Automapa i radio CB

• 52 Odpowiedzi
  • 12864 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Automapa i radio CB
« dnia: Lipiec 05, 2011, 19:47:20 »
Witam..

Mała prośba orientuję się ktoś czy można ustawić w automapie, żeby wyświetlała na jaką większą miejscowość jadę, bardzo by się to przydało, gdy ktoś jedzie z radiem CB patrze i od razu widzę jaka większa miejscowość będzie.. Ci co używają radyjka wiedzą o co chodzi..
pozdrawiam i dzięki za pomoc

*

Konrad4x

Odp: Automapa i radio CB
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 05, 2011, 20:22:24 »
nie ma takiej opcji. Pytałem jakiś czas temu support, czy to zrobią, bo tak jest np w TT , Igo. Odpisali, że nie przewidują takiej funkcjonalności. Widocznie uznali, że to zbyteczny gadżet.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 05, 2011, 20:29:26 »
Szkoda strasznie by się to przydało bo inaczej trzeba oddalać mapę zobaczyć jaka miejscowość i znowu przybliżyć ewentualnie czasem mam mapę papierową i sobie zerkam..

Jeszcze dobrą opcją byłby przycisk oddalający mapę ale konkretnie a nie tak jak teraz tylko trochę..
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 20:32:09 wysłana przez arkadiuso »

*

pliers

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 05, 2011, 21:04:16 »
kliknij sobie w strzałkę manewru to będziesz miał "konkretniejsze" oddalenie, jak klikniesz dwa razy to i całą trasę zobaczysz

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 05, 2011, 21:27:05 »
Ponad to wiesz jaką droga jedziesz i na co drogowskazy wskazują.

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 05, 2011, 22:19:52 »
Trochę jest inaczej, na 8 masz odległość od Katowic np 186 km.A o najbliższym wcale sporym mieście nic.A owszem jest ile jest do granicy kraju...
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 05, 2011, 22:56:42 »
Jest jeszcze pikietaż, pokazuje się w AM nawet na drogach wojewódzkich.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 06, 2011, 10:19:29 »
...............
Jeszcze dobrą opcją byłby przycisk oddalający mapę ale konkretnie a nie tak jak teraz tylko trochę..

Jak to "tylko trochę"  ???  Jest przecież skokowa zmiana skali - Trzy skale które można sobie wcześniej dowolnie ustawić  B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Konrad4x

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 06, 2011, 15:18:32 »
Mała prośba orientuję się ktoś czy można ustawić w automapie, żeby wyświetlała na jaką większą miejscowość jadę, bardzo by się to przydało, gdy ktoś jedzie z radiem CB patrze i od razu widzę jaka większa miejscowość będzie..
Kolego, tak czytam te rady poniżej, które otrzymujesz i dochodzę może do mylnego wniosku, że koledzy tłumaczą ci, że wszystko jest okey, że to co ty zgłaszasz, to żaden problem, bo możesz sobie poklikać, poprzełączać i osiągniesz zamierzony cel. Fakt pewnie tak będzie, ale nikt nie bierze pod uwagę, że te rady odciągają kierowcę od prowadzenia samochodu, bo musi co chwilę macać palcem ekran, żeby do czegoś tam dojść. To co ty chcesz to po prostu to, żeby było coś prostego (jak w innych navi) włączonego na stałe takiego jak drogowskaz, żebyś nie musiał pochylać się w trakcie jazdy nad ekranem i ustalać to co cię w tym konkretnym problemie interesuje. Może koledzy bez problemu przesuwają suwak skali w trakcie jazdy po naszych polskich drogach, bo ja np mam z tym problem, żeby bez problemów trafiać paluchem w opcje programu w trakcie prowadzenia auta, a jadę na trzeźwo dodam.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2011, 15:25:13 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 06, 2011, 15:36:58 »
Oczywiście najlepiej dodać do programu dodatkowych kilka opcji bo jeszcze jest mało. Temu brakuje tego tamtemu jeszcze czegoś innego a kliknięcie na strzałkę pilota to tylko jedno dotknięcie i jak z tym masz problem to trzeba udać się może do lekarza :wink:

Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 06, 2011, 16:06:30 »
Może bez przeady z tym lekarzem.

