AutoMapa LiveDrive by GSM vs transfer i koszta

• 60 Odpowiedzi
  • 27388 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mczpl

• 26
AutoMapa LiveDrive by GSM vs transfer i koszta
« dnia: Czerwiec 23, 2010, 11:08:11 »
Witajcie

Chciałbym zacząć ten wątek bo informacje na temat kosztów używania LiveDrive w AutoMapa są bardzo wątłe jak na forum tak i na stronie miplo.pl, automapa.pl
Jak dzwoniłem na Infolinie AutoMapa powiedziano mi, że koszt to około 1 zł/miesięcznie 
hmm... WIELKA bzdura, choć od razu na początku miałem wątpliwości co do tej informacji powiedziałem sobie "no może", bo jednak gdzieś wyczytałem, że transfer został zoptymalizowany. Może o czymś nie wiedziałem wreszcie technika idzie do przodu, a nie do tyłu ;-)

Podzielę się z Wami swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami.
Zacznijmy od konfiguracji jaką mam w PDA:
- LiveDrive z wysyłaniem i pobieraniem co 5 minut w zakresie średnim
- MiploLoc co 2 minuty
- POI+MiploTraffic co 1 godzina
- Quick Position co 3 dni (funkcja wspomagająca szybkie ustalanie pozycji GPS, około 50kB)

Średnio dziennie przejeżdżałem 100-120 km i nie jest to jeżdżenie po jednym mieście tylko zmiana regionów tzn. praktycznie cały Górny Śląsk od północy, aż po nasze granice południowe, oczywiście raz więcej raz mniej ale mniej więcej i same koszta które podaje są również mniej więcej, bo tak samo jak liczę spalanie nie będę się rozmieniał na drobne.
Czas przejazdu 4-6 godzin.

Jakiś czas używałem AM bez pakietu transferu danych 100kB/12gr
W tym przypadku biling pokazywał mi koszt 80gr/dzień.
W przypadku takiego używania należałoby przyjąć koszt 1 zł/ dziennie. Nie jechałem jeszcze nad morze ale wydaje mi się, że w takim przypadku koszt to jakieś 3 zł.

W późniejszym terminie wykupiłem pakiet 250MB w Play za 5 zł.
Przez cały miesiąc udało mi się zużyć 85MB, było w tym też troszeczkę sprawdzania maili i stron internetowych.

W przypadku brania pod uwagę rozliczenia miesięcznego moim zdaniem należałoby przyjąć, że osoba jeżdżąca więcej niż moja trasa powinna przyjąć transfer na poziomie 100MB.
Na pewno zdecydowaną większość transferu pożera MiploLoc, który jednak co 2 minuty wysyła około 2kB.
W przypadku nie używania MiploLoc wydaje mi się (ale to tylko moje przypuszczenia), że transfer powinien zamknąć się w około 50MB.

Jak to kształtuje się u Was?

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
Odp: AutoMapa LiveDrive by GSM vs transfer i koszta
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2010, 21:52:24 »
Mieszczę się w 50MB na neta, e-maila plus AM z automapą, jednakże nie jeżdżę tyle jak Ty, a tym bardziej teraz jak zostałem bez samochodu. Sama AM średnio wychodziła mnie 30gr na tydzień. Nie używam MiploLoc'u bo na szczęście nikt mnie nie obserwuje.
POI aktualizuje najczęściej przez WiFi, poprzez koma raz na tydzień może i zżera mi może z 20-30 kb.
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 23, 2010, 23:00:29 »
Mam pakiet 50MB free w mBank Mobile.
Staram się zawsze jeździć z LiveDrive + MiploLock. POI aktualizuję okazjonalnie. Pakiet 50MB spokojnie wystarcza mi na cały miesiąc, a dziennie robię średnio około 100 km.
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline mczpl

• 26
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 23, 2010, 23:18:59 »
Yako: ale bardziej kręcisz się wokół komina czy jakieś trasy robisz?

