Automapa i radio CB

• 52 Odpowiedzi
  • 12839 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
Odp: Automapa i radio CB
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 07, 2011, 11:47:27 »
Poniżej porównanie 2 screenów z tym samym miejscem w AM i Igo.

Dla mnie AM w opisie manewrów jest 100 lat za murzynami!

*

Konrad4x

« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 07, 2011, 11:52:20 »
Dla mnie AM w opisie manewrów jest 100 lat za murzynami!
oj tam zaraz 100 lat  :grin: , ale tak z 80-siąt pewnie tak  :P Zwróć też uwagę na kolorystyczne oznakowanie numerów dróg na belkach, tak jak to wygląda w rzeczywistości na drodze. jak czasami korzystam z Igo, to bardzo lubię te kolorki, a nie wytrzeszczanie oczu co tam na tej belce w AM jest w tych mdłym kolorze zapisane, w jaki to numer drogi będę skręcał.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2011, 12:04:11 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 07, 2011, 12:03:29 »
Sprawę ratuje w moim przypadku skórka Iceneona która ukrywa "brak pomysłów" programistów AM na świeże spojrzenie na temat. I nie ma tej idiotycznej górnej belki!

*

Konrad4x

« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 07, 2011, 12:05:50 »
zgadza się, z tym, że np ja mam HD2, czyli ekran 800x480, a po za tym jeżdżę z orientacją pionową, gdyż wolę widzieć dalej do przodu, niż na boki. W skórce kolegi iceneona brakuje mi numeru drogi, a dla mnie to przydatna informacja, gdyż zastępuje mi w jakimś stopniu właśnie ten brakujący drogowskaz  :wink:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2011, 12:08:37 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 07, 2011, 12:39:11 »
Już kiedyś o tym wspominałem.....na Targeo.pl manewry są opisane w podobny sposób jak w Igo. Może to będzie w nowej wersji programu!

*

Konrad4x

« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 07, 2011, 12:54:02 »
no właśnie "może będzie"  :( Pożyjemy zobaczymy.

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 07, 2011, 12:56:07 »
no właśnie "może będzie"  :( Pożyjemy zobaczymy.

Chciałbym zobaczyć... i pewnie nie tylko ja!

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 07, 2011, 13:33:53 »
Już kiedyś o tym wspominałem.....na Targeo.pl manewry są opisane w podobny sposób jak w Igo. Może to będzie w nowej wersji programu!
Czas najwyższy, żeby się to w końcu pojawiło. Ciekaw też jestem, czy skórki będą w dwóch kolorach - niebieski i czarny, chociaż pewnie i tak wszystko zrobię po swojemu  :)

*

Konrad4x

« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 07, 2011, 13:49:52 »
Ciekaw też jestem, czy skórki będą w dwóch kolorach - niebieski i czarny, chociaż pewnie i tak wszystko zrobię po swojemu  :)
pod warunkiem, że będziesz mógł to zrobić  :grin:

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 07, 2011, 19:11:01 »
Jak widzę główny problem tematu zszedł na drogowskazy :D
Tak czy siak jakoś nie mam problemu aby zapytać się przez CB jak ścieżka w kierunku w którym jadę. Znowu pojawia się problem, że AM ma jeździć za nas. AM ma pomagać, póki co żyjemy jeszcze w takich czasach (choć pewnie już nie długo), że auto prowadzi kierowca, a każdy kierowca chyba wie, że skoro AM każe skręcać w prawo za 300 m to wcześniej lub na skrzyżowaniu jest znak, iż jest to droga krajowa nr 7 na Gdańsk.
Nie brać tego dosłownie ponieważ to tylko przykład, a jak znam życie to się zaraz pojawią komentarze w stylu "u mnie w prawo to DK4 na Rzeszów.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 08, 2011, 07:54:47 »
zgadza się, z tym, że np ja mam HD2, czyli ekran 800x480, a po za tym jeżdżę z orientacją pionową, gdyż wolę widzieć dalej do przodu, niż na boki. W skórce kolegi iceneona brakuje mi numeru drogi, a dla mnie to przydatna informacja, gdyż zastępuje mi w jakimś stopniu właśnie ten brakujący drogowskaz  :wink:
Cały czas wstrzymuję się z pozostałymi skórkami, bo czekam na siódemkę. Jak się pojawi to zrobię dwie lub trzy i będę je dopieszczał  ;) Zobaczymy na co pozwoli siódemka. Wielokrotnie prosiłem support o możliwość rozdzielenia manewrów (najbliższy i następny) od pozostałej części pilota. Jak to zrobią, to będę mógł zrobić skórkę, na którą wiele osób czeka od dawna, czyli coś w rodzaju mojej skórki u1 wzorowanej na GJ.