Z jednej strony rozumiem, bo informacja dostępna na ekranie bez dodatkowego klikania jest fajniejsza niż dopiero po kliknięciu (czy nawet kilku).
Z drugiej strony jednak na ekranie AM i tak jest już nabździane (szczególnie w mieście dzięki pionowym etykietom ulic),  że kolejna informacja na ekranie to juz będzie przegięcie.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Konrad4x

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 06, 2011, 16:28:34 »
Nie, no czemu zaraz do lekarza :P NIe chcę odświerzać tematu już nie raz tu poruszanego, że drogowskaz na jaką miejscowość się kierować to przydatna informacja, zwłaszcza jak mamy trasę z licznymi rozjazdami i wtedy łatwiej spojrzeć na taki drogowskaz niż na APR . Oczywiście to moje subiektywne odczucie, gdy miałem przyjemność jechac po trasie siekierkowskiej z TomTomem i drogowskaz załatwiał mi sprawę, kiedy zjechać z trasy. A to co pisze Ochkarol, że ekran jest przeładowany to się zgadza. Ja sam sobie np 2 dni temu wyłaczyłem te dymki z ulicami i teraz już zrobiło się czytelniej na ekranie. Dodatkowo powiększyłem sobie suwaczkiem wielkość etykiet na ekranie i nazwy ulic widzę doskonale i bez dymków.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 06, 2011, 20:49:43 »

Jak to "tylko trochę"  ???  Jest przecież skokowa zmiana skali - Trzy skale które można sobie wcześniej dowolnie ustawić

No jasne ale skala poglądowa w 2D najdalsze oddalenie to 12km a potrzebuję z 30km powiedz jak to ustawić..

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 06, 2011, 22:13:27 »
Może bez przeady z tym lekarzem.

Z jednej strony rozumiem, bo informacja dostępna na ekranie bez dodatkowego klikania jest fajniejsza niż dopiero po kliknięciu (czy nawet kilku).
Z drugiej strony jednak na ekranie AM i tak jest już nabździane (szczególnie w mieście dzięki pionowym etykietom ulic),  że kolejna informacja na ekranie to juz będzie przegięcie.
Kolejna informacja na ekranie? Nie testowałeś nigdy iGO? Przecież taka informacja jest na górnej belce gdy do manewru jest więcej niż ileś tam kilometrów. Jakiś czas temu wysyłałem taką propozycję do supportu z bardzo szczegółowym opisem działania i mam nadzieję, że w końcu kiedyś wprowadzą to w życie. Do tego czasu nie mam zamiaru korzystać z górnej belki, bo dla mnie jest bezużyteczna.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 06, 2011, 22:23:46 »
Ja taka sama propozycję wysłałem 3 lata temu, a 2 lata temu przestałem się łudzić.  :-?

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 06, 2011, 22:28:25 »
A póki co nie widać jeszcze wersji 6.8.1e

*

Konrad4x

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 06, 2011, 22:40:27 »
Ja taka sama propozycję wysłałem 3 lata temu, a 2 lata temu przestałem się łudzić.  :-?
panowie, nie ma sie co ludzic, support ze 2-3 mce temu wprost mi napisal, ze nie przewiduja drogowskazow w ich produkcie.

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 06, 2011, 23:01:55 »
support ze 2-3 mce temu wprost mi napisal, ze nie przewiduja drogowskazow w ich produkcie.

Rynek to zweryfikuje - będzie tak samo jak z innymi nowinkami jak asystent pasa ruchu - najpierw że nie jest potrzebny a potem nagła zmiana

*

Konrad4x

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 06, 2011, 23:14:23 »
lukas63 obys mial racje. Dalbym na msze, zeby pojawil sie na naszym rynku naprawde realny konkurent dla AM, ale takowy musialby miec mapy na takim co najmniej poziomie jak dostawca map do AM, inaczej nie zlamie panowania Aquratu. I wtedy bedziemy mieli drogowskazy, dobre wyswietlanie danych na dolnej belce itd

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 06, 2011, 23:21:22 »
Kolejna informacja na ekranie? Nie testowałeś nigdy iGO?
Nie róbmy już z tego IGO niedoścignionego wzoru.  :-|
I ZTCP właśnie chyba w Igo jest nabździane informacji na ekranie, co mi osobiście nie podobało się.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2011, 06:40:02 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 06, 2011, 23:36:36 »
Koledzy a może jest jakiś sposób żeby oddalić skalę poglądową 2D do chociaż 30km?? teraz max 12..

