AutoMapa 5.0.5 i HTC TyTN2 / Kaiser - ktos jeszcze ?

• 56 Odpowiedzi
  • 14417 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC Sensation + HTC Touch Pro2 + HTC TyTN2
AutoMapa 5.0.5 i HTC TyTN2 / Kaiser - ktos jeszcze ?
« dnia: Kwiecień 08, 2008, 21:23:19 »
Hej,

Prosba do uzytkownikow najnowszej AutoMapy na Kaiserce - czy u nich rowniez wystepuja ponizsze objawy.

Otoz zainstalowalem wczoraj najnowsza wersje AutoMapy  5.0.5 (553), Polska 0803 i nie moge poradzic sobie z lektorem, ktory podczas czytania komunikatow nawigacyjnych zacina sie i prycha :) Przyklady:

Za sto metrow llllekko w lewo
zzzawroc w prawo

itd.

Te zacinania, ktorym towarzyszy prychniecie w glosniku nie zawsze wystepuja, ale naprawde dosc czesto. Jak czesto ? Jak mam jakis manewr skretu to na 100% wystapi taka sytuacja. Probowalem dociec gdzie moze byc problem, ale nie udalo mi sie tego ustalic. Jako, ze na poczatku  zainstalowalem AutoMape w trybie aktualizacji, to potem przeinstalowalem AutoMape kilka razy na czysto, zresetowalem ustawienia, sformatowalem karte, bawilem sie ustawieniami, plikami POI, dalem maksymalne wartosci na pamiec map i POI, zmienialem glos lektora - niestety nic nie pomaga. Zuzycie procesora w trakcie nawigacji po zminimalizowaniu aplikacji to ok. 5%, normalnie ok. 30%, ale co dziwne od czasu do czasu wystepuje piki 100% mocy procesora (mozliwe, ze w trakcie czytania felernych komunikatow). Pamieci wolnej RAM mam ok. 70M, dlatego to raczej nie kwestia braku zasobow sprzetowych.

Co najdziwniejsze problem wystepuje tylko podczas widocznej nawigacji, mam na mysli "rysowania" map - jak zminimalizuje AutoMape lub wejde na chwilke do Menu - dzwiek jest krystalicznie czysty i bez zaciec. Jak wroce do nawigacji - slychac zacinanie i prychanie. Nie pomaga wylaczenie rysowania obrysow drog i inne zabiegy typu wlaczenie widoku 2D. Problem wystepuje zarowno podczas prawdziwej nawigacji, jak i w trybie demo.

Co ciekawe problem wystepuje tylko na HTC TyTN2/Kaiser. Po przelozeniu karty do mojego starego HTC TyTN/Hermes nie ma zadnych problemow - wszystko chodzi super.

Czyzby HTC TyTN2/Kaiser nie byl jeszcze wspierany ? Dodam, ze Automapa 4.5.3 dziala na Kaiserze bez problemu (wlasnie przed chwilka ponownie wrocilem do niej), bez problemow dzialaja rowniez inne programy jak np. TomTom. Wykluczam rowniez kwestie gryzienia z innym programem, poniewaz zarowno na Hermesie jak i Kaiserze mam identyczny zestaw programow. System Windows Mobile 6 Professional, Sys. CE 5.2.1620 (wersja 18125.0.4.2) - standardowy ROM dolaczany z Kaiserkami przez Orange

Nie wykonywalem jeszcze tylko hard resetu, ale prawde mowiac nie chce mi sie wierzyc, ze to cokolwiek pomoze, a szkoda mi mojej pracy wlozonej w customizacje. Wiem, wiem, ze moge backup zrobic, ale nie wiem czemu przy restorze zawsze u mnie pojdzie cos nie tak :)

W kazdym razie poszedl tez przed chwilka mail do Supportu AutoMapy w tej sprawie :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2008, 21:27:10 wysłana przez misiaczek »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: AutoMapa 5.0.5 i HTC TyTN2 / Kaiser - ktos jeszcze ?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 08, 2008, 23:30:52 »
Polecam sformatowanie nośnika i zwiększenie bufora na POI
ISTQB Certified Tester

*

Offline Michel

• **
  • 183
  • HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 09, 2008, 00:01:31 »
Miałem podobne objawy z TomTom 6 i pomogło ustawienie opcji:
Performances/
- File system cache: Enabled
- File system cache size: 128KB
- File system filter cache: 131072 sectors
- Glyph cache: 128KB
w Advanced Config od Schapsa.
Programu polecam poszukać na xda-developers.com
HTC HD2
HTC Hero
TomTom Go 920T

