AutoMapa 4.0 EU i same problemy proszę o podpowiedz !!!!

• 31 Odpowiedzi
  • 6762 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dodo

• **
  • 110
  • Sprzęt: Iphone 3g, Nokia E52
AutoMapa 4.0 EU i same problemy proszę o podpowiedz !!!!
« dnia: Lipiec 01, 2007, 18:39:23 »
Witam serdecznie jako długo letni użytkownik AM XL mimo jej nie dociągniec postanowiłem doinwestowac i zakupiłem update do4.0 EU.
Pierwszy problem i tu prosze o pierwszą podpowiedz instalowanie mapy EU tra u mnie jakieś 8 H !!! czy to normalne ???i jeszcze uruchamianie pliku startowego na PC również trwa długo. Kolejne pytanie po udanej cało nocnej instalacji na nowo zakupioną karte 4GB GoodRam po pierwszym uruchomieniu jakieś kilka minut pózniej moj pda(mio 550) przestał widziec karte co za tym idzie musiałem od nowa ją sformatować i przystąpiłem do kolejnej instalacji i tu pojawił sie kolejny problem otóż po 10 h prpgram napisał że instalacje będzie trwała jeszcze 17H !!!!! więc anulowałem instalacje i teraz nie wiem oco chodzi czy AM 4.0 Eu to jeden wielki bubel??? czy mam zwaloną karte czy mój mio ma problem z kartami ponad 1 GB ???? Pozdrawiam wszyskich i dziękuje za ew. sugestie.
całe mnóstwo telefonów od NOKIA przez SE HTC Samsung do Iphone 3g

*

Dżeju

Odp: AutoMapa 4.0 EU i same problemy proszę o podpowiedz !!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 01, 2007, 18:51:56 »
Problem masz w karcie lub twój PDA nie współpracuje w pełni zgodnie z tą kartą. Instalacja AM 4 EU to standardowo maks. 50 min.

*

Offline dodo

• **
  • 110
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 01, 2007, 18:58:23 »
Tak myslałem długo szukałem jakiegoś info na temat kart 4gb i mio 550 ale nie stety nic nie znalazłem czy zatem możesz polecic jakąś karte??

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 01, 2007, 19:01:14 »
Ja polecam karty 4gb Transcend (nie SDHC!).

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 01, 2007, 19:36:25 »
mam mio P550m i karte Platinum 4GB chodzi jak zloto

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 01, 2007, 20:35:40 »
Instaluj poprzez czytnik kart.
Kartę pamięci wkładasz do czytnika, a palmtopa podłączasz normalnie poprzez kabel.
Instalacja jest "błyskawiczna" - w porównianiu z instalacja poprzez kabel.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline dodo

• **
  • 110
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 01, 2007, 21:07:42 »
ale tam przeciez niema takiej opcji jak wybor gdzie zainstalować??? wiem ze w tt tak jest ale tu nie widze

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 01, 2007, 21:32:17 »
ale tam przeciez niema takiej opcji jak wybor gdzie zainstalować??? wiem ze w tt tak jest ale tu nie widze

jak juz wlozysz karte do czytnika, to wybor sie pojawi. Instalator rozpozna czytnik i wtedy instalacja trwa kilka minut.
Koszt takiego czytnika to kilkanascie zl wiec nie ma o czym gadac.

L

*

Offline dodo

• **
  • 110
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 01, 2007, 21:38:15 »
tylko ja mam czytnik z integrowany w laptopie i nie wystakuje mi nic??

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 01, 2007, 21:47:18 »

sprecyzuj 'nic' ;)

1. odpalasz plik instalatora AM 4.0. W przypadku EU trwa to kilkanascie - kilkadziesiat minut, bo musi sie rozkompresowac.  Ewentulanie mozesz sam rozkompresowac ten plik *.exe i potem odpalic tylko setup.exe.
2. W polu wyboru instalacji programu i map powinnien byc widoczny czytnik
3. Jezeli nie jest, to czy czytnik jest widoczny w windows jak wlozysz do niego karte? Powinien pokazywac kolejna literke dysku wymienialnego.
4. Jezeli i w windows karta nie jest widoczna - cos nie tak z czytnikiem - moze nie jest poprawnie zainstalowany.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 01, 2007, 22:04:15 »
......
4. Jezeli i w windows karta nie jest widoczna - cos nie tak z czytnikiem - moze nie jest poprawnie zainstalowany.

