Automapa 4.1.1

• 208 Odpowiedzi
  • 45788 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
Odp: Automapa 4.1.1
« Odpowiedź #180 dnia: Październik 03, 2007, 20:35:16 »
Sami zobaczcie koledzy prozor i nocnyMarek - sami macie dylemat co do funkcjonalności przedmiotowego znacznika. MZ opcja ta powinna być dostępna dla osób, które mają 100% pewności, że wiedzą co ona robi i świadomie chcą jej użyć...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #181 dnia: Październik 03, 2007, 20:50:31 »
Sami zobaczcie koledzy prozor i nocnyMarek - sami macie dylemat co do funkcjonalności przedmiotowego znacznika. MZ opcja ta powinna być dostępna dla osób, które mają 100% pewności, że wiedzą co ona robi i świadomie chcą jej użyć...

Wiesz, dylemat dylematem. Faktycznie powinno być to opisane w instrukcji obsługi, albo we wstępie do instalacji. Ale chyba sam wiesz, jak instaluje się programy - ktoś czyta instrukcję, zdanie wstępne setupu, czy coś w tym stylu? Nie. Dlatego twierdzę, że po wybraniu opcji przypisania licencji na kartę powinno wyskoczyć okno informujące, że takie przypisanie powinno być wykonane tylko raz.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #182 dnia: Październik 03, 2007, 21:11:31 »
Ja tam dylematu nie mam  :grin:

Ale ciekawe jak prozor wymyśli zapamietanie tej informacji o przypisaniu licencji :ohreally:
Zwłaszcza, że nowa instalacja może być z innego kompa, PPC może może być po HR a karta po formacie   B)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #183 dnia: Październik 03, 2007, 22:00:53 »
Ale ciekawe jak prozor wymyśli zapamietanie tej informacji o przypisaniu licencji :ohreally:
Zwłaszcza, że nowa instalacja może być z innego kompa, PPC może może być po HR a karta po formacie   B)
Odpowiem tak:
MZ przypisanie instalacji do karty SD skutkuje przekazaniem do systemu rejestracji na serwerze Aqurat-a pewnego ID karty, który zmienia się po formacie karty.
Autoryzacja kolejnej instalacji następuje po podstawieniu do klucza przechowywanego na serwerze producenta numeru naszej licencji oraz ID karty. Jeśli suma kontrolna informacji przechowywanej na serwerze jest inna niż suma kontrolna przekazywana podczas nowej instalacji, system autoryzacyjny nie zezwoli na rejestrację map.
Ale oczywiście mogę się mylić, bo to tylko hipoteza...
Być może przekazywana jest też jakaś inna dodatkowa informacja...  :worried: Pytanie tylko: jaka?  :ohreally:

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #184 dnia: Październik 03, 2007, 22:24:11 »
No właśnie - jakieś informacje muszą być wymieniane i na tym opierałbym informację dla użytkownika, że już ta licencja am jest przypisana do karty. Być może nawet byłaby możliwa szczegółowa informacja do jakiej karty i kiedy została przypisana.

Wtedy to:
Ale ciekawe jak prozor wymyśli zapamietanie tej informacji o przypisaniu licencji
Zwłaszcza, że nowa instalacja może być z innego kompa, PPC może może być po HR a karta po formacie   B)

Będzie do pominięcia, bo żadnego lokalnego zapamiętania nie ma - nie ma takiej potrzeby, prawda?
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #185 dnia: Październik 03, 2007, 22:36:36 »
[... zerknij powyżej ...]
Będzie do pominięcia, bo żadnego lokalnego zapamiętania nie ma - nie ma takiej potrzeby, prawda?
Dokładnie...
Powiem więcej - to _musi_ "pamiętać" serwer. Przecież taki administrator nie jest w stanie przewidzieć, jakie cuda wyczyni użytkownik. Znam to z autopsji...  :wink:
Zatem autoryzacja jest przez serwer, który to "wie" i "pamięta: co, kto i ile może... I to jest w sumie może nie jedyny, ale MZ _główny_ powód, dla którego aby zainstalować AM 4.X... konieczne jest połączenie z internetem...

