Nawigacja w górach

• 22 Odpowiedzi
  • 7103 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dayex

• 24
Nawigacja w górach
« dnia: Listopad 01, 2005, 17:16:18 »
Czy AutoMapa nadaje się w góry, wycieczki itp. Czy proponujecie coś innego? Dzięi za odpowiedź.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 01, 2005, 17:35:22 »
Jak sama nazwa wskazuje AutoMapa nadaje sie tylko do nawigacji samochodowej. Jesli chodzi o wycieczki gorskie to polecam strone:
http://www.gps.akcja.pl/

*

Offline dayex

• 24
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 01, 2005, 23:13:12 »
Na tej stronie oczywiście jest o nawigacji, ale ja jestem użytkownikiem. Nie interesuje mnie tworzenie map, tylko korzystanie z nich. Jestem raczej rozczarowany.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2005, 23:32:03 »
Cytat: dayex
Jestem raczej rozczarowany.
Ja też.
Tym, że nie przejrzałeś nawet stron pod podanym linkiem, nie mówiąc o przeczytaniu.
A Ty? Czym jesteś rozczarowany?

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 01, 2005, 23:41:03 »
Jestem raczej rozczarowany.
Jestes rozczarowany, ze AutoMapa nie przyda Ci sie do wycieczek gorskich? Czy moze tym, ze podalem Ci najlepsza strone o tej tematyce?

*

Offline lipciopda

• 6801
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 02, 2005, 04:02:09 »
pewnie chcial napisac O C Z A R O W A N Y...

*

Offline dayex

• 24
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 02, 2005, 11:19:15 »
Jestem raczej rozczarowany że nie ma czegoś jak AutoMapa tylko do wycieczek górskich itp. Oczywiście na sronie podanej przez was są mapy, ale raczej nie ma tego dużo na PPC. Można się jeszcze bawić plikami z Gramina, ale jesem bardzo ciekawy jak to wygląda w praktyce

*

Offline korrek

• 346
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 02, 2005, 11:58:14 »
MALKONTENT klasy S

*

Offline dayex

• 24
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 02, 2005, 12:19:37 »
Widze że nie umiecie pomóc. Ale też nie umiecie zrozumieć że ja potrzebuję gotowego narzędzia a nie waszych idiotycznych komentarzy

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 02, 2005, 12:27:35 »
Gotowego narzedzia? A widziales opisy programow na podanej wyzej stronie? One wg. Ciebie nie sa gotowe? Chocby OziExplorer + mapy sztabowe?

*

Offline korrek

• 346
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 02, 2005, 12:42:16 »
Do
dayex

Przypominasz mi moją żonę. Ona nie splamiła się jeszcze przeczytaniem jakiejkolwiek instrukcji do urządzenia elektronicznego bądź elektrycznego, za to zawsze powie " NIE DZIAŁA"

*

• 6498
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 02, 2005, 13:28:33 »
Jestem raczej rozczarowany że nie ma czegoś jak AutoMapa tylko do wycieczek górskich itp. Oczywiście na sronie podanej przez was są mapy, ale raczej nie ma tego dużo na PPC. Można się jeszcze bawić plikami z Gramina, ale jesem bardzo ciekawy jak to wygląda w praktyce
To może napisz jakie cechy/funkcjonalności powinien mieć program do pocketa, który miałby być odpowiednikiem AutoMapy dla górskich wycieczek.
Z bardzo dużym pawdopodobieństwem można założyć, że otrzymasz odpowiedź: taki program nie istnieje, nie tylko w Polsce.
Druga, niemal pewna, odpowiedź, to: pocket się do tego nie nadaje.
Trzecia sugestia, jaką pewnie uzyskasz, to: newsgroup pl.rec.gps i/lub forum.garmin.pl, gdzie z pewnością na początek uzyskasz pomoc w postaci linku http://www.gps.akcja.pl/. I tak w koło Macieju.
Oczywiście, w trakcie dyskusji z Tobą możemy tu wklejać odpowiednie teksty i rady ze stron Lecha GPS Maniaka, jednak chyba prościej, żebyś siadł chwilę i przeczytał materiał spod podanego linku.
Zakładając ryzykownie, że faktycznie jesteś zainteresowany zastosowaniem GPS w turystyce górskiej.
My tutaj możemy się tylko cieszyć, że dzięki Lechowi mamy dostęp do tak kapitalnego serwisu internetowego, bo jest to unikat w skali światowej (podobnie jak sam Lechu). Dlatego traktuj życzliwe podanie linku nie jako wysłanie Cię do diabła z Twoimi problemami, lecz jako wskazanie źródła, które musisz przeczytać, jeśli chcesz mieć pojęcie o problemach z wykorzystaniem GPS w górach.

