Automapa 4.1 - instalacja na smartphone.

• 28 Odpowiedzi
  • 12173 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ddluk

• *
  • 62
    • Blog play
  • Sprzęt: Samsung sgh-i600 (wm6), Spv M3000, Toshiba G900
Automapa 4.1 - instalacja na smartphone.
« dnia: Wrzesień 10, 2007, 12:44:46 »
W dniu dzisiejszym udało mi się zainstalować automape 4.0.1 (339) na platformie smartphone a dokładnie Samsung Sgh-i600 z wm6. Użyłem do tego instalatora z pełnej wersji automapy. Pojawił się jednak problem przy próbie instalacji samych map. Za każdym razem otrzymuje komunikat "Błąd przy uzyskiwaniu numeru identyfikacyjnego urządzenia". Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać ??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2008, 09:42:46 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Automapa 4.1 udana instalacja na smartphone.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 10, 2007, 12:54:18 »
Jeśli inatalator nie jest w stanie odczytać ID, pozostaje chyba tylko przypisanie licencji do karty.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ddluk

• *
  • 62
    • Blog play
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2007, 13:01:02 »
Przypisanie do karty również nie działa. Wyświetla taki sam błąd. Automapa ogólnie nie działa na smartphone, ale jak udało mi się ją już zainstalować to może uda się również normalnie ją używać.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 10, 2007, 13:39:05 »
Karta również musi mieć niepowtarzalny ID, czytałem gdzieś że np. MMC tego nie mają
do takiej karty nie przypiszesz licencji, tak samo jak do urządzenia które nie da się zidentyfikować.
Programu w zasadzie możesz używać, tylko mapy nie wczytasz jeśli nie da się zarejestrować.
To właśnie mapy są zabezpieczone, a nie nie program.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2007, 14:08:09 »
Przypisanie do karty również nie działa. Wyświetla taki sam błąd. Automapa ogólnie nie działa na smartphone, ale jak udało mi się ją już zainstalować to może uda się również normalnie ją używać.

Można przypisać do karty na innym urządzeniu  - ale ten samsung to chyba nie ma ekranu dotykowego?
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline ddluk

• *
  • 62
    • Blog play
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2007, 14:09:40 »
Nie ma, ale używam emulatora kursora sphelper i działa wszystko ok :)

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2007, 14:33:17 »
Nie ma, ale używam emulatora kursora sphelper i działa wszystko ok :)

No to tym bardziej jestem ciekaw, czy (i jak) będzie pracować z mapą przypisaną do karty.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline ddluk

• *
  • 62
    • Blog play
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2007, 14:39:12 »
Można przypisać do karty na innym urządzeniu  - ale ten samsung to chyba nie ma ekranu dotykowego?

Tylko trzeba mieć inne urządzenie a ja takowego nie posiadam.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2007, 14:40:11 »
Poniweaż AM nie wykrywa ID uządzenia musisz dograć do pamieci ( katalog Windows) takie pliki: doclist.dll, htmlview.dll, fmodce.dll, olece300.dll, mfcce300.dll .
Znjdziesz je: http://pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=-1&sortby=t&sort=asc&f_id=705
Może się uda?
potrzebna zgoda

*

Offline ddluk

• *
  • 62
    • Blog play
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:04:33 »
Działa. Tylko ciekawi mnie fakt, że ludzie z automapy nadal przystają przy tym, że nie ruszy na smartphone :)

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:32:50 »
Działa. Tylko ciekawi mnie fakt, że ludzie z automapy nadal przystają przy tym, że nie ruszy na smartphone :)

Bo dla przeciętnego użytkownika tego typu urządzeń to mogłoby być zbyt skomplikowane. Co niektórzy nie potrafią pierdołki ustawić, a co dopiero używać tego programu z emulatorem touchscreena... Być może, wolą (póki co) uniknąć zmory odpowiadania na pytania "jak to zainstalować, a czemu nie działa...".
Jak widać, ten kto chce, to sobie poradzi ;).

