Automapa 4 - EU

• 26 Odpowiedzi
  • 5952 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mobil

• *
  • 80
  • Sprzęt: TomTom 920T
Automapa 4 - EU
« dnia: Lipiec 03, 2007, 21:22:25 »
Witam zakupiłem tą mapę i 700 zeta na raty. Jestem trochę rozczarowany. Reklamują jako Mapę europy. Jadę na wakacje do Chorwacji która jak mi wiadomo jest w Europie. ale mapy nie uświadczysz w Automapie. nie ma map Rumuni, Bułgarii, Ukrainy, Białorusi, Państw nadbałtyckich i co czuję się oszukany. Co mam zrobić jak to zwrócić. W końcu zainstalowałem i zarejestrowałem.  podstawy do zwrotu są po napis na pudełku kłamie cyt "Poprowadzi cię do każdego miejsca w europie". Co o tym sądzicie.
Potrzebna zgoda.

Odp: Automapa 4 - EU
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 03, 2007, 21:39:46 »
Ja przed wydaniem 7 stow sprawdzilbym jednak pokrycie np tu: http://www.automapa.com.pl/?PEI=46925&lng=PL
Navigo 9, MM 6.6.2

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 03, 2007, 21:42:36 »
Ja przed wydaniem 7 stow sprawdzilbym jednak pokrycie np tu: http://www.automapa.com.pl/?PEI=46925&lng=PL

A tak: "Mądry Polak po szkodzie"  :-\

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 03, 2007, 22:16:31 »
A nie dodają po jednym kraju po każdej racie?  ;D ;D ;D
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 03, 2007, 23:11:38 »
Jeśli poprowadzi Cię trasą przełajową nie będzie to kłamstwo.  ;D

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 04, 2007, 10:28:13 »
Witam zakupiłem tą mapę i 700 zeta na raty. Jestem trochę rozczarowany. Reklamują jako Mapę europy. Jadę na wakacje do Chorwacji która jak mi wiadomo jest w Europie. ale mapy nie uświadczysz w Automapie. nie ma map Rumuni, Bułgarii, Ukrainy, Białorusi, Państw nadbałtyckich i co czuję się oszukany. Co mam zrobić jak to zwrócić. W końcu zainstalowałem i zarejestrowałem.  podstawy do zwrotu są po napis na pudełku kłamie cyt "Poprowadzi cię do każdego miejsca w europie". Co o tym sądzicie.

Typowe, aczkolwiek nieuczciwe, zagrania reklamowe. Gdyby dodali słówko "niemalże" lub "prawie" ;) - to co innego.  Możesz żądać zwrotu pieniędzy oddając produkt, powołując się na nieuczciwą reklamę. W przypadku odmowy - Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, chyba oni są władni nakazać zaprzestania praktyk związanych z nieuczciwymi reklamami.

A tak na marginesie - reklamy trzeba odfiltrowywać. Nie mów mi, że uwierzyłeś, iż istnieje EFEKT AXE? Ciekawe, ze nikt jeszcze nie pozwał ich do sądu, za pełne rozczarowanie (po spryskaniu się specyfikiem oczekiwali tłumów kobiet, rzucających się na nich w seksualnym amoku). Albo tego, że MediaMarkt jest sklepem nie dla idiotów... Ech, przykłady można mnożyć...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 04, 2007, 11:08:45 »
Cytat: prozor
Możesz żądać zwrotu pieniędzy oddając produkt, powołując się na nieuczciwą reklamę.

Musiałby Hołka zaskarżyć, on się pod tym zdaniem podpisał :)
Nie wiem co zawiera opakowanie, ale jeśli jest tam gdzieś wypisana lista krajów,
których mapy AM zawiera, to nic nie zdziała.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 04, 2007, 11:53:28 »
Cytat: prozor
Możesz żądać zwrotu pieniędzy oddając produkt, powołując się na nieuczciwą reklamę.

Musiałby Hołka zaskarżyć, on się pod tym zdaniem podpisał :)
Nie wiem co zawiera opakowanie, ale jeśli jest tam gdzieś wypisana lista krajów,
których mapy AM zawiera, to nic nie zdziała.

