Automapa nie łapie sygnału GPS

• 4 Odpowiedzi
  • 1125 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 09, 2006, 13:52:52 »
Więc. Mam automaopa 3.9.4 i Acera n35. Problem wygląda tak, że wsiadam do auta odpalam nawigacje i czekam aż mnie znajdzie (czasem 50 s a czasem czekam 10 min i nic więc jadę na azymut) ale kiedy znajdzie i rusze to albo wszystko jest OK albo za 3 min pokazuje że jade 10 km dalej mam zawracać potem "szukam sygnału GPS". Problemy zdażają się tak często, że program jest prawie nie zdatny do użycia. Dodam że mam podgrzewaną przednią szybę więc dokupiłem antenę zewnętrzną. Podejrzewałem, że PDA jest uszkodzony ale przejechałem 2 tys kilometrów z Desttinatorem 5 i sygnał zgubił raz na 2 min!!
Dodam, że kompletnie nie rozumniem tych wskaźników GPS. Mały na MAX a duży na 0! Jakby nie mogli zrobić jak w destinatorze, że pokazuje ile widzi satelit...
Niedługo wyjeżdżam niestety w polske więc bardzo zależy mi na nawigacji. Proszę o pomoc:)

Re: Automapa nie łapie sygnału GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 09, 2006, 21:29:53 »
Cytat: "follet"
Więc. Mam automaopa 3.9.4 i Acera n35.

Sprawdź wersję 3.9.5.
A wersji 3.9.4 ja np. jakoś wogóle nie mam - 3.9.2, 3.9.3 i od razu 3.9.5 - musiała szybko zniknąć.

A co do czasu - przed ruszeniem zawsze warto poczekać, aż GPS złapie 'fix' - inaczej mogą być duże problemy z ustaleniem pozycji ...

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 09, 2006, 23:48:58 »
Sorry. Korzystam z wersji 3.9.3. Pomyliłem się! Czesem jest tak że siedze 5 min w aucie i dostaje piany bo słyszę tylko "szukam sygnału GPS"! Ostatnio jechałem 200 km nawigacja cały czas włączona i nie znalazła się przez cały czas!!

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 10, 2006, 00:09:54 »
a mam pytanie, masz 2003 czy dwa 2003SE to niestety w ACERACH DUŻA róznica. Jesli 2003 uaktualinj za free ze strony acera (linki znajdziesz na forum i w newsach na stronie głównej). Pamietaj tez że złapanie FIX'a (czyli pozycji GPS) jest mocno utrudnione w GPSach starszej generacji, łatwiej poczekac na parkingu parę minut niż jechac całą trasę bez nawigacji.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 10, 2006, 13:55:34 »
Mam 2003 se. Ściągnąłem nową wersję bo miałem nadzieję że to pomoże. Korzystam z SE od pół roku i jest tak samo jak przy 2003. Nie ma przypadkiem już destinatora z mapą polski? Albo czy wie ktoś kiedy ma być?[/img]