Nawigacja w górach
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 02, 2005, 15:23:00 »
Na tej stronie oczywiście jest o nawigacji, ale ja jestem użytkownikiem. Nie interesuje mnie tworzenie map, tylko korzystanie z nich. Jestem raczej rozczarowany.
Dobre !  A ja niby kim jestem ? Też jestem użytkownikiem.
A w zasadzie byłem, bo okazało się że wykorzystanie pocketa w górach to nie był mój najszczęśliwszy pomysł. No, ale podobnie do mnie o tym musisz przekonać się sam :))

Wracając do meritum sprawy. Nawigacja samochodowa, a nawigacja turystyczna to dość różne zagadnienia. Owszem odbiorniki Garmin pozwalają na routing po szlakach turystycznych czy duktach leśnych, ale nawet ja zwolennik odbiorników turystycznych i autor takich turystycznych mapek z routingiem muszę przyznać, że to raczej ...... gadżet.

Dalej - jak już odrzucimy routing nadal mamy (na pocketPC) do wyboru dwie drogi postępowania:
- wykorzystanie map wektorowych
- wykorzystanie map papierowych w postaci skanu (rastra)
W zależności opd tego na co postawisz masz do wyboru przykładowy soft:
- GIS RUSSA dla turystycznych map wektorowych w formacie Garmin
- OziExplorer_CE, MemoryMapPocketNawigator, Fugawi - dla map skanowanych.
Niestety żaden z tych programów nie zapewni Tobie takiego komfortu jak AutoMapa.
GIS RUSSA np. nie ma wyszukiwarki miejscowości czy POI (zawartych w mapie), a programy do obsługi map rastrowych nie tylko że takiej wyszukiwarki nie mają, ale na dodatek (w przeciwieństwie do RUSSY) słabo sprawują się przy przeskalowywaniu mapy no i nie robią orientacji: "Góra do kierunku marszu". Jednak zarówno RUSSA jak też programy Ozi_podobne pracują na waypointach, a niektóre także na trasach które możesz sam sobie przygotować.

Koniec :) Co prawda instrukcji obsługi tego softu na mojej www nie znajdziesz, ale wzmianka o nich i screenshoty z mojego pocketa są, zatem nie bardzo rozumiem czym jesteś rozczarowany ? :) Chyba tym że nie ma dla turysty takiego softu jak AutoMapa. Nie ma i prawie na pewno nie będzie - "takie coś to tylko w Erze" ;)

PS. Po kilku intensywnych wypadach w teren - w tym w góry - jak już dojrzejesz do decyzji zakupu odbiornika "turystycznego" napisz do mnie. Udzielę fachowych porad :))

*

Offline dayex

• 24
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 02, 2005, 16:23:56 »
Dzięki za odpowiedź. Po przeczytaniu na http://www.gps.akcja.pl/ rzeczywiście PPC może się do tego nienadawać. Wiadomoże Graminy są przystosowane właśnie do tego rodzaju nawigacji, ale będę musiał się sam o tym przekonać. Dokładnie to mi chodziło właśnie o czyjeś doświadczenia z tego typu programami. Dzięki "sajlent"
za link ale to są surowe informacje (teoria). Ja wiem że są takie i inne programy, tylko co z tego wynika.