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #186 dnia: Październik 03, 2007, 22:40:49 »
Odpowiem tak:
MZ przypisanie instalacji do karty SD skutkuje przekazaniem do systemu rejestracji na serwerze Aqurat-a pewnego ID karty, który zmienia się po formacie karty.
Autoryzacja kolejnej instalacji następuje po podstawieniu do klucza przechowywanego na serwerze producenta numeru naszej licencji oraz ID karty. Jeśli suma kontrolna informacji przechowywanej na serwerze jest inna niż suma kontrolna przekazywana podczas nowej instalacji, system autoryzacyjny nie zezwoli na rejestrację map.
Być może przekazywana jest też jakaś inna dodatkowa informacja...  :worried: Pytanie tylko: jaka?  :ohreally:
Bład. Po formacie ID karty się nie zmienia.
Za każdym razem przy instalacji AM wybieram przypisanie licencji do karty i jest OK. Obojętnie czy formatowałem kartę, czy nie.

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #187 dnia: Październik 03, 2007, 23:40:16 »
Za każdym razem przy instalacji AM wybieram przypisanie licencji do karty i jest OK. Obojętnie czy formatowałem kartę, czy nie.
To jest właśnie to, czego nie jestem w stanie zaakceptować u pewnych osób na forum...
Czepianie się szczegółów...  :S
Kolego sierek - pogadamy jak nadziesz odpowiedź na pytanie:
...
Wprowadzenie:
Cytat: Yako
...
Pytanie do wyjaśnienia:
Być może przekazywana jest też jakaś inna dodatkowa informacja...   Pytanie tylko: jaka?
Jak - kolego sierek - znajdziesz odpowiedź na to ostatnie pytanie, wówczas uznam, że jesteś odpowiednim partnerem do merytorycznych dyskusji...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #188 dnia: Październik 04, 2007, 00:56:42 »
To jest właśnie to, czego nie jestem w stanie zaakceptować u pewnych osób na forum...
Czepianie się szczegółów...  :S

Żadne czepianie szczegółów, to istotna informacja,
a jeśli już o czepianiu mowa, to teraz właśnie Ty się czepiasz i jeszcze do tego nadymasz  :P

Co do danych przekazywanych na serwer to poza ID wskazanego urządzenia
są to zapewne wszystkie dane wpisywane w trakcie instalacji.
Najprawdopodobniej jest to czysty ID bez wskazywania typu urządzenia (karta, PC, PPC)

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #189 dnia: Październik 04, 2007, 01:25:36 »
Żadne czepianie szczegółów, to istotna informacja,
a jeśli już o czepianiu mowa, to teraz właśnie Ty się czepiasz i jeszcze do tego nadymasz  :P
Jasne...  :smile:

Co do danych przekazywanych na serwer to poza ID wskazanego urządzenia
są to zapewne wszystkie dane wpisywane w trakcie instalacji.
Najprawdopodobniej jest to czysty ID bez wskazywania typu urządzenia (karta, PC, PPC)
Zauważ szanowny kolego, że mnie nie interesują spekulacje typu "najprawdopodobniej" albo "zapewne"...
Szukając odpowiedzi szukam dowodów a nie spekulacji...
Określenie "wszystkie dane" jest mocno nieprecyzyjne... Wszystkie, czyli jakie... ??
Na podstawie przekazanych _konkretnych_ informacji powstaje string sumy kontrolnej, w którym zmiana jednego bit-a powoduje zablokowanie możliwości powtórnej rejestracji map.
I w tym doszukuję się powodów problemów takich, jakie miał kierowcaopla... Uznaję, że wspomniany string jest zbyt rygorystyczny i tyle...  :proud:
Zatem Ty spekuluj dalej a ja szukam dowodów... "Jak znajdę, to Ci powiem..."  :P
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 01:33:15 wysłana przez Yako »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #190 dnia: Październik 04, 2007, 07:59:13 »
Zatem Ty spekuluj dalej a ja szukam dowodów... "Jak znajdę, to Ci powiem..."  :P

Nie znajdziesz ich nigdy, jeżeli będziesz tak reagował, gdy ktoś w dobrej wierze zwróci Ci uwagę na błąd.