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 07, 2011, 07:12:39 »
panowie, nie ma sie co ludzic, support ze 2-3 mce temu wprost mi napisal, ze nie przewiduja drogowskazow w ich produkcie.
Kij z drogowskazami, tu chodzi o górną belkę.

Nie róbmy już z tego IGO niedoścignionego wzoru.  :|
I ZTCP właśnie chyba w Igo jest nabździane informacji na ekranie, co mi osobiście nie podobało się.

Bez przesady. Mnie się podoba działanie górnej belki i nic poza tym. No może jeszcze płynność działania.

Połączone: Lipiec 07, 2011, 07:21:21
Koledzy a może jest jakiś sposób żeby oddalić skalę poglądową 2D do chociaż 30km?? teraz max 12..
Nie wiem od czego to zależy, ale u mnie jest 14km.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2011, 07:21:21 wysłana przez iceneon »

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 07, 2011, 08:15:21 »
Skala wyswietlania zalezy od rozdzielczosci ekranu.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 07, 2011, 09:48:38 »
Noo, górna belka to bajka  :ok:. W swoim czasie wysyłałem do supportu screena z Igo , żeby im pokazać jak moim zdaniem powinno to wyglądać. Otrzymałem odpowiedź, że przekazano do odpowiedniego działu i pozamiatane  :E

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 07, 2011, 09:55:37 »
Możesz przyblizyć o co kaman z tą belką w Igo?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 07, 2011, 10:47:00 »
Koledzy a może jest jakiś sposób żeby oddalić skalę poglądową 2D do chociaż 30km?? teraz max 12.
Nie wiem od czego to zależy, ale u mnie jest 14km.

To zależy od rozdzielczości ekranu, na PC mam do 30km, a jak zwiększę rozdzielczość, to maximum wzrasta do 41km.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 07, 2011, 10:51:52 »
Możesz przyblizyć o co kaman z tą belką w Igo?

Przykład.
Start - Lubin, ul.Legnicka
Koniec - Legnica, ul.Chojnowska

AM cały czas pokazuje na górnej belce:
Poznańska - przy trasie optymalnej (tu mamy manewr na Rzeszotary)
Działkowa - przy trasie szybkiej (ostatni zakręt przed światłami na Chojnowską)
(94) - przy trasie łatwej (ulica Chojnowska)
Gdy jest daleko do manewru, to iGO pokazuje na górnej belce: . Legnica
gdy do manewru jest mniej niż 1 km pokazuje: » [94] Legnica (ten sam manewr co przy trasie łatwej w AM)
Gdy mamy przed sobą już tylko metę to pokazuje punkt docelowy jako ulica Chojnowska (tak samo jak w AM), jednak gdy punkt docelowy mamy wybrany z ulubionych to na belce pokazuje się nazwa z ulubionych, przykładowo UM Legnica.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 07, 2011, 11:05:29 »
w uzupełnieniu do wyjaśnień iceneona, przykładowy obrazek z Igo z górną belką i drogowskazami za jednym zamachem

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 07, 2011, 11:29:16 »
Wygląda to naprawdę dobrze!

Jednak w AM nieprędko (jeżeli w ogóle) zagości!

Zastanawia mnie jedno - marnują czas na np.  sygnalizatory drogowe zamiast zająć się i popracować nad ergonomią i interface.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 07, 2011, 11:38:58 »
Zastanawia mnie jedno - marnują czas na np.  sygnalizatory drogowe zamiast zająć się i popracować nad ergonomią i interface.

he he, problem wałkowany tu wielokrotnie  :mrgreen: Z tego między innymi powodu martwi mnie, że nie ma żadnych informacji jak nowy interfejs będzie wyglądał, bo już na etapie jego tworzenia można byłoby wnieść trochę cennych uwag. Mam nadzieję, że jednak skorzystają z doświadczeń renomowanych producentów, a nie zrobią twór pt AM7 , który niewiele wniesie ponad to, co już mamy w obecnej wersji. Ja bardzo bym chciał dołączyć tutaj do ortodoksyjnie zadowolonych forumowiczów i pisać większość postów w tonie pozytywnym. Na dzień dzisiejszy w sumie jest nieźle, ale jest troszkę tematów, które wymagają poprawy lub ich wprowadzenia do programu.