"Dalej - jak już odrzucimy routing nadal mamy (na pocketPC) do wyboru dwie drogi postępowania:
  Niestety żaden z tych programów nie zapewni Tobie takiego komfortu jak AutoMapa."

I ten ostatni akapit praktycznie mówi wszystko.

P.S. korrek - współczuję żony

[Dodano: 2005-11-02 16:25:08]
Dzięki za odpowiedź. Po przeczytaniu na http://www.gps.akcja.pl/ rzeczywiście PPC może się do tego nienadawać. Wiadomoże Graminy są przystosowane właśnie do tego rodzaju nawigacji, ale będę musiał się sam o tym przekonać. Dokładnie to mi chodziło właśnie o czyjeś doświadczenia z tego typu programami. Dzięki "sajlent"
za link ale to są surowe informacje (teoria). Ja wiem że są takie i inne programy, tylko co z tego wynika.

"Dalej - jak już odrzucimy routing nadal mamy (na pocketPC) do wyboru dwie drogi postępowania:
  Niestety żaden z tych programów nie zapewni Tobie takiego komfortu jak AutoMapa."

I ten ostatni akapit praktycznie mówi wszystko.

P.S. korrek - współczuję żony

Nawigacja w górach
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 02, 2005, 16:49:46 »
:) przepraszam że nie w temacie ale nie mogłem się oprzeć stwierdzeniu że kosmici są jednak na ziemi :)

*

Offline lipciopda

• 6801
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 03, 2005, 01:36:46 »
Dzięki "sajlent" za link ale to są surowe informacje (teoria). Ja wiem że są takie i inne programy, tylko co z tego wynika.
a przepraszam jakich informacji oczekiwales? praktycznych? w jakiej formie?

*

Offline dayex

• 24
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 03, 2005, 08:56:57 »
Raczej myślałem że ktoś powie mi jakie miał doświadczenia z użytkowaniem tych programów w praktyce, a nie rzuci link i na razie. No chyba że się myle?

*

Offline lipciopda

• 6801
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 03, 2005, 09:32:56 »
Raczej myślałem że ktoś powie mi jakie miał doświadczenia z użytkowaniem tych programów w praktyce, a nie rzuci link i na razie. No chyba że się myle?
a przepraszam opisy GPS Maniaka to wziely sie z nieba czy myslisz, ze zostaly przepisane z gazet? czlowieku zacznij myslec...

*

Offline dayex

• 24
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 03, 2005, 12:44:36 »
Może inaczej, czy jest program o takim komforcie pracy jak AutoMapa (chodzi mi o polskę). Bo na sronie podanej przez was nie ma takiego programu. Są to programy o dużych ograniczeniach, a i jak tam jest napisane mapy są mało czytelne. http://gps.anv.pl/VISTA.htm
I jeszcze jedno. Jak ktoś kupuję AutoMapę to ma gotowy produkt: wgrywa i używa. Przy kupnie dostaje program, mapy i to wszystko.

Ja nie mówię że strona jest zła, jest fajna. Ale czy można opierać się tylko na jednym opisie, doświadczeniu. Chyba nie. Oczekiwałem że ktoś napisze swoje praktyczne odczucia (więcej niż jedna osoba). A więc "lipciopda" może ty powinieneś pomyśleć

Nawigacja w górach
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 03, 2005, 13:56:02 »
Ale czy można opierać się tylko na jednym opisie, doświadczeniu.
Nikt nie mówi, że masz się opierać na jednym opisie, zwłaszcza że ten opis raczej mało mówi o wykorzystaniu pocketa w górach. A dlaczego ? Bo pocket mało się do tego nadaje ;)
 (Nawiasem mówiąc nie wiem nawet, czy kojarzysz że to moja www ?) Zapewniam Ciebie jednak, że gdyby był na pocketPC program z gotowymi mapami turystycznymi polskich gór to bym o tym napisał. Nie napisałem, bo nie ma takiego programu. Inaczej: nie ma w takiej postaci o jakiej mówisz: jako pakiet soft + mapy.

