Automapa 4 na słabszym sprzęcie - HTC Artemis z Omap

• 13 Odpowiedzi
  • 2414 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline agollum

• **
  • 206
  • Sprzęt: iPhone 4, HTC Diamond, HTC Artemis, Asus A716
Automapa 4 na słabszym sprzęcie - HTC Artemis z Omap
« dnia: Maj 01, 2007, 16:12:14 »
Witam,

Na razie nie ma dema czwórki, więc nie mogę sam tego sprawdzić. Mam licencję na AM, ale przed Waszymi opiniami na temat działania AM 4 na słabszych procesorach nie chcę robić zamieszania z jej przenoszeniem z mojego starego Asusa.

Może ktoś ma już opinię nt. szybkości działania AM 4 na sprzęcie z procesorem ok. 200 MHz i dostępną pamięcią (łącznie) 40 MB? A już idealnie gdyby ktoś z HTC Artemis (P3300) lub brandowanym odpowiednikiem podzielił się wrażeniami.

Dzięki i pozdrawiam
AGollum

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
Odp: Automapa 4 na słabszym sprzęcie - HTC Artemis z Omap
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 01, 2007, 16:20:37 »
Może jakąś sugestią jest to, że do pracy potzrebuje ok 8 MB pamięci RAM. A więc zdecydowanie mniej niż poprzednia wersja.

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 01, 2007, 16:26:34 »
No tak, ale jest jeszcze kwestia procesora. W każdym razie wrażenia z testowania w terenie mile widziane.
AGollum

*

Offline brand

• **
  • 129
    • http://berzerk.pl
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 01, 2007, 17:20:03 »
Mda compact 2 jest chyba wystarczajaco slaby?
v4 u mnie dziala szybciej niz 3.9.7

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 01, 2007, 17:26:36 »
Mda compact 2 jest chyba wystarczajaco slaby?
v4 u mnie dziala szybciej niz 3.9.7

Dzięki za konkretną odpowiedź. Dla mnie szybkość działania demo 3.9.x na Artemis była wystarczająca, więc z AM 4 też sprzęt powinien sobie poradzić.
AGollum

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 01, 2007, 17:48:42 »
Daj spokój co ty chcesz od tego procesora :) Te 200Mhz to wcale nie tak mało. Jakoś wszystko do tej pory mi śmiga. A AM4.0 podobno jest mniej wymagające.
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 02, 2007, 08:42:39 »
U mnie na mio 168 śmiga az miło a z poprzednia wersją było gorzej pod tym względem 4 ka jest mniej pazerna. Dzięki temu już nie myślę o zmianie sprzętu. Bo z tego co widze to niektórzy własnie mają większe problemy z tymi nowocześniejszymi sprzętami. Cos im sie włącza cos blokuje a u mnie śmiga az miło a że palm dla mnie służy w zasadzie do nawigacji to nie potrzebuję lepszego. W kazdym razie lepiej chodzi niz AM 3.9.7.
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 02, 2007, 11:21:26 »
Może ktoś ma już opinię nt. szybkości działania AM 4 na sprzęcie z procesorem ok. 200 MHz i dostępną pamięcią (łącznie) 40 MB? A już idealnie gdyby ktoś z HTC Artemis (P3300) lub brandowanym odpowiednikiem podzielił się wrażeniami.

Megaherce i centymetry to nie wszystko.

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 02, 2007, 11:27:13 »
Megaherce i centymetry to nie wszystko.

A ktoś pisał, że to wszystko? Prosiłem tylko o opinię ludzi, którzy w praktyce sprawdzili działanie programu na konkretnym sprzęcie. Nie mam zamiaru wdawać się w durne wojny typu tylko Intel, TI rulez itp., więc nie bardzo wiem po co to napisałeś.

Pozdrowienia
AGollum

*

Offline ciuxxxon

• **
  • 101
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 02, 2007, 11:59:06 »
Mam HTC Artemisa i od 2 dni bawię się AM 4.0 i musze powiedzieć, że na prawdę ta nowa wersja jest co najmniej 2-3 krotnie szybsza i mniej pamięcio/systemo żerna od 3.9.
Dla testów uruchomiłem sobie 12 aplikacji, które pracowały w tle a następnie  AutoMapę 4.0 i co ? ....i nic, wszystko śmigało, żadnych spowolnień/opóźnień w działaniu programu.
Dodatkowo jeszcze odebrałem połączenie telefoniczne bez najmniejszych problemów i opóźnień (AutoMapa w tym czasie działała jako nadrzędna i prowadziła mnie do celu podczas rozmowy). W wersji 3.x taki numer by nie przeszedł bo Artemis jest wolnym sprzętem.

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 02, 2007, 12:03:15 »
Wielkie dzięki, to mi właściwie zupełnie wyjaśnia sprawę. Pobawię się jeszcze trochę AM na Asusie i przeniosę licencję na Artemisa (mam nadzieję, że nie będzie z tym problemów).

Pozdrowienia
AGollum

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 02, 2007, 12:19:52 »
A ktoś pisał, że to wszystko? Prosiłem tylko o opinię ludzi, którzy w praktyce sprawdzili działanie programu na konkretnym sprzęcie. Nie mam zamiaru wdawać się w durne wojny typu tylko Intel, TI rulez itp., więc nie bardzo wiem po co to napisałeś.

Żeby powiedzieć dokładnie to co napisałem - megaherce w różnych procesorach nie są porównywalne.
Nawet w przypadku Xscale porównania między różnymi wersjami 400 Mhz mogą dać zaskakujące wyniki.
Procesory Samsunga 300 MHz zazwyczaj są szybsze niż praktycznie wszystkie Xscale 400 Mhz. Ostatnie wersje OMAP 200 MHz są porównywalne z Xscale 300 Mhz, przy drastycznie mniejszym poborze prądu.

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 02, 2007, 12:30:12 »
Tyle tylko, że piszesz nie na temat. To nie jest dyskusja nt. porównania rzeczywistej sprawności obliczeniowej procesorów, jej zależności od częstotliwości taktowania, zastosowanych rozwiązań technologicznych itp.
Nie prosiłem też o uwagi typu - czemu ma nie działać szybko, skoro powinno itp. Pytanie było bardzo konkretne i jak widać część odpowiedzi również, więc nie ma sensu rozmydlać wątku - zawsze można założyć nowy.

A tak z innej beczki - kiedyś miałem problem z AM 3.x na Asusie A716, mimo, że wg. techników AM wszystko powinno być OK. Nie udało się nic z tym zrobić przez dłuższy czas, dopiero po którejś z kolei aktualizacji AM problem zniknął jak ręką odjął - stąd moja prośba o wrażenia z praktycznych testów.

Pozdrawiam i życzę miłego święta.
AGollum

*

Offline dispact

• 2
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 05, 2007, 17:44:23 »
Witam
wypada powtórzyć test AutoMapy4
temat Test AutoMapy - szybkość przeliczania tras - warunki testu
na moim spv m3000 wytycza trasę fatalnie