Albo coś nie tak z kartą. Jaki na niej masz FAT?

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 01, 2007, 22:13:33 »

Dokładnie tak jest.Również mam czytnik w lapku i instalator go nie widzi  jak czytnik kart SD/MMC.Windows traktuje go jako dodatkowy dysk FAT , kolejny dysk twardy w kompie i koniec.Dlatego go instalator nie widzi. A w momencie rozpoczęcia instalacji podajesz przecież ścieżkę instalatorowi,że chcesz mieć program na PPC/PNA .Musisz zaopatrzyć się w zewnętrzny czytnik kart i instalacja potrwa ok 20 min.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2007, 22:16:56 wysłana przez Jarojaw »
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline marcinko

• *
  • 55
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 01, 2007, 22:32:20 »
Miałem dokładnie taki sam problem z instalacją AM 4 EU.
Moja karta to SanDisk Ultra II, więc do wolnych nie należy. Była sformatowana przed instalacją.
Probowałem instalacji bezpośtednio na pda 2 razy bo czytnik też mam zintegorany w laptopie.
Za pierwszym razem chciałem zainstalować po bluetooth, ale gdy zobaczyłem ile to jeszcze potrwa przerwałem instalację i przeszedłem na kabel. Tam instalator pokazał mi, że do końca pozostało mu jeszcze kolo 17 godzin. Jak się później okazało były to dane mocno optymistyczne.
Zacząłem instalować AM w czwartek, a proces zakończył się w niedzielę późnym wieczorem.
Coś nie radzi sobie z dużymi plikami (ways.a - ponad 1 GB) i transfer podczas jego przenoszenia na kartę spada poniżej 16 kb.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 01, 2007, 22:48:32 »
Instaluj poprzez czytnik kart.
Kartę pamięci wkładasz do czytnika, a palmtopa podłączasz normalnie poprzez kabel.
Instalacja jest "błyskawiczna" - w porównianiu z instalacja poprzez kabel.
święte słowa.... instalując bezpośrednio wszystko na karcie ale włożonej do PDA to trwało to u mnie 2h a jak PDA podłączyłem stadardowo a ta kartę na której wszystlko ma być zainstalowane do czytnika i poprzez USB 2.0 do kompa to trwa u mnie 10 minut + kilkanaście sekund.

Pozdrawiam
Napisane: Lipiec 01, 2007, 22:46:10

1. odpalasz plik instalatora AM 4.0. W przypadku EU trwa to kilkanascie - kilkadziesiat minut, bo musi sie rozkompresowac.  Ewentulanie mozesz sam rozkompresowac ten plik *.exe i potem odpalic tylko setup.exe.
Najlepiej ropzpakować to Winrar-em a potem odpalasz setup.exe - to o wiele szybsza metoda.

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline dodo

• **
  • 110
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 01, 2007, 22:56:59 »
Dzięki wielkie poradziłem sobie po polsku "Polak potrafi"  
najpierw zainstalowałem programik AM.4.0 to trwa chwile
Natomiast żeby zainstalować szybko mapę EU zrobiłem tak: na początku wybrałem instalacje na PC/Tablet tam pokazałem dysk F czyli czytnik SD i tam zainstalowałem mapę po czym włożyłem kartę do PDA i wszystko śmiga jak ta lala.
na koniec dodam tylko że z AM mam do czynienia od jej pierwszych wersji i przyznam szczerze że co kolejna odsłona to więcej spieprzą niż ulepszą.Ja zapłaciłem w końcu zainstalowałem i mam nadzieje że będe zadowolony ale uważam że to TT 6.0 to ona sie umywa dlaczego ?? nie rozumiem dlaczego jest tak pogmatwane menu bezsensu pomyślane opcje takie jak ulubione POI ,poi użytkownika w menu ustawienia.Nie rozumiem poco tak komplikować życie nawigacja ma ułatwiać życie a nie w pędzać nas na fora internetowe. Pozdrawiam wszystkich  :)

