Automapa na tablecie ACER TRAVELMATE C111+ GPS HAICOM HI-305

• 4 Odpowiedzi
  • 1249 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 02, 2006, 14:40:57 »
Witam
Zainstalowalem odbiornik GPS Haicom HI-305 (w karcie CF) przez przelotke PCMCIA do COMPACT FLASH. Zainstalowalem automape wersje dla PC na tablecie ACER TRAVELMATE C111 - zero problemow z instalacjami - wszystko chodzi ale oddzielnie.
W momencie proby podpiecia GPSa do automapy nie ma portu , na ktorym dalby sie on podlaczyc. Automapa widzi tylko 8 portów a GPS instaluje mi sie powyżej 25 portu, proby wykorzystania tego GPSa przez tak zwany Bluetooth slipper (wtedy ten GPS staje sie GPSem bluetoothowym) nic nie dają  - również nie starcza portów w automapie.
Jak to obejść?

pozdrawiam BIGFOOT
GG - 12039

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Automapa na tablecie ACER TRAVELMATE C111+ GPS HAICOM HI
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 02, 2006, 17:58:21 »
Cytat: "bigfoot"
Witam
Zainstalowalem odbiornik GPS Haicom HI-305 (w karcie CF) przez przelotke PCMCIA do COMPACT FLASH. Zainstalowalem automape wersje dla PC na tablecie ACER TRAVELMATE C111 - zero problemow z instalacjami - wszystko chodzi ale oddzielnie.
W momencie proby podpiecia GPSa do automapy nie ma portu , na ktorym dalby sie on podlaczyc. Automapa widzi tylko 8 portów a GPS instaluje mi sie powyżej 25 portu, proby wykorzystania tego GPSa przez tak zwany Bluetooth slipper (wtedy ten GPS staje sie GPSem bluetoothowym) nic nie dają  - również nie starcza portów w automapie.
Jak to obejść?
pozdrawiam BIGFOOT
GG - 12039

Jeśli chodzi o BT, to można spróbować ręcznie zmienić numer COM'ów (menadżer urządzeń w Win XP) na taki, który widzi AM (< com 8). Zapamiętujesz sobie jaki port jest orginalnie po zestawieniu połączenia BT, a następnie w ustawieniach systemowych zmieniasz go np. na com 6. Działa na pewno, przy orginalnych sterownikach BT Microsoftu, przy Bluesoleil już nie za bardzo. Portu dla GPS'u na PCMCIA nie udało mi się zmienić - w takim przypadku pozostaje zainstalowanie na lapku programu typu GPSGate, który przekieruje dane z dowolnego portu, na taki, który AM zobaczy (to też działa - sprawdziłem).

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 03, 2006, 13:11:05 »
Dzięki za odpowiedź - potestuje jak tylko znajde chwilke czasu - dam znac o wyniku , przyda się może następnym

pozdrawiam Bigfoot

re ......
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 11, 2006, 10:58:17 »
Wielkie dzieki angler22
Zadzialalo - super.
Chociz jestem zniesmaczony troche wersja automapy na PC-ta w funkcji GPS.
Być może dlatego , że jest juz leciwa.
Wersja z pocketa 3.9.3 , której na nim używam jest o niebo lepsza.

pozdrawiam I dzięki jeszcze raz za pomoc  - BIGFOOT

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: re ......
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 11, 2006, 12:32:24 »
Cytat: "bigfoot"
Wielkie dzieki angler22
Zadzialalo - super.
Chociz jestem zniesmaczony troche wersja automapy na PC-ta w funkcji GPS.
Być może dlatego , że jest juz leciwa.
Wersja z pocketa 3.9.3 , której na nim używam jest o niebo lepsza.

pozdrawiam I dzięki jeszcze raz za pomoc  - BIGFOOT

Wersja PC nie była rozwijana od dłuższego czasu, dlatego i program jest dość ubogi i mapy leciwe. To się ma zmienić z wersją 4.0 :)