Nie tam żebym jakoś się martwił bo transferu w dzisiejszych czasami powinno każdemu wystarczyć za nie wielkie pieniądze ale chcę poznać "mechanizm działania".
Możliwe, że też te informacje rozjaśnią innym co, ile i za ile. Może nie ma sensu od razu wykupować pakiet na miesiąc nawet za 5 zł. To może być ważne dla ludzi którzy rzadziej korzystają z GPS lub mają u operatora wysokie stawki za internet.

Na przykład co będzie lepsze jak będę jechać nad morze, ustawienie w LiveDrive pobierania małego obszaru czy raczej dużego?
W przypadku dużego obszaru będę teoretycznie pobierał niepotrzebnie dane po prawej i lewej mojej stronie, które w sumie nie są mi potrzebne, czy może jednak będzie lepiej ustawić duży obszar, pobrać raz konkretnie, bo większa paczka informacji "na dłużej starczy".
Z drugiej strony jeżeli "kręcę się wokół komina" to chyba korzystniej będzie ustawić duży obszar, żeby co chwila nie pobierać danych i nie marnować transferu.

Staram się to skorelować z informacją, że podobno średni obszar to promień 40 km (gdzieś to wyczytałem) domniemywam, że mały to 20km, a duży to 60km.

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 23, 2010, 23:23:07 »
Yako: ale bardziej kręcisz się wokół komina czy jakieś trasy robisz?W przypadku dużego obszaru

Wyjaśnię to tak:
Najczęściej okolice Mińska Mazowieckiego, samo miasto Mińsk Mazowiecki, raz główne trasy Mińsk Mazowiecki - Kałuszyn, Mińsk Mazowiecki - Warszawa.
Okazjonalnie (kilka razy w roku):
Wyjazdy: Płock, Toruń, Trójmiasto, Wrocław.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2010, 09:01:13 »
Na przykład co będzie lepsze jak będę jechać nad morze, ustawienie w LiveDrive pobierania małego obszaru czy raczej dużego?....

Wydaje mi się że w obecnej fazie LiveDrive jest jeszcze zbyt świeżym produktem żeby dało się określić jednoznaczne reguły co jest lepsze a co gorsze w takiej sytuacji. Samo rozwiązanie będzie pewnie jeszcze ewoluowało w najbliższym czasie i to co lepsze jest dziś niedługo może być już nieoptymalne. Wiele też może zależeć od operatora (sposób naliczania opłaty za transfer, itd.).
Pytanie tylko czy w ogóle trzeba się nad tym zastanawiać, bo ja np. kupuję za 5PLN pakiet 100MB na miesiąc i tyle. Całą reszta mnie nie interesuje bo wiem że mi to wystarcza ze sporym zapasem.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2010, 09:16:05 »
w tik taku jest net 100 mega za 9zł
Po tych 100 MB spada TR ale do AM czy netu nadal wciaz wystarczy...

*

Offline mczpl

• 26
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2010, 09:49:37 »
emisiu: sam to napisałem, że w dzisiejszych czasach nie ma problemu z w miarę tanim internetem.

Tą rozmowę traktuję raczej jako rozważania akademickie o niczym, a niżeli rozwiązanie jakiegoś pieklącego problemu. Zastanawiam się czemu ma służyć określenie obszaru pobierania danych w AM.
Programiści musieli mięć jakiś zamysł wprowadzając taką opcje, bo gdyby wychodzili z Twojego założenia to po prostu byłaby opcja on/off bez dodatkowych ustawień.

*

Offline wsz

• 294
  • Sprzęt: Eten X800-->Sony Xperia SP-->Xperia XZ1 Compact
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 24, 2010, 11:08:14 »
Pytanie bardziej związane z dostępnością LiveDrive: przy pierwszym starcie po instalacji wersji AM 6.5.0 jest komunikat, że usługa działa po 3G i HSDPA (lub coś w tym rodzaju). Tyle, że wtedy wymiana danych miałaby miejsce tylko w rejonach gdzie jest 3G. Czy działa komuś ta usługa po zwykłym GPRS dla GSM?

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 24, 2010, 11:11:42 »
.... Czy działa komuś ta usługa po zwykłym GPRS dla GSM?