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 01, 2007, 22:59:11 »
Miałem to samo, pierwsza instalacja 9h, żenada. Poczytałem tutaj co nieco, a że też mam w laptoku wbudowany czytnik, myślałem, że zwalona karta itp. i kupiłem za 18PLN czytnik zewnętrzny. Ogólnie przez ten czytnik całość EU czyli blisko 1,9Gb instaluje mi jakieś 20min :)

Dodatkowo kiedy próbowałem zmieniać różne rzeczy w plikach tekstowych, zmiany kolorów itp. w interfejsie AM, wychodziły jaja, że brak słów, od momentu przejścia na czytnik skończyły się wszystkie cyrki i problemy.
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 01, 2007, 23:44:38 »
Dzięki wielkie poradziłem sobie po polsku "Polak potrafi"  
najpierw zainstalowałem programik AM.4.0 to trwa chwile
Natomiast żeby zainstalować szybko mapę EU zrobiłem tak: na początku wybrałem instalacje na PC/Tablet tam pokazałem dysk F czyli czytnik SD i tam zainstalowałem mapę po czym włożyłem kartę do PDA i wszystko śmiga jak ta lala.
na koniec dodam tylko że z AM mam do czynienia od jej pierwszych wersji i przyznam szczerze że co kolejna odsłona to więcej spieprzą niż ulepszą.Ja zapłaciłem w końcu zainstalowałem i mam nadzieje że będe zadowolony ale uważam że to TT 6.0 to ona sie umywa dlaczego ?? nie rozumiem dlaczego jest tak pogmatwane menu bezsensu pomyślane opcje takie jak ulubione POI ,poi użytkownika w menu ustawienia.Nie rozumiem poco tak komplikować życie nawigacja ma ułatwiać życie a nie w pędzać nas na fora internetowe. Pozdrawiam wszystkich  :)

U mnie widać w A701 transfer jest błyskawiczny. No względnie...
Ale wybacz, że nie zgodzę się z Tobą - kolejny nie potrafi rozpoznać prostego faktu, że ustawienia POI służą tylko do edycji, kasowania itp. POI użytkownika. Wyszukiwanie POI jest już pod klawiszem strzałki ("Prowadź do") - piszę to chyba po raz kolejny... Jedyna nielogiczność to tworzenie nowej kategorii POI, która powinna być tworzona właśnie w menu ustawień POI użytkownika a nie w "Ustawienia" -> "POI wyświetlanie". Może to drobnostka, ale jakoś tak nie podchodzi mi...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 02, 2007, 08:04:21 »

Dokładnie tak jest.Również mam czytnik w lapku i instalator go nie widzi  jak czytnik kart SD/MMC.Windows traktuje go jako dodatkowy dysk FAT , kolejny dysk twardy w kompie i koniec.Dlatego go instalator nie widzi. A w momencie rozpoczęcia instalacji podajesz przecież ścieżkę instalatorowi,że chcesz mieć program na PPC/PNA .Musisz zaopatrzyć się w zewnętrzny czytnik kart i instalacja potrwa ok 20 min.
A może nie macie sterowników do czytnika (a tylko default'owe z windozy) U mnie czytnik rozpoznawany jest jako dysk przenośny (a konkretnie jako 4 dyski) a dopiero po wgraniu sterowników jako czytnik pamięci SD ( CF/MC/XD/SM)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 02, 2007, 08:16:26 »

U mnie widać w A701 transfer jest błyskawiczny. No względnie...
Ale wybacz, że nie zgodzę się z Tobą - kolejny nie potrafi rozpoznać prostego faktu, że ustawienia POI służą tylko do edycji, kasowania itp. POI użytkownika. Wyszukiwanie POI jest już pod klawiszem strzałki ("Prowadź do") - piszę to chyba po raz kolejny... Jedyna nielogiczność to tworzenie nowej kategorii POI, która powinna być tworzona właśnie w menu ustawień POI użytkownika a nie w "Ustawienia" -> "POI wyświetlanie". Może to drobnostka, ale jakoś tak nie podchodzi mi...
[/quote]

