AUTOMAPA 4.0 - Jest już Wersja Komercyjna. Wszystko na jej temat.

• 292 Odpowiedzi
  • 75012 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: AUTOMAPA 4.0 - Jest już Wersja Komercyjna. Wszystko na jej temat.
« Odpowiedź #270 dnia: Czerwiec 15, 2007, 17:36:03 »
Jest dobrze  ;D
AM4.0 ładnie zainstalowała się zarówno na pockecie jak i na PC.
Jednoczesnie na tej samej licencji? Ja najpierw instalowalem na pda, po przeczytaniu twojego posta chcialem zainstalowac na laptopie i napisalo mo ze klucz juz jest uzywany na innym urzadzeniu.
No właśnie! A ja mam problem nie do przeskoczenia i w dodatku pomoc techniczna Automapy nie odbiera telefonów ani nie odpowiada na maile. :(
Podczas instalacji AUTOMAPY 4.0 ma urządzeniu PPC MITAC MIO 180 wyłączył się komputer, co spowodowało jakiś błąd i teraz nie jestem w stanie zainstalować żadnej mapy, ponieważ pojawia się komunikat "Polska 2007.1 Podano numer licencyjny użyty na innym urządzeniu".
Nie jest to możliwe, ponieważ mam JEDNO urzadzenie i nigdy nie instalowałem Automapy na innym. Możliwe, że nastąpił jakiś błąd w momencie awarii podczas instalacji. CO MOGĘ ZROBIĆ?
Podobnie podczas instalacji poprzedniej wersji 3w pojawia się komunikat o błędnym numerze licencji.
TYLKO, że ja mam AUTENTYCZNĄ licencję, która wcześniej działała!
Jeśli ktoś z Was ma jakiś pomysł to będę wdzięczny za pomoc.
Aha, problem nie zniknął pomimo sformatowania karty (Storage Card) na PPC i próby ponownej instalacji.
Pozdrawiam
Jacek

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #271 dnia: Czerwiec 15, 2007, 17:48:35 »
Podczas instalacji AUTOMAPY 4.0 ma urządzeniu PPC MITAC MIO 180 wyłączył się komputer, co spowodowało jakiś błąd i teraz nie jestem w stanie zainstalować żadnej mapy, ponieważ pojawia się komunikat "Polska 2007.1 Podano numer licencyjny użyty na innym urządzeniu".
Spróbuj kilka razy w różnym czasie. Koledze pomogło, chociażnie wiem dlaczego  :o

*

Offline alaraf

• 37
  • Sprzęt: hx4700 + LD-3W + 2GB CF
« Odpowiedź #272 dnia: Czerwiec 15, 2007, 21:22:06 »

Zainstalowałem sobie nową wersję AM 4.0.1 i powiem tak: WIELKA PORAŻKA!!!

AM zawiesza się, obraz mapy ze wskźnikiem zamarza pomimo ruchu po minucie, do kilku minut od wyznaczenia trasy i przejechaniu kilku kilometrów (niekiedy "Pani Jadzia" nadal gada jak jechać, ale w większości przypadków jest totalny zwis). Czasami nawet całkowicie wywala program bez żadnego komunikatu i pojawia się "pulpit" Today.

Gdy jakimś cudem AM 4.0.1 popracuje dłużej niż 3 min, to wytyczana trasa jest debilna (opcja: optymalna), prowadzi przez drogi osiedlowe, gdy można jechać po prostej, kilku pasmowej drodze. Mistrzostwo świata miałem na trasie Siekierkowskiej w Warszawie, gdzie "Pani Jadzia" kazała mi zjechać na nieistniejące zjazdy. Równie dobre były komunikaty: "4 min do celu, 4 km do celu" (pomijam, że nie jechałem 60 km/h, tylko "ciut" więcej) po przejechanu 1/2 20 km trasy. Inne kwiatki (cytuję w kolejności chronologicznej, podczas jazdy na wprost trasą Siekierkowską): "za 400 m zjedź w lewo", "za 500 m zjedź w lewo", "za 100 m zjedź w lewo".

Nie wiem skąd wzieli zestaw map do wersji 4.X, ale te z poprzedniej wersji były o niebo lepsze. Powiem więcej, TomTom na Symbiana ma lepsze mapy Warszawy i lepiej trasuje, niż AM 4.0.1.