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #191 dnia: Październik 04, 2007, 08:10:34 »
Nie znajdziesz ich nigdy, jeżeli będziesz tak reagował, gdy ktoś w dobrej wierze zwróci Ci uwagę na błąd.

I to jest właśnie niższość słowa pisanego nad mówionym, ponieważ widzę, że brak intonacji w wypowiedzi diametralnie zmienia jej charakter...
Ani się nie czepiam, ani nie nadymam...
Zwracam jedynie uwagę na fakt, iż nie znamy budowy string-ów autoryzacyjnych zatem trudno nam jednoznacznie stwierdzić, jakie informacje są przekazywane do serwera autoryzacyjnego co skutkuje _dużą_ niewiadomodą co do funkcjonowania przedmiotowego znacznika "przypisz instalację do karty..."

I jeszcze jedno...
Nie wchodzę w pyskówki i niemerytoryczne spory. Mam dość niepotrzebnych walk taki jak ostatnio przeprowadzili kwieto i nocnyMarek...
Jeśli ktoś dysponuje informacjami, które pozwolą odkryć tajemnicę funkcjonalności znacznika "przypisz instalację do karty...", chętnie z nim porozmawiam...

OK. Zrobię Wam tę uprzejmość i pójdę tokiem myślenia narzuconym kilkoma postami powyżej...
Uznając, że:
a) ID urządzenia i ID karty nawet po formatowaniu pozostaje niezmiennny
b) nasz kod licencji oraz adres e-mail pozostaje niezmienny
to jaki parametr decyduje o zmianach w string-u autoryzacyjnym...
Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to zapis podczas instalacji na naszym urządzeniu dodatkowego ID instalacji, który przy aktualizacji jest podawany do serwera autoryzacyjnego łącznie z a) i b). Jeżeli ID instalacji zmieni się, zmieni się i string.
No dobrze... Wszystko byłoby OK, ale: ?? !! ??
Co będzie w sytuacji, kiedy kartę z instalacją do niej przypisaną przełożę do innego Pocket-a no i zachcę mi się na tym innym PPC zaktualizować program/mapę ?? Uda się czy nie ?? Przecież ID urządzenia jest inne ??
No i wracam do początku...  :(
Zatem nasuwają mi się 2 pytania:
1. Jakie informacje są potrzebne do zainstalowania/zaktualizowania AM 4.X (szczególnie w przypadku instalacji przypisanej do karty SD)?
2. Do czego doprowadzi nas taka spekulacja?
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 09:04:47 wysłana przez Yako »

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #192 dnia: Październik 04, 2007, 09:02:30 »
Do czego doprowani nas taka spekulacja?

Ano do jedynego słusznego wniosku, że legalni użytkownicy mają zawsze podobne kłopoty. Ileż to razy miałem problemy z rejestracją, aktywacją profesjonalnych programów. Ostatnio czekałem 2 tyg., bo zachodni serwer nie mógł sobie poradzić z polskim znakiem w moim nazwisku wpisanym beztrosko przy pierwszej rejestracji. Na szczęście istniała wersja "DEMO" i ta uratowała mnie i moje terminy. Z czego wniosek, że zbyt wymyślne zabezpieczenia i utrudnienia skłaniają nawet legalnych użytkowników do popierania wersji że tak powiem "przyjaznych" :wink:

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #193 dnia: Październik 04, 2007, 09:09:15 »
Do czego doprowani nas taka spekulacja?

