AutoMapa 5.2 i zwykły użytkownik (nie tester)

• 40 Odpowiedzi
  • 8376 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline essi

• 10
AutoMapa 5.2 i zwykły użytkownik (nie tester)
« dnia: Listopad 01, 2008, 17:46:07 »
Veni, Vidi, Vici

Tłumacząc na polski: ściągnąłem (wersja PL), zainstalowałem, pojeździłem (troszkę tylko).

I jestem pod wrażeniem - pozytywnym. Usterek na razie nie widzę żadnych ale to tylko jazda po Krakowie na razie.

Ewidentny plus w porównaniu do poprzedniej wersji (5.1.1), rzucający się natychmiast w oczy (uszy): na moim poczciwym Larku 35.1 "łapie fixa" (tak to się chyba żargonowo określa) o rząd wielkości szybciej.

I lekko OT, czekam na "cuś" co będzie miało radio, (dvd dla pasażerów z tyłu), GPS, zestaw głośnomówiący, internet (te opcje niby już są) oraz CB Radio.   :ok:

Potem tylko czekać aż "toto" będzie parzyło kawę  :)

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: AutoMapa 5.2 i zwykły użytkownik (nie tester)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 01, 2008, 23:50:55 »
Veni, Vidi, Vici

Tłumacząc na polski: ściągnąłem (wersja PL), zainstalowałem, pojeździłem (troszkę tylko).

I jestem pod wrażeniem - pozytywnym. Usterek na razie nie widzę żadnych ale to tylko jazda po Krakowie na razie.

Ewidentny plus w porównaniu do poprzedniej wersji (5.1.1), rzucający się natychmiast w oczy (uszy): na moim poczciwym Larku 35.1 "łapie fixa" (tak to się chyba żargonowo określa) o rząd wielkości szybciej.

I lekko OT, czekam na "cuś" co będzie miało radio, (dvd dla pasażerów z tyłu), GPS, zestaw głośnomówiący, internet (te opcje niby już są) oraz CB Radio.   :ok:

Jeśli sie wierzy, że program nawigacyjny łapie fixa to można wierzyć, że zaparzy kawę... :E
ISTQB Certified Tester

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2008, 00:18:52 »
Veni, Vidi, Vici

Fix'a już łapie, czarną parzy, puszcza DiViDika, gada przez car audio, ściąga POI z serwera Miplo, a nawet samochód sam jedzie - to wszystko już istnieje! "kierowca" w tym czasie może oglądać wspomniany film z DVD :D
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline kamwojcik

• 26
  • Sprzęt: FS N560 + Garmin60CS
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 02, 2008, 00:51:18 »
Jeśli sie wierzy, że program nawigacyjny łapie fixa to można wierzyć, że zaparzy kawę... :E
Nie wiem, co miałeś na myśli tym stwierdzeniem, ale soft ma bardzo duże znaczenie w tym, jak długo urządzenie łapie sygnał gps-a. AM potrzebuje kilkadziesiąt sek. z zimnego startu, a mapa Garmina maks 5s na tym samym urządzeniu.

*

Offline Bio

• **
  • 142
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 02, 2008, 01:01:28 »
Nie wiem, co miałeś na myśli tym stwierdzeniem, ale soft ma bardzo duże znaczenie w tym, jak długo urządzenie łapie sygnał gps-a. AM potrzebuje kilkadziesiąt sek. z zimnego startu, a mapa Garmina maks 5s na tym samym urządzeniu.
ciekawe... bo wszędzie się mówi, że to zależy od warunków pogodowych... mi AM czasami łapie od razu, czasami w minutę... zależy od pogody...

*

Offline kamwojcik

• 26
  • Sprzęt: FS N560 + Garmin60CS
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 02, 2008, 01:19:20 »
ciekawe... bo wszędzie się mówi, że to zależy od warunków pogodowych... mi AM czasami łapie od razu, czasami w minutę... zależy od pogody...
akurat w moim przypadku pogoda nie ma znaczenia. Mam obie mapy naraz zainstalowane i różnice w łapaniu fix-a są diametralne. Sprawdzałem obie mapy w przeciągu minuty.

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 02, 2008, 01:36:56 »
To czy łapie fix'a w sekundę, czy w kilkanaście nie zależy jedynie od warunków pogodowych i lokalizacji (wysokie budynki itp), ale również od rodzaju odbiornika. Np. w moim MIO 168, w którym jest jest Sirf Star II łapie dość długo, natomiast już w Sirf Star III łapie znacznie szybciej (masakrycznie szybciej).
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 02, 2008, 07:31:38 »
Mam obie mapy naraz zainstalowane i różnice w łapaniu fix-a są diametralne. Sprawdzałem obie mapy w przeciągu minuty.