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 09, 2008, 00:36:44 »
Bawilem sie przed chwilka ustawieniami w Advanced Config i KaiserTweak - ale niestety zadna opcja nie pomaga, wlacznie z tymi sugerowanymi przez Ciebie ... Moim zdaniem cos zwalone zostalo w AutoMapie, jesli poprzednia wersja (4.5.3) i TomTom6 dzialaja bez problemu. Czy ktos z posiadaczy Kaiserki moze potwierdzic, ze AutoMapa 5.0.5 dziala bez opisanego wyzej problemu "zacinania sie" ? Jestem coraz blizszy decyzji hard resetu ... :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2008, 00:38:34 wysłana przez misiaczek »

*

Offline VanB

• *
  • 96
  • Sprzęt: MDA Vario III / V
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 09, 2008, 09:03:56 »
Zmniejsz częstotliwość odczytu danych z GPS. Z 0.5 sek na 1 sek. Mniej pracy dla Kaiserka i procek zacznie się wyrabiać z odgrywaniem komunikatów.

*

Offline ktsur

• 31
    • Strona osobista
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 09, 2008, 09:30:10 »
1. Odinstalowałem automapę 4
2. Odinstalowałem Miplo
3. Zainstalowałem automape 5
4. Zainstalowałem MIPLO
5. Minimalne gmeranie w ustawieniach (na pewno nie dotykałem  buforów)

Nie ma objawów opisywanych przez Ciebie. Wszystko działa poprawnie. Może kwestia liczby uruchomionych programów tkwiących w pamięci?

*

Offline cnria

• 4
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2008, 10:37:19 »
Ja mam Kaisera i wszystko działa dobrze

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 09, 2008, 10:53:35 »
Dzieki, czeka mnie w takim razie hard reset :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 09, 2008, 11:27:37 »
I formatowanie karty  :ok:

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2008, 12:40:47 »
U mnie też jest OK (Dutty's Official WM6.1 Release).

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 09, 2008, 14:05:18 »
U mnie też prycha, jak damska wersja Adama Michnika. A kartę formatowałem i wcześniej 4.5.3 odinstalowałem i sczyściłem do "0", wywalałem też MiploSync. Trochę poprawiło sytuację odinstalowanie kilku opcji (np. plugin na Today czy dodatkowe głosy), więc teraz mniej i rzadziej prycha, ale i tak prycha...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 09, 2008, 14:10:34 »
U mnie też prycha, jak damska wersja Adama Michnika. A kartę formatowałem i wcześniej 4.5.3 odinstalowałem i sczyściłem do "0", wywalałem też MiploSync. Trochę poprawiło sytuację odinstalowanie kilku opcji (np. plugin na Today czy dodatkowe głosy), więc teraz mniej i rzadziej prycha, ale i tak prycha...
A jakiego głosu używasz?
A co jak np zmienisz na Hołka?
ISTQB Certified Tester

*

Offline ktsur

• 31
    • Strona osobista
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 09, 2008, 14:28:26 »
to może byc pomysł - ja używam Hołka i jest ok

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 09, 2008, 14:30:17 »
Pytałem bo wiem, że na miplo był głos innej babki i tam było napisane , że pasuje do 4.5.3... a gdyby nawet nie tamta to warto sprawdzić..... :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 09, 2008, 14:30:52 »
OK - wykonalem hard reset, ponownie sformatowalem karte na fat16, potem na fat32 i objawy niestety nie ustapily .... 6nt, widze ze tez masz Kaiserke z Orange - zmieniales ROM czy jedziesz na oryginalnym ? Coraz bardziej podejrzewam, ze AutoMapa nie radzi sobie z defaultowa dostarczanym przez Orange ROMem. Juz nawet myslalem, ze moze cos ze sprzetem jest nie tak, ale jesli wszystkie aplikacje dzialaja wlacznie z AutoMapa 4.5.3 i TomTom6 to chyba jednak AutoMapa cos zwalila ...

Ja mam u siebie takie numerki:

Windows Mobile 6 Professional
Sys. CE 5.2.1620 (wersja 18125.0.4.2)

Wersja operatora: 24.181.9.693
Wersja pamieci ROM: 1.81.69.3 PLK
Data pamiec ROM: 10/09/07
Wersja radia: 1.27.14.32
Wersja protokolu: 22.45.88.07H

Ktos kto ma takie numerki moze potwierdzic ze u niego dziala bez problemow lub tez z problemami ?

