Automapa Europa a podróż do chorwacji

• 46 Odpowiedzi
  • 28569 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Yankee

• 256
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II N7100
Automapa Europa a podróż do chorwacji
« dnia: Lipiec 18, 2008, 15:52:56 »
Witam was.

Jak sądzicie czy warto kupic upgrade do AM Europa przed wyjazdem do chorwacji czy raczej pozostac przy Igo8? Troche mnie wkurzą igo bo na moim sprzęcie strasznie muli i wiesza się od czasu do czasu :-(
Nie wiem jak to z tym pokryciem dróg będzie na miejscu w przypadku Auto mapy.

Macie z tym jakies doświadczenia ?

Pozdrawiam, Yankee

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Automapa Europa a podróż do chorwacji
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 18, 2008, 19:00:07 »
Z oględzin sądzę że obie programy mają mapy na zbliżonym poziomie, może z małym plusem na korzyść iGO.
A jak z jakością map? Jeśli dokupisz AM to będziesz miał okazję porównać  :smile:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline zoltarsm

• **
  • 111
  • Sprzęt: NavRoad 450BV - AM XL i NAVROADMAP EU
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 18, 2008, 19:01:27 »
Na Twoim miejscu pomyślałbym o innym programie np. NavRoad map. Chorwacja jest tam całkiem nieźle pokryta
i program sie nie "wiesza". Możesz zobaczyć na stronie firmowej NavRoad ile kosztuje mapa Europy i jak jest pokryta. Jesli chodzi o Automapę  podejrzewam, że będą to przedewszystkim drogi główne.
W ubiegłym roku np. jeździłem do Chorwacji na Navigonie i też nie było źle z tym, że tam pokrycie było bardziej ubogie.

Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 18, 2008, 19:24:15 »
Gdzie to pokrycie zobaczyć? W tej uproszczonej tabeli?
Pokrycie dróg Chorwacja hrv 48,71% - to niemal nic nie mówi
W AM też pokrycie wynosi 48%, a że tabelki ma dokładniejsze, to dowiemy się jeszcze, że na te 48%
składa się 17% z pełną informacją nawigacyjną a 31% z podstawowymi informacjami.
i dodatkowo, że pokrycie asresowe wynosi też 31%
Wcale się nie zdziwię, jeśli to będą te same mapy.

*

Offline Yankee

• 256
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 18, 2008, 21:02:30 »
Słuchajcie a jak to jest z tym planowaniem podrózy jak jadę np z polski do chorwacji ? z tego co zaobserwowałem na necie to AM EU ma taki sam styl map jak TomTom i nie da się planować podróży od początku do końca (pomiędzy mapami). Czy tak samo jest rzeczywiście w automapie ? czy trzeba co jakiś czas przełączać mapy ręcznie czy działa to automatycznie ?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 18, 2008, 21:09:05 »
Słuchajcie a jak to jest z tym planowaniem podrózy jak jadę np z polski do chorwacji ? z tego co zaobserwowałem na necie to AM EU ma taki sam styl map jak TomTom i nie da się planować podróży od początku do końca (pomiędzy mapami). Czy tak samo jest rzeczywiście w automapie ? czy trzeba co jakiś czas przełączać mapy ręcznie czy działa to automatycznie ?
Nic nie trzeba przełączać.... ustawiasz start w Polsce i koniec w Chorwacji i ew punkty pośrednie (według życzenia) i to wszystko.... no i wymiana Złotówek na kuny lub euro.....   B)

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline zoltarsm

• **
  • 111
  • Sprzęt: NavRoad 450BV - AM XL i NAVROADMAP EU
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 18, 2008, 21:13:25 »
Podejrzewam, że przełączanie map będzie automatyczne, tak przynajmniej było w Navigonie i jest w NavRoad.
Jesli chodzi o pokrycie sprawdziłem wiele miejscowości w Chorwacji, których nie było w Navigonie, a w Navroad są z dużą ilością ponumerownych ulic. Ciekaw jestem dokąd jedziesz - południowa Dalmacja, czy północna ?
W Navroad są takie miejscowości, jak : Trogir,Split,Dubrovnik,Sibenik,Omis,Biograd,Rovinji,Pula,Vodice,Zadar i wiele innych nadmorskich miejscowości. Tak ogólnie życzę Ci szerokiej drogi, a Chorwacja jest piękna.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 18, 2008, 21:27:09 »
Właśnie wróciłem z Chorwacji. Jechałem na AM 5.05. Bez najmniejszych problemów dotarłem na miejsce i z powrotem. Porównywałem trasy z IGO8 i zdecydowałem się na AM gdyż IGO pokazywało bzdury np. na granicy Słoweńsko-Węgierskiej. Zresztą IGO nie pierwszy raz zaskakuje głupotą przy wyznaczaniu trasy. Zdecydowanie polecam AM.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 18, 2008, 21:33:12 »
Igo działa cudownie jak ma cały zestaw od TA.