Ciekaw też jestem, czy skórki będą w dwóch kolorach - niebieski i czarny, chociaż pewnie i tak wszystko zrobię po swojemu  :)
pod warunkiem, że będziesz mógł to zrobić  :))
Nie wydaje mi się żebym miał z tym jakiś większy problem  :ohreally:

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 08, 2011, 09:29:13 »
Gdy jest daleko do manewru, to iGO pokazuje na górnej belce: . Legnica
gdy do manewru jest mniej niż 1 km pokazuje: » [94] Legnica (ten sam manewr co przy trasie łatwej w AM)
Gdy mamy przed sobą już tylko metę to pokazuje punkt docelowy jako ulica Chojnowska (tak samo jak w AM), jednak gdy punkt docelowy mamy wybrany z ulubionych to na belce pokazuje się nazwa z ulubionych, przykładowo UM Legnica.
Oki.
A jak nawiguje "po mieście" (nie ma konkretnych dróg na jakieś inne miasta)?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 08, 2011, 09:54:43 »
Jest jeszcze pikietaż, pokazuje się w AM nawet na drogach wojewódzkich.

Jeszcze nie na wszystkich.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 08, 2011, 09:59:33 »
Dlatego napisałem że pokazuje się... ostatnio jechałem DW 416/417 do Głubczyc i o dziwo pikietaż był już naniesiony z niewielkim 100m przesunięciem.

Połączone: Lipiec 08, 2011, 10:06:05
W rzeczonych Głubczycach byłem 2 razy "atakowany" przez radiowóz z kamerą i policjanta na motorze z miernikiem pistoletowym.

Przyszedł mi do głowy taki prosty pomysł aby w AM pojawiła się funkcja zgłaszania on-line patroli z suszarkami oraz wideorejestratorów w oparciu o system LiveDrive!

Prosty przycisk zgłoś radar i puszczenie sygnału w świat......a po pobraniu danych LD! posiadacze AM on-line w zasięgu pobieranych danych dostają info o patrolu.

Co o tym myślicie?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2011, 10:06:05 wysłana przez JR.Nysa »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #44 dnia: Lipiec 08, 2011, 10:09:35 »
Niegłupi pomysł. Może w końcu przydałby się do czegoś LD ;)
Ale też musiałby być przycisk odwołujący "alarm".
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Konrad4x

« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 08, 2011, 10:21:21 »
Przyszedł mi do głowy taki prosty pomysł aby w AM pojawiła się funkcja zgłaszania on-line patroli z suszarkami oraz wideorejestratorów w oparciu o system LiveDrive!
Czyli coś w rodzaju funkcjonalności programu SpeedAlarm ( http://www.speedalarm.pl/ ) . Ja zawsze z tym jeżdżę w dłuższe trasy i mam to odpalone w tle oprócz AM. Tam właśnie jest taki szybki przycisk do zgłaszania on line różnych utrudnień na drodze. Nawet fajny gadżet  :) A twój pomysł świetny !
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2011, 10:27:02 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 08, 2011, 10:25:54 »
@JR.Nysa
I tu wracamy do tematu. Pomysł fajny, ale mi osobiście wystarczy CB  :ok:

Jeśli nie ma konkretnych dróg w danym kierunku? Pewnie tak jak w AM, musiałbym sprawdzić jak to działa, chyba że ktoś mnie wyręczy, a jak to wygląda gdy kierunek jest znany masz w odpowiedzi#27.

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 08, 2011, 10:30:47 »
Przecież LiveDrive może służyć i takim celom...ilość informacji o patrolach liczona w bajtach.

Atrakcyjność programu - wzrasta, ilość osób on-line -wzrasta.....

Osobiście , mam dobry antyradar i taką suszarkę czy nawet laser widzę z kilkuset metrów ale dla rozwoju społeczności on-line byłby to dobry impuls który działałby jak magnes.... :wink:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2011, 10:38:14 wysłana przez JR.Nysa »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 08, 2011, 10:42:13 »
Znając zaangażowanie userów było by tak:

- "Korzystam z LD, ale dziś znów nie ostrzegł mnie o suszarce - wyłączyłem dziadostwo!"

- "A ile razy wysłałeś zgłoszenie?"

