AutoMapa a darmowa Ovi Maps od Nokii

• 127 Odpowiedzi
  • 75289 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: AutoMapa a darmowa Ovi Maps od Nokii
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 22, 2010, 17:27:03 »
Czy jest dostępna na Nokię N82?

Nie ma, ale Nokia bedzie w ciagu najblizszego czasu rozszerzac liste telefonow z darmowym Ovi Maps.

Z informacji na tej stronie http://www.nokia.pl/explore-services/ovi-mapy/pobieranie-i-uslugi można wyczytać że dla N82 jednak jest dostępna.

*

Offline ES

• **
  • 118
  • Sprzęt: SPV M3000
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 22, 2010, 17:35:49 »
IMO dopóki OviMaps nie będzie pod WM to twórcy AutoMapy to nie ruszy.

Który z operatorów ostatnio promował Windows Mobile w telefonach?
Nie iPhone, Symbian, Android, RIM, a właśnie Windows Mobile?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 22, 2010, 17:49:43 »

Niekoniecznie...
Ja na ten przykład albo kupię Nokię XM5800 i będzie tam hulać OviMaps (nie będę przedłużał licencji na AM) albo Samsunga B7300 Omnia Lite aby tam hulała AM (i przedłużę licencję na AM).
Poczekam w takim razie na pierwsze wrażenia z OviMaps i zdecyduję.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 22, 2010, 17:56:06 »
Więc jak dla mnie przedłużenie AM powinno kosztować 30 zł a up do europy ......... hmmm 30-40 zł ? Za miesiąc kupuje żonie e52 to potestuje i porównam do AM.

Pozdrawiam

A zapomniałem buble za pieniądze  nie wchodzą w grę więc pasowało by żeby za te 30 zł program śmigał jak 911 po silverstone :)
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 22, 2010, 18:22:57 »
Trzeba przyznać że ruch Nokii to prawdziwe trzęsienie ziemi dla całej branży nie tylko Navi ale też telefonii komórkowej.
Tak na gorąco to myślę że ten ruch jest bardziej na niekorzyść producentów innych telefonów niż producentów urządzeń do nawigacji czy też producentów oprogramowania nawigacyjnego.
Bo jednak sporo ludzi, którzy na poważnie myślą o nawigacji nie przerzuci się z PDA/PNA na telefon komórkowy.
Od ponad roku mam Nokię N95 8GB z nawigacją i nie wyobrażam sobie aby ten świetny telefon zastąpił mi PDA/PNA do nawigacji bo nie jestem masochistą z lupą przed oczami :wink: Wypróbowałem dla zabawy i to wszystko - wynik zdecydowanie negatywny primo z uwagi na wielkość ekranu.

Jeśli chodzi o AM to ta może liczyć na tych klientów dla których jakość nawigacji będzie na 1-szym miejscu. Bo to że coś jest za darmo nie znaczy, że jest dobre i koniecznie trzeba tego używać. Porównałbym tą sytuację z oprogramowaniem antywirusowym; Na świecie jest cała masa softu bezpłatnego a mimo to płatny soft antywirusowy sprzedaje się jak ciepłe bułeczki... Bo w cywilizowanym świecie decyduje jakość a nie cena.
Czyli tacy producenci jak AM muszą teraz zaproponować zdecydowanie więcej niż Nokia daje za free i interes będzie się kręcił dalej. Jeśli słyszę że mapy Nokii na Polskę są z przed roku to jak dla mnie jest oczywisty argument że na Polskę dalej kupuję AM bo chcę mieć mapy najdokładniejsze jakie są możliwe. Ale w przypadku EU? Tu już mógłbym się zastanowić - tyle że j/w do Navi musiałbym mieć większy ekran.