*

Offline Yankee

• 256
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 18, 2008, 22:36:11 »
Ciekaw jestem dokąd jedziesz - południowa Dalmacja, czy północna ?
Tak ogólnie życzę Ci szerokiej drogi, a Chorwacja jest piękna.

Poniżej Makarskiej, Żiwogośce Blato tak dokładniej.
Za życzonka nie dziękuję żeby nie zapeszyć :-) pierwszy raz tam jadę i mam nadzieje na udane wakacje
Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 19, 2008, 00:04:18 »
W tych rejonach obie mapy są jednakowo cienkie, po 3 drogi na krzyż, bez numeracji, bez nazw ulic.

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 19, 2008, 00:11:02 »
W tych rejonach obie mapy są jednakowo cienkie, po 3 drogi na krzyż, bez numeracji, bez nazw ulic.

Igo - da sie jezdzic po Chorwacji. AM nie testowalem jeszcze w Chorwacji :)
pozdrawiam
Jachu

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 19, 2008, 00:44:00 »
Ależ nikt nie twierdzi, że się nie da :) Da się nawet na przejazdówce, a te mapy są już znacznie lepsze od przejazdówek.
Ale na takie luksusy jak miejskie uliczki w każdym miasteczku jeszcze nie ma co liczyć,
choć duże miasta są już z pełną siatką ulic, a nawet numeracją.
Na wakacje taka mapa jest całkiem OK, choć warto wcześniej dowiedzieć się
jakie są dokładne współrzędne celu podróży, żeby na sam koniec podróży
trafić bez większego problemu pod same drzwi hotelu/pensjonatu/kwatery/kampingu/pola namiotowego.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 19, 2008, 18:11:30 »
Właśnie wróciłem z Chorwacji. Jechałem na AM 5.05. Bez najmniejszych problemów dotarłem na miejsce i z powrotem. Porównywałem trasy z IGO8 i zdecydowałem się na AM gdyż IGO pokazywało bzdury np. na granicy Słoweńsko-Węgierskiej. Zresztą IGO nie pierwszy raz zaskakuje głupotą przy wyznaczaniu trasy. Zdecydowanie polecam AM.

najmniejsza z granic europy to właśnie słoweńsko węgierska i musiał na nią trafić ... po jaki czort nie panimaju  :D

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 21, 2008, 09:45:37 »
no i wymiana Złotówek na kuny lub euro.....   B)