U mnie działa :ok:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline mczpl

• 26
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 24, 2010, 11:27:23 »
Działa, działa i to bez najmniejszego problemu, gdyż ilość danych w sumie nie jest aż tak wielka jak by się wydawało, a GPRS to nic innego jak mniej więcej prędkość starego modemu komputerowego. Kiedyś cały internet na tym hulał :-)

http://pl.wikipedia.org/wiki/GPRS

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 24, 2010, 12:33:57 »
Pytanie bardziej związane z dostępnością LiveDrive: przy pierwszym starcie po instalacji wersji AM 6.5.0 jest komunikat, że usługa działa po 3G i HSDPA (lub coś w tym rodzaju). Tyle, że wtedy wymiana danych miałaby miejsce tylko w rejonach gdzie jest 3G. Czy działa komuś ta usługa po zwykłym GPRS dla GSM?

Działa bardzo ładnie i nawet nie rozłącza się przy przechodzeniu na różne zakresy...
Mój zestaw:
MIO P550, połaczenie przez Bluetooth za pośrednictwem telefonu SonyEricsson G502, operator Plus GSM, operator wirtualny mBank Mobile.

*

Offline wsz

• 294
  • Sprzęt: Eten X800-->Sony Xperia SP-->Xperia XZ1 Compact
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 24, 2010, 13:28:04 »
No to dobra wiadomość. Ma ktoś pomysł po co dali ten komunikat o pracy przez 3G/HSDPA?

Pytanie dodatkowe: co się dzieje po odebraniu/rozpoczęciu rozmowy telefonicznej w sieci GSM (2G)? 3G przewiduje tryb równoległy rozmowa/dane. Dla GPRS telefony z reguły rozłączają GPRS w czasie rozmowy. Nie ma komunikatu o błędzie transmisji?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2010, 13:32:50 wysłana przez wsz »

*

Offline mczpl

• 26
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 24, 2010, 14:21:17 »
W przypadku odebrania rozmowy telefonicznej komunikacja po GPRS zostaje zaprzestana na czas trwania połączenia głosowego. Po zakończeniu rozmowy komunikacja jest wznawiana. Nie zauważyłem, żeby po rozmowie telefonicznej telefon ponownie specjalnie łączył się z internetem (nie pojawia mi się komunikat o łączeniu). Komunikat o braku możliwości połączenia się pojawia się tylko w momencie zerwania połączenia i braku możliwości ponownego wznowienia np. jak jadę gdzie nie ma zasięgu lub jest bardzo słaby.

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 24, 2010, 14:48:46 »
GPRS/3G/HSDPA działa i u mnie.
Jednakże żadnego komunikatu o przejściu na 3G nie widziałem w AM
HTC ONE S
Alhambra TDI

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 24, 2010, 19:34:17 »
No to dobra wiadomość. Ma ktoś pomysł po co dali ten komunikat o pracy przez 3G/HSDPA?

Pytanie dodatkowe: co się dzieje po odebraniu/rozpoczęciu rozmowy telefonicznej w sieci GSM (2G)? 3G przewiduje tryb równoległy rozmowa/dane. Dla GPRS telefony z reguły rozłączają GPRS w czasie rozmowy. Nie ma komunikatu o błędzie transmisji?

U mnie (podczas transmisji przez GPRS/EDGE) przez czas rozmowy transmisja zanika, ale nie rozłącza się połączenie internetowe. Po zakończonej rozmowie za chwilę samoczynnie wznawia się transmisja danych.

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 24, 2010, 21:56:22 »
Witam :)
A ja wam powiem szczerze, odczuliście jakieś plusy z tego LiveDrive?
Dzisiaj stałem w 10 km korku w Al. Krakowskiej. Traffic włączony, co 5 minut info. I ani razu AM nie zaproponowała mi innej drogi.
Więc co to w rzeczywistości daje?
Pozdro.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 24, 2010, 22:56:12 »

IMHO dalej niewiele. Ale to IMHO.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 24, 2010, 23:03:39 »
A ja wam powiem szczerze, odczuliście jakieś plusy z tego LiveDrive?
Dzisiaj stałem w 10 km korku w Al. Krakowskiej. Traffic włączony, co 5 minut info. I ani razu AM nie zaproponowała mi innej drogi.

