AutoMapa a darmowa Ovi Maps od Nokii

• 127 Odpowiedzi
  • 75297 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
Odp: AutoMapa a darmowa Ovi Maps od Nokii
« Odpowiedź #60 dnia: Styczeń 24, 2010, 15:10:54 »
Moj znajomy jezdzi zawodowo tirem uzywajac N95 8GB z ekranem 2,8" i nie słyszałem od niego, zeby byl niezadowolony.

IMO ta nokia ma ekran 2,6cala (http://www.nokia.pl/produkty/telefony/nokia-n95/cechy-i-funkcje-telefonu) - człowiek do wszystkiego może się przyzwyczaić :)
IMO jakby miał 3,5 to by na pewno nie narzekał, wręcz przeciwnie :)

Nokia N95-1 faktycznie ma ekran 2.6" natomiast kolega powyzej wspominal model N95-2 8GB ktory to ma faktycznie 2,8" ekran.

http://www.nokia.pl/produkty/telefony/nokia-n95-8gb/cechy-i-funkcje-telefonu
 Czyli tak jak wiekszosc pocketow ktorych niektorzy uzywaja do nawigowania - leciwy artemis, troche mlodszy kaiser, touch pro i diamond.

Na N95-2 nie ma tragedii z ekranem :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline r6team

• *
  • 89
« Odpowiedź #61 dnia: Styczeń 24, 2010, 16:35:31 »
Rozumiemy, przeczytaj newsa na stronie głównej to też zrozumiesz.
przeczytałem i nadal nie rozumiem...
W newsie na głównej stronie jest napisane "Nawigacja głosowa ze wskazówkami dotyczącymi każdego zakrętu jest bezpłatna dla kierowców i pieszych"... i nie ma słowa o płatnych usługach.... a jak przeczytasz link który podałem wcześniej:
http://www.nokia.pl/explore-services/ovi-mapy/strona-glowna
gdzie napisali "Kupując dodatkowo płatne usługi, uzyskasz nawigację samochodową ze wskazówkami głosowymi oraz nawigację pieszą..."
to zrozumiesz o co mi chodzi.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #62 dnia: Styczeń 24, 2010, 16:48:21 »
Ten link jest stary, niezaktualizowani chyba jeszcze wszystkiego.

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #63 dnia: Styczeń 24, 2010, 17:24:24 »
heh wlasnie zerklem na mape :) i na pierwszy ogien poszlo rodzinne mieasto. Efekt nie ma wielu ulic w tym tej gdzie mieszkam :) jest za to chodnik idacy kolo mojego bloku 1 z wielu nazwany jako ulica i dalej sciezka przez las.... fajne :) dodam ze to nie ulica ktora powstala kilka lat temu,  tylko osiedle budowane za komuny.

Do tego pomijajac to to faktycznie nowe mapy :)

emisiu:
co do analizy programow to zerkalem na iGO i AM  - ale nie wiem kto pisal ten kod..  moze i w izraelu... nie wnikam w to :)

« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2010, 17:29:18 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #64 dnia: Styczeń 25, 2010, 09:34:43 »
przeczytałem i nadal nie rozumiem...

2x przy linku do polskiej strony jest napisane słowo wkrótce.
Napisane: 24-01-2010, 18:50:33
UWAGA!
Dla Ovi Maps został założony oddzielny poddział w dziale Symbian OS. Zapytania i problemy
związane bezpośrednio z tym programem proszę odtąd kierować w najwłaściwsze ku temu miejsce
Tam też zamieściłem trochę screenów, gdyby ktoś chciał zobaczyć jak ten program wygląda,
a nie miał żadnego z 'jedynie słusznych' modeli telefonów.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2010, 17:28:03 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #65 dnia: Luty 10, 2010, 13:08:01 »
Darmowa konkurencja to żadne zagrożenie dla Automapy w porównaniu do tego, co funduje sobie sama Automapa.
Chyba każdy się ze mną zgodzi, że wypuszczenie takiego produktu jak AM6 to jakaś kpina. W końcu płacimy za ten program grube pieniądze a jakość jest co najwyżej taka jak darmowego programu albo wersji alfa :E
Jeśli Automapa nie zacznie produkować dopracowanych programów, nie rozszerzy swojej działalności na Symbiana, Iphone czy Androida, nie wprowadzi prawdziwych udogodnień jak np. tablice drogowe zamiast zbędnych wodotrysków utrudniających i zamulających obsługę i nie obniży jeszcze cen swojego produktu, to czarno widzę przyszłość.
Ja już dziś nawet nie zawracam sobie głowy instalacją kolejnej bublowatej wersji, tylko korzystam z ostatniej przyzwoitej 5.5.3. Gdy mapa zdezaktualizuje się jeszcze trochę, a nie będzie godnego następcy to good bye automapa!

