Automapa a pobór prądu

• 2 Odpowiedzi
  • 1175 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline olo69

• 12
Automapa a pobór prądu
« dnia: Maj 09, 2007, 17:27:55 »
Witam

Zrobiłem dzisiaj dosyć ciekawy (moim zdaniem) teścik:

1.  Uruchomiłem programik acbPowerMeter
2.  Uruchomiłem Automapę (3. 9. 7), włączyłem GPS, włączyłem zapis śladu.
3.  Wyłączyłem całkowicie wyświetlacz (podpiąłem pod jeden z klawiszy sprzętowych opcję "włącz/wyłącz ekran"

i poszedłem na spacerek.  Po kilkunastu minutach spaceru włączyłem wyświetlacz, zminimalizowałem automapę i odczytałem pobór prądu.  Wykres wyglądał trochę jakby pochodził z wariografu ;) ale średnia ukształtowała się na poziomie ~180mA. 

Następnie zminimalizowałem także abcPowerMeter (mam skrót do guzika, który działa jak "pokaż pulpit" na Windows-PC) i wygasiłem ekran programem powercheck.  Przespacerowałem się następne kilkanaście minut.  Po tym czasie odczytałem wynik poboru prądu.  Ukształtował się on niemalże idealnie równo na ~100mA (bez żadnych skoków).  Zmaksymalizowałem automapę i dałem "pokaż ślad".  Ślad był kompletny, zatem automapa działała ale na znacznie zmniejszonym poborze prądu.  Wygląda to tak, jakby zminimalizowana automapa nie robiła obliczeń związanych z wyświetlaniem, przesuwaniem czy obracaniem mapy (które robi, gdy ekran jest wyłączony z jej poziomu).  Wg acbPowerMeter ten ~30 minutowy spacer pobrał z urządzenia niecałe 70mAh.  Natomiast wskaźnik baterii wskazał 6-cio% ubytek.

Sprzęt to FS LOOX n560 na oryginalnej (1200mAh) baterii

Sprawdzicie to u siebie? Ciekaw jestem czy taki krótki test jest miarodajny.  Jeżeli tak to taka w pełni naładowana bateria powinna wystarczyć na ~12h wędrówki z pocketem w plecaku zapisującym ślad wędrówki.  Chyba zbyt piękne. . .

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
Odp: Automapa a pobór prądu
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 09, 2007, 17:54:35 »
tyle wytrzymuje.......

i nie tylko AM

russa na przykład pięknie nawiguje z wyłączonym ekranem i w każdym momencie power i widać gdzie jesteś.

mam etena x500 i mniejwięcej 15 godzin powinien wytrzymać.....
powinien bo na razie dłuższej wycieczki niż 5 g nie było, i w te 5 g zjadł 20 %

myślę że im dalej tym szybciejej bedzie zjadał ale 15 h , spox

*

Offline olo69

• 12
Odp: Automapa a pobór prądu
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 09, 2007, 19:22:48 »
tyle, że ja robiłem testy na LOOX n560, który jak czytam opinie użytkowników i sam obserwuję: jest dosyć bateriożerny