AutoMapa - kłopoty z BT GPS

• 85 Odpowiedzi
  • 35040 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 22, 2005, 18:03:46 »
Jest dużo lepiej, ale nadal okazuje się, że przy zaplanowanej dłuższej podróży np. Gdańsk - Warszawa zdarza  się kilka razy w czasie jazdy zerwanie komunikacji i głośny komunikat " szukam sygnału GPS". Jednocześni mój palmtop HP 2210 wymagał miękkiego resetu. Liczę, że w koleinej wersji uda się tą poważną wadę usunąć !!!! ?????????

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 24, 2005, 16:43:10 »
Tak sobie czytam te posty i dziwie sie dlaczego ludzie pzred zakupem odbiornika nie zadadza sobie trudo przeczesania zasobow internetu.
Jesli zrobiliby to nie mieliby pozniej problemow. Pzreciez jesli 80% postow dotyczy problemow urzadzen Rikaline to chyba to o czyms swiadczy.
Ja zdecydowalem sie na zakup Socketa, kosztowal ok 900 zl lecz od samego poczatku nie mam zadnych zwisow i tutaj opisywanych problemow
Przerywam trase kiedy chce, wlaczam i po paru sekundach system zawsze, powtarzam zawsze dziala. Z wyboru Socketa jestem b. zadowolony. dziala nawet w schowku. I dajcie spokoj AM bo Wasze problemu wynikaja z kiepskich odbiornikow. To co, ze maja autoryzacje AM. Wczesniej trzeba bylo poczytac posty tutaj lub w innych miejscach lub pogadac z serwisantami to dowiedzielibyscie sie, ze Rikaline to wielkie g..no. To tak jak w PC-tach ludzie wkladaja w gowniana plyte dobry procek i karte grafiki a pozniej dziwia sie ze maja zwisy itp.
Pozdrawiam Socket, AM+Loox 718 roolez!!!

« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 25, 2005, 21:28:24 »
mam acera n35+ amxl + dużo problemów.Am lub acer lub oprogramowanie(nie wiem w czym jest błąd)zawiesza sie cały palm że nawet nie da rady go wyłączyć!!!. Z taką częstotliwością  jaka kolwiek praca z tym urządzeniem jest koszmarem.Restart palmika raz dziennie to standard inaczej AM nie podziała.Szczerze nie wiem gdzie teraz szukac problemu.Wszystkie dane mam teraz zapisane na karcie SD zeby nic  nie  utracic jak kolejny raz to k....stwo sie zwiesi, gdyż wtedy mam ochote palma i AM nauczyć latać.Czekam na jakąś poradę .

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 25, 2005, 21:46:19 »
fregata100 nie piszesz jaki masz odbiornik GPS Gzie masz zainstalowany program AM? Jesli na karcie pamieci to sprobuj w pamieci wewn. acera a mapy na karcie.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 25, 2005, 22:27:04 »
Cytat: fregata100
mam acera n35+ amxl + dużo problemów.Am lub acer lub oprogramowanie(nie wiem w czym jest błąd)zawiesza sie cały palm że nawet nie da rady go wyłączyć!!!. Z taką częstotliwością  jaka kolwiek praca z tym urządzeniem jest koszmarem.Restart palmika raz dziennie to standard inaczej AM nie podziała.Szczerze nie wiem gdzie teraz szukac problemu.Wszystkie dane mam teraz zapisane na karcie SD zeby nic  nie  utracic jak kolejny raz to k....stwo sie zwiesi, gdyż wtedy mam ochote palma i AM nauczyć latać.Czekam na jakąś poradę .

Czyżbyś miał problemy z GPS na BT???

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 25, 2005, 22:36:22 »
Moi: acer 35 nie ma BT Chyba, ze laczy sie z odbiornikiem przez serial port?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 25, 2005, 22:48:15 »
Acer N35 ma wbudowany modul GPS :)

*

• 6498
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 25, 2005, 23:08:08 »
Dlatego wyrażam zdziwienie z powodu umieszczenia tego postu w tym wątku (spójrzcie na tytuł).

« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 26, 2005, 12:07:49 »
Witam wszystkich
od kilku tygodni jestem posiadaczem Acera N30 i noszę się z zakupem  GPS . Z tąd  moje pytanie , czy ktoś z kolegów ma podobny sprzęt i może mi doradzić w jakim zestawie to wszystko najlepiej smiga?.
                                                                      Pozdrawiam

« Odpowiedź #39 dnia: Maj 01, 2005, 18:36:30 »
Czy jest mozliwość aby wraz z uruchomieniem Automapy ( wersja 3.8.1.1.)  włączał się samoczynnie Bluetooth? Czy za kazdym razem musze właczac BT przed uruchomieniem Automapy. Niestety cały czas włączony BT powoduje szybkie rozładowanie baterii.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 01, 2005, 18:49:12 »
Jesli AM tego nie zalatwia, to jest jeszcze OzBT
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9294

« Odpowiedź #41 dnia: Maj 01, 2005, 19:41:56 »
Panie Jakubie, jakie komendy trzeba wpisać dla Automapy? Wpisuje rózne i nic mi nie działa. Proszę o pomoc

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #42 dnia: Maj 01, 2005, 20:32:30 »
Sam nie uzywalem tego programu. Napisz co gdzie wpisujesz.

« Odpowiedź #43 dnia: Maj 01, 2005, 20:39:01 »
Wszedzie wpisuje sie tylko Automapa bez żadnych znaczków. BT włącza sie idealnie wraz ze startem automapy, niestety po wyłączeniu automapy nie wyłącza sie BT. Bede jeszcze próbował, jesli mi sie uda to dam zanć. Pozdrawiam

*

Offline Jarecki_B12

• **
  • 122
    • Motopod
  • Sprzęt: SGS 3
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 02, 2005, 16:10:33 »
Cytat: miszka01
Wszedzie wpisuje sie tylko Automapa bez żadnych znaczków. BT włącza sie idealnie wraz ze startem automapy, niestety po wyłączeniu automapy nie wyłącza sie BT. Bede jeszcze próbował, jesli mi sie uda to dam zanć. Pozdrawiam

A właśnie, że samo Automapa nie wystarczy. W tym programiku jest opcja, która znajduje nazwy okienek. W przypadku AutoMapy nazywają się one w/g schematu: "nazwa aktualnie wczytanej mapy" v3m - AutoMapa. Jedynym sposobem jest wprowadzenie wszystkich nazw w tym programiku. %#@#$^@$ będzie przy zmianie wersji map, trzeba będzie wszystkie poprawić. Po cholerę w ogóle ładują to w nazwę okienka?
Co do wyłączania BT, to trzeba zaznaczyć opcję Default BT na OFF i będzie wyłączać BT, gdy nie będzie uruchomiony żaden z programów na liście.
Tak to działa przynajmniej na moim ASUSie

Jarecki

*

Offline jadsadah

• **
  • 127
  • Sprzęt: Eten X800, HTC HD
« Odpowiedź #45 dnia: Maj 11, 2005, 21:35:35 »
mam ten sam problem z automapa i zrywanym polaczeniem, pomaga dopiero restart.
sprzet asus 730w, gps asus bt-100
identyczna sytuacja wystepuje w dellu axim x30 z globalsatem bt 338
;/
jak to jest w koncu z ta 3.8.1.1 ? pomoglo czy nie?
w trakcie korzystanie z mapopolisu nie zauwazylem zeby zrywalo polaczenia, wyglada to na problem tylko i wylacznie AM.

zapomnialem dodac
3.8.0.3 aktualnie

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #46 dnia: Maj 12, 2005, 12:00:43 »
Cytat: jadsadah
jak to jest w koncu z ta 3.8.1.1 ? pomoglo czy nie?
w trakcie korzystanie z mapopolisu nie zauwazylem zeby zrywalo polaczenia, wyglada to na problem tylko i wylacznie AM.