Na szczęście mam równolegle zainstalowaną AM 3.9.7, która działa stabilnie od kilku miesięcy (oczywiście do ideału nadal jej dużo brakuje, ale po prostu najzwyczajniej działa). Może za jakiś rok zainstaluję ponownie AM 4.X, jak już dopracują ten program, a razie wygląda mi to na wersję pre-alfa. Za kilka tygodni kończy mi się licencja i mam powaąne wątpliwości, czy jest sens jej przedłużania.

Może ktoś miał podobne problemy?

Początkowo myślałem, że problem stanowi wyłączające się poświetlanie lub opcje zarządzania enerią, więc wyłączyłem wszystkie opcje oszczędności energii. Niestety problem nie zniknął. Reinstalacja programu też nic nie zmieniła. A karty CF nie mam zamiaru formatować. Program powinien po prostu działać, nie płacą mi za testowanie progaramu, tylko ja muszę płacić za jego używanie!

Mój sprzęt to hx4700 (ROM 2.01.05 ENG), WM 5.0, CF 1GB, LD-3W, uchwyt aktywny Brodit.

Pozdrawiam,
Adam
---
"Keep your friends close, but keep your enemies closer."

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #273 dnia: Czerwiec 15, 2007, 21:40:37 »
Chyba masz coś nie tego ze sprzętem.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline alaraf

• 37
« Odpowiedź #274 dnia: Czerwiec 15, 2007, 22:09:49 »

Gdyby to był problem sprzętowy, to stara wersja AM też by się wieszała. A działa i to całkiem dobrze.

Pozdrawiam,
Adam
---

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #275 dnia: Czerwiec 15, 2007, 22:15:02 »

Gdyby to był problem sprzętowy, to stara wersja AM też by się wieszała. A działa i to całkiem dobrze.

Pozdrawiam,
Adam
Chyba, że problem jest z CF... A tak w ogóle to próbowałeś ponownie zainstalować? Bo problemy, które opisujesz to były w pierwszej becie. Teraz raczej nikt nie ma takich problemów  ???

*

Offline alaraf

• 37
« Odpowiedź #276 dnia: Czerwiec 15, 2007, 22:21:23 »

Pozdrawiam,
Adam
Chyba, że problem jest z CF... A tak w ogóle to próbowałeś ponownie zainstalować? Bo problemy, które opisujesz to były w pierwszej becie. Teraz raczej nikt nie ma takich problemów  ???

Tak, reinstalowałem (nawet napisałem o tym w poście) i nic.  A ja mam wrażenie, że ta wersja to pre-alfa  :-\ Tyle że z oficjalnej strony producenta i płatna...

Na prawdę tylko ja jestem takim "szczęśliwcem"  :o ????

Pozdrawiam,
Adam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2007, 22:28:19 wysłana przez alaraf »
---

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #277 dnia: Czerwiec 15, 2007, 22:30:08 »
.....Za kilka tygodni kończy mi się licencja i mam powaąne wątpliwości, czy jest sens jej przedłużania.

Jak nie będziesz chciał przedłużać to daj znać, chętnie odkupie taką kończącą sie licencję. :)
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline alaraf

• 37
« Odpowiedź #278 dnia: Czerwiec 15, 2007, 22:44:40 »

Chyba, że problem jest z CF...
[/quote]

Wyjąłem kartę z PDA i podczas testów Windowsowy ScanDisk nie mógł dokończyć skanowania. Podczas próby kopiowania katalogów z CF na dysk pojawiały się komunikaty o niemożliwości skopiowania kilku plików (np. usual.a, poi.a, itp), zarówno z katalogu starej, jak i nowej AM. Czy AM zabezpiecza swoje pliki w jakiś niestandardowy sposób przed kopiowaniem, czy to po prostu są błędy na karcie?

Pozdrawiam,
Adam
---

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #279 dnia: Czerwiec 15, 2007, 22:47:47 »
Tak, reinstalowałem (nawet napisałem o tym w poście) i nic.  A ja mam wrażenie, że ta wersja to pre-alfa  :-\ Tyle że z oficjalnej strony producenta i płatna...

Naprawdę,
coś mnie tknęło i spojrzałem na inne Twoje posty:
"Nastepnego dniakażda próba uruchomienia kończyła się fiaskiem"
"Moim zdaniem WM 5.0 to jedna wielka porażka."
"WM 5.0 na hx4700 to porażka."
"Własnie wgrałem ten cholerny nowy system do mojego hx4700 i już po kilku chwilach szlag mnie trafił."
Najwyraźniej masz sprzęt po przejściach, "ślimaczo wolny system, w którym karty CF wieszają się lub gubią dane"
Nie wiem jakim cudem AM3 chodziła Ci na nim przyzwoicie,
AM4 jest znacznie szybsza ma wyraźnie mniejsze wymagania i jest dostępna od ponad miesiąca
Jak dotąd jeszcze nie było postu z którego wyłaniałby się taki obraz nędzy i rozpaczy, jaki tu przedstawiłeś.

