AutoMapa 3.x - Bydgoszcz v3d ?

• 9 Odpowiedzi
  • 2964 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
« dnia: Maj 29, 2004, 22:51:12 »
Jestem troche zmieszany, bo to wygląda jak sen.

W piątek 28 maja tego roku odwiedziłem znajomego. Około godziny 17:30 zajrzeliśmy wspólnie  na jego PC-cie na stronę AutoMapy pod rubrykę "Rejestracja". W "Planach miast" było tam widocznych 9 miast. Doszły Bydgoszcz i .... Toruń.

Po moim powrocie do domu jednak było ich znów tylko 7. Bydgoszcz i Toruń zniknęły ze strony AutoMapy. Znajomy potwierdzł mi telefonicznie, że te miasta również widział.

Czy ktoś poza nami widział te zmiany ?

Pozdrowienia

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 29, 2004, 23:09:16 »
W dniu, w którym się pojawiła Łódź, dostałem powiadomienie e-mailem od AutoMapa News :)

O Bydgoszczy (ani Toruniu :( ) na razie nic nie przyszło ...

BTW - za to do ściągnięcia jest "Prezentacja" - ze stronki z wersjami demo!
(Bardzo podobna do TomTomowej reklamy Go!)

BTW - jak to jest ze zmianą map poszczególnych krajów w Navigonie, bo już się pogubiłem? Ograniczenie 390 MB dotyczy tylko samodzielnie  wyeksportowanych map, a całe mapy Navigona można władować, czy nie da się w żaden sposób władować np. na 1 GB CF całej Europy i jechać bez przełączania map! Nie chodzi o mi o same główne drogi, tylko o "pełne" mapy?

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 29, 2004, 23:44:57 »
jacek_wo,

ja nie dostałem żadnych wiadomości, jak ukazały się GOP i Łódź. A ukazały się.

W Navigonie całej Europy nie można władować na kartę pamięci, ale przede wszystkim nie można jej "wyexportować".

Ja osobiście posiadam MNEE 1.5 (a właściwie MNWEE czyli MobileNavigator WestEuropa Edition), z którego jestem bardzo zadowolony. W tej wersji można wyeksportować mapy o wielkości co 490 MB, co odpowiada powierzchni około 500 km x 500 km. Realnie mam wyeksportowaną, tzn. przy pomocy załączonego programu na PC-cie wycięty prostokątny fragment mapy Europy, który zawiera całe Niemcy i znajdujące się w prostokącie fragmenty państw sąsiednich. Są to (fragmenty) Belgii, Holandii, Luksemburga. Francji, Szwajcarii, Austrii i Czech. W Czechach są jedynie tylko najgłówniejsze drogi zaznaczone.

Wyeksportowana mapa Niemiec załączona do programu MNEE 1.5 ma objętość 388 MB. Jest to faktycznie mapa samych Niemiec bez sąsiadów.

W nowym Navigatorze 4 jest silniejsza kompresja map, co oznacza, że mapa samych Niemiec ma objętość około 230 MB. Za to jest ograniczona wielkość map, które można samemu eksportować do 360 MB, co odpowiada rzeczywistej wielkości mapy jak w MNEE 1.5. Eksport mapy, to znaczy wytworzenie wycinka mapy przy pomocy PC, tej wielkości czytelnej na PDA trwa około 5 godzin. Przeniesienie tej mapy z PC na kartę pamięci przy pomocy cardreadera trwa parę minut.

To oznacza, że jazda po całej (Zachodniej) Europie nie jest możliwa bez ograniczeń. Możliwe jest tworzenie prostokątnych wycinków map opisanej wielkości poprzez granice państw lub tras, które mogą prowadzić rzeczywiście przez całą Europę zachodnią. Szerokość trasy można wybrać od 2 km do 99 km, co nawet w wypadku koniecznych objazdów z reguły wystarczy.