IMHO jest gorzej. Do tej pory (na wersji 3.7) nie zrywało mi połączeń. Na wersji 3.8.1.1 zdarza się to bardzo często. Problem występuje głównie podczas nawigacji, najczęściej podczas przeliczania poprawek do trasy po "Zjechałeś z wyznaczonej trasy". Podczas obliczeń połączenie jest zrywane i pomaga soft reset a czasami wyłączenie i włączenie BT w managerze BT. Ustawienie w AM bufora przeciw zrywaniu połączenia nie pomaga wcale. Na innych programach (OZI, Russa) problem się nie zdarza, bo nie obciążają one tak mocno procesora.

« Odpowiedź #47 dnia: Maj 31, 2005, 11:58:24 »
Witam, ja mam inny problem, mam zainstalowanego TomTom'a 3.07 i AM 3.7 ... Tom Tom działa bez problemu, AM ciągle szuka odbiornika GPS (też jest Tom Toma). Wybranie portu COM8, na którym chodzi GPS nie daje rezultatu ...

Co robić ??

Ipaq 1940, GPS Tom-Tom na BT.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #48 dnia: Maj 31, 2005, 12:31:45 »
Poczytaj inne watki na forum... jest to znany problem TomToma i jego menadzera GPS. Ale mysle ze upgrade Automapy do najnowszej wersji rozwiaze Twoj problem, no chyba ze ten GPS jest tak zrobiony by dzialac tylko z TomTomem... ale watpie.

« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 30, 2005, 18:51:06 »
Witam

Do niedawna miałem podobny problem.

Róznie czasami po 20 min, 10 min, różnie - brak sygnału GPS powodował zerwanie połączenia z Asusem 730 W. W celu ponownego połączenie potrzebny był reset PDA. Wspomnę że mam  Auto Mapę w wersji. 3.8.0.9.

Gdy zwiększyłem bufor z 1 na 2 KB - pomogło. Jak narazie nie ma problemów takich jak zrywanie połączenia. Nawet jak GPS pokazuję brak sygnału GPS to połączenie z PDA jest ( kontrolka miga na niebiesko ) - cały system może nawet odczekać 10 min ( celowo próbowałem ) i jak jest sygnał Auto Mapa wraca do pracy. Jak na chwilę obecną jest OKI.
Auto Mapę mam zainstalowaną w pamięci a wszystko pozostałe na SD.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 08, 2005, 11:37:25 »
ja mam HP 2210 njnowszą wersję AM i też zrywa połączenie BT ciagle

« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 12, 2005, 22:24:41 »
na moim 2210 czasem jak uruchamiam automapę po raz któryś z kolei nie potrafi wykryć GPS'a. Konieczny jest soft reset iPAQa i automapa dopiero wtedy znajduje GPS.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 14, 2005, 10:03:57 »
To moze zrob upgrade BT do najnowszej wersji (tym plikiem dolaczanym przez HP do sluchawek BT). Znajdziesz go w naszym dziale Download -> Programy -> Update

« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 24, 2005, 11:53:33 »
Cytat: colirob
Witam

Do niedawna miałem podobny problem.

Róznie czasami po 20 min, 10 min, różnie - brak sygnału GPS powodował zerwanie połączenia z Asusem 730 W. W celu ponownego połączenie potrzebny był reset PDA. Wspomnę że mam  Auto Mapę w wersji. 3.8.0.9.

Gdy zwiększyłem bufor z 1 na 2 KB - pomogło. Jak narazie nie ma problemów takich jak zrywanie połączenia. Nawet jak GPS pokazuję brak sygnału GPS to połączenie z PDA jest ( kontrolka miga na niebiesko ) - cały system może nawet odczekać 10 min ( celowo próbowałem ) i jak jest sygnał Auto Mapa wraca do pracy. Jak na chwilę obecną jest OKI.
Auto Mapę mam zainstalowaną w pamięci a wszystko pozostałe na SD.