No, Hołek kasiasty, to może podzielić się zyskiem z reklamy, jeśli nie wie co gada ;).
Opakowanie opakowaniem, ale może się powołać na wprowadzenie w błąd.
Podając za Serwisem Konsumenta "Świadome zakupy: Jak wynika z badań zdecydowana większości konsumentów dokonuje zakupów pod wpływem impulsu. zjawisko to wykorzystują oczywiście specjaliści od reklamy i marketingu.
[...]
Poprzez oddziaływanie reklamy, kupujemy towary;
- których zakupu nie planowaliśmy, (tworzona jest w nas sztuczna potrzeba posiadania produktu)
- w za dużych ilościach, (promocje kup więcej bo się opłaca)
- po zawyżonych cenach, (kupujemy to co mamy na widoku i pod rękom)
- nie spełniających naszych oczekiwań. (nie otrzymaliśmy pełnej informacji o produkcie)

Są to główne, wpadki w czasie zakupów w supermarketach, bazarach, sklepach i aukcjach internetowych i we wszystkich innych punktach handlowych.

Znikomy procent konsumentów sprawdza;
- etykiety na produktach (skład produktu, zalecane dawki),
- znaki bezpieczeństwa (nie mylić z atestami i rekomendacjami – które są głownie narzędziem marketingowym),
- sposób wytworzenie. (technologia wytwarzania wpływa na jakość produktu, produkty ekologiczne)

Takimi przypadkami zajmuje się Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. W przypadku gdy UOKiK stwierdzi, że producent w reklamach  nie udziela swoim klientom pełnych i rzetelnych informacji, może nakazać (i często tak robi). Nie wiem, czy zauważyliście, ale ja już nie raz spotkałem się z ogłoszeniami w mediach, w których producent tłumaczył się ze swoich reklam.

Swoją drogą ja wiem, że oddziaływanie reklamy ma być takie, żeby klient kupił produkt. Ale wprowadzanie klienta w błąd jest nieuczciwe i takie praktyki są naganne i powinny być potępiane.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline mobil

• *
  • 80
  • Sprzęt: TomTom 920T
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 04, 2007, 12:20:01 »
Typowe, aczkolwiek nieuczciwe, zagrania reklamowe. Gdyby dodali słówko "niemalże" lub "prawie" ;) - to co innego.  Możesz żądać zwrotu pieniędzy oddając produkt, powołując się na nieuczciwą reklamę. W przypadku odmowy - Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, chyba oni są władni nakazać zaprzestania praktyk związanych z nieuczciwymi reklamami.

A tak na marginesie - reklamy trzeba odfiltrowywać. Nie mów mi, że uwierzyłeś, iż istnieje EFEKT AXE? Ciekawe, ze nikt jeszcze nie pozwał ich do sądu, za pełne rozczarowanie (po spryskaniu się specyfikiem oczekiwali tłumów kobiet, rzucających się na nich w seksualnym amoku). Albo tego, że MediaMarkt jest sklepem nie dla idiotów... Ech, przykłady można mnożyć...

To jest opis na pudełku. Nic tam nie ma nawet drobnym drukiem ze to tylko wybrane kraje czy coś w tym stylu. Pudełko oczywiscie zafoliowane. Instrukcji nie ma. O zawartości dowiaduje się człowiek po zainstalowaniu na pda.
Będzie zgłoszenie do UOKiK. Za sprzedawanie kota w worku.
Potrzebna zgoda.

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 04, 2007, 14:03:01 »
tak lekko odbiegajac od automapy proponuje zakup igo badz miomap (tanszy) masz duza lepsza europe i czeste aktualizacje i miesci sie na 1GB :D

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 04, 2007, 14:13:12 »
tak lekko odbiegajac od automapy proponuje zakup igo badz miomap (tanszy) masz duza lepsza europe i czeste aktualizacje i miesci sie na 1GB :D

Te czeste aktualizacje to mapa Polski 2006.01 sprzed półtora roku z 25% pokryciem Polski..... nie żartuj sobie z ludzi!
ISTQB Certified Tester

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 04, 2007, 15:28:26 »
Piotrze poczytaj dobrze co napisalem "masz duzo lepsza europe" i do tego odnioslem te aktualizace tak nawiasem mowiac to w miomap masz mape od emapy z duzo wiekszym pokryciem niz 26% oczywiscie dodaje ze kierunkowosc ulic jest w niej zwalona wiec nie da sie na niej jezdzic choc niekorzy proboja :D