Tak czy inaczej ruch Nokii wyjdzie nam - konsumentom usług nawigacyjnych na dobre bo konkurencja w branży wzrośnie co zawsze pozytywnie przekłada się na wyższą jakość rozwiązań i spadek cen. Jestem "ZA" :ok:

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 22, 2010, 20:00:40 »
Jeśli słyszę że mapy Nokii na Polskę są z przed roku to jak dla mnie jest oczywisty argument że na Polskę dalej kupuję AM bo chcę mieć mapy najdokładniejsze jakie są możliwe. Ale w przypadku EU? Tu już mógłbym się zastanowić - tyle że j/w do Navi musiałbym mieć większy ekran.

http://maps.ovi.com/services/

Zainstaluj dodatek do przeglądarki a okaże się, że mapy są aktualne :)

Poszukaj w necie - bardzo dobra jest ta nawigacja, przetłumaczona na wiele języków, wskazówki drogowe z informacjami o ruchu drogowym w połączeniu z zasileniem informacjami tylu użytkowników Nokii to gruby argument "za"

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 22, 2010, 20:04:04 »
Dobra czy niedobra to się okaże, pożyjemy zobaczymy, przetestujemy i sprawdzimy ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 22, 2010, 20:06:16 »
Faktycznie pokrycie polski lepsze niż w Automapie. Pamietam bardzo naglosniona w TV sprawe, gdzie gosc kierowany przez nawigacje wjechal busem do zbiornika wodnego - okazalo sie wtedy, ze tylko NAVTEQ mial inforacje o tym, ze droga byla zamknieta. Czekam z niecierpliwoscia na wersje dla Maemo - myslalem, zeby kupic Sygic Mobile Maps jak sie pojawi, a tu taka wiadomosc - cztery stowy w kieszeni zawsze zostanie :D

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 22, 2010, 20:22:28 »

Który z operatorów ostatnio promował Windows Mobile w telefonach?
Nie iPhone, Symbian, Android, RIM, a właśnie Windows Mobile?

IMO nawigacja to nie komórki tylko PNA/PDA. Navi w zwykłych komórkach to gadżet taki jak aparat fotograficzny - do zabawy lub bardzo sporadycznego używania.
Przy navi liczy się duży ekran. To może zagwarantować jedynie PNA/PDA i najnowsze palmofony z WM i Androidem. Sporadyczne komórki Nokii z dużym ekranem tego nie zmienią.
IMO prawidłowym krokiem AM powinno być jak najszybsze wypuszczenie wersji dla Androida - rynek zwykłych komórek to nie ich target.

Ja na ten przykład albo kupię Nokię XM5800 i będzie tam hulać OviMaps (nie będę przedłużał licencji na AM) albo Samsunga B7300 Omnia Lite aby tam hulała AM (i przedłużę licencję na AM).
Poczekam w takim razie na pierwsze wrażenia z OviMaps i zdecyduję.

Kupujesz komórkę pod kątem navi? Można i tak :)

pozdrawiam
Mario

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 22, 2010, 20:23:45 »

Jeśli chodzi o AM to ta może liczyć na tych klientów dla których jakość nawigacji będzie na 1-szym miejscu. ..... Bo w cywilizowanym świecie decyduje jakość a nie cena.

90% użytkowników nawigacji tak naprawdę potrzebuje jej przy wyjeździe na wakacje czy na weekend, a do tego Ovi wytasrczy w zupełności,

Profesjonaliści wybiorę płatną nawigację to pewne, nie jetem jednak do końca przekonany że będzie to Automapa ;)

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 22, 2010, 20:29:47 »
90% użytkowników nawigacji tak naprawdę potrzebuje jej przy wyjeździe na wakacje czy na weekend, a do tego Ovi wytasrczy w zupełności,

Używałem kiedyś navi na 2calowym ekraniku komórki Nokii - zerkanie na taki ekranik w czasie jazdy to dla mnie masakra. No, ale ja okulary nosze, wiec może dlatego :) Czy na weekend czy wakacje to wolę mieć komfort podczas jazdy :)

A to czy profesjonaliści wybiorą AM czy nie, to inna para kaloszy :) I raczej na tym punkcie AM powinna się skupić, bo na razie zaczyna olewać ten temat.

