Automapa 4.1.1

• 208 Odpowiedzi
  • 45796 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Automapa 4.1.1
« Odpowiedź #150 dnia: Październik 03, 2007, 08:47:36 »
Ja też rano sprawdziłem pocztę i mam  :) ale z datą 02.10 a Piotr coś pisał, że miesiąc do niego szedł.
No a od kiedy jest dostęopna 4.1 ???
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #151 dnia: Październik 03, 2007, 09:18:46 »
mogę pobrać wersję 4.1.1
Tak się zastanawiam. Może tu nie chodzi o wersję 4.1?(w sensie,że jest dodatkowa jedynka,czyli to może jest łata do 4.1) Pisze 4.1.1. Zajrzałem na strone AM i pisze tam tak:
Aktualizacje programu
Przeznaczone są jedynie dla użytkowników już korzystających z AutoMapy w wersji 4.1.
Użytkownicy wcześniejszych wersji (3.x i 4.0) mogą przejść na najnowszą wersję korzystając z plików z mapami (poniżej).

Aktualizację należy pobrać odpowienią do posiadanej mapy.

Nazwa Wersja  Wielkość
Polska 4.1.1 (aktualizacja) 2007.4  28.2 MB
Europe 4.1.1 (aktualizacja) 2007.4  42 MB

Pytanie:(bo dawno na stronę AM nie zagladałem) Czy tak już było wcześniej,czy może faktycznie wyszła wczoraj łatka do AM. Mowa jest o aktualizacji map. Bo jak nie,to faktycznie mają bajzel.
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2007, 09:21:19 wysłana przez Yoggi »
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #152 dnia: Październik 03, 2007, 09:24:11 »
Wersja 4.1.1 ukazała się jakieś 2 - 3 tygodnie temu...
Jak nie masz programu zaktualizowanego, to oczywiście, że powinieneś ściągnąć aktualizację.
Informację o aktualnie posiadanej wersji programu masz:
a) podczasu uruchamiania programu
b)  w Menu > O programie...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #153 dnia: Październik 03, 2007, 09:28:23 »
Tak dokładnie to:
4.1 pojawiła się 08.09.2007
4.1.1 pojawiła się 25.09.2007
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #154 dnia: Październik 03, 2007, 09:28:56 »
Właśnie ściągnąłem,ale zapomniałem,że ściągnąłem. Teraz sie połapałem,że skądś znam ten tekst. Ale skoro tylu ludzi dostało maila. Myślałem,że faktycznie coś poprawili,albo aktualizację zrobili. Wszystko przez tę ostatnią jedynkę. Jakby napisali 4.1 byłoby OK. Wtedy wiedziałbym,że chodzi o poprzednią,a gdyby było np. 4.2,że o następną.
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2007, 09:30:49 wysłana przez Yoggi »
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #155 dnia: Październik 03, 2007, 09:38:52 »
Na 4.1.2 czekamy.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline taurus01

• *
  • 62
  • Sprzęt: Asus A696 + Kingston SD 1GB + TRANSCEND SD 4 GB x150
« Odpowiedź #156 dnia: Październik 03, 2007, 10:01:43 »
Witam

Ja rowniez otrzymalem dzisiaj rano e-maila z informacja o aktualizacji do wersji 4.1.
Moim zdaniem to opoznienie wynika z tego , ze AM ma tak wielu zarejestrowanych uzytkownikow, ze nie jest w stanie wyslac tak duzej ilosci informacji o zmianach w programie ;)

pozdrawiam

jacek

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #157 dnia: Październik 03, 2007, 10:02:47 »
Cytat: piotr.lutynski
Na 4.1.2 czekamy.....

na bazie maila z AM, którego już tutaj wczoraj zacytowałem próbowałem podpytać nie tyle o konkretną datę co bardziej zakres czasowy - ten tydzień, przyszły, jeszcze później. Nie chciałem być złośliwy i podawać możliwości 'przed wakacjami' :).
Niestety - AM nie dała się wciągnąć w tę dyskusję i napisali po prostu:

Naprawde nie chcemy obiecywac daty, aby nie wywolywac rozczarowania ze strony Uzytkownikow, ze termin nie zostal dotrzymany...
Prosimy o cierpliwosc.
Pracujemy pelna para aby aktualizacja ukazala sie jak najszybciej.