Pozdrawiam

Złotówek nie opłaca sie wymieniać, można śmiało brać PLNy. Byłem w Cro 3 razy i za pierwszym wymieniałem na kuny. Jak zobaczyłem kurs złotówki w Cro to byłem jakieś 5-7% w plecy  :shock: Poważnie. Tylko że kupowałem przed samym wyjazdem i ceny kun były u nas zawyżone. W każdym (może prawie) kantorze ci wymienią złotówki na kuny.
To tyle OT a teraz o Igo czyli tez OT :D Sam sie zastanawiałem nad Upgreadem do AM Euro. Raz byłem w CRO z nawigacją i było to kumplowe iGo i było całkiem nieźle (to był 2006Plus czy jakoś tak czyli stare). W tym roku jade na bałkany i musze cosik kupić i padło na AM bo mam już polske więc będzie mnie mniej kosztować niż iGo a podobno prównywalne są. Pozdrav.
PS okolice makarskiej są chyba najbardziej malownicze ;)
AHA i jeszcze jak napisał znajomy z innego forum (bardzo mi sie to spodobało :) ) "uważaj na zakrenty, bo krente.."
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 09:48:57 wysłana przez RadaRes »
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 21, 2008, 10:35:53 »
A ja byłem z AMEuropa wersja 5.1 Beta i jestem zadowolony. Największym problemem było objechanie autostrady w Słowenii bo od 1.07.br. zażądali 35 E za półroczną winietę.Innej mniejszej nie ma.A dlaczego był problem? Bo w Słowenii buduje się droga/autostrada za drogą,powstają nowe ronda,które pomimo obecnych niby nowych map w AME nie są naniesione.Oprócz nawigacji trzeba koniecznie kontrolować i to ze szczególną dokładnością drogowskazy. I dojedziesz wszędzie(no może prawie wszędzie).
A co do wymiany złotówek na kuny to ja polecam pieniądze plastikowe. Wypłacasz kasę na miejscu z ich bankomatów.Płacisz w sklepach/cpnach kartą kredytową i masz wszystko w ...... :) Przelicznik jest zdecydowanie lepszy niż kupowanie Kun w polskich kantorach.
No chyba ,że musisz mieć Eurony na zapłacenie apartamentu, bo Chorwacii tylko taką chcą kase za lokal.
Byłem  w CRO od 9 -19 lipca.Środkowa Dalmacja ,okręg Trogir.

Aha, najtańsze paliwo jest w Słowenii, nie na wszystkich stacjach - 1,25E/ltr.   Chorwacja ,9,98(max) kuna/litr przy kursie 0,43zł/kuna. Austria 1,44E/litr.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 10:48:03 wysłana przez "Jaro" »
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 21, 2008, 10:51:35 »

W AM Europe nie istnieje coś takiego jak przełączanie map. Jak wgrasz sobie wszystkie mapy to program interpretuje to jako jedną wielką mapę.
Paweł

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 21, 2008, 10:54:21 »
znajomy jezdzil po chorwacji z nawi ktora polecal moi w przyklejonym watku byla malutka okolo 25MB i byl bardzo zadowolony moze warto  ...

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 23, 2008, 22:04:23 »
A ja byłem z AMEuropa wersja 5.1 Beta i jestem zadowolony. Największym problemem było objechanie autostrady w Słowenii bo od 1.07.br. zażądali 35 E za półroczną winietę.Innej mniejszej nie ma.A dlaczego był problem? Bo w Słowenii buduje się droga/autostrada za drogą,powstają nowe ronda,które pomimo obecnych niby nowych map w AME nie są naniesione.
Dwa dni temu wróciłem z Chorwacji, okolice Omisa. Ominięcie autostrady przed Mariborem to mały problem. Przed granicą austriacko - słoweńską skręcamy w prawo na drogę lokalną, po 10 km wylatujemy na rondzie przed Mariborem.

*

Offline Yankee

• 256
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 24, 2008, 11:22:08 »
Ok, dzieki wszystkim za opinie. Zakupiłem upgrade do AM EU, ściągnąłem i żeczywiście wszystko gra.

Czy może dysponujecie gotową aktualną bazą fotoradarów na ten rejon europy ?(słowacja, austria, słowenia, chorwacja) Czy możecie ewentualnie polecić jakieś źrudło skąd najlepiej to ściągnać ?

Pozdrawiam, Yankee

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 24, 2008, 12:22:13 »
Pociągnij sobie z miplo, trochę jest na Austrie i Słowacje.No wiadome Polska też.Mnie ta baza wystarczyła, zresztą jechałem w miarę przepisowo :), przynajmniej w Austrii :D
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline benezis

• **
  • 225
    • ajiSUSHI
  • Sprzęt: Smailo HD, HTC Desire Z
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 24, 2008, 15:25:04 »
Uważaj.
W Austri fotoradary to takie duże skrzynie na poboczu i zdjęcia robią od tyłu.
Uważaj na czechów bo te wszy lubią obcokrajowców. Mi kiedyś chciał zabrać prawko za wjazd w dogę z zakazem ruchu OSZOŁOM.
Po Chorwacji da się jeździć i to nawet sprawne AM 5.0.7.
AM 610 PL

*

Offline dylek

• **
  • 192
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 24, 2008, 15:41:47 »
Uważaj.
Uważaj na czechów bo te wszy lubią obcokrajowców. Mi kiedyś chciał zabrać prawko za wjazd w dogę z zakazem ruchu OSZOŁOM.
Po Chorwacji da się jeździć i to nawet sprawne AM 5.0.7.

z Czechami nie jest tak źle :) ja byłem bardzo uparty i twierdząc że jestem bez kasy, i będąc już przywieziony pod bank zapomniałem pin do karty płatniczej wcisnąłem im 8,23 PLN (słownie: osiem złotych i dwadzieścia trzy grosze) bez kwitka :)

*

Offline Yankee

• 256
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 24, 2008, 16:00:48 »
Uważaj.