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 04, 2007, 15:51:54 »
Piotrze poczytaj dobrze co napisalem "masz duzo lepsza europe" i do tego odnioslem te aktualizace tak nawiasem mowiac to w miomap masz mape od emapy z duzo wiekszym pokryciem niz 26% oczywiscie dodaje ze kierunkowosc ulic jest w niej zwalona wiec nie da sie na niej jezdzic choc niekorzy proboja :D
Co tzn "lepszą europę"? AM nie ma kilku krajów bałkańskich ale ma być w najbliższej przyszłości.....
Miłem ostatnio okazję porównywać tą mapę z emapy i powiem tyle: wróciłem do starej 2006.01 bo do domu bym nie dojechał...... jeden wielki kaszalot i tyle- ale to moje zdanie i nie musisz go podzielać....
Ulica w dzielnicy w której mieszkam, położona od wielu lat ma zupełnie inny przebieg niż to co jest w rzeczywisyości, AM czy mawet w 2006.01....
Poza tym sam napisałeś, że "kierunkowośc jest w niej zwalona i nie daje się na niej jeździć choć niektórzy próbują" - to o czym tu gadać :-)
A co do programu to ostatnio iGO w Sierpcu na radzie zamiast poprowadzić mnie prosto kazał mi skręcić na rondzie w prawo za wysepką (taką przed rondem) zawrócić i w prawo - zamiast po prostu prosto na rondzie (drugi wyjazd)......
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2007, 15:59:31 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 04, 2007, 16:04:24 »
Piotrze a teraz o automapie pamietasz czasy ok 3lata temu gdy o AM bylo glosno ze bedzie wersja 4 i co pojawila sie po 2.5 roku wiec jak pisali ze kraje nadbaltycie maja sie pojawic przed wakacjami uznalem to za zart i sprawdzil sie wiec juz od dawna nie wierze AM co do baboli w kazdym programie nawigacyjnym sa (uzywam zarowno legalnej AM 3.9.1 i AM4.0.1 oraz igo z Polska 2006.10) wiec nie bede porownywal w tym sensie chodzilo mi o to ze jadac do Chorwacji igo bez problemow mnie zawiezie z AM4 Eu niestety nie dojade i nasuwa sie pyatnie po kiego mi taka nawi ktora mnie nie doprowadzi do celu (przynajmniej zblizonego) a niestety AM4 podejrzewam ze dlugoooooooooooo nie bedzie miala krajow nadbaltyckich, niech lepiej uporaja sie z bledami na PL a pozniej zabieraja za EU i kompresje :D bo teraz jest wszytsko po lepkach (brak kompresji)

P.S. co do polski od emapy to napisalem ze jest zwalona

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 04, 2007, 16:09:22 »
igo z Polska 2006.10)
Jeśli masz legalne iGO to wejdź na stronę iGO, ściągnij najnowszego Maploadera i odczytaj w nim jaka jest mapa Polski... otóż zapewniam cię , że jest to 2006.01  !

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 04, 2007, 16:11:13 »
po prostu literowka oczywiscie moja b.rzadko sprawdzam nie jezdze az tak duzo :(
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2007, 16:16:52 wysłana przez fox2plus »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 04, 2007, 16:15:10 »
po prostu literowka

U Ciebie.
Mam z iGO doczynienia od poprzednich wakacji i nie było żadnej akrualizacji Polski a sprawdzam średnio do 2-3 dni i to, że w najnowszym maploaderze jest 2006.01 to nie przypadek podobnie jak w moim iGO zakupionym w Październiku.

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 04, 2007, 16:22:33 »
Te czeste aktualizacje to mapa Polski 2006.01 sprzed półtora roku z 25% pokryciem Polski..... nie żartuj sobie z ludzi!