Te ostatnie wywody nie dotyczyły jednak AutoMapy.

Pozdrawiam

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2004, 17:54:40 »
Cytat: PeDeA
ja nie dostałem żadnych wiadomości, jak ukazały się GOP i Łódź. A ukazały się.

Ja dostałem takie coś:
## Poniższa informacja została wysłana pod adresy e-mail, na które ##
 ## zostały zarejestrowane licencje AutoMapy. Jeśli nie życzy       ##
 ## Pan(i) sobie otrzymywać w przyszłości podobnych wiadomości      ##
 ## bardzo prosimy o odesłanie odpowiedzi zatytułowanej NIE .       ##
 ## Pana(i) adres e-mail zostanie wówczas usunięty w listy.         ##

***** English and German version below *****
 ---------------------------------------------

=-=-= /-\/\/\ =-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
[ Informacja dla użytkownikow                           12.05.2004  ]
 =-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Drogi Użytkowniku!

Jest nam miło poinformować, że oferta AutoMapy została  wzbogacona o mapę Łodzi.

Jest to najbardziej aktualna i najbardziej precyzyjna mapa tego regionu  jaka została wydana. Zawiera m.in. ponad 53 000 budynków  narysowanych na podstawie zdjęć lotniczych i opatrzonych adresami  oraz ponad 800 obiektów użyteczności publicznej.

Przypominamy, że posiadacze zestawów Polska XL mogą pobrać
 AutoMapę Łodzi z www.AutoMapa.com.pl i zarejestrować bezpłatnie
 przy użyciu numeru licencji XL. W sprzedaży detalicznej AutoMapa
 Lodz kosztuje tyle samo, co inne Plany Miast czyli 129 zł netto.

Szerokiej Drogi!
 Zespoł AutoMapy

Cytat: PeDeA
W Navigonie całej Europy nie można władować na kartę pamięci, ale przede wszystkim nie można jej "wyexportować".
To oznacza, że jazda po całej (Zachodniej) Europie nie jest możliwa bez ograniczeń. Możliwe jest tworzenie prostokątnych wycinków map opisanej wielkości poprzez granice państw lub tras, które mogą prowadzić rzeczywiście przez całą Europę zachodnią. Szerokość trasy można wybrać od 2 km do 99 km, co nawet w wypadku koniecznych objazdów z reguły wystarczy.
To niestety dyskwalifikuje Navigona jako produkt pozwalający na "włóczęgę" po Europie, a TMC choć fajne, bardziej jest przydatne przy częstych podróżach autostradami w Niemczech, więc nie jest dla mnie decydującym argumentem przy zakupie.

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2004, 00:04:34 »
jacek_wo,

Twojej konkluzji dyskwalifikującej program Navigona nie podzielam, bo nie ma innego programu, który by umożliwił "bezgraniczną" nawigację po całej Europie z jednej karty pamięci na PDA. Są wprawdzie mapy Europy w jakości major roads. Mapy Navigona umożliwiają nawigację w Europie Zachodniej "od drzwi do drzwi". Niemal w 100 % W Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Beneluxie i W. Brytanii. A moje osobiste doświadczenia we Francji są równiez bardzo pozytywne.

Na moim MNEE 1.5 jest możliwa nawigacja przez granice państw na przykład z Berlina (lub ze Słubic) do Paryża bez zmiany mapy.

Był wprawdzie dawniej program Navigona na laptop, który umożliwiał faktycznie nawigację po calej Europie Zachodniej bezpośrednio z twardego dysku laptopa. Ale to jest dziś już historia, a i mapy były jeszcze bardzo niedoskonałe.