Ano do jedynego słusznego wniosku, że legalni użytkownicy mają zawsze podobne kłopoty. Ileż to razy miałem problemy z rejestracją, aktywacją profesjonalnych programów. Ostatnio czekałem 2 tyg., bo zachodni serwer nie mógł sobie poradzić z polskim znakiem w moim nazwisku wpisanym beztrosko przy pierwszej rejestracji. Na szczęście istniała wersja "DEMO" i ta uratowała mnie i moje terminy. Z czego wniosek, że zbyt wymyślne zabezpieczenia i utrudnienia skłaniają nawet legalnych użytkowników do popierania wersji że tak powiem "przyjaznych" :wink:

Po części masz rację...  :wink: OK... Nie będę wdawał się w polemikę, ponieważ nadal nie wiemy co wpływa na kształt string-a autoryzacyjnego. Na pytanie 2 odpowiedź łatwo znaleźć. Respekt dla osoby, która znajdzie odpowiedź na pytanie 1...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #194 dnia: Październik 04, 2007, 10:20:55 »
..są to zapewne wszystkie dane wpisywane w trakcie instalacji.
Zauważ szanowny kolego, że mnie nie interesują spekulacje typu "najprawdopodobniej" albo "zapewne"...
...stawiając błędne hipotezy i reagując alergicznie jeśli ktoś to zauważy  :P

Określenie "wszystkie dane" jest mocno nieprecyzyjne... Wszystkie, czyli jakie... ??
Byłoby bardzo precyzyjne, gdybyś nie wyciął 'sekwencji precyzującej':
wszystkie dane wpisywane w trakcie instalacji, jeśli nie pamietasz uruchom instalator
Dowodem pośrednim jest zawartość pliku AutoMapa.amm przed i po rejestracji mapy.
Możesz uznać to za spekulację :ohreally:

Uznaję, że wspomniany string jest zbyt rygorystyczny i tyle...  :proud:
To jest tylko spekulacja i to w czystej postaci. :P

Haczyk.

Tak haczyk, jeśli wysyłane są wszystkie wpisywane dane i czysty ID urządzenia przypisanego do instalacji,
to haczyk przy opcji 'przypisz instalację do karty' powoduje, że zamiast ID pocketa wysyłany jest ID karty pamięci.

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #195 dnia: Październik 04, 2007, 10:40:19 »
..są to zapewne wszystkie dane wpisywane w trakcie instalacji.
...stawiając błędne hipotezy i reagując alergicznie jeśli ktoś to zauważy  :P

Hipotezy mają to do siebie, że nie zawsze muszą być słuszne... Zawsze możesz się wykazać stawiając własną, słuszną hipotezę...  :grin:  :P

Byłoby bardzo precyzyjne, gdybyś nie wyciął 'sekwencji precyzującej':
wszystkie dane wpisywane w trakcie instalacji, jeśli nie pamietasz uruchom instalator
Dowodem pośrednim jest zawartość pliku AutoMapa.amm przed i po rejestracji mapy.
Możesz uznać to za spekulację :ohreally:

Nie... Czemu... Jeśli masz rację, to Ci ją przyznam... I w tym wypadku masz rację... Ale niestety nie do końca...  :(
Nadal brak jest odpowiedzi na pytanie:
Co powoduje zmiany w stringu autoryzacyjnym, które to zmiany skutkują pojawieniem się problemów takich, jakie miał kierowcaopla...  :-?

Uznaję, że wspomniany string jest zbyt rygorystyczny i tyle...  :proud:
To jest tylko spekulacja i to w czystej postaci. :P

OK... Zatem może wypowiedz się merytorycznie w obliczu problemu zamiast tylko pokazywać, jacy inni są bleee...  :ohreally:
Zresztą - ja nie jestem kwieto i nie dam się wciągnąć w Twoje przepychanki słowne...