*

Offline ddluk

• *
  • 62
    • Blog play
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:36:01 »
Dodam tylko, że po podgraniu tych kilku plików możliwe jest również uruchomienie automapy 3.9.7 :)

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 10, 2007, 18:08:34 »
Również działa na SPV E650... jesteście świetni wszyscy, jak ja się pytałem to nikt tych plików nie podał tylko zostałem zjechany od złodziejów itd. i że mogłem sobie najwyżej PPC kupić, a tu wystarczyło pomyśleć. Dzięki Janusz Piwiński

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 12, 2007, 14:31:07 »
Ale jak wy to robicie? Mam HP 514 i próbuję normalnie instalować przez instalatora AM. Pokazuje mi instalator "brak dostępu", ale katalog i pliki AM znajdują się w pamięci telefonu. Niestety pliki .exe nic nie uruchamiają (mam Automapa EU.exe i wm5Am.exe). Wgrywanie plików potrzebnych do identyfikacji nic nie daje

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 16, 2007, 21:02:44 »
Dodam tylko, że po podgraniu tych kilku plików możliwe jest również uruchomienie automapy 3.9.7 :)

Probowalem na Samsungu i600 zainstalowac.
Poszlo, ale za Chiny nie moge wejsc w MENU tym SpHelperem. P prostu mi nie wyswietla tego menu.

Poradzcie !!

*

Offline ddluk

• *
  • 62
    • Blog play
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 16, 2007, 21:09:38 »
Zgadza się. 3.9.7 zainstalować idzie ale z obsługą jest masakra.

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 06, 2007, 12:49:10 »
w jaki sposob zainstalowac te automape? robie juz wszystkimi mozliwymi sposobami i nie idzie zainstalowac o dzialaniu tego nei wspomne
Napisane: Październik 03, 2007, 17:01:24
Witam ponownie. udalo mi sie zainstalowac automape na e650 ale: po wejsciu w mapy wyswietlaja sie jakies dziwne znaczki, tzn cos jakby rozdzielczosc ekranu nie podchodzila i nic nie widac, jak na to poradzic. pomocy ;)

*

Offline dwx

• 4
  • Sprzęt: SPV E650
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 19, 2008, 17:15:59 »
Poniweaż AM nie wykrywa ID uządzenia musisz dograć do pamieci ( katalog Windows) takie pliki: doclist.dll, htmlview.dll, fmodce.dll, olece300.dll, mfcce300.dll .
Znjdziesz je: http://pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=-1&sortby=t&sort=asc&f_id=705
Może się uda?

NIESTEY SPRÓBOWAŁEM tak zrobić !!! :mad:
Po dograniu tych bibliotek do katalogu windows, system działał ... jeszcze trochę ale tylko do pierwszego restartu.
Objawy:
1) ciągły restart tzn. włączenie==> ekran powitalny orange ==> ekran Windows Mobile 9na ok 1-2 min) ==> restart i tak wkoło do bólu (trzymałem tak tlf ze 3 godziny)
2) wyjałem kartę sim - to samo
3) wyjałem kartę microSD - to samo
4) Hard reset we wszystkich możliwych konfiguracjach z kartami i bez - to samo
Nie wiem ile mnie to jeszcze będzie kosztować ale podobno trzeba przelutować (zmienić!?) kość pamięci bo został uszkodzony windows  :S :]
Zna ktoś inne lepsze rozwiązanie? Jakieś sugestie? Byłbym wdzięczny jak nie wiem co  :D
każdy powinien mieć jakiegoś korbla... czyli coś co Go kręci
;)

*

• 7793
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 19, 2008, 17:21:06 »
A może jeszcze powiesz w jakim urzadzeniem - bo moja szklana kula nawet po dograniu tych DLL-ek nie potrafi podać nazwy.
Wgranie tych plików nie uszkadza ROM-u czyli systemu Windows  a HR kasuje je.
potrzebna zgoda

*

Offline dwx

• 4
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 19, 2008, 18:06:54 »
A może jeszcze powiesz w jakim urzadzeniem - ....
w SPV E650 (HTC s710)
Sorry że nie napisałem - wyszedł mi "skrót myślowy"  :oops:
;)

*

• 7793
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 19, 2008, 18:14:33 »
A zrobiłeś HR  ? ( jak - poczytaj instrukcję ). A ja  nie słyszałem aby ktokolwiek naprawiał tego typu urzadzenia przez wlutowywanie kości .Jesli już to poprzez ewentualną zmianę ROM-u .
Czyli zrób poprawnie HR . A jesli nie zadziała - to zapewne masz gwarancję .
potrzebna zgoda

*

Offline dwx

• 4
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 19, 2008, 18:56:27 »
A zrobiłeś HR  ? ....