P.S.
Nie da się wgrać najnowszej mapy do wersji 5.5.3 prawda?

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #66 dnia: Luty 10, 2010, 14:07:58 »
.....Chyba każdy się ze mną zgodzi..............
Ja się nie zgodzę  :P  U mnie 6.1 chodzi dużo lepiej niż 5.5.3  :ok:   Np. w okolicach Filtrowej w Wawie 5.5.3 tak niemiłosiernie muliła że nie szło nic zrobić  ( Menu otwierało się po ok 30s od kliknięcia ) W 6.1  jest ok.  :ok:
No to jak się mam z tobą zgodzić  :-?
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #67 dnia: Luty 10, 2010, 14:10:50 »
Darmowa konkurencja to żadne zagrożenie dla Automapy w porównaniu do tego, co funduje sobie sama Automapa.
Chyba każdy się ze mną zgodzi, że wypuszczenie takiego produktu jak AM6 to jakaś kpina. W końcu płacimy za ten program grube pieniądze a jakość jest co najwyżej taka jak darmowego programu albo wersji alfa :E
Jeśli Automapa nie zacznie produkować dopracowanych programów, nie rozszerzy swojej działalności na Symbiana, Iphone czy Androida, nie wprowadzi prawdziwych udogodnień jak np. tablice drogowe zamiast zbędnych wodotrysków utrudniających i zamulających obsługę i nie obniży jeszcze cen swojego produktu, to czarno widzę przyszłość.
Ja już dziś nawet nie zawracam sobie głowy instalacją kolejnej bublowatej wersji, tylko korzystam z ostatniej przyzwoitej 5.5.3. Gdy mapa zdezaktualizuje się jeszcze trochę, a nie będzie godnego następcy to good bye automapa!
Mocno przesadzasz z tymi cenami, bo akurat AutoMapa jest śmiesznie tania.
Z całą resztą się zgodzę. Nie żałuję tych 79zł. które wydałem na odnowienie licencji, a na AM nie jeżdżę już od dłuższego czasu.

P.S.
Nie da się wgrać najnowszej mapy do wersji 5.5.3 prawda?
Nie da się i na pewno nie będzie. Pisałem w tej sprawie do supportu i odpowiedzieli jasno, że to się nie zmieni.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #68 dnia: Luty 10, 2010, 14:19:30 »
Mocno przesadzasz z tymi cenami, bo akurat AutoMapa jest śmiesznie tania.
Z tym akurat nie przesadza.  Każda cena będzie koszmarnie duża gdy porównamy z czymś co jest darmowe  :E :E

A poważnie kwestia ceny nie jest tu taka oczywista . Ovi Maps nie da się zainstalować na dowolnym sprzęcie więc trzeba cenę porównywać razem ze sprzętem a jak ktoś bierze nokię za złotówkę to jeszcze bardziej się komplikuje bo jeszcze trzeba jakoś rozliczyć "cyrograf"
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #69 dnia: Luty 10, 2010, 20:40:15 »
Ja sobie postanowiłem tak:

Jeżeli w tym roku Automapa nie wprowadzi tego co wszyscy mają już od dawna, tzn tablic i asystenta to moje wspomaganie tej firmy za pomocą  odnawiania licencji przeznaczę na inny produkt.

dość mam słuchania że jesteśmy ostatni w Europie w cyfryzacji , szybkich łączach, TV cyfrowej i innowacyjnej gospodarce, tu jednak mam wpływ na to za co płacę i zamierzam z tego skorzystać.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #70 dnia: Luty 10, 2010, 21:32:43 »
Poczytałem
Pooglądałem
Przemyślałem
I już wiem że dalej będę przedłużał licencję na AM czyli na faktycznie najdokładniejsze i najszybciej uaktualniany program dla Polski. Nawet jeśli jakoś ludziom z NOKI udało się przypadkiem stworzyć subiektywnie aktualną mapę naszego kraju, to znając życie nie będą tak szybko jak Am reagować na nowe ronda i uliczki lub zmiany w organizacji ruchu na już istniejących drogach.  Dodatkowo telefon dla mnie jest i zostanie telefonem który w małej kieszonce trafi ze mną i na plaże, lub w inne podobne miejsce, a nawigacja ma być na osobnym dedykowanym do innych zadań niż telefon urządzonku.
Reasumując.
Aparat telefoniczny w pseudo promocji - 1zł
Abonament na rozmowy czyli zakamuflowane koszty - 50zł.
Duży komfortowy ekran i przyzwyczajenie do ikonek- bezcenne