Haczyk.

Tak haczyk, jeśli wysyłane są wszystkie wpisywane dane i czysty ID urządzenia przypisanego do instalacji,
to haczyk przy opcji 'przypisz instalację do karty' powoduje, że zamiast ID pocketa wysyłany jest ID karty pamięci.

No to w obliczu Twojego powyższego stawierdzenia wyjaśnij, dlaczego kierowcaopla miał problemy. Przecież - jak zrozumiałem (jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić) - przypisał instalację do karty SD, zatem nie powinien mieć problemów...
Żeby wszystko było jasne:
Krok 1 - On zrobił błąd, bo chciał aktualizację 4.1.1 (tę niespełna 30Megową) wgrać na wersję 4.0.1
Krok 2 - Zrobił HR, sformatował kartę - czyli wyczyścił globalnie wszystko
Krok 3 - ściągnął wersję 4.1.1 tę ponad 110Megową i podczas instalacji mapy system go poinfomował, że licencja jest użyta na innym urządzeniu...
Wnioskuję zatem, że string autoryzacyjny podany przez PPC podczas instalacji wersji 4.1.1 (tej ponad 110MB) był inny, niż dane przechowywane na serwerze Aqurat-a 
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 10:50:45 wysłana przez Yako »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #196 dnia: Październik 04, 2007, 10:54:11 »
Nic już nie kapuję, pogubiłem się... wiem tylko, że mówia o stringach ....  :O~
ISTQB Certified Tester

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #197 dnia: Październik 04, 2007, 11:17:06 »
To wątek chyba jest do zamknięcia, bo mamy 4.1.2 ;-)
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #198 dnia: Październik 04, 2007, 11:18:00 »
To wątek chyba jest do zamknięcia, bo mamy 4.1.2 ;-)
Ale tu się dyskutuje na temat 4.1.1  :ohreally:

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #199 dnia: Październik 04, 2007, 11:19:53 »
No, ale jeśli mamy nowszą wersję to tą można do piachu  :grin:
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #200 dnia: Październik 04, 2007, 11:32:22 »
Yako, Ty z nim rozmawiałeś, ja nie znam tylu szczegółów, ale
MZ on poprostu przy pierwszej instalacji przypisał instalację do PPC, a potem chciał przypisać do karty.
Instalator by na to normalnie nie pozwolił, bo sprawdza gdzie jest zainstalowana starsza wersja
i nie pozwala na zmianę wyboru, a tu nie mógł tego sprawdzić, bo kierowcaopla usunął poprzednią wersję

Zobacz co on napisał:
Konczę wątek bo wreszcie przyszła mailem informacja o odblokowaniu licencji.
Dostałem taki komunikat:
Prosimy w formularzu rejestracyjnym nie zaznaczac opcji przypisujacej rejestracji do karty pamieci gdyz w przeciwnym wypadku system odnotowuje inny nr urzadzenia i ja odrzuca z komunikatem:
”Podano numer licencji uzyty na innym urzadzeniu”
Aby tego komunikatu nie powtorzyc prosimy uruchomic ponownie instalatora wersji 4 i wykonac ponownie rejestracje bez zaznaczenia opcji przypisujacej rejestracje do karty pamieci."

On pisze o odblokowaniu licencji, ale w cytowanym komunikacie z supportu nie ma ani słowa o odblokowaniu.
Za to jest przestroga, co ma zrobić żeby sytuacja sie nie powtórzyła. Gdyby naprawdę miał odblokowaną licencję, to mógłby sobie ją przypisać do karty bez przeszkód.
MZ licencja cały czas była przypisana do PPC, a ten komunikat to zwyczajna instrukcja
co ma zrobić, żeby skutecznie zainstalować AM.