pozdrawiam
Mario
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2010, 20:31:49 wysłana przez MarioM74 »

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 22, 2010, 20:31:23 »
Zainstaluj dodatek do przeglądarki a okaże się, że mapy są aktualne :)

Poszukaj w necie - bardzo dobra jest ta nawigacja, przetłumaczona na wiele języków, wskazówki drogowe z informacjami o ruchu drogowym w połączeniu z zasileniem informacjami tylu użytkowników Nokii to gruby argument "za"
Faktycznie - mapy są aktualne bo znalazłem nowooddane odcinki A4. Pytanie co z routingiem. No i kwestia sprzętu - mnie się na komórce navi nie usmiecha. Może Nokia wypuści jakiego PDA albo UMPC...?

Odnośnie zasięgnięcia opinii; jak ktoś zna adres porządnego PL-forum w temacie nokia maps to niechaj zapoda adres - chętnie poczytam opinie userów

A swoją drogą to cała sytuacja z Nokia Maps przypomina trochę sprawę darmowego Internet Explorera od MS, który znalazł się na celowniku unijnego urzędu antymonopolowego (IMHO bez sensu). Idę o zakład że takie firmy jak AM zaraz złożą skargę do UE, że Nokia wykorzystuje swoją pozycję dominującą w telefonach do propagacji softu nawigacyjnego - zobaczymy jak to się potoczy

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 22, 2010, 20:51:38 »
Faktycznie - mapy są aktualne bo znalazłem nowooddane odcinki A4. Pytanie co z routingiem.

A4 się nie sugeruj, ona była na mapach Navteqa w całości (od granicy po Szarów) już 2 lata temu,
cały ciężki sprzęt budowlany od buldożerów po walce sobie na nich jeździł  :ok:
A pytanie owszem, zadałeś fundamentalne, wiele od niego będzie zależeć.

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 22, 2010, 20:55:32 »
eee Nokia 5800 n97 małe nie są. Ja tam nie patrze non stop w navi raczej słucham komunikatów. Na bardziej skomplikowanych manewrach looknę jak strzałka biegnie, ale wyświetlacz 2,5 cala wzwyż jest ok.

Co do tego czy kupuję telefon ze względu na nawigację ? Ja odpowiem, że tak. Jako amator jeżdżący od czasu do czasu nie potrzebuje 5 calowego ekranu w samochodzie. Wolę kupić telefon wszystkomający niż 5 urządzeń z jedną funkcjonalnością. Będę nosił (uwaga każda funkcjonalność w oddzielnym urządzeniu) telefon, ipod, radio, mp3, aparat, nawigację, notatnik, tłumacza, mp4 w plecaku ? Kupuję np LEO i mam wszystko w jednym choć do tej pory trzeba było kupić dodatkowo za 200 zetów automapę. Dziś n97 załatwia wszystko z mapami pieszymi i samochodowymi w cenie telefonu - dla mnie fajna sprawa.

Co do samego programu nawigacyjnego chętnie poczytam jakieś recenzje na jego temat. Na razie wiemy, że mapy są ok.

Mimo, że zakupiłem AM PL to został niedosyt, że na granicach państwa jest szlus, wtedy mam nadzieję nokia załatwi sprawę za friko kontra 500 zł AM :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2010, 20:57:31 wysłana przez baciarek »

*

Offline ES

• **
  • 118
  • Sprzęt: SPV M3000
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 22, 2010, 21:13:22 »
Sprawdziłem routing na sucho, nie na komórce, ale na WWW.
http://maps.ovi.com/
Wybrałem kilka tras, którymi jechałem co najmniej kilkadziesiąt razy (wystarczająco wiele, by przetestować różne warianty).
Z tego, co pokazał serwis OVI jestem zadowolony.
Trasy OVI, szybka, krótka są takie same, jakie i ja bym wybrał dobrze znając drogę.