... jednak nadzieja na spadek cen map u konkurentów NOKI ma swoje dobre strony.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #71 dnia: Luty 10, 2010, 21:55:12 »
I już wiem że dalej będę przedłużał licencję na AM czyli na faktycznie najdokładniejsze i najszybciej uaktualniany program dla Polski. Nawet jeśli jakoś ludziom z NOKI udało się przypadkiem stworzyć subiektywnie aktualną mapę naszego kraju, to znając życie nie będą tak szybko jak Am reagować na nowe ronda i uliczki lub zmiany w organizacji ruchu na już istniejących drogach. 

ERROR! Navteq pod tym względem jest swietny - pamiętasz wypadek gościa, który władował się do jakiegoś zbiornika bo go nawigacja tam poprowadziła? Tylko Navteq mial informacje, ze ta droga byla zamknieta. Wszystkie inne mapy nie.

*

Offline Olleo

• *
  • 75
  • Sprzęt: Dell X51v, Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #72 dnia: Luty 10, 2010, 21:59:48 »
Reasumując.
Aparat telefoniczny w pseudo promocji - 1zł
Abonament na rozmowy czyli zakamuflowane koszty - 50zł.
Aparat telefoniczny sluzbowy - 0zł
Darmowe 2000 minut do wszystkich - 0zł
Darmowa nawigacja z urzadzeniem - bezcenne  :mrgreen:

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #73 dnia: Luty 10, 2010, 22:09:41 »
I już wiem że dalej będę przedłużał licencję na AM czyli na faktycznie najdokładniejsze i najszybciej uaktualniany program dla Polski. Nawet jeśli jakoś ludziom z NOKI udało się przypadkiem stworzyć subiektywnie aktualną mapę naszego kraju, to znając życie nie będą tak szybko jak Am reagować na nowe ronda i uliczki lub zmiany w organizacji ruchu na już istniejących drogach. 

ERROR! Navteq pod tym względem jest swietny - pamiętasz wypadek gościa, który władował się do jakiegoś zbiornika bo go nawigacja tam poprowadziła? Tylko Navteq mial informacje, ze ta droga byla zamknieta. Wszystkie inne mapy nie.

Jedna jaskolka wiosny nie czyni jak to mowia :) Zglaszales kiedys bledy do Navteq-a czy Tele Atlasa ?? Jak nie to zglos i obserwuj zgloszenia (dotyczy oczywiscie PL). Zobaczysz jak szybka jest reakcja jak ktores zgloszenie zalapie ci sie w 6 miesiacach to bedzie dobrze. Wracajac do Ovi to nie wiem jakie tam sa mapy, ale te na stronie chyba z przed 30 lat :) bo nie ma w mojej okolicy drog ktore powstaly wlasnie mniejwiecej 30 lat temu...

Jaka ta AM nie jest (a ja moge pomarudzic bo przy odpalonym TF3D sie wysypuje) to nie znam na chwile obecna jakiejs konkutencji. Jak ktos znajdzie godny program z dobrymi warunkami aktualizacji to prosze o info.

« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 23:05:58 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #74 dnia: Luty 10, 2010, 22:15:59 »

Na mapach TA TomTom nadal prowadzi przez zbiornik  :mrgreen:

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #75 dnia: Luty 10, 2010, 22:21:31 »
Jedna jaskolka wiosny nie czyni jak to mowia :) Zglaszales kiedys bledy do Navteq-a czy Tele Atlasa ?? Jak nie to zglos i obserwoj zgloszenia (dotyczy oczywiscie PL). Zobaczysz jak szybka jest reakcja jak ktores zgloszenie zalapie ci sie w 6 miesiacach to bedzie dobrze.

