Ale czy można opierać się tylko na jednym opisie, doświadczeniu.
Nikt nie mówi, że masz się opierać na jednym opisie, zwłaszcza że ten opis raczej mało mówi o wykorzystaniu pocketa w górach. A dlaczego ? Bo pocket mało się do tego nadaje
(Nawiasem mówiąc nie wiem nawet, czy kojarzysz że to moja www ?) Zapewniam Ciebie jednak, że gdyby był na pocketPC program z gotowymi mapami turystycznymi polskich gór to bym o tym napisał.
Nie napisałem, bo nie ma takiego programu. Inaczej: nie ma w takiej postaci o jakiej mówisz: jako pakiet soft + mapy.
I teraz idziemy dalej: każesz Lipciowi pomyśleć. A ja powiem to Ty się zastanów:
- jeżeli pocket PC nie bardzio nadaje się w góry to kto przy zdrowych zmysłach zainwestuje w zrobienie softu z mapami na poziomie AutoMapy ? Wiesz jakie to nakłady i jakie opłaty licencyjne ? To się całkowicie nie opłaca !
- AutoMapa ma swój styl bo to program samochodowy ! On za Ciebie podejmuje decyzję, którędy jechać. Jak jest objazd, jak zboczysz z trasy to AM za rączkę ma Ciebie poprowadzić do celu. A jak sobie to wyobrażasz w turystyce ? Przecież to Ty masz decydować o tym dokąd i którędy idziesz. Co chcesz zobaczyć itp. Takich decyzji nie podejmiesz ani w oparciu o najlepszy soft na pocketa, ani nawet w oparciu o najlepszy odbiornik turystyczny.
Takie decyzje podejmuje się przede wszystkim patrząc na mapę papierową ! A GPS
(czy to "turysta" czy PocketPC) ma tylko Tobie ułatwić orientację w terenie lub
(tak jest w moim przypadku) służyć jako komputer podróży
(mnie zawsze interesuje kiedy dojdę do zaplanowanego odpoczynku z przewidywanym otwarciem "browara"
).
Pamiętaj: w turystyce od mapy papierowej i tak nie uciekniesz. Choćby dzień przed wycieczką - w celu zaplanowania i omówienia z grupą trasy musisz tę mapę rozłożyć. Nie wyobrażam sobie innego planowania wycieczki niż w oparciu o rozłożoną mapę "topo" czy "turystyczną". Zatem nie martw się tak bardzo o brak specjalistycznego softu, bo on i tak nie rozwiązałby Twoich problemów.
- Dodam jeszcze, że czy to Amerykańcy czy to Niemcy jeżeli wybierają się z pocketem w góry korzystają głównie z programów wspomnianych przeze mnie: przede wszystkim z MemoryMapPocketMawigator lub Ozi_CE
(są też inne programy tego typu).
Te programy
idealnie nadają się do pieszych wycieczek.
Tyle, że to tylko soft. Mapy (skany) dokupują osobno.
Potem siadają sobie wygodnie przy PC projektują swoje wycieczki i punkty charakterystyczne (waypointy), a na koniec wraz z mapą wysyłają taką trasę do Pocketa. Proste ? Jak nie chcesz - to oczywiście nie projektujesz tras tylko wysyłasz samą mapę
(tak jest w MemoryMap, w ozim działa to trochę inaczej). Tyle że to skan i jak nie zaprojekujesz punktów, to nie działa wyszykiwarka - to chyba oczywiste.
Zatem nie przejmuj się tak bardzo tym, że nie ma takiego programu, bo
1. kosztowałby on chyba z 10x więcej niż AM
2. jego funkcjonalność i tak nie w pełni byś wykorzystał
(w samochodzie tak, a w turystyce nic nie zastąpi mapy papierowej)Nawiasem mówiąc - chcesz funkcjonalności AutoMapy w górach ? To kup 60CS lub Vistę_C Garmina i używaj moje mapy. Mają wyszukiwarkę miejscowości, szczytów, przełęczy, schronisk. Mają routing po szlakach i ścieżkach i ........ są całkowice free

No niezupełnie - mapę papierową i tak trzeba dokupić. Bez niej nie da rady łazikować po górach

Pozdrawiam Lechu