AUTOMAPA ŁÓDŹ - czy ktoś posiada (ogólna recenzja)

• 14 Odpowiedzi
  • 3063 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 03, 2005, 20:37:27 »
Witam

Zastanawiam się nad zakupem po pierwsze odbiornika GPS (tego nie będę opisywał)
oraz nad Automapą,
na początek ponieważ jestem z okolic Łodzi to zaczął bym od Automapy Łodzi - ale czy warto, czy ktoś posiada ten plan miasta i z nim się przemieszczał po okolicy ? Jeżeli tak to jak to wypada w praktyce, jak daleko sięgają mapy no i wogóle jakieś słowo o tym produkcie

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 04, 2005, 08:51:43 »
Hej!
Mam od kilku dni, jeżdżę głównie po centrum na razie, bez problemów, szczegółowość w porządku, widać obrys budynków.

Zrzut ekranu całej mapy Łodzi czyli w praktyce zasięg odwzorowania http://img205.exs.cx/img205/945/amlodz0us.jpg

Kawałek Zgierza http://img205.exs.cx/img205/8995/amzgierz4ui.jpg

pozdrawiam, jarry

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2005, 10:33:55 »
Cytat: dalton
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem po pierwsze odbiornika GPS (tego nie będę opisywał)
oraz nad Automapą,
na początek ponieważ jestem z okolic Łodzi to zaczął bym od Automapy Łodzi - ale czy warto, czy ktoś posiada ten plan miasta i z nim się przemieszczał po okolicy ? Jeżeli tak to jak to wypada w praktyce, jak daleko sięgają mapy no i wogóle jakieś słowo o tym produkcie

Rowniez polecam (choc znalazlem juz trzy babole i zglosilem je do AM).
Jezeli jestes z Lodzi (znasz jako tako miasto) to nie spodziewaj sie ze AM poprowadzi Cie w/g Ciebie najbardziej optymalna trasa (np. usilnie probuje mnie wpychac na Klinskiego co jak wszyscy Lodzianie wiedza jest pomyslem IDIOTYCZNYM) ale ja kupilem mape Lodzi po to zeby nauczyc sie jak reaguje "przeciwnik" na znanych mi smieciach i wiedziec potem czego moge sie spodziewac w miejscach dla mnie kompletnie obcych.
Moim zdaniem warto to kupic.

Piotr

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2005, 11:12:15 »
To właśnie jest problem siły przyzwyczajenia: skąd autorzy AM mają wiedzieć że łodzianie wybierają inną trasę żeby dojechać do celu? Ankieta? ;) Kto tam mieszka to bedzie jeździł po swojemu a kto jest tam pierwszy raz nie zna 'zwyczajów' i pojedzie wg AM. Błędne rozumowanie

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 04, 2005, 12:15:38 »
Cytat: knoxville
To właśnie jest problem siły przyzwyczajenia: skąd autorzy AM mają wiedzieć że łodzianie wybierają inną trasę żeby dojechać do celu? Ankieta? ;) Kto tam mieszka to bedzie jeździł po swojemu a kto jest tam pierwszy raz nie zna 'zwyczajów' i pojedzie wg AM. Błędne rozumowanie
Zgadzam sie w calej rozciaglaosci.
.....
Ale nadal twierdze ze Kilinskiego sie nie jezdzi, tam sie po prostu stoi (ale przynajmniej nie kasuja za parking) ;)

Piotr

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2005, 12:27:48 »
Żeby nie było to Kilińskiego jest dość długa i fakt większość zakorkowana ale są jej odcinki całkiem luźne, to gwoli zamiejscowych nie straszenia ;)

Przypominam sobie zasłyszaną prognozę ruchu z łódzkiego radia, coś tak leciało " ...dziś Kilińskiego poruszamy się z prędkością około 5km/h ale poco ja to mówię, przecież w Kilińskiego zapuszczają się tylko desperaci!". Oj się uśmiałem ale sama prawda!!

pozdro, jarry

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2005, 12:32:54 »
Cytat: jarrypl
Żeby nie było to Kilińskiego jest dość długa i fakt większość zakorkowana ale są jej odcinki całkiem luźne, to gwoli zamiejscowych nie straszenia ;)
Fakt ale poruszalem sie ze Srodmiescia na Baluty i AM uparcie kazala mi skrecic z Pilsudskiego w Kilinskiego i potem Fransiszkanska...... zanim dojechalbym do Fransiszkanskiej ........ to chyba bym doczekal sie poprawionej wersji map ;)

P.