Nie zglaszalem, ale podobne historie z olewaniem zgloszen od uzytkownikow nieraz czytalem w dziale Automapa. Rekordzisci chyba nie doczekali sie aktualizacji po dwoch latach. Nie ma nie ma mapy idealnej, ale takie idealizowanie Automapy to lekkie przegiecie. Jak dla mnie jedna z wielu - ani lepsza, ani gorsza od innych. Chyba nawet z mapami Navteq jezdzilo mi sie lepiej

Wracajac do Ovi to nie wiem jakie tam sa mapy, ale te na stronie chyba z przed 30 lat :) bo nie ma w mojej okolicy drog ktore powstaly wlasnie mniejwiecej 30 lat temu...

Aktualne sa chyba na maps.ovi.com, ale pewien nie jestem.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #76 dnia: Luty 10, 2010, 22:43:18 »
historie z olewaniem zgloszen od uzytkownikow nieraz czytalem w dziale Automapa. Rekordzisci chyba nie doczekali sie aktualizacji po dwoch latach.

Każdy błąd mapy lub aktualizacja zgłoszona w sposób czytelny i zrozumiały oraz dobrze udokumentowana do AM była nanoszona prawie natychmiast. Co wypisywali i czego domagali się ci "rekordziści" oraz jak dokumentowali błąd, nawet nie chcę się domyślać.

Mapy naszego kraju firmowane przez NOKIę będą tak dokładne i tak często oraz szybko aktualizowane jak Finlandia w AM.

HOUGH

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #77 dnia: Luty 10, 2010, 23:01:29 »
Jak nie to zglos i obserwoj zgloszenia
Wiem, że firefox Ci nie pomoże, bo nie piszesz polskich znaków, ale czasami warto przeczytać swój tekst zanim się go opublikuje.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #78 dnia: Luty 10, 2010, 23:04:29 »
temp333 odnosnie ovi to wlasne na ich stronach przegladalem i mnie nie zachwycily, wolal bym juz chyba emape....

Co do zglaszania w AM to owszem niektorzy mieli problem ale to dotyczylo map EU czyli Navteq, mapy PL sa poprawiane bardzo szybko jak zglosi sie blad. Wiem ze AM nie jest idealna i tez mnie nie powiem co  :E Jednak nie znam alternatywy, uzywam tez iGO8 testowalem mapy TA i Navteq swietnie sie sprawuja w EU  zwlaszcza TA. Jednak w stosunku do map PL jest im daleko do map z AM. Wiec jak narazie PL to jest AM, a EU iGO8 ze wzgledu na TMC i ogolnie fajniejsze dzialanie aplikacji.

Niestety AM ma sporo bledow, ostatnio daja niezle czadu i maja rozne durne wpadki... ale maja dobra mape PL i dobra cene na aktualizacje (zobacz ile kosztuja aktualizacje map do iGO8).

Jest jeszcze MapaMap o ile nie bede ocenial aplikacji (mi sie nie podoba) to tam aktualizacje z tego co widze sa juz totalna loteria...

Jakies inne pomysly na co zmienic AM ?
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 23:07:32 wysłana przez tplewa »

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #79 dnia: Luty 10, 2010, 23:31:24 »
temp333 odnosnie ovi to wlasne na ich stronach przegladalem i mnie nie zachwycily, wolal bym juz chyba emape....

Emapa jest akurat najdokladniejsza ze wszystkich ;] Tylko kategoryzacja drog jest tragiczna.

Niestety AM ma sporo bledow, ostatnio daja niezle czadu i maja rozne durne wpadki... ale maja dobra mape PL i dobra cene na aktualizacje (zobacz ile kosztuja aktualizacje map do iGO8).

Wedlug mnie kwestia przyzwyczajenia - uzywalem od poczatku na WM IGO 8 i jakos nie potrafilem sie przestawic na Automape.

Jakies inne pomysly na co zmienic AM ?

Jest taki bardzo malo popularny program o nazwie Route66-  moim zdaniem najlepszy ze wszystkich - mozesz go potestowac przez dwa tygodnie za darmo. Naprawde kawal dobrego softu.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #80 dnia: Luty 10, 2010, 23:46:39 »
Powiedzial bym jeszcze ze emapa jest az za dokladna bo sa w niej drogi ktore moze byly przed wojna  :E Sama kategorie mozna jeszcze przezyc, ale zle oznaczenie jednokierunkowych to jest masakra jak w duzym zatloczonym miescie usilujesz gdzies dojechac i non stop trafiasz na zakaz...

