępności tej funkcji w danym urzadzeniu Garmina, na którym jest zainstalowana - osobiście i naocznie oraz nausznie przekonałem się, co jest warta w samochodowej nawigacji funkcja komunikatów glosowych! Po prostu musi być i  .... już.

I tu wraca temat "POI warner" - funkcja z gatunku "Must have"!

I tu wraca mój postulat z 17.04.2004 - głosowe powiadamianie o przejeździe kolejowym.

BTW - może Koleżanki i Koledzy przejrza tearaz ten wątek http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=6575 , w sumie większość tzw. pobożnych życzeń pod adresem Autorów AM jest chyba już zrealizowana, mimo że sami pomysłodawcy byli sceptyczni co do ich rychłego spełnienia przez producenta? A nie minął nawet rok, wszystko posżło dość szybko, a w zakresie planów miast nawet szybciej, choc poczatkowo się na to nie zanosiło.

Tak więc - marzenia się spełniają, tylko trzeba im w tym pomagać, co zresztą Clubowicze czynią - i  oby tak dalej!

AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 12, 2005, 22:52:39 »
Cytat: jacek_wo5
leżąc na siedzeniu pasażera nie ma żadnych problemów z odbiorem sygnału GPS, lecz spogladanie na ekran jest bardzo niewygodne i niebezpieczne
Bo należy to kłaść nie na pustym siedzeniu pasażera, ale na kolanach jakiejś młodej koleżanki, która może w tym układzie zastąpić Panią Jadzię z AM ;)

Pozdrawiam, do usłyszenia (do przeczytania ?) na bardziej "GPS-owym" forum.

Lechu

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 17, 2005, 11:25:00 »
Co do zgłoszenia zapotrzebowania na ostrzeżenia głosowe o "newralgicznych" POI - oto ostatnie zgłoszenie w tej sprawie i odpowiedź na nie od AM:

Dziekujemy za sugestie. Nie moge zapewnic iz kolejna wersja automapy bedzie juz uwzgledniac tego typu informacje, aczkolwiek pracujemy nad ostrzeganiem przed zblizajacymi sie punktami POI. Jest to kwestia czasu.

Z powazaniem
AutoMapa(ms)

> Możliwość ostrzegania głosowego (komunikaty) dotyczącego
> własnych kategorii POI. Np.: Dołączam swoją bazę fotoradarów.
> Podczas nawigacji program - oprócz standardowych komend
> - ostrzegałby: "Za 500 metrów autoradar". Albo dołączam
> swoją bazę "śpiących policjantów". Podczas nawigacji
> program - oprócz standardowych komend - ostrzegałby:
> "Za 500 metrów przeszkoda na drodze, zwolnij". Przydałoby
> się kilka "standardowych" dodatkowych komunikatów głosowych
> oraz możliwość dołączania własnych.

Cóż... Pozostaje jedynie czekać (nie)cierpliwie... :)

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 17, 2005, 12:16:18 »
Skoro potrafi ostrzec o tym, że docieramy do celu podróży, to i powienien ostrzec o POIach. Wydaje mi sie, że jest to kwestia niewielkiej korekty już istniejącego mechanizmu.

*

Offline HP3715

• 393
  • Sprzęt: TT GO 750 Live / ip4 + TT Europe z HD Traffic Live
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 18, 2005, 12:48:31 »
ja bym sie dorzycil to petycji z 3D mode jak w tomtom'ie, ale pewnie powiecie, ze malo wazne itp.

a imho trym z perspektywa zdecydowanie polepsza czytelnosc mapy w trakcie jazdy
--
pozdrawiam :-)

*

Offline Maap

• 737
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 18, 2005, 17:56:32 »
Ponieważ dodajemy POI podczas jazdy samochodem i nie zawsze jest szansa na zatrzymanie się czasem poprostu klikamy zaprogramowany wcześniej guzik w PDA i otwiera się ekran z dodawaniem punktu. Jak dla mnie standardowy ekran nie nadaje sie do dodawania punktów w trakcie jazdy. Źle wybiera się palcem kategorię a klawiatura, z której skorzystanie było by lekkomyślnością jest za duza.