Nawigacja dla przeciętnego użytkownika musi być dobra. Nie musi być najlepsza.
Nie potrzeba miliona POI o dziurach w płocie i przydrożnych panienkach.
Nie musi prowadzić po idealnie wytyczonej trasie według setki kryteriów ustawianych przez użytkownika.
On-line do szczęścia też nie jest potrzebny.

Ma mieć czytelny, ergonomiczny interfejs.
Być stabilna.
Mieć szczegółowe mapy i dokładne mapy.
Być tania.

PS
Brak najnowszej obwodnicy nie przeszkadza.
Ważne, by za jej pomocą trafić na każdą małą uliczkę, szczególnie na nowobudowanych osiedlach.
Tam naprawdę można się pogubić. Na nowej nitce Węzeł Wielicki - Szarów, niekoniecznie.

Życzę konkurentom Automapy jak najlepiej, co jej samej wyjdzie na zdrowie.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 22, 2010, 22:04:18 »
Kupujesz komórkę pod kątem navi? Można i tak :)
Na dalsze i nieznane trasy na razie mam Nokię 500.
W komórce navi chcę mieć, bo fotoradarów nastawiają w mieście tyle, że nie zawsze człowiek pamięta i przyda się gdy coś przypomni o jego istnieniu  :mrgreen:
Targanie PNA ze sobą jest masakryczne.
Inna bajka, że kilkadziesiąt zyla rocznie to niewiele za komfort wiekszego wyświetlacza. Z drugiej jednak 3 cale w pionie może wystarczy.  :)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 22, 2010, 22:53:27 »
Targanie PNA ze sobą jest masakryczne.
Jakie targanie? PNA trzymam w aucie (w schowku) i wyciągam gdy potrzebuję

Inna bajka, że kilkadziesiąt zyla rocznie to niewiele za komfort wiekszego wyświetlacza. Z drugiej jednak 3 cale w pionie może wystarczy.  :)
Przypuszczam że Nokia szybko wypuści coś z wyświetlaczem powyżej 3,5 cala, tyle że coś takiego z kolei wcale nie jest optymalnym telefonem. Więc z mojej perspektywy jakby nie patrzeć trzeba mieć 2 urządzenia jeśli to ma być sprawne i wygodne.
Ale faktycznie, jeśli ktoś rzadko korzysta z navi to nie będzie chciał inwestować w extra sprzęt - wszystko opędzi komórką

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 22, 2010, 23:02:00 »
Wedlug mnie zwykle 3,2 cala wystarczy każdemu do nawigacji. Jezdzilem z PNA 4,3", a takze 5" i nie położyły mnie na kolana. Owszem - większy ekran jest OK, ale dla mnie różnica między tymi urządzeniami i Omnią była niewielka - głównie słucham co mi nawigacja ma do powiedzenia, a jak nie jestem pewien to tylko zerkam na momencik na ekran i wszystko wiem - przy momencie manewru i tak program powieksza ten wycinek mapy. Moj znajomy jezdzi zawodowo tirem uzywajac N95 8GB z ekranem 2,8" i nie słyszałem od niego, zeby byl niezadowolony.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 22, 2010, 23:18:39 »
Jakie targanie? PNA trzymam w aucie (w schowku) i wyciągam gdy potrzebuję
Sam uchwyt do Nokii jest bardzo popularny wśród złodzei... :S
A tani nie jest  :-|
Pozdrawiam
Karol

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 23, 2010, 00:14:28 »
Moj znajomy jezdzi zawodowo tirem uzywajac N95 8GB z ekranem 2,8" i nie słyszałem od niego, zeby byl niezadowolony.

IMO ta nokia ma ekran 2,6cala (http://www.nokia.pl/produkty/telefony/nokia-n95/cechy-i-funkcje-telefonu) - człowiek do wszystkiego może się przyzwyczaić :)
IMO jakby miał 3,5 to by na pewno nie narzekał, wręcz przeciwnie :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 00:20:23 wysłana przez MarioM74 »

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 23, 2010, 01:37:08 »
...
Poszukaj w necie - bardzo dobra jest ta nawigacja, przetłumaczona na wiele języków, ...