To sprawdz jedna mape najpierw, a druga dopiero nastepnego dnia to okarze ci sie, ze obie lapia tak samo dlugo :-) \

Jesli odpalasz jedna mape po drugiej to nie dziwne, ze druga lapie szybciej sygnal - sam odbiornik GPS ma jeszcze aktualne dane o satelitach wiec potrzebuje mniej czasu do wystartowania.
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 02, 2008, 08:53:33 »
To sprawdz jedna mape najpierw, a druga dopiero nastepnego dnia...
Nawet nie trzeba następnego dnia czekać. Wystarczy nieraz kilkanaście minut i fix łapany jest po długiej chwili. Ostatnio zadziwiłem się, bo nokia załapała fix'a po przejechaniu trasy około 5km między dzielnicami Katowic. :-| W dodatku częstym jest niestety słaby sygnał GPS - łapany jest sygnał z raptem trzech satelitów. Myślę, że niekoniecznie sama pogoda ma tu wpływ. Często pracuję z Automapą w gęstym lesie i w różnych warunkach pogodowych, przy czym urządzenie jest montowane tylko w jednym samochodzie. Zarówno samo łapanie fix'a jak i późniejsza praca niespecjalnie wiąże sie z pogodą. Nieraz nawet podczas pełnego zachmurzenia i w czasie padającego deszczu łapany jest mocny sygnał z wielu satelitów, a bywa, że w słoneczną pogodę otrzymuję info, iż sygnał jest słaby. Czy to ma związek z pogodą? Hmm, IMHO jeśli już to niewielki. Być może ma jakiś wpływ smog z metalami ciężkimi, może jakieś zaburzenia elektromagnetyczne w danym terenie, ale zauważyłem, że same warunki atmosferyczne w przypadku mojej nokii mają wpływ niespecjalny.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 02, 2008, 09:04:17 »
Ważniejsze od pogody jest to, żeby fix był łapany w postoju, oraz konfiguracja satelitów na niebie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 02, 2008, 10:28:59 »
ale soft ma bardzo duże znaczenie w tym, jak długo urządzenie łapie sygnał gps-a. AM
potrzebuje kilkadziesiąt sek. z zimnego startu, a mapa Garmina maks 5s na tym samym urządzeniu...
Sprawdzałem obie mapy w przeciągu minuty.

Następnym razem najpierw odpal Garmina i zobaczysz, ile warta jest Twoja teoria   B)
a wcześniej przeczytaj wykład Moi: TTFF, Hot Start, Cold Start, Fix - o co tu chodzi?
To powinna być lektura obowiązkowa, dla wszystkich uzytkowników GPSów :)
Po lekturze wytłumacz jakim cudem uzyskałeś warunki zimnego startu w przeciągu minuty od ostatniej zafixowanej pozycji.
Napisane: 02-11-2008, 10:25:04
Cytat: emperator
Zarówno samo łapanie fix'a jak i późniejsza praca niespecjalnie wiąże sie z pogodą. Nieraz nawet podczas pełnego zachmurzenia i w czasie padającego deszczu łapany jest mocny sygnał z wielu satelitów

Również uważam, że to jest mit, wielokrotnie moje osobiste doświadczenia przeczyły takim twierdzeniom.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 02, 2008, 11:03:29 »
Ważniejsze od pogody jest to, żeby fix był łapany w postoju, oraz konfiguracja satelitów na niebie.
Amen! Łapanie fiksa (z cold start) w ruchu to czysta loteria.

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 02, 2008, 12:28:54 »
Kurczę, jak zwykle popełniłem skrót myślowy. Miałem na myśli to, że włączyłem samochód i AM już w garażu. Później wyjechałem z niego, wysiadłem z auta celem zamknięcia garażu, podjechałem autem pod bramę, otwarłem ją, przejechałem parę metrów, zamknąłem bramę i dopiero ruszyłem samochodem dalej. Cały czas nokia nie potrafiła złapać fix'a. Reasumując sam postój i czas łapania sygnału trwał około 2-3 minut i sygnał nie został złapany. :O Nie widząc sensu dalszego czekania na złapanie sygnału ruszyłem w trasę i dopiero po wskazanym wcześniej czasie nastąpiło złapanie fix'a.
Będąc na Podlasiu miałem podobne doświadczenia. Czasem fix pod domem na postoju był łapany w kilkanaście sekund, czasem zaś o dziwo trwało to nawet kilka minut. Bladego pojęcia nie mam z cym to wiązać, bo pogoda w lecie nie była najgorsza. Ale jak mi się zdaje nieznacznie zboczyliśmy z tematu. :E

Natomiast mam pewną teorię w sprawie łapania fix'a przez Larka kolegi essi. Możliwe, że po nowej instalacji AM pliki uległy mniejszej fragmentacji i samo wczytanie programu, a co za tym idzie połączenie się z GPS-em i rozpoczęcie jego pracy trwa krócej, co przekłada się na szybsze złapanie sygnału. Stąd złudny wniosek, że to program a nie urządzenie łapie fix'a. Ale to tylko taka teoria.