Nie AM w żaden sposób nie zabezpiecza plików przed kopiowaniem,
kopiować można do woli, na ile się na ochotę  ;)
ale jeśli masz dane mapy w strzępach (a na mi to wygląda) to nic dziwnego, że program się tak zachowywał.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2007, 22:51:46 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #280 dnia: Czerwiec 15, 2007, 23:04:40 »

Pozdrawiam,
Adam
To spróbuj zainstalować Windows Vista na Pentium75.... a przecież Windows 95 czy nawet 98 chodził całkiem normalnie na nich!!!
Napisane: Czerwiec 15, 2007, 23:01:44

Naprawdę,
"Własnie wgrałem ten cholerny nowy system do mojego hx4700 i już po kilku chwilach szlag mnie trafił."
Najwyraźniej masz sprzęt po przejściach, "ślimaczo wolny system, w którym karty CF wieszają się lub gubią dane"
AM4 jest znacznie szybsza ma wyraźnie mniejsze wymagania i jest dostępna od ponad miesiąca
Jak dotąd jeszcze nie było postu z którego wyłaniałby się taki obraz nędzy i rozpaczy, jaki tu przedstawiłeś.

Nie AM w żaden sposób nie zabezpiecza plików przed kopiowaniem,
kopiować można do woli, na ile się na ochotę  ;)
ale jeśli masz dane mapy w strzępach (a na mi to wygląda) to nic dziwnego, że program się tak zachowywał.

Miałem to samo w moim iPAQ 2750 ... wróciłem do WM 2003 - w oficjalnym ROM WM 5.0 do mojego 2750 jest jakiś babol...
ISTQB Certified Tester

*

Offline alaraf

• 37
« Odpowiedź #281 dnia: Czerwiec 15, 2007, 23:47:21 »

Naprawdę,

Mój sprzęt, to nie jakiś rozjechany klekot, jak sugeruje kolega, tylko PDA kupiony w jednej z największych hurtowni w Polsce (bez reklamy) i jeszcze na gwarancji. Faktycznie, miałem z nim parę "przejść", ale bardziej były to przejścia z serwisem HP. Miałem problem z synchronizacją danych. Chłopcy z HP po w wymianie płyty głównej, doszli do wniosku, że jednak miałem rację i padła podstawka dokująca  ::) ...

Widać, że kolega nigdy nie instalował WM 5.0 zaraz po premierze i to przy zainstalowanej karcie CF. Ci, którzy pamiętają tamte "dobre czasy" zanim pojawiły się patche (na HP i Delle), wiedzą o czym mówię.

Jeżeli chodzi zaś o treść moich postów, to piszę gdy mam jakiś problem ze sprzętem, którego nie potrafię sam rozwiązać (i jak na razie pisałem ostatnio jakiś rok temu, więc nie było aż tak źle :-).

Teraz jak napisałem w poprzednim swoim poście (i po sugestii akubit) testuję kartę CF. Jak skończę, to dam znać.

Napisane: Czerwiec 15, 2007, 23:05:34
To spróbuj zainstalować Windows Vista na Pentium75.... a przecież Windows 95 czy nawet 98 chodził całkiem normalnie na nich!!!
Napisane: Czerwiec

Na miejscu mojego hx4700 obraziłbym się za porównianie mnie do Pentium 75 i to jeszcze tego z błędem zmiennoprzecinkowym :-)

Może hx4700 to nie ultra technologia z 2010 r. ale niech ktoś mi pokaże PDA z 4" matrycą, którego baterie potrafią trzymać tydzień czasu, a nawet czasem dłużej??? I do tego procek wcale nie taki słabiutki (tylko pamięci mało i trochę wolna).

Pozdrawiam,
Adam
Napisane: Czerwiec 15, 2007, 23:21:09
No i wygląda na to, że karta CF jest uszkodzona.

Po jakić 5 próbach udało mi wreszcie skopiować całą kartę na HDD. Potem format i scandisk. Ani jeden, ani drugi program nie zgłosił błędów, więc z powrotem kopiuję z HDD na CF, a tu TotalCommander mi pisze: "błąd zapisu, odbezpiecz ochronę przed zapisem". No to ja znowu format i scandisk i ponownie bez informacji o błędach. Aby być pewnym zapuściłem program do bezpiecznego czyszczenia dysków, taki który zapisuje losowe bajty na całą powierzchnię dysku i znowu pojawił się błąd zapisu.