Route 66 a co to zmieni jak w iGO8 tez jest dostepny Navteq, a z tego co wiem wlasnie Navteq dostarcza mapy do tego programu.

Chodzi mi o program gdzie dostawca map dorownuje Geosystemowi bo tylko o PL mi w tym momencie chodzi, to jest jedyne co mnie trzyma przy AM. Niestety nie przekonasz mnie na iGO w PL bo testowalem i to dlugo na roznych mapach wiec widze roznice.

« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 23:51:12 wysłana przez tplewa »

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #81 dnia: Luty 10, 2010, 23:48:00 »
Jest taki bardzo malo popularny program o nazwie Route66-  moim zdaniem najlepszy ze wszystkich - mozesz go potestowac przez dwa tygodnie za darmo. Naprawde kawal dobrego softu.
Taaa i wygląda jak TomTom za króla Ćwieczka

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #82 dnia: Luty 10, 2010, 23:58:56 »
Taaa i wygląda jak TomTom za króla Ćwieczka

Nieważne. Zobacz najpierw jak działa, a zmienisz zdanie. Ten program nie powala ładną grafiką, ale naprawde doskonale prowadzi do celu i jest niezawodny.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #83 dnia: Luty 11, 2010, 00:07:06 »
Ja po przeanalizowaniu wszelkich za i przeciw stwierdziłem że zrobię sobie dołngrejd AM z EU na PL.
Na co dzień potrzebuję dobrze zrobionej PL i takowa w AM jest. Po przetestowaniu wersji 6.1 stwierdzam spory krok do przodu.

Natomiast daruję sobie EU bo używam 2-3 razy w roku i do tego wystarczy mi Ovi Maps

P.S.
Tylko czy jest możliwość dołngrejdu z EU na PL ???

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #84 dnia: Luty 11, 2010, 01:16:36 »
Poczytałem
Pooglądałem
Przemyślałem
I już wiem że dalej będę przedłużał licencję na AM czyli na faktycznie najdokładniejsze i najszybciej uaktualniany program dla Polski.

Hmm, ja już parę razy podawałem przykłady że to nie prawda, są miejsca gdzie TA tłucze Automapę nawet w małych wioskach.

a wyobraż sobie że zatrzymałeś się  w obcej miejscowości i musisz znaleźć najbliższy sklep spożywczy

powodzenia, szczególnie jak nie masz rysika pod ręką. w IGO to parę tapnięć paluchem.

Dlatego coraz rzadziej korzystam z AM. jest przeładowana niepotrzebnymi funkcjami  i ma zawiły trudny w obsłudze interfejs, miejscami niemożliwy w obsłudze palcem. A szukanie POI w czasie jazdy to po prostu rzecz niewykonalna. No ale może za dużo używałem różnych nawigacji konkurencji i przyzwyczaiłem się do komfortu obsługi.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #85 dnia: Luty 11, 2010, 09:29:56 »
Aktualne sa chyba na maps.ovi.com, ale pewien nie jestem.

Aktualne mapy nokii są dopiero po zainstalowaniu dodatku do przeglądarki.

*

Dżeju

« Odpowiedź #86 dnia: Luty 11, 2010, 09:52:34 »
(...) A szukanie POI w czasie jazdy to po prostu rzecz niewykonalna. (...)

W tym przypadku AM posłuchała paru maniaków, efektem czego z POI w AM już nie korzystam. Znaleźć coś tam w trakcie jazdy, to obecnie niewykonalne. A był taki prosty układ POI, no ale komuś "mondrzejszemu", to przeszkadzało. Taka dygresja odnośnie POI i AM.

A co do sedna, to cudów nie ma i żaden darmowy program nawigacyjny nie będzie w stanie dorównać programom płatnym, czy to będzie AM, czy też TT, czy Navigon, itp.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #87 dnia: Luty 11, 2010, 10:35:10 »
(...) A szukanie POI w czasie jazdy to po prostu rzecz niewykonalna. (...)
W tym przypadku AM posłuchała paru maniaków, efektem czego z POI w AM już nie korzystam. Znaleźć coś tam w trakcie jazdy, to obecnie niewykonalne. A był taki prosty układ POI, no ale komuś "mondrzejszemu", to przeszkadzało. Taka dygresja odnośnie POI i AM.