A na ten najważniejszy też ?

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 23, 2010, 09:07:20 »
Dobra czy niedobra to się okaże, pożyjemy zobaczymy, przetestujemy i sprawdzimy ...
dokładnie!! czas jest najlepszym doktorem....

a jak sprawa wygląda  -chodzi mi o radary, są?

z tego co wyczytałem to mają traffic w 10 krajach.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 23, 2010, 13:38:41 »
Przypuszczam że Nokia szybko wypuści coś z wyświetlaczem powyżej 3,5 cala, tyle że coś takiego z kolei wcale nie jest optymalnym telefonem. Więc z mojej perspektywy jakby nie patrzeć trzeba mieć 2 urządzenia jeśli to ma być sprawne i wygodne.

Tak, rozmawiałem właśnie z kolegą który pracuje w Nokia GB, i dowiedziałem się że ten producent będzie sukcesywnie wprowadzał też do oferty kolejne modele PNA (ale już nie z WCE), przewidziane typowo do nawigacji. Będą wersje z budowanym modułem modemu gprs/umts/lte, wersje z sinozębym oraz wersje "gołe" - ale wszystkie będą już miały wgrane mapy.
Posiadacz będzie miał prawo do dożywotniego bezpłatnego uaktualniania map i programu.

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 23, 2010, 15:48:01 »
a ja powiem ze i sa i mapy papierowe, niektorzy maja w domu i tez sa za darmo :) to jak dziala program na WWW, a jak na sprzecie do dwie rozne sprawy. Nalezy pamietac ze Ovi dzialac ma na nokiach z slabymi procesorami wiec mogli pojsc na pewne uproszczenia.

Odnosnie wspominanej N95 to kupilem kiedys zaraz jak sie ukazala i tak szybko sprzedalem, o ile telefon w miare ok - poza bledami fabrycznymi miedzy innymi w pewnych seriach padajacy GPS (naszczescie naprawiany na gwarancji). To niestety nawigacja to bardziej zabawka... owszem moze wystarczyc tak jak i mapy papierowe od biedy ale w pewnym momencie tez chodzi o pewna wygode, a nie byle program.

Ja tego oprogramowania nie porownywal bym do AM, iGO8 itp. ale raczej do innych programow dostepnych na urzadzenia z symbianem czy niektore telefony nokii pracujace na ich firmware posiadajace GPS. Ona ma konkurowac w tamtym segmencie...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 23, 2010, 18:12:49 »
Słabszy procek nie stanowi problemu jeśli aplikacja nie musi działać po WM. Tomtomy też za silnych procków nie mają a  śmigają jak trzeba.

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 23, 2010, 18:56:55 »
Słabszy procek nie stanowi problemu jeśli aplikacja nie musi działać po WM. Tomtomy też za silnych procków nie mają a  śmigają jak trzeba.

To kolejny mit, wina tutaj nie jest WM... sam WM jak i inne Windowsy nie sa takie zle jak je maluja - najczesciej ludzie nie majacy pojecia o konkretnym systemie operacyjnym od strony technicznej. Wystarczy porownac AM z iGO8 od strony szybkosci renderowania grafiki i calej reszty.

Jednak niektore algorytmy wymagaja pewnej mocy obliczeniowej jak i pamieci gdyz operuje sie na stosunkowo duzej porcji danych. NIestety pod symbiana widzialem kilka nawigacji i sam fakt ladowania map fragmentami czyli widocznie za malo RAM-u itd. nie zachwyca nie jest to upierdliwe do puki dzieje sie to na prostej trasie, jak zacznie ladowac w miescie na skrzyzowaniu i zamiast widziec gdzie jechac masz info o ladowaniu mapy przestaje to byc zabawne.