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 02, 2008, 12:38:56 »
Mi AutoMapa łapie sygnał w parę sekund nawet w mieszkaniu, używam Larka 35.0, miałem wcześniej Mante 060 i gorzej łapała zdarzało się że nawet do minuty na dworze! więc według mnie dużo zależy od sprzętu i odbiornika :) ***
 reklama (kitor)
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2008, 14:54:05 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 02, 2008, 15:00:34 »
Tak przy okazji - za taka cene 159zl powinna byc dostepna u producenta. A nie walcza z wiatrakami i np. usuwaja ze stron jak ped rapid itd itp
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 02, 2008, 19:23:32 »
Ja jako osoba posiadająca jednocześnie dwa Pockety i dwa różne urządzenia Garmina ( wtym jeden od bardzo dawna) mam już wyrobione zdanie o czasie łapania fixa. Ja pragnę zadać pytanie dokładnie odpowiadające tematowi wątku. Jaki zmiany względem AM 5.1.1 niesie ze sobą AM 5.2 . na stronie producenta nie ma jeszcze takiego info, a ja po instalacji 5.2 nic szczególnego nie zauważyłem

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 02, 2008, 19:41:38 »

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 02, 2008, 20:07:01 »
witam.
ja natomiast czekam na rozwiązanie które pozwoli dopasowywać wysokość i szerokość mapy (nawet poprzez zmianę wpisów przy plikach w ustawieniach) do rozdzielczości posiadanego urządzenia. na razie ludzie tylko piszą i się chwalą co zrobili dla 240x320 lub 320x240 i nic poza tym. w wersji 4.1.2 była możliwość ustawienia "pod siebie" i to była ostatnia wersja gdzie dało się coś z tym zrobić, albo jest taka możliwość a ja nic nie wiem.
pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2008, 20:19:45 wysłana przez ziolko70 »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 02, 2008, 20:19:12 »
Lista nowosci jest tu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=111528.0

"Zmiany:
- budynki 3D w kolejnych 97 miejscowosciach........"
tzn. jest o 96 więcej bo w Konstancinie-Jez. to akurat zniknęły te 3D  :|   
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 02, 2008, 20:24:22 »
Lista nowosci jest tu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=111528.0

"Zmiany:
- budynki 3D w kolejnych 97 miejscowosciach........"

To, to akurat zmiany w mapach. :P
Co do samego programu to widze tylko te (akurat mi niepotrzebne)słupki. :sleepy:
Liczę że może przynajmniej zabezpieczenia przed witaminizowaniem poprawili. :proud:

*

Offline taddy

• 29
  • Sprzęt: HTC Kaiser + AM + Igo8
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 02, 2008, 20:29:32 »
Koledzy, własnie zasysam nawą wersję z 2 serwera, idzie w okolicach 40 KB/s., wiec zanim dotrze, to będzie pewnie jutro ;-)
1. O zmianach w wersji PL czytalem, a jakie są zmiany w wersji EU? Podobno jest kilka nowych krajów i zmiana dostawcy map, to prawda?
2. Czy jest już nowy most na Wiśle w Puławach?
3. Czy faktycznie algorytm wyznaczania trasy się poprawił?
4. Czy po formatowaniu karty zmienia się jej numer seryjny?

BTW. Mam do sprzedania na Allegro AM XL PL, nowa, oryginalna, z płytą i kartą 1GB, nie rejestrowana. Czy mogę to tu ogłosić? Bo dział Ogłoszenia Kupno - Sprzedaż - Zamiana ograniczył się tylko do Skradzionych.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 02, 2008, 20:50:36 »
Koledzy, własnie zasysam nawą wersję z 2 serwera, idzie w okolicach 40 KB/s., wiec zanim dotrze, to będzie pewnie jutro ;-)
1. O zmianach w wersji PL czytalem, a jakie są zmiany w wersji EU? Podobno jest kilka nowych krajów i zmiana dostawcy map, to prawda?

Tak, to prawda. Dostawcą map jest teraz NAVTEQ. Czy to lepiej, czy gorzej, zobaczymy. Na razie z tego co widzę, to np z ilością POI na południu Europy nie jest najlepiej. Patrzyłem na kempingi, zaledwie kilka, jeśli chodzi o bankomaty, to np w Trogirze jest jeden. :O
Ale ponoć mapy na Bałkanach i w Grecji są lepsze, nie sprawdzałem.