I taka jest moja hipoteza, teraz możesz 'czepiać się szczegółów'. :mrgreen:

/złośliwość/
Ja w przeciwieństwie do Ciebie, jeśli wskażesz błąd w moim rozumowaniu, nie wyproszę Cię z dyskusji,
"wówczas uznam, że jesteś odpowiednim partnerem...", "pogadamy jak nadziesz odpowiedź... ",
Ale jeśli napiszesz nieprawdę, nie omieszkam tego zauważyć,
choćbyś to nazywał "czepianiem sie szczegółów których nie jesteś w stanie zaakceptować"
/koniec złośliwości/

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #201 dnia: Październik 04, 2007, 11:43:22 »
[...ciach wszystko...]
I taka jest moja hipoteza, teraz możesz 'czepiać się szczegółów'. :mrgreen:

A po co... Ja nie jestem czepliwy.
To co napisałeś brzmi sensownie, pasuje mi logicznie i przyznaję Ci rację...
Nie widzę sensu "bicia piany..."
Jak będę miał wątpliwość co do słuszności Twojej hipotezy, na pewno Ci się przypomnę...  :ok:

/złośliwość/
Ja w przeciwieństwie do Ciebie, jeśli wskażesz błąd w moim rozumowaniu, nie wyproszę Cię z dyskusji,
"wówczas uznam, że jesteś odpowiednim partnerem...", "pogadamy jak nadziesz odpowiedź... ",
Ale jeśli napiszesz nieprawdę, nie omieszkam tego zauważyć,
choćbyś to nazywał "czepianiem sie szczegółów których nie jesteś w stanie zaakceptować"
/koniec złośliwości/

[brak złośliwości]
To nie tak... Źle mnie rozumiesz...
Dałem po prostu do zrozumienia, że: zajmujemy się rozwiązaniem problemu a nie wycieczkami osobistymi...
[nadal brak złośliwości]  :wink:

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #202 dnia: Październik 04, 2007, 11:52:36 »
Ja napiszę może suche fakty, a kolega Yako wyciągnie wnioski co do "Stringów"  :grin:

Mam licencję przypisaną do karty.
1. Kartę formatowałem wielokrotnie i po formatowaniu instaluję AM na tej karcie bez problemów zaznaczając licencja przypisana do karty.
2. Przy przypisywaniu licencji kartę miałem w HP na WM2003, ostatnio instalowałem po przełożeniu karty na MIO A701 z WM2005 i instaluję AM bez problemów.

Za każdym razem karta ta sama, mail ten sam, numer licencji ten sam i zaznaczona opcja przypisująca licencję do karty.

Co do problemów kierowcyopla to pojedynczy przypadek nie stanowi reguły i co udowadnia NocnyMarek błąd leżał po jego stronie.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #203 dnia: Październik 04, 2007, 11:55:33 »
Ja napiszę może suche fakty, a kolega Yako wyciągnie wnioski co do "Stringów"  :grin:
[...]
Co do problemów kierowcyopla to pojedynczy przypadek nie stanowi reguły i co udowadnia NocnyMarek błąd leżał po jego stronie.

Dlatego z nocnymMarkiem MZ doszliśmy do porozumienia i znaleźliśmy wspólny język...
A może tylko mnie sie tak wydaje...  :O  :ohreally:
Wydaje się być, iż kierowca opla miał najpierw licencję przypisaną do PPC a potem chciał przypisac do karty i dlatego "stringi nie pasowały"...  :mrgreen: Tym bardziej, że gdzieś się coś (nie wiadomo tylko co) posypało, jak chciał uaktualnieniem "małym" podnieść wersję z 4.0.1 do 4.1.1.
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 12:12:08 wysłana przez Yako »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #204 dnia: Październik 04, 2007, 12:40:08 »
Jak będę miał wątpliwość co do słuszności Twojej hipotezy, na pewno Ci się przypomnę...  :ok:
:ok: wręcz miałbym Ci za złe, gdybyś tego nie zrobił :proud:

[brak złośliwości]
To nie tak... Źle mnie rozumiesz... Dałem po prostu do zrozumienia, że: zajmujemy się rozwiązaniem problemu a nie wycieczkami osobistymi...
[nadal brak złośliwości]  :wink:

[absolutny brak złośliwości]  :wink:
Cóż, ja w uwadze sierka nie znalazłem wtedy i nie znajduję nadal ani źdźbła wycieczki, MZ to niemal kwintesencja merytorycznej dyskusji  :)
dlatego uznałem Twoje 'danie do zrozumienia' za bezpodstawne i niestosowne. Jeśli sądzisz inaczej proszę o uzasadnienie na PW i na tym proponuję ten temat zakończyć.
[nadal absolutny... no wiesz]
   B)
Napisane: 04-10-2007, 12:38:07
Dlatego z nocnymMarkiem MZ doszliśmy do porozumienia i znaleźliśmy wspólny język...
A może tylko mnie sie tak wydaje...  :O  :ohreally:

Też tak mi sie wydaje, więc albo to musi być prawda, albo zbiorowa halucynacja  :grin:

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #205 dnia: Październik 04, 2007, 12:41:23 »
Cóż, ja w uwadze sierka nie znalazłem wtedy i nie znajduję nadal ani źdźbła wycieczki, MZ to niemal kwintesencja merytorycznej dyskusji  :)
dlatego uznałem Twoje 'danie do zrozumienia' za bezpodstawne i niestosowne. Jeśli sądzisz inaczej proszę o uzasadnienie na PW i na tym proponuję ten temat zakończyć.
Jestem jak najbardziej za obiema "rencyma"  :wink: EOT

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #206 dnia: Październik 04, 2007, 15:43:34 »
Jestem jak najbardziej za obiema "rencyma"  :wink: EOT
Jeśli to jest forma przeprosin, to przyjmuję  :D
nocnyMarek - dziękuję za obronę   :ok:
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 15:49:08 wysłana przez sierek »

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #207 dnia: Październik 04, 2007, 20:12:12 »
Zaiste trudniej jest pisać niż mówić...  :)
Mówiąc o przekazywaniu ID karty miałem na myśli niekoniecznie ID jako numer seryjny lecz ID, które mógłby nadać karcie (zapisać na karcie) instalator AutoMapy. Ja rozumiałem to inaczej, kolega sierek rozumiał inaczej. Szukając rozwiązań stawiamy czasami błędne hipotezy i jest to całkiem zrozumiałe. Najgorsze są nieporozumienia.
Swoją drogą ciekawym zabezpieczeniem byłaby kombinacja ID karty + ID instalacji AM zawarta w sumie kontrolnej stringa autoryzacyjnego...
Ale chyba już za bardzo analitycznie traktuję problem...  :ohreally:

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #208 dnia: Październik 04, 2007, 22:29:12 »
Zaiste trudniej jest pisać niż mówić...  :)
Mówiąc o przekazywaniu ID karty miałem na myśli niekoniecznie ID jako numer seryjny lecz ID, które mógłby nadać karcie (zapisać na karcie) instalator AutoMapy. Ja rozumiałem to inaczej, kolega sierek rozumiał inaczej. Szukając rozwiązań stawiamy czasami błędne hipotezy i jest to całkiem zrozumiałe. Najgorsze są nieporozumienia.
Swoją drogą ciekawym zabezpieczeniem byłaby kombinacja ID karty + ID instalacji AM zawarta w sumie kontrolnej stringa autoryzacyjnego...
Ale chyba już za bardzo analitycznie traktuję problem...  :ohreally:
Hmm...   :-?
ID karty to zupełnie coś innego niż S/N. W wątkach iGo jest to jasno wyjaśnione. System przywiązania licencji do karty w AM jest IMHO identyczny z systemem iGo. Zarządzanie zmianą tego powiązania w AM jest za to bardziej elastyczne (da się zmienić przez użytkownika w porozumieniu z supportem).