Reasumując: gdzieś są jakieś niestabilne komórki pamięci na CF i błąd wychodzi dopiero przy odczycie/zapisie z tych komórek. Ciekawe, że scandisk niczego nie wykrył. Prawdopodobnie wszystkie problemu AM 4.0.1 brały się właśnie stąd (ale jeszcze na 100% nie moge tego potwierdzić).

Może znacie jakieś programy do intensywnego testowania pamięci CF?

Pozdrawiam,
Adam
---

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #282 dnia: Czerwiec 16, 2007, 00:10:16 »

Pozdrawiam,
Adam
Może Storage Tools?
MZ żaden test nie pomoże, jak karta niesprawna. Kup sobie nową, lepszą kartę.
Może AutoMapie też się poprawi :)

*

Offline ronald

• 27
  • Sprzęt: Mio P350
« Odpowiedź #283 dnia: Czerwiec 16, 2007, 10:53:51 »
Czy zauważyliście u siebie następujące zjawisko w Am 4.0.1: jadąc np. po mieście i zbliżając się do manewru w lewo lub w prawo (jazdy na wprost ten problem nie dotyczy) żółta strzałka manewru pojawia się mniej więcej na środku ekranu. W miarę zbliżania się do manewru wspomniana strzałka powiększa się wraz ze zmianą skali i przesuwa w dół ekranu. Na kilka metrów przed skrętem (szczególnie widocznie i denerujące jest zwłaszcza, gdy stoimy na światłach, mapa jeszcze nie obrócona zgodnie z manewerm ) strzałka pokazująca manewr jest  na samym dole ekranu na wysokości ikon Menu i Kursora, a ~80% ekranu pokazuje mapę z drogą na wprost czyli bezużyteczny fragment!!! Czy nie mogła by pozostać na środku ekranu ??? Mam nadzieję, że twórcy AM czytają to forum i coś z tym zrobią w kolejnym updacie :)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #284 dnia: Czerwiec 16, 2007, 12:54:32 »
Czy zauważyliście u siebie następujące zjawisko w Am 4.0.1: jadąc np. po mieście i zbliżając się do manewru w lewo lub w prawo (jazdy na wprost ten problem nie dotyczy) żółta strzałka manewru pojawia się mniej więcej na środku ekranu. W miarę zbliżania się do manewru wspomniana strzałka powiększa się wraz ze zmianą skali i przesuwa w dół ekranu. Na kilka metrów przed skrętem (szczególnie widocznie i denerujące jest zwłaszcza, gdy stoimy na światłach, mapa jeszcze nie obrócona zgodnie z manewerm ) strzałka pokazująca manewr jest  na samym dole ekranu na wysokości ikon Menu i Kursora, a ~80% ekranu pokazuje mapę z drogą na wprost czyli bezużyteczny fragment!!! Czy nie mogła by pozostać na środku ekranu ??? Mam nadzieję, że twórcy AM czytają to forum i coś z tym zrobią w kolejnym updacie :)

Tak ma być i jest to logiczne... kursor jest w dolnej cześci ekranu i "jedzie" on po drodze i jeszcze by tego brakowało, żeby on wędrował na ekranie...
ISTQB Certified Tester

*

Offline ronald

• 27
  • Sprzęt: Mio P350
« Odpowiedź #285 dnia: Czerwiec 16, 2007, 15:36:54 »
Ale strzałaka manewru wędruje!!!!!!!! jak napisałem wcześniej, głupio to trochę wygląda gdy strzałka i droga w którą się skręca jest tuż przed manewrem powiedzmy słabo widoczna, a reszta ekranu zawiera z punktu widzenia manewru nieistotne informacje. Nie chodzi mi o to, by wskaźnik pozycji "latał' jak oszalały po ekranie, tylko żeby strzałka manewru pozostawała na środku ekranu!!!!!!!! Byłoby to o wiele bardziej eleganckie i użyteczne. Gdzie tu widzisz logikę aby żółta strzałka manewru w miarę zbliżania się do manewru "zjeżdżała" w dół zamiast wraz ze zmianą skali pozostawać na środku ekranu? Może algorytm zmiany skali nie jest idealny i można go trochę poprawić tak aby strzałka z manewerem i aktualna pozycja zajmowała cały ekran ?