Wybacz Prozor że, zabieram głos powtórnie w tej samej sprawie ale proszę nie wprowadzaj w błąd użytkowników pisząc że, w ustawieniach dostępna jest tylko edycja POI użytkownika, jest również dostepna edycja w osobnej ikonce "punkty ulubione", i w opcji "strzałka w górę" czyli "prowadź do" pojawia się ikonka "punkty ulubione" a nie ma "POI użytkownika" jest to ewidentna niekonsekwencja programistów AM, jeśli ma być tak jak Ty uważasz to nie powinno być również w opcji "prowadź do" ikonki "punkty ulubione" bo po co są przecież tylko w ustawieniach do edycji, przecież zawsze mogą być dorzucone do któreś kategorii POI.. a użytkownik zawsze gdzieś je sobie znajdzie, i proszę nie pisz że, zawsze można wrzucić swoje punkty do ulubionych i mieć je wszystkie razem pod ręką, wszystko można tylko w takim razie po co są POI użytkownika, wolałbym od razu wejść do "prowadź do" wybrać odpowiednią kategorię, dorzucić punkt i byłoby to znacznie prostsze. A tak w ogóle cieszę się że dostrzegłeś jakąś nielogiczność w AM i że coś Tobie nie podchodzi, a nie tylko uważasz że inni użytkownicy widzą tylko same problemy.
Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 02, 2007, 10:09:12 »
Sławek może zamiast pisać takie długie (i w dodatku nieprawdziwe) wywody, spojrzałbyś raz do menu w AM?
Nie widzisz w 'idź do' ikony 'POI'?
Czy choć raz w życiu sprawdziłeś, po co ona się tam znalazła?
A może problem w tym, że podpisana jest 'POI' a nie 'POI użytkownika oraz POI 'fabryczne''?
Owszem w AM3 był (niepotrzebny) podział menu na POI i POI użytkownika.
W AM4 w końcu można je wyszukiwać ze wspólnego menu i Ty Twierdzisz, że to źle? Możesz uzasadnić?
Rozumiem, że masz pewne 'naleciałości' z obsługi AM3, ale to jeszcze nie znaczy
że musisz się ich trzymać do końca swoich dni. Przyzwyczajenie jest wrogiem postępu  :P

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 02, 2007, 10:37:28 »
Uderz w stół a nożyce odezwą się... Sławek, nocnyMarek już wszystko za mnie powiedział. A więc nie będę się powtarzał. Przestaw się chłopie na inny tok myślenia, albo faktycznie wróć do AM v.3 i będziesz miał święty spokój z podziałem na POI i PU. Dla mnie tamten podział był odpowiednikiem aktualnego: POI i Ulubione, z tym, że Ulubione są aktualnie podzbiorem punktów POI. Ulubione są po to, żeby mieć tych kilka punktów ULUBIONYCH pod ręką. Coś jak  "pasek szybkiego uruchamiania" w windows.

Poprzednio (v.3) może i podział na POI i PU był słuszny na początku, kiedy jeszcze nie istniało mobilne.net i PU mogły być kroplą w morzu punktów wbudowanych. Teraz jest odwrotnie.

To co piszesz o "dorzucaniu" jest zrobione znacznie prościej: wskazujesz rysikiem punkt na mapie (ewentualnie "Prowadź do" -> "Punkt na mapie") i dodajesz do POI, ewentualnie POI-Ulubionych wraz z określeniem kategorii itp. Prościej i praktyczniej być nie może. A ta moja nielogiczność w tworzeniu kategorii POI z menu ustawień -> wyświetlania? Być może niedoróbka, życzyłbym sobie dodania takiej opcji również do menu ustawienia -> poi użytkownika.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2007, 10:52:44 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 03, 2007, 15:21:53 »
Witam serdecznie