I teraz idziemy dalej: każesz Lipciowi pomyśleć. A ja powiem to Ty się zastanów:

- jeżeli pocket PC nie bardzio nadaje się w góry to kto przy zdrowych zmysłach zainwestuje w zrobienie softu z mapami na poziomie AutoMapy ? Wiesz jakie to nakłady i jakie opłaty licencyjne ?  To się całkowicie nie opłaca !

- AutoMapa ma swój styl bo to program samochodowy ! On za Ciebie podejmuje decyzję, którędy jechać. Jak jest objazd, jak zboczysz z trasy to AM za rączkę ma Ciebie poprowadzić do celu. A jak sobie to wyobrażasz w turystyce ? Przecież to Ty masz decydować o tym dokąd i którędy idziesz. Co chcesz zobaczyć itp. Takich decyzji nie podejmiesz ani w oparciu o najlepszy soft na pocketa, ani nawet w oparciu o najlepszy odbiornik turystyczny. Takie decyzje podejmuje się przede wszystkim patrząc na mapę papierową !
A GPS (czy to "turysta" czy PocketPC) ma tylko Tobie ułatwić orientację w terenie lub (tak jest w moim przypadku) służyć jako komputer podróży (mnie zawsze interesuje kiedy dojdę do zaplanowanego odpoczynku z przewidywanym otwarciem "browara" :)) ).
Pamiętaj: w turystyce od mapy papierowej i tak nie uciekniesz. Choćby dzień przed wycieczką - w celu zaplanowania i omówienia z grupą trasy musisz tę mapę rozłożyć. Nie wyobrażam sobie innego planowania wycieczki niż w oparciu o rozłożoną mapę "topo" czy "turystyczną". Zatem nie martw się tak bardzo o brak specjalistycznego softu, bo on i tak nie rozwiązałby Twoich problemów.

- Dodam jeszcze, że czy to Amerykańcy czy to Niemcy jeżeli wybierają się z pocketem w góry korzystają głównie z programów wspomnianych przeze mnie: przede wszystkim z MemoryMapPocketMawigator lub Ozi_CE (są też inne programy tego typu).
Te programy idealnie nadają się do pieszych wycieczek.
Tyle, że to tylko soft. Mapy (skany) dokupują osobno.
Potem siadają sobie wygodnie przy PC projektują swoje wycieczki i punkty charakterystyczne (waypointy), a na koniec wraz z mapą wysyłają taką trasę do Pocketa.  Proste ? Jak nie chcesz - to oczywiście nie projektujesz tras tylko wysyłasz samą mapę (tak jest w MemoryMap, w ozim działa to trochę inaczej). Tyle że to skan i jak nie zaprojekujesz punktów, to nie działa wyszykiwarka - to chyba oczywiste.

Zatem nie przejmuj się tak bardzo tym, że nie ma takiego programu, bo
1. kosztowałby on chyba z 10x więcej niż AM
2. jego funkcjonalność i tak nie w pełni byś wykorzystał (w samochodzie tak, a w turystyce nic nie zastąpi mapy papierowej)

Nawiasem mówiąc - chcesz funkcjonalności AutoMapy w górach ? To kup 60CS lub Vistę_C Garmina i używaj moje mapy. Mają wyszukiwarkę miejscowości, szczytów, przełęczy, schronisk. Mają routing po szlakach i ścieżkach i ........ są całkowice free :))
No niezupełnie - mapę papierową i tak trzeba dokupić. Bez niej nie da rady łazikować po górach ;)

Pozdrawiam Lechu

*

• 6498
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 03, 2005, 16:55:09 »
Może inaczej, czy jest program o takim komforcie pracy jak AutoMapa (chodzi mi o polskę). Bo na sronie podanej przez was nie ma takiego programu. Są to programy o dużych ograniczeniach, a i jak tam jest napisane mapy są mało czytelne. http://gps.anv.pl/VISTA.htm
A te:
http://gps.anv.pl/VISTA-60CS_2.htm#4
A gdybym Ci pokazał niektóre z tych mapek na VGA i 4" ekranie HPhx4700? Byłbyś zdumiony. Efekt jest fantastyczny, AM się przy tym chowa. Gdyby tylko nie ta kruchość i nieporęczność pocketa oraz jego bateria...

