AutoMapa - kłopoty z BT GPS

• 85 Odpowiedzi
  • 34985 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

inny_JarekK

« Odpowiedź #60 dnia: Wrzesień 09, 2005, 10:42:49 »
Witam,
Mam podobny kłopot z 2210, GPS Socket BT i AM 3.8.2.2. zainstalowaną wraz z mapami na SD.
To chyba ten opisywany wielokrotnie problem sprzętowy - konflikt kontrolerów BT i SD.
Im bardziej skomplikowana trasa i im bardziej 'po polach' (czyli chyba im bardziej intensywne korzystanie z map -> dobieranie się do SD) tym częstszy komunikat 'Brak sygnału GPS'. Ustawianie bufora nie pomaga - wczoraj w trasie stestowałem wszystkie warianty. Wracam do instalacji AM i map na CF - sporo wolniej ale działa w ogóle.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #61 dnia: Wrzesień 09, 2005, 14:22:10 »
Jarku, a po Ci wersja 3.8.2.2 na tym iPAQu?
Nie lepsza 3.8.1.1?

*

inny_JarekK

« Odpowiedź #62 dnia: Wrzesień 09, 2005, 14:34:32 »
Trafiłeś z pytaniem idealnie! Właśnie jestem w trakcie testowania szybkości działania obu wersji i jak na razie wychodzi mi, że 3.8.2.2 jest szybsza. Różnica w działaniu nie jest może oszałamiająca (1:23 do 1:15) (krótka trasa ze słynnego TestKalkulacji.tam) ale zawsze.
Czym się własciwie te wersje różnią poza enigmatycznym opisem na stronie producenta?

« Odpowiedź #63 dnia: Wrzesień 17, 2005, 10:43:59 »
Ja kilka dni temu zakupilem AM. Mam Acer n50, instalacja przebiegla ok, pierwsze polaczenie GPS ok, przejechalem 40 km, swietnie wskazywal trase. Kiedy zaisntalowalem AMPOISync zaczely sie problemy, a mianowicie: nie moze znalezsc sygnalu GPS, szuka i szuka i nic. Gubi porty itp. co moze byc? czy mam zrezygnowac z AMPOISync?? prosze o pomoc.

« Odpowiedź #64 dnia: Wrzesień 29, 2005, 16:39:50 »
Mam zbliżony problem.
Sprzęt Dell Axim x50v, GPS XAIOX Navone na NEMERIX BT. Automapa XL  kupiona pare dni temu, najnowsza wersja 3.8.2.2

Na początku wszystko działało dobrze, ale pewnego razu zamiast zakończyc prace z automapą klikająć na "Koniec" , po prostu nacisnąłem przycisk on/off na Palmtopie. Po ponownym włączeniu dostaje sławny komunikat "Szukam sygnału GPS" i nic sie nie dzieje, czekałem 20 minut. Pomaga soft-reset. Wtedy łapie sygnał błyskawicznie. Czyli gdy kończe prace zamykając najpierw automape to jest wszystko ok, ale jesli po prostu wyłącze palmtopa to już sie nie podnosi.  Ktoś ma podobne doświadczenia?

Widać, że wszyscy mamy podobny problem, a pracujemy na różnych sprzętach, więc wszystko wskazuje na Automape.
Próbowałem dzwonić do nich, ale ciągle numer zajęty :(

Pozdrawiam
Radek

« Odpowiedź #65 dnia: Grudzień 30, 2005, 21:16:31 »
Sugeruje zamienic Am na 3.9.3.2. na stronce am bedzie najnowsza wersja aplikacji, i w ustawieniach gps ustaw opcje otwieraj port tylko gdy uzywany, czytaj bezposrednio z portu.

Czy pomoglo??

Cytat: "iradek"
Mam zbliżony problem.
Sprzęt Dell Axim x50v, GPS XAIOX Navone na NEMERIX BT. Automapa XL  kupiona pare dni temu, najnowsza wersja 3.8.2.2

Na początku wszystko działało dobrze, ale pewnego razu zamiast zakończyc prace z automapą klikająć na "Koniec" , po prostu nacisnąłem przycisk on/off na Palmtopie. Po ponownym włączeniu dostaje sławny komunikat "Szukam sygnału GPS" i nic sie nie dzieje, czekałem 20 minut. Pomaga soft-reset. Wtedy łapie sygnał błyskawicznie. Czyli gdy kończe prace zamykając najpierw automape to jest wszystko ok, ale jesli po prostu wyłącze palmtopa to już sie nie podnosi.  Ktoś ma podobne doświadczenia?