Wiesz... To zastanawiające...
Proponuję, abyś wysłał ten wniosek do Aqurat-a...

*

Offline mczpl

• 26
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 24, 2010, 23:23:20 »
Waszko: rozumiem, że masz na myśli Aleje Krakowskie w Warszawie? Z tego co pamiętam to bardzo długa droga od Warszawy przez Raszyn, aż do Janek i chyba dalej,a na dodatek nie ma za bardzo tak gdzie objechać bokami.
Pamiętać również należy (gdzieś to wyczytałem), że jeżeli algorytm wyliczy, że objazd będzie miał podobną długość i czas przejazdy to pozostawi oryginalną trasę. Może właśnie tutaj miało zastosowanie taka sytuacją?
Jestem ze Śląska i tutaj mi się sprawdza LiveDrive. Kiedyś całkiem przypadkiem sam sobie to udowodniłem. Na godzinę przed wyjazdem wyznaczyłem trasę w AM i oczywiście zapamiętałem jej przebieg. Jak już jechałem po godzinie nagle się zdziwiłem bo AM poprowadziła mnie inną trasą i nie powiem jechało się sprawnie.
Przysięgam w między czasie nic nie grzebałem w AM i GPS  :P

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 24, 2010, 23:39:47 »
Mieszkam z jednej strony Bielska-Białej, mam biuro po drugiej. Ze względu na korki zwykle jeżdżę obwodnicą. AM tylko z użyciem LiveDrive wskazuje tą drogę, niezależnie od wyboru trasy szybkiej lub optymalnej. Odległość przez centrum to 7km, obwodnicą 11km.

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 25, 2010, 20:34:48 »
a wy znowu że wam LiveDrive nie działa. niech mi ktoś podrzuci jakiś program do nagrywania ekranu w WindowsMobile to pokażę prosty przykład porannych dojazdów z Oleśnicy do Wrocławia, kiedy w Długołęce robi się korek bo jest stłuczka, a na Psim Polu na wlocie jest korek zawsze i codziennie, a można go kawałek ominąć (co też Automapa ładnie z rana pokazuje)
HTC ONE S
Alhambra TDI

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 26, 2010, 00:30:53 »
A powiedzcie mi. W AM póki co mamy nieaktywny jeden panel - podgląd traffic czy jakoś wizualizacja?
Czy jak to uruchomią będziemy mogli na żywo oglądać mapę tak jak w targeo?
I kiedy to uruchomią  :)

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 26, 2010, 01:06:23 »
Te pytania, a w szczególności ostatnie skierowałbym do wróżki. W ostateczności wypytaj support.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 26, 2010, 09:17:55 »
Nie trzeba pytać wróżki, wystarczy poczekać na wersję 6.6.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 26, 2010, 12:59:58 »
Ale termin pojawienia jest zagadką. Że zawsze trzeba czekać na nową wersję z nadzieją, że więcej poprawią niż zepsują to truizm.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 26, 2010, 17:15:16 »
Nie taką znowu zagadką. Nowa wersja (a przynajmniej jej beta) najprawdopodobniej pojawi się wraz z nowymi mapami 1006, a zatem najpewniej w lipcu. Dokładnej daty nie jestem w stanie podać  :]

*

Offline mswilk

• **
  • 140
    • www.marcinwilk.pl
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 22, 2010, 09:22:01 »

A przeliczał ktoś jak wyglądają koszty użytkowania AM'Traffic podczas wyjazdu za granicę w roamingu - teren EU ?
Jak macie ustawiony czas na odbieranie i wysyłanie - jak jest najlepiej / optymalnie ?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 22, 2010, 09:42:18 »
Na pewno zdecydowaną większość transferu pożera MiploLoc, który jednak co 2 minuty wysyła około 2kB.
IMHO jeśli nie jesteś właścicielem firmy i chcesz sprawdzać handlowców to nie ma sensu MiploLoc - Polańskiemu założyli obrączkę z lokalizacją za darmo :)
ISTQB Certified Tester