Pozdrawiam

Mam dokładnie taką sama konfigurację i zrobiłem to samo co Ty. Niestety nic nie pomogło. Nadal zrywa się komunikacja przez bt i słyszę "szukam sygnału GPS". Swoją drogą to ciekawe, że takie poważne firmy pozostawiają nas z takimi problemami samych sobie. W końcu ten stprzęt kosztuje masę pieniędzy i powinien działaś bez wyczyniania magicznych sztuk. Jedyne wsparcie, jakie uzyskałem od serwisu to rada, by zrobić twardy reset i instalować wszystko od początku. Zrobiłem to już dawno i oczywiście nic nie pomogło. Jest to irytujące i to bardzo. To tak, jakby producenci aut polecali rozbierać silnik na części i składać ponownie przed wyjazdem na zakupy. Może by UOKiK coś na to pomógł?

« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 25, 2005, 14:29:01 »
sprzet Asus 730W gps BT338 i sytuacja ta sama odbiera odbiera nagle zrywa i na tym koniec, cholernie uciazliwa sprawa w czasie jazdy, pozatym czasem nawet po 2 soft resetach nie chce zalapac, co ciekawe Destinator PN  dziala bez zarzutu ale, wyszukuje gps z takimi wartosciami:
baud rate: 57600 a teoretycznie powinno byc 38400 wg instrukcji
protocol: NMEA a teoretycznie dziala na SiRF (globalsat bt-338)
z tym, ze jadac przez Niemcy 1400km ani razu nie zerwal polaczenia ani nie mial problemu z gubieniem zasiegu i rowniez bezproblemowo wznawial polaczenie np po przerwie.

pozdrawiam,

[tak 338 mala hmm cyfrowka;)]

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 25, 2005, 19:18:53 »
BT338 chyba... a nie 388 i GPS dziala standardowo na NMEA a nie na SIRF.

*

• 6498
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 25, 2005, 19:42:41 »
Tryb pracy w protokole SiRF jest wykorzystywany przez użytkownika tylko do zmiany ustawień parametrów odbiornika w firmware SiRFa.
Tylko nieliczne, dedykowane urządzenia bazują na protokole SiRF, jako standardzie komunikacji operacyjnej.
Szczerze mówiąc, nie wiem jakie - powtarzam tekst z jakiejś informacji producenta. Nie bardzo się też tym interesowałem.

*

Offline k2b

• 1
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 25, 2005, 20:24:26 »
Ja mam nastepujacy problem.
Nie potrafi znalesc sygnalu gps i coagle go szuka. Ale jak juz znajdzie to jest OK.
Co to moze byc.
Porty sa ok,

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 25, 2005, 21:03:34 »
Moze robisz te testy w mieszkaniu?

« Odpowiedź #59 dnia: Wrzesień 07, 2005, 13:01:59 »
Już pisałem w innych wątkach o mich problemach z Nemerixem na BT dla MDA Compact. Raz się łączy, następnie 10 razy przy próbie uruchomienia GPS (klawisz "włącz GPS" w AM) kończy się zawieszeniem GPS'u i przestaje mrugać niebieska dioda.

Rozwiązanie które u mnie działa a poradził mi je jakiś łepek z allegro który sprzedaje Nemerixy jest następujące:
wrzuciłem na palma programik o nazwie VisualGPSce (z dzialu download pdaclub), odpalam go, on nawiązauje połączenie BT z GPS (a udaje mu się 100/100), minimalizuje go i odpalam AM która błyskawicznie łaczy się z GPS'em i wszyscy są szczęśliwi i zadowoleni :)

Może komuś się przyda ta metoda, ja innej nie znalazłem a siedziałem ze 3 dni i3 noce nad tym...

Pozdrawiam