*

Offline exseerius

• 20
  • Sprzęt: HTC TyTN II (PL ROM) + micrSD 2GB + 8GB + AutoMapa 5 & iGO 8.
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 09, 2008, 14:31:24 »
zzzawroc w prawo

Czasami mam podobny problem, ale chyba wtedy kiedy jest kilka manewrów jden obok drugiego, przy zawracaniu.

A pytanie również mam do posiadaczy Kaisea. Czy zdaża wam się czasem (mając włączoną AM) wyłączyć ekran (guzikiem po prawej stronie). Nie zawsze to wystepuje, ale czasem sprzet się zawiesza i już nie można włączyć ekranu. Pomaga jedynie reset, a czasami już tylko wujecie baterii. Nie jestem nawet w stanie stwierdzić od czego to zależy czy się przywiesi, czy też nie, a nie wyłączam AM (np opuszczając auto) bo chciałbym wiedziec ile przejechałem w całej trasie. Niestety licznik G liczy wszystko, a pozostałe kasują się po wyłączeniu AM.

Może od razu propozycja do AM. Żeby licznik A kasował się po restercie AM - B, C, kasowalne były przez uzytkownika (takie funkcje TRIP, które można sobie skasować kiedy pasuje) a G jak dotąd - liczy całość. Co wy na to?

Pozdrawiam,

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 09, 2008, 14:37:52 »
to może byc pomysł - ja używam Hołka i jest ok

U mnie niestety zmiana glosow na Holka czy inny nie pomaga ...

Napisane: Kwiecień 09, 2008, 14:36:19
zzzawroc w prawo
A pytanie również mam do posiadaczy Kaisea. Czy zdaża wam się czasem (mając włączoną AM) wyłączyć ekran (guzikiem po prawej stronie). Nie zawsze to wystepuje, ale czasem sprzet się zawiesza i już nie można włączyć ekranu. Pomaga jedynie reset, a czasami już tylko wujecie baterii.

Tez mialem kilka razy cos takiego, ale soft reset zawsze pomagal.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 09, 2008, 14:42:14 »
Juz nawet myslalem, ze moze cos ze sprzetem jest nie tak, ale jesli wszystkie aplikacje dzialaja wlacznie z AutoMapa 4.5.3 i TomTom6 to chyba jednak AutoMapa cos zwalila ...

U mnie było podobnie ale z innym problemem. AM 5 przy niektórych trasach przy kalkulacji trasy "wysypywała" się czyli krótko mówiąc nagminnie zamykała. Było to na krótkich trasach i to szczególnie w W-wie a na długich trasach nawet 2000km było ok. Najciekawsze, że w AM 4.5.3 nie było tego...... ani w AM 5 z mapami od 4.5.3...
Z tego powodu od blisko tygodnia mój iPAQ 2750 jest w Laboratorium Automapy....

Pozdrawiam

PS: a spróbuj wypakować i wczytać mapę od 4.5.3 zachowując sama aplikację AM5 (bez jakiegokolwiek aktualizowania jej plikami "hubnet" czy "map" z instalki AM5)....
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2008, 14:45:56 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 09, 2008, 15:48:18 »
A jakiego głosu używasz?
A co jak np zmienisz na Hołka?

1. używam Marzeny (Jadźki)
2. nie zmieniam na Hołka - wywaliłem wszystkie inne głosy, oprócz Marzeny
Napisane: 09 Kwiecień 2008, 15:46:49
OK - wykonalem hard reset, ponownie sformatowalem karte na fat16, potem na fat32 i objawy niestety nie ustapily .... 6nt, widze ze tez masz Kaiserke z Orange - zmieniales ROM czy jedziesz na oryginalnym ? Coraz bardziej podejrzewam, ze AutoMapa nie radzi sobie z defaultowa dostarczanym przez Orange ROMem. Juz nawet myslalem, ze moze cos ze sprzetem jest nie tak, ale jesli wszystkie aplikacje dzialaja wlacznie z AutoMapa 4.5.3 i TomTom6 to chyba jednak AutoMapa cos zwalila ...

Ja mam u siebie takie numerki:

Windows Mobile 6 Professional
Sys. CE 5.2.1620 (wersja 18125.0.4.2)

Wersja operatora: 24.181.9.693
Wersja pamieci ROM: 1.81.69.3 PLK
Data pamiec ROM: 10/09/07
Wersja radia: 1.27.14.32
Wersja protokolu: 22.45.88.07H

Ktos kto ma takie numerki moze potwierdzic ze u niego dziala bez problemow lub tez z problemami ?