AutoMapa 4.0 EU została zainstalowana w samochodzie z komputerem na pokładzie (PC z Win XP prof) cała instalacja błyskawiczna, pierwszy problem wyszedł w czasie trasy z Elblaga do Wiednia (trasa wyszła 820 km zamiast 978) ale jechałem cały czas strasznie bocznymi drogami (ustawione mam na maxa wybór trasy szybkiej ) JAK MOZNA TO POPRAWIĆ ABY JECHAC GŁÓWNYMI TRASAMI (w zakładce pomiń grogi zaznaczone) i 2 sprawa może mi ktoś podpowiedzieć jak fotoradary z TT wgrać do AM.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 03, 2007, 15:38:38 »
Własnie spróbowałem wyznaczyć taką trasę a ponieważ nie znałem ulic to wybierałem same miasta i mi z Elbląga do Wiednia wyznaczyło trasę szybką 973km i jedzie głównymi drogami... więc w programie chyba wszystko jest ok......
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2007, 15:42:52 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 03, 2007, 19:38:49 »
No chyba, że babol w wersji dla PC...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 03, 2007, 19:51:32 »
No chyba, że babol w wersji dla PC...
Albo coś namieszane w ustawieniach...
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 03, 2007, 23:58:06 »
Brak aktualizacji do 4.0.1?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 04, 2007, 00:01:12 »
Brak aktualizacji do 4.0.1?
Niestety brak ... a miało być tak pięknie, miała być Chrwacja i reszta krajów na wakacje.... wakacje się zaczęły, ludzie ruszyli na bezdroża Europy a tu nic.... po co komu Chorwacja po wakacjach... to już lepiej kupić za rok....
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 04, 2007, 10:05:01 »
Niestety brak ... a miało być tak pięknie, miała być Chrwacja i reszta krajów na wakacje.... wakacje się zaczęły, ludzie ruszyli na bezdroża Europy a tu nic.... po co komu Chorwacja po wakacjach... to już lepiej kupić za rok....

U konkurencyjnych producentów też pewne nowości miały być na wakacje, a nie ma do tej pory. W tym roku w ogóle jakoś słabo pod tym względem choć sprzedaż nawigacji rośnie lawinowo (a może właśnie dlatego - i tak kasa do nich płynie i tak).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 04, 2007, 10:10:21 »

U konkurencyjnych producentów też pewne nowości miały być na wakacje, a nie ma do tej pory. W tym roku w ogóle jakoś słabo pod tym względem choć sprzedaż nawigacji rośnie lawinowo (a może właśnie dlatego - i tak kasa do nich płynie i tak).
Tylko, że AM EU jest jeszcze nie pełna a do tego brak kompresji map powoduje, że zainstalowanie całej europy na karcie 2GB w zasadzie uniemożliwia instalowanie innych aplikacji bo karty 4GB to niewiele urządzeń obsługuje - taki iGO dla przykładu o identycznym zasięgu miesći się na 1GB.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline dodo

• **
  • 110
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 08, 2007, 21:56:19 »
Witam po raz kolejny
Już myślalem że tak pięknie będzie mi śmigać AM ale to d.... mianowicie dwa razy od mojego pierwszego posta byłem już w niemczech i wyznaczyła trasę ok .ale ostatnio chciałem dojechać na ulice Nankiera we Wrocławiu i lipa staje na 96 % i wyskakuje komunikat że zestala wykorzystana maksymalna ilość kombinacji????? i koniec w żaden sposób nie wyznacza tej trasy ulice widzi pokazuje na mapie natomiast trasy nie wyznacza. Po raz kolejny tyłek uratował mi TT i powiem krótko mam juz dość serdecznie tego gówna zwanego AutoMapą zostaje przy TT który w mnie jeszcze nigdy w życiu nie zawiódł w żaden sposób szkoda, ze nie jest jeszcze tak dokładny jak ta żenująca AM ale myślę że to jeszcze chwila i będzie pokrycie 99% a wtedy podejrzewam że AM zniknie z rynku bo od samego początku są z nią same kłopoty.
p.s. chciałbym kiedyś spotkać na żywo twórców AM  ;)