Tak jak powiedzialem Ovi to nie jakas nowosc bo pod te telefony od lat jest dostepne oprogramowanie, wyszlo darmowe OK... ale nalezy je porownac do obecnej w tym segmencie konkurencji ktora odstaje. TomTom-a tez masz pod symbiana i z nim mozna porownywac Ovi :)

TomTom tez jest na PDA i dziala szybko - a jak sie pobawisz to zobaczysz ze to nie ten TomTom co na urzadzeniach TomTom. Algorytm wyznaczania tras ma owiele gorszy... i to nie z powodu WM tylko po to by nie psuc sobie rynku na urzadzenia...

Bawilem sie troche w programowanie pod Symbiana i WM i musze przyznac ze lepiej sie to robi pod WM, ma sie wieksza elastycznosc. Choc to moze przyzwyczajenie do programowania pod Win... choc i programuje pod Unix-y i tez do tego daleko... wec nie stawiam na to ze bedzie to jakis darmowy hit... nikt nie jest swietym mikolajem...

« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 19:00:12 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline grubasq

• *
  • 66
  • Sprzęt: MIO P550M + 2 GB KINGSTON + ETUI KRUSELL +BRANDO PP
« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 23, 2010, 19:05:28 »
Sprowadził bym ale niestety nie ma  mojego modelu komórki 6630 ale z tego cop czytam  może być konkurencja a  konkurencja czyni cuda czy to w cenach za soft  czy w samej polityce  firmy

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 24, 2010, 12:22:35 »
To kolejny mit, wina tutaj nie jest WM... sam WM jak i inne Windowsy nie sa takie zle jak je maluja - najczesciej ludzie nie majacy pojecia o konkretnym systemie operacyjnym od strony technicznej. Wystarczy porownac AM z iGO8 od strony szybkosci renderowania grafiki i calej reszty.

No tak się składa że mam b.duże doświadczenie w programowaniu pod różnymi systemami, także dla WM i Symbiana. To że iGo hula pod WM to akurat zasługa celowego ominięcia przez programistów z Izraela sporej części powolnych funkcji systemowych i zastąpienia ich własnymi. Praktycznie wszystko co związane  jest z renderowaniem grafiki,  to nie funkcje systemowe, a biblioteki graficzne przygotowane kilka lat temu kiedy ta grupa programistów zajmowała się tworzeniem komercyjnych gier na urządzenia mobilne. Podobnie ma się sprawa z odczytem i zapisem danych z nośników - tu też nie obeszło się bez ingerencji programistów.
Nawet pobieżna analiza kodu iGo pozwala zobaczyć jaka przepaść dzieli jej twórców od twórców naszych rodzimych aplikacji. Został on tak napisany, że podejrzewam iż przeniesienia aplikacji na ajfona to był góra miesiąc pracy i trzy miesiące testów.
O obsłudze map w nastu formach nawet nie trzeba wspominać.

*

Offline r6team

• *
  • 89
« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 24, 2010, 14:48:33 »
Mapa jest całkiem przyzwoita, z tego co widzę za możliwość nawigacji należy dopłacić, ....

No teraz już nie będziesz musiał nic płacić.

Chyba jednak trzeba płacić:

Na polskiej stronie nokii jest napisane:

http://www.nokia.pl/explore-services/ovi-mapy
"Kupując dodatkowo płatne usługi, uzyskasz nawigację samochodową ze wskazówkami głosowymi oraz nawigację pieszą, informacje o ruchu drogowym i z kamer drogowych, płatne materiały dla podróżnych, punkty orientacyjne 3D oraz informacje o pogodzie"

Tutaj jest cennik:
http://www.nokia.pl/explore-services/ovi-mapy/pobieranie-i-uslugi/ceny-i-zasieg-3.0

Z powyższego wynika, że mapy i program są za free, ale za usługi typu nawigacja trzeba płacić. Natomiast nie bardzo rozumiem jak to się ma do tego co jest napisane na anglojęzycznej stronie nokii gdzie wszystko jest free:
http://maps.nokia.com/explore-services/ovi-maps

Rozumiecie to? bo ja nie  :-|

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 24, 2010, 15:03:50 »
Rozumiemy, przeczytaj newsa na stronie głównej to też zrozumiesz.