Taka postawa jest zrozumiała, bo jeżeli podaliby jakąś datę, nawet mniej więcej to w razie jakiegokolwiek przesunięcia te forum pełne by było komentarzy 'znowu nie ma', 'obiecali i nie zrobili', 'typowa dla nich obsuwa' itp.
Póki co program działa coraz lepiej więc nie ma paraliżu.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #158 dnia: Październik 03, 2007, 10:06:00 »
Witam

Ja rowniez otrzymalem dzisiaj rano e-maila z informacja o aktualizacji do wersji 4.1.
Moim zdaniem to opoznienie wynika z tego , ze AM ma tak wielu zarejestrowanych uzytkownikow, ze nie jest w stanie wyslac tak duzej ilosci informacji o zmianach w programie ;)

pozdrawiam

jacek

Bez jaj..... minął miesiąc ......
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #159 dnia: Październik 03, 2007, 10:15:32 »
pewnie dopiero teraz ktoś zauważył że maile nie poszły, osoby korzystające z pdaclub  o niej wiedziały, ale jaki normalny (przeciętny) user wchodzi raz w tyg na stronę automapy i spr czy czasem nie ma aktualizacji?

Mieli poślizg, tylko zastanawiam się czy nie zamierzony czy czasem nie jesteśmy cały czas testerami ;) sprawdziliśmy co i jak, wiedzą gdzie błąd, naprawiają i wysyłają maila do ludzi ;) i luz

Nie wytrzymałem i wysłałem do nich maila z pytaniem co ten mail miał dokładnie oznaczać, a dokładnie jego poślizg, zobaczymy co odpowiedzą
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #160 dnia: Październik 03, 2007, 10:37:36 »

Nie wytrzymałem i wysłałem do nich maila z pytaniem co ten mail miał dokładnie oznaczać, a dokładnie jego poślizg, zobaczymy co odpowiedzą
Hardcore -owiec jesteś  :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #161 dnia: Październik 03, 2007, 10:58:13 »
pewnie dopiero teraz ktoś zauważył że maile nie poszły, osoby korzystające z pdaclub  o niej wiedziały, ale jaki normalny (przeciętny) user wchodzi raz w tyg na stronę automapy i spr czy czasem nie ma aktualizacji?

Mieli poślizg, tylko zastanawiam się czy nie zamierzony czy czasem nie jesteśmy cały czas testerami ;) sprawdziliśmy co i jak, wiedzą gdzie błąd, naprawiają i wysyłają maila do ludzi ;) i luz

Tym bardziej, że powinni zrobić 2 rzeczy:
1. Na głównej stronie dawać informacje, że jest aktualizacja.
2. Kanał RSS z informacjami
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #162 dnia: Październik 03, 2007, 11:31:25 »
O RSS (lub Atom) juz im kiedyś pisałem, ale może jak ktoś jeszcze o tym wspomni to dodadzą, ślijcie więc propozycję stworzenia kanałów z news dla aktualizacji i nowości
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline kierowcaopla

• 4
  • Cóż nadszedł "dziadowski"wiek ale nie jest tak żle
    • https://agent.cu.waw.pl/
  • Sprzęt: OMNIA i już
« Odpowiedź #163 dnia: Październik 03, 2007, 11:40:50 »
Chciałem zrobić nakładkę na starszą wersję - nie widzi mapy od nowej wersji.
Dzwonię do serwisu i słyszę, że : "poczta głosowa jest pełna, proszę zadzwonić później".
Dzwonię do motoVip i słyszę, że : "my się tym nie zajmujemy ale radzimy odinstalować starą wersję przed instalacją nowej"- cenna rada.
Po odinstalowaniu starej wersji i próbie zainstalowania nowej program zablokował i twierdzi, że mój numer licencji został już użyty.
Jestem wściekły bo za godzinę mam pilny wyjazd a wiem, że bez automapy nie trafię.
Wysłałem maila na "pomoc@automapa.pl" z prośbą o odblokowanie mojego własnego kodu licencji i czekam na odpowiedź.
Nie wiem kiedy będzie.
Nie mam pretensji o program tylko do braku informacji o tym, że będzie konieczne odblokowanie licencji a to uniemożliwi mi korzystanie z programu.
Pozdrawiam
kierowcaopla

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #164 dnia: Październik 03, 2007, 11:46:56 »

Określ dokładnie co rozumiesz pod pojęciem "starsza wersja" - czyli która ??

