AutoMapa kolejowa :)

• 22 Odpowiedzi
  • 5290 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
AutoMapa kolejowa :)
« dnia: Maj 20, 2008, 19:57:53 »
Czy można ustawić w AM 5.0.x od jakiej skali ma wyświetlać linie kolejowe? Często "śledzę" swój pociąg w AM ale niestety przy oddalaniu widoku mapy dość szybko linie kolejowe znikają. Trudno powiedzieć od jakiej skali, bo genialni tFUrcy zabrali nam podziałkę :(
pozdrowienia, Michał

*

Offline msz1959

• 569
Odp: AutoMapa kolejowa :)
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 23, 2008, 12:02:07 »
Z odpowiedzi supportu AM wynika, że to ustawienie jest "zaszyte" i nie można go zmienić w plikach konfiguracyjnych. Podobno przekazano to jako sugestię dla programistów :)
Michał.

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 23, 2008, 13:47:08 »
Nie bardzo wiem po co Ci AM w pociągu, rozumiem że ciekawość, też kiedyś oglądałem ale:
1. sieć kolejowa real i ta w AM są bardzo niedokładne, często jedzie się po trawie czy lesie.
2. gdy niedaleko jest droga to przyciąga nas do drogi
3. po co to komu? i tak dojedziemy do celu  :ok:
zawodowy kierowca...

*

Offline xprimo

• 477
  • Sprzęt: LG G (E975)
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 23, 2008, 13:54:30 »
jak jedziesz w nieznane to zawsze sie przyda :)

*

Offline krzysiej

• 433
  • Sprzęt: Dell Axim x51v wm6.1, samsung i607, o2 jet, bb 88oo, bb 729o
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 23, 2008, 14:28:42 »
jako sugestie można jeszcze wysłać aby przyciągało do torów kolejowych i włączało budzenie gdy będzie się przed stacją ustawioną jako meta, czasami jadę w pociągu i zasypiam (pomijam kwestie kradzieży itp. :P)
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2008, 14:50:51 wysłana przez krzysiej »

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 23, 2008, 15:21:58 »
jako sugestie można jeszcze wysłać aby przyciągało do torów kolejowych
tak tak, no bardzo to mądre  :-? później nas zamist drogą będę jechał torami  :O

to jest program AUTO Mapa a nie Pociąg Mapa
zawodowy kierowca...

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 23, 2008, 16:58:52 »
jako sugestie można jeszcze wysłać aby przyciągało do torów kolejowych i włączało budzenie gdy będzie się przed stacją ustawioną jako meta, czasami jadę w pociągu i zasypiam (pomijam kwestie kradzieży itp. :P)
To jeszcze poproszę przyciąganie do korytarzy lotniczych (w samolotach też niektórzy używają AM)  :E :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 23, 2008, 20:09:18 »
To jeszcze poproszę przyciąganie do korytarzy lotniczych (w samolotach też niektórzy używają AM)  :E :E

I do rzek dla kajakarzy na spływach.  :E

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 23, 2008, 21:20:19 »

I do rzek dla kajakarzy na spływach.  :E
Twój pomysł lepszy bo rzeki w AM są a korytarzy nie ma  :(

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 24, 2008, 17:09:43 »
Nie bardzo rozumiem, skąd tyle sarkazmu w kolegach forumowiczach. Na samochodzie świat się nie kończy, przynajmniej dla mnie. Zresztą dla twórców AM chyba też nie, skoro przewidują trasę pieszą, przełajową ... Choćby ta ostatnia, przełajowa - myślę, że piloci awionetek mieliby z niej pożytek i jak sądzę, dla lepszej orientacji w terenie chcieliby widzieć linie kolejowe także w mniejszych skalach - z wysoka widać więcej!
Dziwi mnie trochę taka postawa - widziałem ją na tym forum już wielokrotnie - nie zawracajmy głowy niczym, co nie jest absolutnie niezbędne, żeby z ul. Polnej 12c w Zadupiu Dolnym dojechać na Wyboistą 44 w Przeddupiu Górnym :) Może by to było na miejscu, gdyby AM była freeware'em pisanym przez jakiegoś entuzjastę na przerwach między lekcjami. Ale, przypominam, to jest produkt komercyjny i to nie tani wcale, więc chyba można przedstawiać jakieś propozycje rozszerzeń poza "niezbędne minimum". Czy zostaną uwzględnione, to inna sprawa. NB. support AM potraktował moją sugestię lepiej niż niektórzy koledzy :)
A co do przyciągania - uważam, że użytkownik powinien mieć możliwość wyłączenia tej opcji, a nie tylko ustawienia Małe - Średnie - Duże - Bardzo Duże (przy czym nawet nie wiadomo co to znaczy, w metrach odchyłki).
Michał