Widać, że wszyscy mamy podobny problem, a pracujemy na różnych sprzętach, więc wszystko wskazuje na Automape.
Próbowałem dzwonić do nich, ale ciągle numer zajęty :(

Pozdrawiam
Radek

« Odpowiedź #66 dnia: Grudzień 30, 2005, 21:20:38 »
Ogolnie ta aplikacja nie jest zbytnio polecana, gdzies o tym czytalem ale juz nie pamietam, czy probowales recznie ustawic port com??

Cytat: "pilot23"
Ja kilka dni temu zakupilem AM. Mam Acer n50, instalacja przebiegla ok, pierwsze polaczenie GPS ok, przejechalem 40 km, swietnie wskazywal trase. Kiedy zaisntalowalem AMPOISync zaczely sie problemy, a mianowicie: nie moze znalezsc sygnalu GPS, szuka i szuka i nic. Gubi porty itp. co moze byc? czy mam zrezygnowac z AMPOISync?? prosze o pomoc.

*

Offline Bobix

• **
  • 124
« Odpowiedź #67 dnia: Kwiecień 22, 2006, 22:22:05 »
Panowie potrzebuje pomocy. Mam spv m3000. Zainstalowałem Automapę v3.9.3 i mapki sie wyświetlaja itd. Problem w tym, że AM nie znajduje wogóle sygnału gps. Sparowałem wcześniej oba urządzenia, więc to nie kwestia parowania (tak mi się wydaje). Czy ma jakieś znaczenie, że wcześniej ten gps był parowany z innym ppc? Widzę, że inni maja problem z tym, że po jakimś czasie zrywa połaczenie itd. ale u mnie wogóle nie moge ich połączyć...

*

• 6498
« Odpowiedź #68 dnia: Kwiecień 23, 2006, 00:42:24 »
A masz w ustawieniach GPS AutoMapy "zaptaszkowane" Rozpoznaj GPS?

*

Offline Bobix

• **
  • 124
« Odpowiedź #69 dnia: Kwiecień 23, 2006, 07:10:25 »
tak.

*

• 6498
« Odpowiedź #70 dnia: Kwiecień 23, 2006, 09:11:16 »
A spróbuj przetestować GPS z programem VisualGPSce, który jest do ściągnięcia z działu Download PDAclubu.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #71 dnia: Kwiecień 23, 2006, 09:28:47 »
Cytat: "Moi"

A masz w ustawieniach GPS AutoMapy "zaptaszkowane" Rozpoznaj GPS?

Cytat: "Bobix"
tak.

Mi nie udało się zmusić do pracy w takie konfiguracji.
Musiałem ręcznie przyporządkować mojego GPSa (byłego?) do portu nr7 i ustalić (ale to chyba nieważne) przepustowość na 38400bps. I hula zawsze i bez pudła. Aczkolwiek męczy mnie to, że najpierw muszę uruchomić BT w Wizardzie, potem włączam AM - zautomatyzować tego procesu nie umiem...
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline Bobix

• **
  • 124
« Odpowiedź #72 dnia: Kwiecień 23, 2006, 10:02:05 »
zainstalowalem ten program i nic... nie widzi satelit choc jak podlacze nokie do tego odbiornika 6630 to na programie mapView GPS II widzi i podaje dane, wieć odbiornik jest sprawny. coś nie tak z automapa albo z wizardem...

na "rozpoznaj gps" nie dziala, na portach recznie wybieranych tez nie...

zrobilem tak jak zasugerowal ML ale tyż lipa...
 :(

czy dala by coś zmiana romu z orangowego na erowy?

*

• 6498
« Odpowiedź #73 dnia: Kwiecień 23, 2006, 10:22:19 »
Proponuję, żebyś opisał sprawę w dziale "Orange, Qtek, i-mate, T-Mobile", bo to nie wygląda na problem tylko z AutoMapą.