Oczywiście, że zrobiłem (pkt 4 mojego 1-go posta) - niestetety żadnego efektu

Gwarancję mam   :ok: i wygląda na to że trzeba będzie z niej skorzystać ale zawsze to jakiś kłopot
;)

*

• 7793
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 19, 2008, 18:58:54 »
Na pewno problem ten nie sostał spowodowany wgraniem tych dll-ek .
potrzebna zgoda

*

Offline dwx

• 4
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 19, 2008, 19:34:32 »
Wiesz, trudno mi zgadywać ale to dogranie było jedyną czynnością (ingerencją) w system która mogła cokolwiek spowodować. Trudno mi zgadywać co się stało.
Tak na logike to wydaje mi się że jest takie prawdopodobieństwo, że te dll są przyczyną bo gdyby to były tylko nowe biblioteko to byłoby ok, ale kilka z nich zastąpiło pliki które już były w katalogu Windows a więc jesli byłaby jakaś niezgodność np. wersji (a w tej chwili trudno mi zgadnąć czy tak było czy nie) to system mógł się "wykrzaczyć"
W każdym bądź razie tlf się nie uruchamia i nawet nie można dojść co mu sie stało bo komp go nie widzi i nie reaguje na żadne komendy ze swojej klawiatury
;)

« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 20, 2008, 11:58:41 »
Witam, ja równiez posiadam HP 514 i pomimo tego że wszyscy mówili że się nie da tym bardziej na rozdzielczości 176x220 ja mówię że się da bo zainstalowałem automapę 4.1 bez problemu i z emulatorem kursowa działa. robi sie to tak:
- należy odblokować telefon z aplikacji windows
- połączyć go ActiveSync z kompem
- włączyć insttalkę AM prawdopodobnie pokaże błąd ale po daniu OK i poczekaniu jakąś minutę zaczyna się instalować
- po instlacji przy pomocy eksplorera zmieniamy nazwy plików w których jest 240x240 na 176x220 i w edycji poprawiamy pola współżędnych z 240 na 220
- potem tylko mapy
- emulator kursora i ważne wyłączany programową blokadę klawiatury bo pozostanie na wyjęcie baterii !!!!!!
- u mnie działa tylko mały problem z wytyczeniem trasy po adresie nie włącza się klawatura ekranowa ale to rylko kwestia czasu
Pozdrawiam

*

Offline ipsx

• 9
  • Sprzęt: Note I
problem z instalacją AM 4.1.2 na smartphonie
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 24, 2008, 02:02:08 »
a ja mam taki problem:
przy instalowaniu automapy 4.1.2 wszystko ladnie idzie az do momentu wyboru miejsca i mam tylko pamiec wewnetrzną, nie wyswietla mi karty sd. ale nie rozumiem tego bo przed HR jak instalowalem to miałem opcje wyboru na karte sd i zainstalowalem i działało . probowałem nawet sformatowac karte programem format flesh i nadal nic  jak to naprawic?? dodam iz mam spv e650
Napisane: Styczeń 24, 2008, 01:42:40
ja mam taki problem:
przy instalowaniu automapy 4.1.2 wszystko ladnie idzie aż do momentu wyboru miejsca i mam tylko pamięć wewnętrzną, nie wyświetla mi karty sd. ale nie rozumiem tego bo przed HR jak instalowałem to miałem opcje wyboru na kartę sd i zainstalowałem i działało . probowałem nawet sformatować kartę programem format flesh i nadal nic  jak to naprawić?? dodam iż mam spv e650 a karta to  king ston 2 GB

*

Offline marekrydlewski

• *
  • 84
  • Navroad 350+Automapa Eu
Odp: problem z instalacją AM 4.1.2 na smartphonie
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 24, 2008, 02:29:51 »
kartę masz w czytniku ?

*

Offline ipsx

• 9
  • Sprzęt: Note I
Odp: Automapa 4.1 - instalacja na smartphone.
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 29, 2008, 19:05:28 »
juz wiem co było problemem w moim telefonie, popieprzyło się mojemu active sync po re-instalacji wszystko poszło bez problemu, musiałem wszystkie programy jeszcze raz instalować przez tego activa :( ale nareście udało się.
A teraz odnośnie instalacji AM na smartphona tu jest plik konfiguracyjny z ustawieniami gotowymi do AM i nie trzeba się męczyć ,  wystarczy pobrać plik zrobiony przez tutofaza   podmienić w swoim telefonie. życzę powodzenia i miłego korzystania z AM

Edit [ zmiana treści posta aby był czytelniejszy ]
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2008, 21:49:13 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »

*

Offline kalis

• 17
Odp: Automapa 4.1 - instalacja na smartphone.
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 27, 2008, 20:14:51 »
A co zrobic z nieprawidlowym wyswietlaniem? To znaczy bez wysunietej klawiatury w e650 na ekranie mam tylko nieczytelny prostokat o mniejszej rozdzieczosci ( w sumie to same paski) i dopiero po wysunieciu klawiatury wszystko zaczyna dzialac... ale przeciez tak nie da sie jezdzic. Prosze o pomoc. Pozdrawiam