Po odinstalowaniu starej wersji i próbie zainstalowania nowej program zablokował i twierdzi, że mój numer licencji został już użyty.

Którą wersję instalowałeś i na którą??
Swoją drogą - co żeś Ty namotał...  :]

Jestem wściekły bo za godzinę mam pilny wyjazd a wiem, że bez automapy nie trafię.

Zadzwoń do mnie na numer +48 787 780 686 - spróbuję Ci pomóc...
Swoją drogą - mapy tradycyjne już spaliłeś ??
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2007, 12:02:17 wysłana przez Yako »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #165 dnia: Październik 03, 2007, 11:56:15 »
Współczuje kłopotu ale.... nakładka to nakładka... nie ma mapy. Nakładke instaluje się na starą instalację... a jak zdeinstalowałeś starą to map już nie ma i trzeba instalować nie nakładkę ale całą wersję instalacyjną.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #166 dnia: Październik 03, 2007, 12:03:46 »

To co napisałeś nie brzmi sensownie, skąd nowe mapy jeśli tylko aktualizowałeś program?
Swoja drogą warto przeczytać i zrozimieć to co pisza na stronie pobierania aktualizacji:
"Aktualizacje programu
Przeznaczone są jedynie dla użytkowników już korzystających z AutoMapy w wersji 4.1.
Użytkownicy wcześniejszych wersji (3.x i 4.0) mogą przejść na najnowszą wersję korzystając z plików z mapami"
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #167 dnia: Październik 03, 2007, 12:11:28 »

To co napisałeś nie brzmi sensownie, skąd nowe mapy jeśli tylko aktualizowałeś program?
Swoja drogą warto przeczytać i zrozimieć to co pisza na stronie pobierania aktualizacji:
"Aktualizacje programu
Użytkownicy wcześniejszych wersji (3.x i 4.0) mogą przejść na najnowszą wersję korzystając z plików z mapami"

Właśnie nie rozumiem co i na co on aktualizował...
A może on chciał 3kę uaktualnić do 4.1.1  :O
Nieprecyzyjnie bardzo się wypowiedział...

« Odpowiedź #168 dnia: Październik 03, 2007, 12:17:54 »

No wlasnie, PDACLUBowicze sa testerami. Zglosimy uwagi , poprawią program i dopiero wtedy poinformuja reszte, ze jest cos nowego.
Asus P526

*

Offline kamil_sc

• *
  • 83
  • Sprzęt: Asus A696 WM 6.0 PL
« Odpowiedź #169 dnia: Październik 03, 2007, 12:33:30 »
Oni wogule usuwaja zgloszone bledy ? ja zglosilem ich kilka i widze jeden poprawiony a minelo juz chyba z 6 miesiecy  :|

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #170 dnia: Październik 03, 2007, 13:06:06 »
Oni wogule usuwaja zgloszone bledy ? ja zglosilem ich kilka i widze jeden poprawiony a minelo juz chyba z 6 miesiecy  :|

Tak, w ogóle błędy są usuwane  :ohreally:
Błędy programu jak widać znacznie szybciej, od błędów map. Tu cykl wprowadzania poprawek jest znacznie dłuższy, ale błędy są poprawiane.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #171 dnia: Październik 03, 2007, 13:10:15 »
Nieprecyzyjnie bardzo się wypowiedział...
Rozmawiliśmy via Phone, no i:
a) jego błąd, że aktualizował 4.0.1 małą instalką ulepszenia do 4.1.1 - no cóż...
b) _większy_ błąd to błąd supportu AM...  :( Dodzwonić się nie idzie, na maila nie odpowiadają, a czas leci...  :S

Sugestia dla Ciebie kierowcaopla:
Próbuj co kwadrans instalować tę wersję 4.1.1 z pełnej instalki, tak jak rozmawialiśmy telefonicznie. Może Ci już odblokowali, tylko Cię nie poinformowali o tym...