2. Czy jest już nowy most na Wiśle w Puławach?
Był już w poprzedniej wersji. Teraz za to poprowadzili przez niego DK12.

3. Czy faktycznie algorytm wyznaczania trasy się poprawił?

Pożyjemy, zobaczymy. Na razie nie mam uwag.

4. Czy po formatowaniu karty zmienia się jej numer seryjny?

Nie.

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 02, 2008, 22:08:17 »
Dostawcą map jest teraz NAVTEQ.
I tu mam teraz zagwozdkę. Czy błędy map przekazane przez użytkowników wcześniejszych wersji (myślę tu w szczególności o ostatniej 5.11) zostały przekazane NAVTEQ-owi i czy firma w ogóle weźmie je pod uwagę? Zauważyłem bowiem, że moje propozycje (wraz ze, śladem GPS, fotkami miejsc i opisami) nie zostały uwzględnione. Pytanie czy jest sens ponownie się produkować i wysyłać duble? 

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 02, 2008, 22:15:44 »
Oczywiście NAVTEQ dostarcza mapy poza Polską. W Polsce dalej Geosystems, tak, że jeśli chodzi o Polskę, to poprawki słać jak najbardziej. :ok:

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 02, 2008, 22:16:52 »
Poprawki tak, tylko czy znowu te same? :|

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 02, 2008, 22:21:40 »
Przyjrzyj się im pod kątem jasności i jednoznaczności zgłoszonych błędów i poprawek. Często dlatego nie są uwzględniane. Choć czasem zdarza się im jakieś niedopatrzenie i warto po sprawdzeniu ponowić zgłoszenie. Miałem tak kilka razy, chociaż większość uwzględniano od razu.
Jeszcze pytanie kiedy zgłaszałeś, bo mogły się nie załapać na tę aktualizację.

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 02, 2008, 22:30:15 »
Jeszcze pytanie kiedy zgłaszałeś, bo mogły się nie załapać na tą aktualizację.
Tak właśnie pomyślałem, bo zgłaszane w połowie września były. Myślę, że jeśli moje poprawki nie załapały się do opracowania to Geosystems ma moje dane i nie ma sensu ich powielać, chociaż może... sam nie wiem. Głupio się tak powtarzać :S

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 02, 2008, 22:46:13 »
Zestaw błędów, które wysłałem 8 sierpnia został poprawiony, wcześniejsze również,
kolejny wysłałem na początku września i z tej paczki nic nie poprawiono,
stąd wniosek, że cykl edycyjny tej wersji map został zamknięty jeszcze w sierpniu.

*

Offline idarek2008

• *
  • 73
  • GPS Inspired
    • Moja strona domowa
  • Sprzęt: Nokia 500
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 03, 2008, 08:54:49 »
Pierwszy dzień z AM 5.2 i..... jest SUPER.

Posiadam LARKa 35.3, wiec to nie jest jakaś super nawigacja, ale wprowadzenie pokazywania pozycji co 0.5s (2Hz) jest wysoce zauważalne!
Wsiadłem i zacząłem jechać, a tu zaczęło działać płynnie. Jak w wersji 5.1.1 wyło widać lekkie skoki, to tutaj to praktycznie nie istnieje.

Inna sprawa.... ZIELONO MI!!!!
Tak dzisiaj się poczułem włączając larka o godzinie 8:00. Sygnał złapał już po 10sek (szok).
Jest mgła na dworze, widoczność może do 200m a tu wchodzę w informacje GPS i.... wszystkie satelity na zielono.... SZOK!

Coś naprawdę w AM poprawili, bo LARK nie działał jeszcze nigdy tak dobrze.
Jak miałem max, połowę zielonych w piękny dzień, to tutaj mgła, pochmurne niebo, i wszystko zielone!!!

Wysoce udany UPGRADE. Szybkość animacji i ilość satelit, poprostu SZOK.

I nawet... jadąc w 2gim trybie wyświetlania, z drzewkami, przy 580m wyświetlają się słupki kilometrowe, choć wiem że niektórzy piszą że wyświetlają się tylko przy mniejszym niż 500m. Ale 2x sprawdzałem, czy aby coś się nie przestawiło, i nie... słupki przy 580m :)

pozdrawiam
Zadowolony użytkownik AUTOMAPY
AutoMapa Europy i Nokia 500 :)

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 03, 2008, 11:19:19 »
Zestaw błędów, które wysłałem 8 sierpnia został poprawiony, wcześniejsze również,
kolejny wysłałem na początku września i z tej paczki nic nie poprawiono,
stąd wniosek, że cykl edycyjny tej wersji map został zamknięty jeszcze w sierpniu.
Oj chyba nie, ja moje poprawki wysłałem w połowie września - opis w wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=114146.0