Piotr, zgoda jeśli chodzi o iGo, Mio Map ma mapę Emapy, która bije mapę TA na głowę, choć jeszcze trochę ;) jej brakuje do AM. Muszę przyznać, że Mio zrobiło dobry ruch, zakupując mapy od innych dostawców (no, częściowo - tak jak np. w Polsce) niż iGo (ten zrobił podobnie, choć Polskę olał...), czy TomTom (tylko mapy Teleatlasu...), dzięki czemu MioMap jest już naprawdę do użytku również w Polsce a cena, za którą jest oferowana to ok. 500 zł za mapy 30 państw (no, Chorwacja też jest, ale biedna raczej...). Problemem w mapach Emapy i Teleatlasu jest to, że w obszarach przygranicznych nie bardzo się pokrywają i obliczanie trasy/nawigacja może prowadzić na manowce poprzez np. Frankfurt Oder wracając później do Polski... Drogi są rozbieżne o kilka metrów - widać, że np. częściowo się pokrywają, częściowo leżą obok siebie... Chyba dlatego Automapa ma tyle kombinacji, żeby dopasować swoje mapy do map Teleatlasu... Dopiero wyrzucenie (zmiana nazwy/rozszerzenia) pliku MRE (o ile się nie mylę: major roads of europe) i pozostawienia tylko map poszczególnych państw (a tam gdzie nie ma, przywracamy bazówkę) zapewnia poprawną nawigację i całkiem niezłą mapę ze sporą (naprawdę sporą!) ilością miast z nazwami ulic i nieco mniejszą z adresacją. W moim mieście ulice niemalże wszystkie (oprócz sporego Os.Kopernika, gdzie Automapa również nie ma uliczek osiedlowych, za to ma numerację na planie), numeracja bardzo szczątkowa. No właśnie numeracja - AM ma zaletę, że te numerki widać na mapie (jak i w większych miastach obrysy budynków). W iGo niestety nie - po dotknięciu obszaru wyskakuje tabliczka z nazwą i adresem ulicy, ale to nie to, co tygryski lubią najbardziej ;). No i może powtórzę się po raz kolejny - POI (z bazą mobilne.net) jest  dla mnie podstawową zaletą AM ;). Mimo wszystko AM ma moim zdaniem to lepiej rozwiązane, choć np. kamery drogowe (fotoradary itp. - 4 rodzaje) w iGo mają możliwość ustawienia kierunku i prędkości ostrzegania (każda osobno!). No i dodatkowy dla mnie plusik MioMapy - wyświetlanie dopuszczalnej prędkości na danej drodze (o ile jest taka informacja, na wsiach sie na ogół wyświetla 90 ;) )

Gdyby poprawili jeszcze zawaloną kierunkowość ulic (jeszcze są tam kwiatki, jak kiedyś w starej AM) w mapie, która jest zawarta w MioMap tak to zaczęłaby ona deptać po piętach AM. Swoją drogą sądzę, że upgarde do AM do wersji EU powinno kosztować z 200 zł a nie tyle co obecnie...

Acha, próbowałem jeździć TomTomem - co prawda tylko po woj. lubuskim, ale nie da się - właśnie te nieszczęsne mapy Teleatlasu. A zresztą, jakoś interfejs TT do mnie nie przemawia...

Reasumując? Póki co nie ma ideałów i tyle ;)
Po Polsce poruszam się z Automapą, za granicą przełączam na MioMap, a przestanę to robić, jak potanieje upgarde... Choć z drugiej strony, nawet jeśliby potaniał, to nie wiem, czy warto - za granicą jestem kilka razy do roku, potrzebuję głównie mapy Polski a za aktualizacje całej Europy trzeba płacić.. Jakoś nie widzę potrzeby...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2007, 16:27:10 wysłana przez prozor »

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 04, 2007, 16:44:26 »

[/quote]

[/quote]
Kolego Prozor trzeba odróżnić reklamę od informacji, na pudełku od AM jest informacja która nie jest reklamą i powinna być rzetelna, to samo dotyczy strony www producenta która zawiera informacje o produkcie a nie reklamę. Kolega Fox2plus trafnie określił że, producent AM najpierw powinien zadbać o klientów korzystających z AM4 obszar Polska ponieważ z tym sobie nie mogą poradzić a dopiero póżniej z dopracowanym produktem spróbować zdobyć klientów w pozostałych krajach Europy, zmieniając oczywiście podejście do klienta. A tak nawiasem do dnia dzisiejszego jako legalny użytkownik AM nie otrzymałem żadnego powiadomienia że, jest już nowa wersja AM4, ciekawy jestem ilu legalnych użytkowników nie otrzymało takiej informacji, w końcu nie każdy śledzi poczynania AM na ich stronie internetowej. 

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 05, 2007, 16:08:44 »
... A tak nawiasem do dnia dzisiejszego jako legalny użytkownik AM nie otrzymałem żadnego powiadomienia że, jest już nowa wersja AM4, ciekawy jestem ilu legalnych użytkowników nie otrzymało takiej informacji, w końcu nie każdy śledzi poczynania AM na ich stronie internetowej...

Kolego naprawdę nie jesteś sam - ja też i pewnie wielu wielu posiadaczy legalnych kopii AM nie otrzymało informacji... co jest dla mnie skandalem i nie rozumiem podejścia do klienta ze strony twórców AM....