Jadę na oryginale. Telefon mam firmowy, więc raczej nie będę nieoficjalnych ROMów wgrywał, do końca okresu gwarancyjnego (potem pewnie i tak zmienię na jakiś nowszy sprzęt).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 09, 2008, 15:48:28 »
1. używam Marzeny (Jadźki)
2. nie zmieniam na Hołka - wywaliłem wszystkie inne głosy, oprócz Marzeny
Można na próbę przekopiować z rozpakowanej instalki.
ISTQB Certified Tester

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 09, 2008, 20:38:23 »
Cos jest jednak nie tak z AutoMapa na Kaiserkach z Orange'a. Wlasnie wrocilem od kolegi, ktory rowniez posiada takowa i objawy sa niestety takie same ... Zatem czekamy na poprawienie softu przez AutoMape ...

*

Offline VanB

• *
  • 96
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 09, 2008, 21:03:47 »
A próbowałeś zmienić częstotliwość odczytu danych z GPS?

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 09, 2008, 21:34:43 »
No tego jeszcze nie probowalem ... ale zacinanie wystepuja nawet w trybie demo, jak gps nie jest uruchomiony. W kazdym razie zaraz sprobuje, musze tylko jeszcze raz 5.0.5 zainstalowac, bo sie obrazilem i 4.5.3 wrzucilem :)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 09, 2008, 22:15:36 »
No tego jeszcze nie probowalem ... ale zacinanie wystepuja nawet w trybie demo, jak gps nie jest uruchomiony. W kazdym razie zaraz sprobuje, musze tylko jeszcze raz 5.0.5 zainstalowac, bo sie obrazilem i 4.5.3 wrzucilem :)
Spróbuj nową AM 5 ze starą mapą od 4.5.3....
ISTQB Certified Tester

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 09, 2008, 22:30:54 »
OK, tez zaraz sprobuje :)

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 11, 2008, 02:52:33 »
OK, zatem sprawy maja sie tak:

- zwiekszylem czestotliwosc GPS z 0.5s na 1s. Mam wrazenie, ze jest kapinke lepiej, ale nadal sie zacina :(

- wrzucilem mapy z 4.5.3 do katalogu z 5.0.5 - niestety nic nie pomoglo ....

Wszystko wyglada zatem na to, ze wlasciciele Kaiserek z Orange musza poczekac na aktualizacje od AutoMapy ... Ja poki co wracam do 4.5.3.

*

Offline VanB

• *
  • 96
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 11, 2008, 09:29:59 »
A co Ty masz na tym sprzęcie zainstalowane?

Nie od dziś wiadomo, że HTC nie wypuściła sterowników do grafiki i wszystko chodzi na Windows Standart, co powoduje, że grafika jest przeraźliwie wolna.

Przejdź się do działu kasierka znajdź nieśmiertelny trailer matriksa i warunki testu i sprawdź czy ci się odtwarza z prędkością 100% Bo jak grafika się nie wyrabia to wszystko się nie wyrabia i rwie komunikaty. Średni wynik to tak ze 106%.

A tak mi się nasunęło czy Ty nie masz może za wolnej karty pamięci?

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 12, 2008, 00:01:20 »
A co Ty masz na tym sprzęcie zainstalowane?

Nie od dziś wiadomo, że HTC nie wypuściła sterowników do grafiki i wszystko chodzi na Windows Standart, co powoduje, że grafika jest przeraźliwie wolna.

Przejdź się do działu kasierka znajdź nieśmiertelny trailer matriksa i warunki testu i sprawdź czy ci się odtwarza z prędkością 100% Bo jak grafika się nie wyrabia to wszystko się nie wyrabia i rwie komunikaty. Średni wynik to tak ze 106%.

A tak mi się nasunęło czy Ty nie masz może za wolnej karty pamięci?
Sprawdzalem przed chwilka - z grafika wszystko jest OK, wszystko plynnie leci. Wyglada na to, ze niestety AutoMapa cos zwalila, mam juz 3 potwierdzone przypadki zacinania w przypadku Kaiserek z Orange.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 12, 2008, 15:23:24 »
Koresponduję intensywnie z AM - próbują znaleźć źródło problemów.

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 12, 2008, 23:56:18 »
Koresponduję intensywnie z AM - próbują znaleźć źródło problemów.

Ja rowniez :) Na razie zalecili mi hard reset, potem sprawdzenie innej karty :) Chyba nie dociera do nich, ze problem dotyczy wiekszej liczby userow i to od nich zalezy czy bedzie dzialalo :) Ja poki co mam na jednej karcie 5.0.5 i 4.5.3, bo to zacinanie jest naprawde irytujace.