*

Offline HP3715

• 393
  • Sprzęt: TT GO 750 Live / ip4 + TT Europe z HD Traffic Live
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2005, 13:24:30 »

Panowie, znacie opcje "blokuj odcinek" ?
u mnie Kilinskiego na odcinku Mickiewicza-Tuwima jest na stale zablokowana..

i po klopocie.

Pozdrawiam

[Dodano: 2005-02-04 13:27:42]
Cytat: jarrypl
Hej!
Mam od kilku dni, jeżdżę głównie po centrum na razie, bez problemów, szczegółowość w porządku, widać obrys budynków.

Zrzut ekranu całej mapy Łodzi czyli w praktyce zasięg odwzorowania http://img205.exs.cx/img205/945/amlodz0us.jpg

Kawałek Zgierza http://img205.exs.cx/img205/8995/amzgierz4ui.jpg

pozdrawiam, jarry

jarrypl, jakies masz inne kolorki mapy...
o co cho?
--
pozdrawiam :-)

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2005, 13:33:04 »
Cytat: hp3715
Panowie, znacie opcje "blokuj odcinek" ?
u mnie Kilinskiego na odcinku Mickiewicza-Tuwima jest na stale zablokowana..
O dobre, masz racje zaraz to zrobie.
A propo ktos wie do czego sluzy "Blokuj odcinek za manewrem"?

Piotr

*

Offline HP3715

• 393
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2005, 13:52:19 »
widzisz, ze za skrzyzowaniem jest korek, wiec "blokujesz odcinek za manewrem" i mapa wyznacza nowa trase.. tak mi sie wydaje..

[Dodano: 2005-02-04 13:57:12]
a'propos: rewelacyjna funkcja am bylo by okreslanie widelek czasowych dla zablokowanych odcinkow...

tak, by np. wieczorem AM nie omijala pustej juz kilinskiego...

pomarzyc mozna..
--

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 04, 2005, 14:40:29 »
Apropos czasowego blokowania, ładnie mi AM wytyczyła trasę z domku do serwisu Forda Mieszka, idealnie tak jak jadę. Z jednym ale. Trasa wiedzie przez przejazd kolejowy który od 19:00 do którejś tam rano jest zamknięty! I trzeba dość daleko objeżdżać więc takie czasowe blokowanie powinno być, ale czy jest nie wiem... Nie zauważyłem.

Jak ktoś z twórców AM będzie oglądał to jest przejazd na Obywatelskiej.
http://img239.exs.cx/img239/7566/lodzprzejazd7ea.jpg

pozdro, jarry

PS. Jak zrobić żeby obrazek był od razu widoczny a nie tylko podlinkowany?

*

Offline HP3715

• 393
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 04, 2005, 14:48:51 »
przejazd na retkini ;)
faktycznie :))

--

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 04, 2005, 15:02:41 »
Nie chce nic mówić ale kiedyś w temacie POI-Synchronizacja zaproponowałem stworzenie bazy zablokowanych odcinków (np. z powodu remontów) czy tez permanentnych korków itd.

Być może Rawco zrobi taką opcję w nowej bazie to wówczas Wasze zatkane ulice będą tam bardzo pożądane.

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 04, 2005, 20:52:50 »
Cytat: Maap
Nie chce nic mówić ale kiedyś w temacie POI-Synchronizacja zaproponowałem stworzenie bazy zablokowanych odcinków (np. z powodu remontów) czy tez permanentnych korków itd.

Być może Rawco zrobi taką opcję w nowej bazie to wówczas Wasze zatkane ulice będą tam bardzo pożądane.

Robi się :)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 04, 2005, 21:29:04 »
a wracajac do tego przejazdu na retkini to ciekawe czemu tak sie dzieje - droznik idzie do domu o 19 i w nocy nie ma kto pracowac czy jak? chyba to jakas pozostalosc z czasow komuny - ciekawe czy duzo takich przejazdow kolejowych jeszcze jest...