Pozdrawiam

PeDeA

PS. Jak oceniasz jakość planu Torunia w mapie Polski AutoMapy ?
Pozdrawiam PeDeA

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2004, 22:51:14 »
PeDeA:

Może faktycznie trochę za ostra ta konkluzja, ale to właściwie był skrót myślowy:
dostałam zamówienie na nawigację od teścia, który nie chce żonglować kartami pamięci, przełączać ciągle mapek, wożenie laptopa nie  wchodzi w grę, a wyjazd nie da się zawsze do końca zaplanować - nie są to konkretne trasy, a przed wyjazdem znany jest tylko punkt "Start" :), meta może wypaść we Francji albo we Włoszech czy w Portugalii.

Po komentarzach SportBuddy'ego zmodyfikowałem swoją opinię, gdyż przedtem źle zrozumiałem owe ograniczenie 330 czy 390 MB - sądziłem ze nie da rady i tak więcej wykorzystać, teraz rozumiem (nie wiem czy słusznie) że mogę na CF wgrać kilka map?

BTW - TomTom jest dostępny od ręki, Navigator - ze względu na dużą ilość zamówień jest niedostęny, tydzień temu obiecywali go na koniec maja, teraz na połowę czerwca ! :(

PS.
Toruń (Bydgoszcz też) w AutoMapie Polska 50k jest dość dokładnie zobrazowany, są opisane nawet małe uliczki, ale ...
1. mapa jest dość nieakualna - nie ma w niej uwzględnionego (trwającego 2 rok) remontu wiaduktu nad torami kolejowymi, który całkowicie zdezorganizował organizację ruchu w Toruniu, kilka małych uliczek nabrało bardzo dużego znaczenia, kilka dużych sporo zaś straciło :)
2. część ulic asfaltowych dla AM jest chyba gruntowymi, bo starannie je omija ;)
3. kilka ulic gruntowych (m. in. Fasolowa na Wrzosach i Gdańska) istnieje tylko na mapie, w rzeczywistości nadają się głównie do jazdy terenówkami :)

4. routing jest dość dziwaczny z punktu widzenia toruniaka, często jestem poza wyznaczoną trasą :)

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2004, 23:15:56 »
jacek_wo

załączam przykład mapy możliwej do wykonania w Navigonie:

(niestety nie udaje mi się tu załączyć obrazka z własnego dysku)

Oczywiście można więcej map składować na jednej karcie pamięci.

Jednak nie ma możliwości ich jednoczesnego użytku, tak jak to ma miejsce w AutoMapie. Nawigację na jednej mapie należy zakończyć aby wznowić ją na następnej mapie. Można w tym celu wykorzystać przerwę na obiad lub rozprężenie.

Pozdrawiam

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 02, 2004, 12:45:56 »
PeDeA:

A w jakiej formie w ogóle są mapy w Navigonie?
To znaczy, czy są tam gotowe mapy poszczególnych krajów/obszarów (Niemcy, Benelux), czy tylko jedna wielka mapa całej Europy, z której muszę sam wygenerować interesujący mnie fragment?????

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 02, 2004, 18:46:00 »
jacek_wo,

są obie możliwości, zarówno duża mapa Europy, z której można generować dowolne prostokątne wycinki, których wielkość jest jednak ograniczona (pisałem), jak również "korytarze" do szerokości 99 km. Ciekawe rozwiązanie mapy nie prostokątnej przedstawili klubowicze z forum www.pocketnavigation.de. Można ją stworzyć przez sprytny wybór korytarza i punktów pośrednich o promieniu do 150 km.

Niestety nie udało mi się tu pokazać przykładowego fragmentu. Wyobraź sobie prostokąt o bokach ukierunkowanych północ-południe i wschód-zachód zawierający Bremę, Wiedeń, Monachium i Paryż.

A dodatkowo załącza Navigon gotowe mapy poszczególnych państw, przy czym mniejsze z nich są połączone (Benelux, W. Brytania + Irlandia). Te mapy są gotowe, tzn. w parę minut można je skopiować na kartę pamięci.

Cześć

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 02, 2004, 21:46:34 »
PeDeA
Dzięki - to już mi wystarcza!