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #172 dnia: Październik 03, 2007, 13:52:55 »
Zerknij, że w ostatniej wersji mapy są z kwietnia więc daj im jeszcze chwilę, program mogą poprawiać i sprawdzać w siedzibie firmy (w większości przypadków), ale mapy to w terenie trzeba weryfikować - stąd dłuższy czas wprowadzania poprawek

*

Offline kierowcaopla

• 4
« Odpowiedź #173 dnia: Październik 03, 2007, 13:59:54 »
Masz rację daję im dużo czasu a nawet chcę im pogratulować rozwiązań pod warunkiem, że pozwolą mi się do siebie dodzwonić.
Zaczynam dostawać szału słysząc miły głos męski: że mają tyle rozmów (są bardzo, bardzo, bardzo zajęci) że nie mogą ze mną rozmawiać ale mogę spróbować później. To później to 18 połączeń od 10.30. I NIC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #174 dnia: Październik 03, 2007, 14:07:11 »
No cóż, jeśli wczoraj poszedł mailing do użytkowników o dostępności nowej wersji programu
to dziś 'syćkie siroty' dzwonią do supportu, widać, że ich sporo  :wink:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #175 dnia: Październik 03, 2007, 14:11:03 »
No cóż, jeśli wczoraj poszedł mailing do użytkowników o dostępności nowej wersji programu
to dziś 'syćkie siroty' dzwonią do supportu, widać, że ich sporo  :wink:
No tak... ale nie ma się co ludziom dziwić :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline kierowcaopla

• 4
« Odpowiedź #176 dnia: Październik 03, 2007, 14:58:43 »
Konczę wątek bo wreszcie przyszła mailem informacja o odblokowaniu licencji.
Dostałem taki komunikat:
Prosimy w formularzu rejestracyjnym nie zaznaczac opcji przypisujacej rejestracji do karty pamieci gdyz w przeciwnym wypadku system odnotowuje inny nr urzadzenia i ja odrzuca z komunikatem:
”Podano numer licencji uzyty na innym urzadzeniu”
Aby tego komunikatu nie powtorzyc prosimy uruchomic ponownie instalatora wersji 4 i wykonac ponownie rejestracje bez zaznaczenia opcji przypisujacej rejestracje do karty pamieci.

Prosimy o tym pamietac w przyszlych rejestracjach.

I TO BY BYŁO NA TYLE - instalacja w toku przy zaznaczonych wszystkich opcjach do zainstalowania.
Po zakończeniu instalacji podam czas.
Napisane: Październik 03, 2007, 14:19:47
Instalacja trwała 32 min 10 sekund i przebiegła bez zakłóceń
NARESZCIE mogę korzystać z automapy
POZDRAWIAM

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #177 dnia: Październik 03, 2007, 17:50:35 »
[...]Prosimy w formularzu rejestracyjnym nie zaznaczac opcji przypisujacej rejestracji do karty pamieci gdyz w przeciwnym wypadku system odnotowuje inny nr urzadzenia i ja odrzuca z komunikatem:
”Podano numer licencji uzyty na innym urzadzeniu”
Aaaa...  :O Pewnie zaznaczenie tej opcji przypisującej licencję do karty było powodem Twoich problemów...
Swoją drogą - ta opcja powinna być dostępna _dla_zaawansowanych_ ...

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #178 dnia: Październik 03, 2007, 20:10:53 »
Aaaa...  :O Pewnie zaznaczenie tej opcji przypisującej licencję do karty było powodem Twoich problemów...
Swoją drogą - ta opcja powinna być dostępna _dla_zaawansowanych_ ...

Od razu dla zaawansowanych - wystarczy, że będzie podana informacja (w instalatorze), że przypisania licencji należy dokonać tylko jeden jedyny raz i jeśli już kiedyś zostało to wykonane, nie należy zaznaczać tej opcji.
I wszystko.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #179 dnia: Październik 03, 2007, 20:16:37 »
Oj, chyba nie, MZ jeśli raz wybrało się kartę, to trzeba ja wskazać przy każdej aktualizacji map.
Każda próba zmiany przypisania licencji jest traktowana jak instalacja na innym urządzeniu.