*

Offline ak6

• **
  • 159
    • Taką stronkę tworzę z kolegą. Zaskoczeni?
  • Sprzęt: A636n, iPhone 6+, MODECOM MX3 HD, Nomad EVO 4.3
« Odpowiedź #74 dnia: Maj 01, 2006, 09:46:12 »
Takie info jest na stronie AM:

Dlaczego w trakcie jazdy przerywa się połączenie z GPS Bluetooth ?
W niektórych modelach PocketPC (np. iPaq 2210, 1940, 4150, Pocket Loox) występuje błąd sprzętowy polegający na przerywaniu połączenia Bluetooth w momencie silnego korzystania z pamięci SD. AutoMapa 3.0 radzi sobie z tym korzystając z dodatkowego bufora pamięci, który zmienia tempo czytania z pamięci SD i zapobiega zrywaniu połącznia Bluetooth. Bufor ten należy dobrać eksperymentalnie w MENU | Ustawienia (na dole strony z ustawieniami). Zwykle ustawienie 2 lub 1KB usuwa problem

Może komuś pomoże :D

Auto Mapa i Brak Sygnału GPS
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwiec 30, 2006, 17:39:51 »
No to ja napiszę jak było z moją AutoMapą.
Sprzęt: HP2210, BT338, AutoMapa 3.9.0.....
Podobnie jak i kolegów systematycznie pojawiaŁ się komunikat Brak Sygnału GPS, lecz BT 338 działał na 100% OK np. z TomTom`em czy GPS Info. Po Przeczytaniu FAQ na www.automapa.pl postanowiłem sprawdzić tezę o konflikcie sprzętowym, że niby SD gryzie się z BT.
Zakupiłem kartę CF (groszowe sprawy ok 45PLN) Zainstalowałem na niej mapy i.. i... po problemie :)) . Auto Mapa śmiga aż miło zero zrywów BT normalnie bajka :D .
Pozdrawiam.
Samo

*

Offline Aivon

• **
  • 141
    • http://www.republika.pl/aivon/avatar.gif
« Odpowiedź #76 dnia: Lipiec 25, 2006, 16:41:28 »
Witam

Mam problem z gpsem na bluetotha Sony 24 satelitek podaje linka do sprzętu: http://www.allegro.pl/item116855293_gps_bluetooth_odbiornik_na_chipe_sony_24_satelity.html
Posiadam Acera n50
Chce ustalic połączenie w automapie 3.9.3, łączy czasami "jakims cudem" a potem od razu sie rozłancza gubi bluetotha i traci połączenie.
Dlaczego?  
Problem podobny z Nokia N70 i Tomtomem z tym samym gpsem

Powoli zaczynam nie rozumiec tych urządzeń:/

Prosze o pomoc

Pozdrawiam
Iwona

« Odpowiedź #77 dnia: Październik 05, 2006, 15:09:50 »
Witam
Potwierdzam problemy zasygnalizowane przez kolegów. Od kilku miesięcy, tzn od kiedy kupiłem zestaw GPS borykam się z problemem zawieszania się Auto Mapy podczas jazdy samochodem, najczęściej po kilkudziesięciu minutach jazdy. Problemem dla mnie jest to, że diody na odbiorniku GPS pokazują, że ma fixa i kontakt na BT(!) czyli NIE GUBI SYGNAŁU! Muszę zatrzymać samochód (próbowałem w czasie jazdy…brrr) i resetować AM lub PDA. Czasem rzeczywiście tylko gubi fixa, a po jego odzyskaniu ponownie wszystko działa,. Kilkakrotnie robiłem kilkugodzinne próby w domu (nosiłem  w różne miejsca odbiornik GPS) i nie doprowadziłem do tego zjawiska Gdy w domu odbiornik gubi fixa, to oczywiście AM zatrzymuje się, ale zawsze wraca do pracy po jego złapaniu. Oczywiście wielokrotnie zmieniałem różne ustawienia w AM.
Czy to, że odbiornik GPS pokazuje, że ma fixa, to rzeczywiście go ma?
Pojawiają się też opisywane białe plamy na mapach.
Acer N50p
Rikaline 6033
AM 3.9.7.1 na SD
Brak innych programów z mapami.
Pozdrawiam
Mirek

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #78 dnia: Listopad 05, 2006, 11:02:49 »
I to mnie dobija z AM  :kill:

W TT na PDA trzyma sygnal lepiej bez dwoch zdan  :D

Ludzie chyba tez maja mniej klopotow z iGO i sygnalem GPS

(na Symbianie ostatnio nie jezdzilem wiec nie zabieram glosu) :bored:

*

Offline WereWolf

• **
  • 117
    • http://lubke.pl
  • Sprzęt: HTC Touch Pro (Raphael)
« Odpowiedź #79 dnia: Listopad 05, 2006, 13:25:06 »
jakiś czas temu przetestowałem w końcu gpsa z automapą na trochę dłuższej trasie (ok. 350km)...
kłopotów z gubieniem sygnału na szczęście nie miałem, ale ciągle mam problemy przy uruchamianiu automapy...

w tej chwili praktycznie za każdym razem, pierwsza próba połączenia BT z automapą = zwis gpsa... niebieska dioda świeci na stałe i pomaga tylko wyjęcia i włożenie baterii...

od jakiegoś czasu wystarczy jedna taka operacja, za drugim razem już się łączy normalnie, ale wcześniej zdażało się, że nawet powtarzanie tego 5 razy nie pomagało...
"If it's just us, seems like an awful waste of space..."