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 24, 2008, 17:38:11 »
suport zawsze pisze z eprzekazuje do dzialu map albo do programistów wiec tu jeszcze nie ma sie z czego cieszyć

co do skali widoczności torów ok mi by to nie przeszkadzało
ale przyciąganie do torów to wedlog mnie już porażka bo mieszało by to z ulicami kolo torów, chyba ze chciał byś wprowadzić np coś jak //tryb kolejowy//
ale zaraz pojawi sie następny który będzie chciał //tryb kajakowy// lub //tryb awionetka//

i tak z autoMapy robi się nam produkt do wszystkiego a co jest do wszystkiego jest do....
takie jest moje zdanie ale nie krytykuję Twojego  :ok:
zawodowy kierowca...

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 24, 2008, 17:50:03 »
Sarkazm ?? nie my sobie tylko tak żartujemy .Nie bierz tego tak całkiem poważnie :ok:
myślę, że piloci awionetek mieliby z niej pożytek i jak sądzę, dla lepszej orientacji w terenie chcieliby widzieć linie kolejowe także w mniejszych skalach - z wysoka widać więcej!
Co do zastosowania AM w lotnictwie to zapomnij  .Tam wymagania co do funkcjonalności są zupełnie inne .Dla pilotów awionetek dobre jest np.  coś takiego : http://www.avmapnavigation.com/index.php?swt=12&sec=1&ipr=9

ps. Przyciąganie do drogi powinno działać tylko w trybie nawigacji , w trybie śledzenia tylko przeszkadza

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 24, 2008, 18:04:07 »
w trybie śledzenia tylko przeszkadza
według mnie nie. ja np często jadę nie nawigując a z podglądem trasy, nie chciał bym jechać po polu czy rzece   B)
zawodowy kierowca...

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 24, 2008, 19:10:03 »

ale przyciąganie do torów to wedlog mnie już porażka bo mieszało by to z ulicami kolo torów,

Ani przez chwilę nie myślałem o przyciąganiu pozycji GPS do torów! Postulowałem (w dwóch osobnych postach) tylko
1) możliwość ustawienia skali, od której pokazują się linie kolejowe
2) możliwość wyłączenia przyciągania do siatki dróg (albo przynajmniej konfiguracji ustawienia "Ignoruj Małe Odchylenia" na rzeczywiście bardzo małe, w pobliżu zera)
Michał

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 24, 2008, 19:35:40 »
w trybie śledzenia tylko przeszkadza
według mnie nie. ja np często jadę nie nawigując a z podglądem trasy, nie chciał bym jechać po polu czy rzece   B)
ok to niech będzie opcja wł/wył .  Mnie przeszkadza np.  Jadę po parkingu nie uwzględnionym na mapie a marker jedzie po drodze 30m w bok ,potem droga się oddala i mareker ma  dylemat co zrobić i przeskakuje raz na drogę raz na parking . inny przykład : jadę drogą przez las taką której nie ma na mapie a marker posuwa po drodze 100m w bok skręcam w kierunku tej drogi którą jadzie marker i już po chwili wjeżdżam na jakąś poprzeczną i  jestem happy że zaraz dojadę tam gdzie chcę  ale później się okazuje że tam była jeszcze jedna niezaznaczona dróżka która gdzieś tam prowadzi w las .
Jednak wolę żeby przy śledzeniu pokazywało "prawdę" (nawet  jak to będzie mniej /więcej prawda) a nie zgadywało gdzie jestem

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 24, 2008, 21:41:24 »
msz1959 - a co Ci właściwie przeszkadza to przyciąganie do drogi??? Przecież sam piszesz, że potrzebujesz się zorientować w jakiej części trasy znajduje się Twój pociąg i nic więcej. Pociągiem i tak nie kierujesz i te drobne odchyłki spowodowane przyciąganiem są zupełnie nie istotne do tego żeby się zorientować w aktualnej pozycji.
Bez przesady - AM to przede wszystkim program dla nawigacji samochodowej, i niech takim pozostanie!