Przygotowałem dla twórców AM "projekt" nowego ekranu służacego do dodawania nowych punktów. Głównym celem jest powiększenie pola kategoria aby umożliwić wybór kategorii palcem i zatwierdzenie punktu dużym OK.

Oczywiście propozycję wysyłam do AM.

[pic=http://pocketlink.w.interia.pl/am/add_poi.jpg]

*

Offline Maap

• 737
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 02, 2005, 20:28:52 »
Być może ktoś już o tym pisał wcześniej a może nie, ale do rzeczy...

Jadę i słucham Jadzi/Tadzika i nagle dzwoni telefon. Odbieram, rozmawiam a wiadomo przy zestawie głośnogadającym to słychać wszystko co się wewnątrz pojazdu dzieje a tu nagle wspomnianym wyżej zaczyna się okres aktywności i najzwyklej zakłócają moją pogawędkę.

Chciałbym więc mieć dostępną w bezpośrednim menu (tym, do którego się trafia po tapnięciu w ekran podczas nawigacji) ikonę odpowiadającą za wyciszenie dzwięków. Tapnięcie powtórne to przywrócenie dzwięków.

Myślę, że przydatne.

*

Offline HP3715

• 393
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 02, 2005, 21:42:07 »
a ja bardzo prosze o konsekwencje w umieszczaniu ikonek ok czy zamknij..
w jednym z podmenu w prawym gornym rogu bedzie OK, w innym zamknij program..
dzieki temu czesto ' za szybko' klikajac na ikonke wychodze zupelnie z programu

nalezaloby ustalic: w prawym gornym rogu tylko wyjscie globalne, gdzies na dole ekranu OK/anuluj.
nigdy ok lub anuluj w tym samym miejscu co wyjscie z programu.

no i tryb 3D jak w tomtomie ;)
pozdrowienia
--

*

Offline Wit Turkowski

• 330
  • Sprzęt: SPV M650
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 03, 2005, 13:22:52 »
Cytat: Maap
Chciałbym więc mieć dostępną w bezpośrednim menu (tym, do którego się trafia po tapnięciu w ekran podczas nawigacji) ikonę odpowiadającą za wyciszenie dzwięków. Tapnięcie powtórne to przywrócenie dzwięków.
Myślę, że przydatne.

Ale w AM jest taka opcja.
Możesz zdefiniować jeden z przycisków sprzętowych do włączania/wyłączaia dźwięków.
Ja sobie tak ustawiłem i używam do jazdy po Warszawie :)

*

Offline Maap

• 737
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 03, 2005, 13:46:22 »
Wszystko to prawda tylko co zrobić jeśli już wszystkie klawisze są przypisane do wybranych funkcji?

1. Włącz/Wyłącz pełny ekran
2. Dodaj Pu po lewej stronie
3. Dodaj PU po prawej stronie
4. Włącz/wyłącz tryb nocny
Enter. Włącz/zatrzymaj zapis śladu
itd....

Jedynie co mi przychodzi do głowy to zmiana trybu nocnego na Włącz/Wyłącz komunikaty głosowe bo ta ikonka (tryb nocny) jest w menu.

Idąc tym tropem można by jednak pokusić się o wstawienie ikonki Mute do menu.

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 03, 2005, 14:53:34 »
Mi sie marzy tryb 3D... ech...

*

Offline HP3715

• 393
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 04, 2005, 14:54:02 »
czasowe blokowanie odcinkow.
np: blokujemy ulice xxx w godzinach 8-18 bo zawsze w dzien korek, a wieczorem nie
lub przejazd kolejowy czynny  od godz 7-19 - jest taki w Lodzi...

ot kolejny kamyczek do listy zyczen...

oby...
--

*

Offline Maap

• 737
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 04, 2005, 15:13:06 »
Z założenia program do nawigacji ma być maksymalnie prosty i przejrzysty nawet dla nie wtajemniczonego usera. Jesli zaczniemy mnożyć ilość przydatnych funkcji to może się okazać, że sami zaczniemy się w nich gubić nie mówiąc już o ich wykorzystaniu.