Wiem, wygląda to jak jakaś szafa energetyczna (popielata) tyle że ma okienko od tyłu. DOpiero jak sobie kupiłem navigację to się o tym dowiedziałem że te szafki to fotoradary :-) Igo mi zwróciło na to uwagę :-)

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 16, 2008, 22:26:33 »
witam wszystkich,
właśnie się wybieram do Trogiru,
możecie mi napisać jak wygląda ten objazd autostrady w Słowenii??
kiedy zjechać i na co się kierować tą lokalną drogą (jak pamiętacie to nr tej drogi)
dzięki i pozdrawiam

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 17, 2008, 23:20:11 »
witam wszystkich,
właśnie się wybieram do Trogiru,
możecie mi napisać jak wygląda ten objazd autostrady w Słowenii??
kiedy zjechać i na co się kierować tą lokalną drogą (jak pamiętacie to nr tej drogi)
dzięki i pozdrawiam
Po pierwsze uważaj na wszystkie dwupasmówki - z mojego doświadczenia sprzed kilku dni wynika, że nawet drogi szybkiego ruchu są płatne, o czym się dowiadujesz już po wjechaniu we wjazd (czyli bez możliwości wycofania). Ponadto raz widziałem na takim wjeździe policję wlepiającą mandaty za brak winietki. Oczywiście jakiejkolwiek informacji o alternatywach nie ma - cóż, Słowenia ma maleńki kawałeczek wybrzeża, to postanowili pozarabiać na turystach nieco inaczej.
Ale do rzeczy - Na autostradzie A9 w Austrii, tuż przed miejscowością Spielfield masz ostatni zjazd z autostrady przed granicą Słowenii. Zjeżdżasz tym zjazdem, objeżdżasz 3/4 ronda i przejeżdżasz granicę przez lokalne przejście. Nie znam Auto Mapy, ale najlepiej, jakbyś sobie czasowo zablokował wszystkie dwupasmówki w Słowenii (pomijając Maribor, tam przejazd jest darmowy).
Ponieważ wracałem przez Triest, sporo musiałem się napocić aby ominąć odcinek drogi szybkiego ruchu H4 (da się bez problemu, ale po zablokowaniu H4 po kawałku).

A tak na marginesie, to kurs wymiany PLN w Trogirze jest rzeczywiście doskonały - podobnie jak EUR.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 17, 2008, 23:24:56 »
A AM sama nie ostrzeże o płatnych odcinkach i nie pozwoli na wyznaczenie trasy omijającej płatne odcinki? Pytam, bo nie mam AM Europe tylko PL, a poza Polską jeżdżę na TT i on sobie z tym dość dobrze radzi.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 17, 2008, 23:33:54 »
A AM sama nie ostrzeże o płatnych odcinkach i nie pozwoli na wyznaczenie trasy omijającej płatne odcinki? Pytam, bo nie mam AM Europe tylko PL, a poza Polską jeżdżę na TT i on sobie z tym dość dobrze radzi.
iGO (którego używam) nie ostrzega, więc AM pewnie też nie (bo te informacje siedzą w mapie, a ta jest od TA). Słowenia zmieniła przepisy 1.07, a chyba żaden z programów nawigacyjnych nie ma map z tak świeżymi danymi.
Co do TT - sprawdź i opublikuj wyniki.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 17, 2008, 23:52:47 »
No, ale TT map jeszcze MapShare które może to uwzględniać, w nim mapy aktualizowane są na bieżąco i taka zmiana przepisów nie stanowi pewnie problemu.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 17, 2008, 23:59:58 »
Masz rację, ale nie wiem, czy MapShare potrafi zmienić kategoryzację dróg. Jeśli możesz, to sprawdź i podaj wyniki do publicznej wiadomości.