I jeszcze jedno. Jak ktoś kupuję AutoMapę to ma gotowy produkt: wgrywa i używa. Przy kupnie dostaje program, mapy i to wszystko.
Ty nie odróżniasz specyfiki jazdy samochodem od pieszego pokonywania trasy górskiej.
Zarówno samochody, jak i drogi dla nich są dość wystandaryzowane. Logicznie umotywowanych w wyznaczaniu, tras np. Warszawa-Szczecin jest pewnie nie więcej niż pięć. I ja starym trabantem, i Sebastian Loeb swoją Xsarą WRC pokonamy każdą z nich w dość podobnym  czasie. Prawo o Ruchu Drogowym obowiązuje bez względu na ilość koni pod maską.
Dróg wejścia na Mount Everest jest pewnie ze dwadzieścia. Ani ja, ani Loeb żadnej z nich nie jesteśmy w stanie pokonać. W dowolnym czasie.
Dróg wejścia na, śmieszną wobec Everestu, Gubałówkę jest pewnie z dziesięć. Ze trzydzieści lat temu "zdobywałem" ją parę razy z tenisistami, uprawiającymi ten sport wyczynowo. Różnice w czasie między nami były kilkakrotne. Oni wbiegali, ja się niemal wdrapywałem.
Taka jest osobnicza specyfika turystyki górskiej w porównaniu z samochodową.
Abstrahując od zmiennych warunków pogodowych, gdzie drobny opad czyni czasem łatwe podejście absolutnie niemożliwym do pokonania.

Ja nie mówię że strona jest zła, jest fajna. Ale czy można opierać się tylko na jednym opisie, doświadczeniu. Chyba nie. Oczekiwałem że ktoś napisze swoje praktyczne odczucia (więcej niż jedna osoba). A więc "lipciopda" może ty powinieneś pomyśleć
Obawiam się, że w sensowny sposób GPS-u w górach używają wyłącznie osoby korzystające z górskich map Turystyka-Routable ze stron Lecha GPS Maniaka. Czyli użytkownicy Garminów z mapowych (kolor) serii outdoorowych. Tu ich znajdziesz niewielu, szczególnie w dziale AutoMapa, gdzie królują patentowanie lenie turystyczne jak ja, wyznający zasadę: turystyka górska? - jak najbardziej, pod warunkiem, że na szczyt da się wjechać samochodem.

*

Offline gps-y

• **
  • 125
    • GPS-y
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 03, 2005, 17:15:17 »
Cytat: gps maniak
Zapewniam Ciebie jednak, że gdyby był na pocketPC program z gotowymi mapami turystycznymi polskich gór to bym o tym napisał. Nie napisałem, bo nie ma takiego programu....
Skoro:
Cytat: gps maniak
Nawiasem mówiąc - chcesz funkcjonalności AutoMapy w górach ? To kup 60CS lub Vistę_C Garmina i używaj moje mapy. Mają wyszukiwarkę miejscowości, szczytów, przełęczy, schronisk. Mają routing po szlakach i ścieżkach i ........ są całkowice free
i ktoś woli PPC to wspomniane mapki bardzo ładnie wyglądają pod Que (a do samochodu GPMapa –oczywiście GPS10 działa również z Automapą)

*

Offline bar7ek

• 291
    • http://gps.geosolutions.info
Nawigacja w górach
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 03, 2005, 19:27:37 »
praktyczne zastosowanie pocketa w turystyce: http://tinyurl.com/7a4cg ;)  ...