Witajcie
Chciałbym zacząć ten wątek bo informacje na temat kosztów używania LiveDrive w AutoMapa są bardzo wątłe jak na forum tak i na stronie miplo.pl, automapa.pl
Jak dzwoniłem na Infolinie AutoMapa powiedziano mi, że koszt to około 1 zł/miesięcznie
hmm... WIELKA bzdura, choć od razu na początku miałem wątpliwości co do tej informacji powiedziałem sobie "no może", bo jednak gdzieś wyczytałem, że transfer został zoptymalizowany. Może o czymś nie wiedziałem wreszcie technika idzie do przodu, a nie do tyłu

Podzielę się z Wami swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami.
Zacznijmy od konfiguracji jaką mam w PDA:
- LiveDrive z wysyłaniem i pobieraniem co 5 minut w zakresie średnim
- MiploLoc co 2 minuty
- POI+MiploTraffic co 1 godzina
- Quick Position co 3 dni (funkcja wspomagająca szybkie ustalanie pozycji GPS, około 50kB)
Średnio dziennie przejeżdżałem 100-120 km i nie jest to jeżdżenie po jednym mieście tylko zmiana regionów tzn. praktycznie cały Górny Śląsk od północy, aż po nasze granice południowe, oczywiście raz więcej raz mniej ale mniej więcej i same koszta które podaje są również mniej więcej, bo tak samo jak liczę spalanie nie będę się rozmieniał na drobne.
Czas przejazdu 4-6 godzin.
Jakiś czas używałem AM bez pakietu transferu danych 100kB/12gr
W tym przypadku biling pokazywał mi koszt 80gr/dzień.
W przypadku takiego używania należałoby przyjąć koszt 1 zł/ dziennie. Nie jechałem jeszcze nad morze ale wydaje mi się, że w takim przypadku koszt to jakieś 3 zł.
W późniejszym terminie wykupiłem pakiet 250MB w Play za 5 zł.
Przez cały miesiąc udało mi się zużyć 85MB, było w tym też troszeczkę sprawdzania maili i stron internetowych.
W przypadku brania pod uwagę rozliczenia miesięcznego moim zdaniem należałoby przyjąć, że osoba jeżdżąca więcej niż moja trasa powinna przyjąć transfer na poziomie 100MB.
Na pewno zdecydowaną większość transferu pożera MiploLoc, który jednak co 2 minuty wysyła około 2kB.
W przypadku nie używania MiploLoc wydaje mi się (ale to tylko moje przypuszczenia), że transfer powinien zamknąć się w około 50MB.
Jak to kształtuje się u Was?