- "Ludzie! Wbijcie sobie do głowy! ja nie chcę, zgłaszać! ja chcę odbierać! Przecież producent obiecał mi informacje na bieżąco o radarach - tak czy nie?

Pomysł i może niezły, ale musieliby dogadać się z yanosikiem i innymi tego typu graczami, żeby było w miarę aktualne.

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 08, 2011, 10:59:55 »
Faktycznie yanosik podaje takie informacje, nawet prowadzi stronę korkowo.pl

Jakby to wszystko spiąć w całość byłoby idealnie!

*

Konrad4x

« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 08, 2011, 11:10:33 »
- "Ludzie! Wbijcie sobie do głowy! ja nie chcę, zgłaszać! ja chcę odbierać! Przecież producent obiecał mi informacje na bieżąco o radarach - tak czy nie?
Nie spodziewałem sie po tobie takiej wypowiedzi  :P , Ty , taki społecznik , a tu  takie coś, że chcesz tylko brać , a nie dawać  :P Nie ładnie  :P
A teraz do rzeczy, gdzie producent obiecuje, że będzie mnie na bieżąco informował, że gdzieś na drodze czai się patrol z laserem, pytam gdzie ?
owszem informowanie o potencjalnym zagrożeniu radarem owszem jest, informowanie o fotoradarach stacjonarnych jest. NIe wiem jak ty, ale ja np mam wyłączone informowanie o potencjalnym zagrożeniu radarami przenośnymi, bo mi wtedy AM co chwilę na trasie gada i niepotrzebnie stresuje. To nawet ja antyspołecznik, korzystajac z programu speedalarm informuję innych userów o patrolu, bo tam jest to super rozwiązane, tam są duuuże oczojebne przyciski i powiadomienie o zagrożeniu (wypadek, patrol itd) wykonuję dosłownie dwoma tapnięciami w ekran. Kolega z Nysy ma rację, że gdyby cos takiego było dodane w ramach LD, to wzrosło by zainteresowanie tą usługą, chociażby tylko z tego powodu. Pewnie, że nie zawsze ostrzeżenie by by się pojawiło , w speedalarmie też nie zawsze jest, ale możesz mi wierzyć lub nie bardzo często takie ostrzeżenie się pojawia. Speedalarm ma też formę zachęty do chęci ostrzegania innych, a jest nim system jakiś punktów, które zapisują się na koncie usera. Jak się uzbiera ileś tam punktów, to chyba jakies upusty są cenowe na korzystanie z tego ustrojstwa. Tutaj akurat ci dokładnie nie powiem, bo ja to mam od producenta za free na 1 rok, więc system punktów (jak na stacji benzynowej) na razie mnie nie interesuje.

Połączone: [time]Lipiec 08, 2011, 11:20:19[/time]
Jeśli nie ma konkretnych dróg w danym kierunku? Pewnie tak jak w AM, musiałbym sprawdzić jak to działa, chyba że ktoś mnie wyręczy....
Tak jak powiedział iceneon nawigowanie na zwykłych drogach np w miescie jest podobne do AM, oczywiście piszę to w wysokim stopniu uproszenia  :wink:, bo wiadomo belki w Igo wyglądają inaczej i dużo bardziej profesjonalniej działają. Wklejam taki przykładowy zrobiony na szybko obrazek z centrum Warszawy ( he he widać na obrazku przy okazji babola w APR, pokazuje jak mam się ustawić nie na tym manewrze skrętu w prawo, tylko na kolejnym  :P )
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2011, 11:26:54 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #51 dnia: Lipiec 10, 2011, 14:48:05 »
Ja natomiast chcialbym w AM miec drogowskaz wskazujacy odleglosci do kilku wiekszych miast na trasie (konfigurowalne ile), szczegolnie przydatne przy dalszych trasach.
Nawet nie musialoby sie to wyswietlac caly czas tylko co konfigurowany interwal z potwierdzeniem glosowym, albo na zadanie za pomoca jakiejs opcji.

« Odpowiedź #52 dnia: Lipiec 10, 2011, 15:25:50 »
Ponad pół roku temu, kiedy pojawiła sie funkcja LD zaproponowałem dodanie ostrzegania o radarach analogicznie do CB (http://pdaclub.pl/forum/automapa/live-drive-a-radary-cb-do-kosza/). Czyli ktoś widzi suszarkę wciska jakiś przycisk w AM, a pozycja w której się znajduje jest rozsylana do innych użytkowników i AM ostrzega o radarze. Cóż, na przykład użytkownicy CB twierdzili, że nie będą wciskali takiego przycisku..
Temat wrócił, co na to AM?