« Odpowiedź #80 dnia: Listopad 09, 2006, 11:21:20 »
Ja mialem podobny przypadek ze bez powodu AM krzyczala ze brak sygnalu. Używam MDA III i przez przypadek znalazlem co u mnie powodowalo te problemy. Za dużo otwartych aplikacji miałem zainstalowane demo programu Batery Pack który pozwala podejrzec działajaące programy i zamknąć je a nie minimalizować. Efekt jest taki że jak jest naotwierane kilka programów to AM sie gubi a jak sie pozamyka i jeszcze raz odpali AM to juz jest OK i nie gubi nic.

*

Offline chester_csr

• **
  • 154
  • Sprzęt: HTC Raphael Eclipse WWE || 4GB SDHC
« Odpowiedź #81 dnia: Luty 09, 2007, 08:42:30 »
witam. Mam MDA Vario i SIRF STAR III. Odpalam AM 3.97 i nie da się połaczyć z BT GPS... Co mam zrobić? Proszę opisać czynności jakie wykonuje się aby połaczyć PDA z GPS'em. Czy bluetooth włącza się automatycznie po włączeniu AM? Czy najpierw wchodzimy w comm man i odpalamy bt i co dalej? Pomocy!

« Odpowiedź #82 dnia: Luty 10, 2007, 23:10:01 »
Witam.
Jezeli laczysz pda  gps po bt, to najpierw musisz "sparowac" obydwa urzadzenia. Robisz to przez bt managera w ustawieniach pda (zakladka polaczenia).
Pamietaj, ze podczas parowania powinien wyskoczyc komunikat o SPP (serial port profile) zaakceptuj to.
Znajdz w internecie program VisualGPS. W nim sprawdzisz poprawnosc polaczenia, numer portu, predkosc, satelity i inne.
Pozdrawiam
Ogre2000

« Odpowiedź #83 dnia: Marzec 06, 2007, 08:33:47 »
No wlasnie tak sobie czytam te wszytkie rady porady, ja mam Wizarda (Qtek 9100, czy SPV M3000 jak kto woli)  i mam GPSy dwa, jeden NOKIA LD-3W i Leadtek LR9537, oba bluetooth. Zainstalowałem sobie VISUAL GPS, sprarowałem sobie najpierw Leadteka i problem polega na tym że VISUAL GPS tylko na COM1 chce szukać sygnału, a jak paruję bluetooth to jedyne dostępne porty do ustawienia to 6 i 7. W AM 3.9.3 moge robić zeby automatycznie szukało sygnału, tak samo z recznym ustawieniem. iGO to samo, TT nie instalowałem. I identyczna sytuacja jest z NOKIĄ, nie wiem o co chodzi.

Odp: AutoMapa - kłopoty z BT GPS
« Odpowiedź #84 dnia: Marzec 29, 2007, 21:22:07 »
Panowie dzisiaj otrzymałem firmowego HP iPAQ rw6815 i wrzuciłem do niego AM 3.9.7. niestety program nie widzi wcześniej sparowanego GPSu Nokia LD-3W ( gps jest sprawny bo uzywam go przy telefonie) i pytania
- czy w zakładce bluetooth w ustawieniach połączeń tam gdzie mamy COM Ports mam ustawiać jakieś Outgoing i Incoming  Port?
- gdy sparuje gps z HP po podaniu kodu mogę zaznaczyć opcję Serial Port - zaznaczać ją czy nie ?
- w ustawieniach nastepnie w systemie mamy ikone GPS, gdy na nią klikam mam 3 zakładki
programs (tu mam do wyboru różne porty com jak i jakieś porty GPD) - który wybrać
hardware ( tu mam do wybory porty com jak i Baud rate ustawione na 4800) Który wybrać
access ( tu mam jedną opcje która jest włączona bo tak jest sugerowane)
Możecie koledzy coś doradzić???
Instalowałem też VisualGPS ale i ten nie widział gpsu

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
Odp: AutoMapa - kłopoty z BT GPS
« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 01, 2007, 17:26:15 »
Ustawiasz OUTGOING Port . Potem musisz wyłączyć LD3-W i Włączyć ponownie .
Navroad 350