Choć uważam funkcje "czasowe blokowanie odcinkow" za przydatną to zdaję sobie sprawę, że przeciętny Pan Kowalski a z pewnością Pani Kowalska nie wykorzysta tej funkcji. Nie zapominajmy, że użytkownikami tego programu są również (a może przede wszystkim) ludzie, którzy nie są tak biegli w kwestiach obsługi urządzeń bardziej elektronicznych niż pilot do TV..

*

Offline HP3715

• 393
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 04, 2005, 15:16:24 »
maap, mozna to wszystko ladnie polaczyc..
na dziendobry prosta jak tomtom navigator, a wlaczasz tryb advanced albo expert i juz masz opcje dla ludzi z IQ pow. 75 punktow ;)

--

AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 10, 2005, 11:26:42 »
OFF:

D(i)oda Elektroda nalezy do Mensy, wiec z tym IQ nie bylbym taki pewien ;)

AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 10, 2005, 12:18:04 »
Powinno być jeszcze
- informacja o stanie dróg ( remonty, stan nawierzchni )wg serwera GDDKiA
- przejezdność ulic- korki wg informacji miejskich
- zalecane objazdy podczas wizyt VIP, wg BOR-u
- czerwone szlaczki w zielone groszki.....
Kochani wszystko może być, ale nie w produkcie przeznaczonym dla mas. Ilośc opcji i tak jest spora, może nie idalnie trafna ale .... Czy czasowe blokowanie odcinka nie jest adresowane głównie dla "tubylców", bo niby skąd ja miałbym to wiedzieć, którędy jechać przez Gdańsk ?? Jak widać entuzjazm clubowiczów umiera śmiercią naturalną i tylko nieliczni chcą coś zrobić dla ogółu za friko. Czy naprawdę mamy w Polsce tylko kilkaset punktów wymienionych na mobile.net ? Myślę, że nasze amatorskie zmiany moga czasami narobić wiecej szkody jak pożytku szczególnie jeśli chodzi o zmiany "czasowe", a centralny system nawigacyjny w polskich warunkach jest nierealny, skoro od kilku lat trzy najważniejsze dla bezpieczeństwa służby nie potrafiły stworzy centrum ratownictwa.

*

Offline corona

• 251
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 10, 2005, 23:52:42 »
A ja proponuję
1. aby były już pełne drogi, np autostrada A2, A4, a (czyli planowane, w budowie, przebudowie itp) ich status mógłby być "wstępnie zablokowane", tak aby użytkownik sam mógł je odblokować. Czyli reasumując, możliwość odblokowania zablokowanych przez AP odcinków dróg.
2. możliwość obok blokowania odcinków, ustawiania dróg jednokierunkowych. Znalazłem pare kalafiorów gdzie AM prowadzi w drogę pod prąd.
3. możliwość pozycjonowania dróg w trasie krótkiej, obecnie opcja trasa krótka jest bezużyteczna, no chyba że używasz AM jadąc traktorem, najlepiej gąsienicowym (mapa prowadzi przez drogi gruntowe, i pomiędzy polami uprawnymi)
4. zwiększenie ilości punktów pośrednich w wyznaczanej trasie / wtedy AM mogła by byc przydatna Przedstawicielom Handlowym. (kurde moze potrzebują ludzi do Marketingu, to bym się zgłosił) 9 punktów to stanowczo za mało.

*

Offline Maap

• 737
AUTOMAPA PETYCJA
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 11, 2005, 00:26:13 »
Cytat: Gwizdek_N
Powinno być jeszcze
- informacja o stanie dróg ( remonty, stan nawierzchni )wg serwera GDDKiA
- przejezdność ulic- korki wg informacji miejskich
.
.
- czerwone szlaczki w zielone groszki...
Tylko bez ironii.
To akurat zaproponowałem już jakiś czas temu i z tego co wiem to wkrótce pojawi się taka opcja na mobilne.net http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=11013 poczytaj.

Z pewnością będzie to spore ułatwienie w trasie bo zamiast stać w korku ominiesz go a zamiast czekać na oznaczenia pt. OBJAZD i szukać drogi, pojedziesz spokojnie do celu.