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 24, 2008, 22:41:17 »
No ja jeszcze niedawno udowodniłem za pomocą Automapy koledze, (który poddawał
w to wątpliwość) fakt, że pociągi na CMK miejscami rozpędzają się do 160 km/h

A odbiegając nieco od tematu: jak chcecie zapewnić zasilanie PDA w pociągu?
Z działającym GPS+AM mało które urządzenie pociągnie dłużej niż 2h.
No a podróż, podczas której jest sens lookać na GPS zwykle trwa dłużej.
Gniazdka el. to wciąż w PKP wyjątek niż norma.
Tu szczególnie odnoszę się do osoby która proponowała GPS-budzik.
Wg. mnie jedyne możliwe w praktyce zastosowanie AM w pociągu to określenie aktualnej
pozycji (włączamy aplikację na krótko).

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 24, 2008, 23:36:54 »
msz1959 - a co Ci właściwie przeszkadza to przyciąganie do drogi??? Przecież sam piszesz, że potrzebujesz się zorientować w jakiej części trasy znajduje się Twój pociąg i nic więcej. Pociągiem i tak nie kierujesz i te drobne odchyłki spowodowane przyciąganiem są zupełnie nie istotne do tego żeby się zorientować w aktualnej pozycji.

Ekran skacze beznadziejnie kiedy odległość drogi staje się na przemian większa i mniejsza od granicznej. Trochę to przeszkadza w percepcji :)

*

Offline krzysiej

• 433
  • Sprzęt: Dell Axim x51v wm6.1, samsung i607, o2 jet, bb 88oo, bb 729o
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 25, 2008, 00:28:59 »
@cubus_cubus bateria 2500mAh, a i tak nie wyruszam w trasy dłuższe niż 2h, a 2 godzinki drzemki zawsze są lepsze niż 2h bezproduktywnego czuwania.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 25, 2008, 11:46:36 »
@cubus_cubus bateria 2500mAh, a i tak nie wyruszam w trasy dłuższe niż 2h, a 2 godzinki drzemki zawsze są lepsze niż 2h bezproduktywnego czuwania.
Zmień pocketa  :E :E   mio 550  ,AM ,podświetlenie  ekranu 50%   działa  ok. 4h20'  ostatnio zmieniłem aku i jest tak : http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=97182.msg664903#msg664903

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 25, 2008, 11:49:03 »
Temat baterii i czasu działania pocketa to chyba trochę OT. Może by tak wrócić do tematu głównego?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 25, 2008, 12:53:57 »
Temat baterii i czasu działania pocketa to chyba trochę OT. Może by tak wrócić do tematu głównego?

No właśnie, wracając do głównego tematu - zdaje się że funkcja wyłączania/włączania przyciągania w starej AM powodowała więcej kłopotów przeciętnym użytkownikom programu i nie bez przyczyny programiści z niej zrezygnowali. Pamiętam liczne stare wątki na tym forum na ten temat. Praktycznie wszystkie aplikacje do nawigacji mają przyciąganie "zaszyte" na stałe i nikt nie robi z tego problemu.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 25, 2008, 17:56:43 »
"Przeciętny" użytkownik niech po prostu tego nie dotyka to po pierwsze ,po drugie programiści nie zrezygnowali bo jest regulacja siły przyciągania (z tym "przeciętny" użytkownik też ma kłopoty albo nie dotyka  :E  )  jest mocno ,słabo,  b.słabo ...  i brak tylko wcale. Oczywiście to ostatnie nie może dotyczyć trybu nawigacja i to komplikuje sprawę
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2008, 18:00:10 wysłana przez RUKAT »