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 05, 2007, 17:23:41 »
No skoro nie się czym chwalić, to czemu się dziwicie? Jak będzie naprawdę dobry soft i mapy to i powiadomienia będą i reklamy w mediach, będą konkursy i nagrody, i kolejne sławy użyczą swoich głosów, i wiele innych atrakcji...
Pytanie tylko kiedy to będzie?  :D
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2007, 20:48:51 wysłana przez emisiu »

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 05, 2007, 18:01:56 »
Jak to kiedy? Przed wakacjami przecież!

NMSP ;)

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 10, 2007, 19:48:31 »
Bo Europa to zachód, reszta to zaścianek i polne, ewentualnie dziurawe drogi.
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline julekjulek

• *
  • 81
  • Sprzęt: LG G3
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 11, 2007, 09:39:58 »
...
Reasumując? Póki co nie ma ideałów i tyle ;)
Zgadzam sie. Sadze, ze idealow nigdy nie bedzie. W kazdym oprogramowaniu znajdzie sie cos do poprawienia ;)

Po Polsce poruszam się z Automapą, za granicą przełączam na MioMap, a przestanę to robić, jak potanieje upgarde... Choć z drugiej strony, nawet jeśliby potaniał, to nie wiem, czy warto - za granicą jestem kilka razy do roku, potrzebuję głównie mapy Polski a za aktualizacje całej Europy trzeba płacić.. Jakoś nie widzę potrzeby...

Jakis czas temu jechalem do Holandii uzywajac do nawigacji i-GO.
Program sprawil sie bardzo dobrze. Mialem wtedy tylko 2 zastrzezenia:
1. Na skomplikowanych skrzyzowaniach, gdzie byly np. 2-3 rozjady w jedna strone, i-GO niezbyt precyzyjnie pokazywal gdzie zjechac w wyniku czego mozna bylo latwo zjechac w niewlaciwy zjazd.
2. Po przejechaniu przez tunel ( utrata sygnalu GPS ) i-GO mial spory problem z ponownym 'powrotem na droge'.

Uczestniczylem w testowaniu AM4_betaX. Pomimo niestabilnego zachowania sie, wersji beta jaka byla w tym momencie, postanowilem sprawdzic ( jechalem wtedy do Niemiec ) jak AM4_beta zachowa sie w przedstawionych wyzej sytuacjach:
1. Rozjazdy na skomplikowanych skrzyzowaniach sa pokazane w AM4 w sposob zdecydowanie bardziej jednoznaczny niz w i-GO;
2. Przejazd przez tunel i powrot fix'a, tutaj zostalem bardzo pozytywnie zaskoczony:
a/ po wjechaniu w tunel i utracie fix'a program 'prowadzil' dalej po wyznaczonej trasie, stosujac predkosc jazdy taka z jaka wjezdzalem do tunelu;
b/ przy wyjezdzie z tunelu fix powrocil bardzo szybko.

Zakladajac, ze AM4-EU ma bardzo zblizone, do innych programow nawigacyjnych, mapy zrodlowe panstw europy. Sam interfejs, w trakcie jazdy, wyglada na bardziej przyjazny dla uzytkownika ( pomylenie zjadu z jednej autostrady na inna owocuje nadlozeniem sporej ilosci kilometrow ).

Producent zapowiada kompresje i dodanie czesci panstw europy wschodniej. Mysle, ze trzeba spokojnie poczekac na realizacja tych zapowiedzi.

Wybierajac sie do europy na pewno bede uzywal AM4-EU, chyba ze bede jechal do kraju, ktorego nie ma jeszcze w AM.

Pozdrawiam
julek

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 11, 2007, 10:14:07 »
Producent zapowiada kompresje i dodanie czesci panstw europy wschodniej. Mysle, ze trzeba spokojnie poczekac na realizacja tych zapowiedzi.

No właśnie zapowiada, zapowiada - a np. do Chorwacji wszyscy moi znajomi pojechali z iGO choć prawie  :-[ każdy z nich ma AM4 Europa.

*

Offline savio

• 11
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 12, 2007, 16:04:45 »
Hehe ja właśnie tak robię...mam oryginalną AM 4.0 ale jadę na "trialowej :)" wersji iGO do chorwacji bo wydaje mi się na razie w europie dużo lepsza...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 23, 2007, 10:48:59 »
Zwróciłem dzisiaj uwagę na reklamą telewizyjną Nokii 330 z Automapą Europy i mówią o mapie całej europy...  >:(
ISTQB Certified Tester