Ja to widze inaczej. Jak prowadze, nie zajmuje sie nawigacja, ewentualnie ograniczam klikanie w nia do absolutnego minimum. Jezeli zdarzy sie, ze musze cos znalezc, NIE OSZUKUJE SIE, ze odbedzie sie to bez ryzykowania zyciem. Nalezy po prostu zatrzymac sie i na spokojnie przekonfigurowac nawigacje. Bez wzgledu na to, jaki to program lub nawigacja fabryczna. Bez wzgledu na to, czy jade polska droga (totalne ryzyko nie obserwowania otoczenia) czy nudna autostrada w Europie (tutaj predzej pogodzilbym sie z odrywaniem co chwile oczu od drogi)
Pomijam juz, ze z mojego punktu widzenia, sytuacji, w ktorym nagle, w czasie jazdy pojawia sie potrzeba pogrzebania w nawigacji, jest bardzo niewiele. Wiekszosc mozna spokojnie zalatwic na poczatku podrozy lub przy najblizszym postoju. Ale nic to, Polacy lubia narzekac, zostawmy to.
Sytuacja jest prosta, jezeli ktos podruzuje ze mna. Nie przerywajac jazdy, w sytuacji, gdy naprawde zdarzy sie potrzeba znalezienia czegos, czego nikt nie przewidzial, prosze pasazera o klikanie w ekran i prowadze go glosem po menu. Proste i skuteczne

*

Dżeju

« Odpowiedź #88 dnia: Luty 11, 2010, 10:48:29 »
(...) Ale nic to, Polacy lubia narzekac, (...)

Między narzekaniem, a wyrażeniem opinii jest wielka różnica - kto tu narzeka ?
Z POI korzystam w innej nawigacji i tyle. Robię to, robiłem i będę robił w trakcie jazdy, bo tak mi jest wygodnie   B) 
Ale to nie wątek na taką wymianę poglądów.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #89 dnia: Luty 11, 2010, 10:54:50 »
Cytat: Teodoryk
a wyobraż sobie że zatrzymałeś się  w obcej miejscowości i musisz znaleźć najbliższy sklep spożywczy

Wyobrazić sobie nie problem, nieraz mi się zdarzało, ale nigdy jeszcze nie szukałem
najbliższego spożywczaka w nawigacji, w takich przypadkach po prostu rozglądam się wokół siebie.

powodzenia, szczególnie jak nie masz rysika pod ręką. w IGO to parę tapnięć paluchem.
Parę tapnięć? :ohreally: Nie wierzę, policzmy:
1. Menu, 2. Znajdź, 3. Znajdź POI, 4. Wokół czego, 5. OK
6. Wybieramy kategorię Zakupy, 7. Wszystkie (nie będziemy się wgłębiać w szegółowe kategorie)
8. Wybór POI (Załóżmy, że mamy szczęście i spożywczak jest juz na pierwszej stronie wyników)
9. Więcej opcji (nie ustawimy jako cel podróży bo przecież jesteśmy w trasie i by się nam skasowała)
10. Dodaj jako punkt przelotowy i voilà!

Czyli mamy parę tapnięć ... a dokładnie conajmniej 5 par :mrgreen:

A szukanie POI w czasie jazdy to po prostu rzecz niewykonalna...

Że niby w AM rzecz niewykonalna, a w iGO to wszystko robisz w czasie jazdy?  :O  :terrified: :alien:
Wolałby migdy nie potkać Cię na drodze ...
Gdybym jednak już miał użyć nawigacji do znalezienia tego spożywczaka AM to zrobiłbym tak:
1. Przesuwam z lekka palcem po mapie by wyłączyć śledzenie pozycji
2. Ewentualnie zmieniam skalę, bądź przesuwam jeszcze  mapę by zobaczyć więcej
3. Wskazuję i przytrzymują palec na znalezionej ikonie spożywczaka
4. Wybieram z menu kontekstowego 'Przez punkt'
(to mogę ja, bo używam własnego menu, inni będą musieli wykonać 1 stuknięcie w ekran więcej)

Aha, nie robię tego w czasie jazdy, od dawna uważam, że jakakolwiek zabawa z nawigacją,
która wymaga więcej niż 3 stuknieć w ekran, jest zbyt ryzykowna by robić to w czasie jazdy,
zwłaszcza w mieście.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free