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
« Odpowiedź #286 dnia: Czerwiec 16, 2007, 16:05:47 »
ronald- a czy to czasem nie jest tak że to nie strzałka zjeżdża w dół lecz ty dojeżdżasz do punktu w któym należy wykonać manewr? Chyba że chciałbyś żeby ulica w którą chcesz skręcić  jechała cały czas przed tobą ? :)
Pozdr.

*

Offline shado

• **
  • 102
  • Sprzedam uszkodzone Mio A201 i pokrowiec, uchwyt
    • http://www.skocz.pl/deco/
  • Sprzęt: Mio A201 Kingston2GB AM4.0.1
« Odpowiedź #287 dnia: Czerwiec 16, 2007, 17:49:20 »

Jak nie będziesz chciał przedłużać to daj znać, chętnie odkupie taką kończącą sie licencję. :)
Za ile? Moja kończy się w sierpniu i chętnie bym się przesiadł na Destinatora, bo AM mnie coraz bardziej irytuje.
Sprzedam uszkodzone Mio A201 i oryginalny skórzany pokrowiec oraz uchwyt samochodowy

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #288 dnia: Czerwiec 17, 2007, 00:39:40 »

Za ile? Moja kończy się w sierpniu i chętnie bym się przesiadł na Destinatora, bo AM mnie coraz bardziej irytuje.
Zaproponuj cenę i przejdź na priva.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #289 dnia: Czerwiec 18, 2007, 11:27:19 »

Mam pytanie - czy to jest normalne?

Odbiornik GPS na parapecie od kilkunastu minut, w każdym innym programie fix 3D (visual gps itp.) a w AM jak widać "0D" mimo, że GPS widzi 5 satelitów

(dzięki nM - ciągle mam problemy z obrazkami)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2007, 08:01:55 wysłana przez Piotr - sq2frv »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #290 dnia: Czerwiec 18, 2007, 12:13:09 »

Mam pytanie - czy to jest normalne?

Tak to normalne - ale tylko w pewnych okolicznościach, których nie podałeś, a które są bardzo istotne.
Jeśli właśnie skończyłeś pracę, wsiadłeś do auta, włączyłeś AM i wyjeżdżasz z parkingu zanim GPS złapał stabilnego fixa
to jest to normalne, nawet jeśli powtarza się to codziennie.
Jeśli masz tak non stop, albo często w drodze to już zdecydowanie nie

ps. jeśli chcesz pokazać obrazek, musisz podać bezpośredni link do tego pliku,
a nie do strony na której można go znaleźć (użyj 'cytuj', żeby zobaczyć jak to powinno wyglądać)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline alaraf

• 37
« Odpowiedź #291 dnia: Czerwiec 19, 2007, 19:00:44 »

Pozdrawiam,
Adam
Może Storage Tools?

No więc oto efekt moich testów. Okazało się, że karta CF jest sprawna, tylko mój uniwersalny czytnik kart iTec był uszkodzony.
Szkoda, że wyszło to dopiero po zakupie nowej karty  :-[

Co gorsza problem z AM nie zniknął. Próbowałem już wszystkiego: formatowania karty CF, hard (czy właściwie clean) resetu i reinstalację wszystkiego od początku i to samo. AM losowo się wiesza (obraz jest zamrożony) i pozostaje tylko soft reset.

Powiem tak, AM 4.X nadaje się tylko do kosza (przynajmniej w moim przypadku). Czy ktoś na forum używa kombinacji WM 5.0, AM 4.0.1 i hx4700?
Może AM  nie lubi takiego zestawu?

Pozdrawiam,
Adam
---

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #292 dnia: Czerwiec 19, 2007, 21:20:49 »

Pozdrawiam,
Adam
Może Storage Tools?

No więc oto efekt moich testów. Okazało się, że karta CF jest sprawna, tylko mój uniwersalny czytnik kart iTec był uszkodzony.
Szkoda, że wyszło to dopiero po zakupie nowej karty  :-[

Co gorsza problem z AM nie zniknął. Próbowałem już wszystkiego: formatowania karty CF, hard (czy właściwie clean) resetu i reinstalację wszystkiego od początku i to samo. AM losowo się wiesza (obraz jest zamrożony) i pozostaje tylko soft reset.

Powiem tak, AM 4.X nadaje się tylko do kosza (przynajmniej w moim przypadku). Czy ktoś na forum używa kombinacji WM 5.0, AM 4.0.1 i hx4700?
Może AM  nie lubi takiego zestawu?

Pozdrawiam,
Adam
Niestety ja wyrzuciłem aktualizację WM 2003 => WM 5.0 dla iPAQ 2750 - wygląda na to, że takie są te upgrady HP.

Pozdrav
ISTQB Certified Tester