AUTOMAPA 3.9.3 i maly problem

• 18 Odpowiedzi
  • 3982 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AUTOMAPA 3.9.3 i maly problem
« dnia: Lipiec 21, 2007, 10:52:37 »
witam od woczraj jestem szczesliwym posiadaczem Mio p550 gdzie wgrana jest automapa 3.9.3 ,jak narazie zabawa polega na poznawaniu funkcji  automapy itd, no i tu cos namieszalem bo przy szukaniu miasta i podaniu adresu wyskakuje menu rozwiaja typu: ZNAJDZ NA MAPIE, POKAZ ULICE ,START,PRZEZ ,KONIEC , KONIEC START GPS no i ta ostatnia funkcja odpala wyznaczanie trasy i mozna jechac w droge ,ale cos chyba namieszalem bo teraz tylko w przypadku podania miasta moge wciasnac ta funkcje startu a w przypadku podania ulicy wszystkie funkcje poza POKAZ NA MAPIE sa nieaktywne i jedynie pokazuje mi ulice w danej miejscowosci ale nie prowadzi mnie z danego punktu w ktorym sie znajduje,co moze byc nie tak ?

*

Offline Fiffman

• 29
  • Falubaz King !!!!
  • Sprzęt: Mio P550m // Nokia E50
Odp: AUTOMAPA 3.9.3 i maly problem
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 21, 2007, 13:14:46 »
musisz włączyć GPS

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 21, 2007, 13:38:20 »
no wlasnie gps jest wlaczony bo w przypadku podania samego miasta normalnie zaskakuje a w przypadku dodania juz ulicy jest nieaktywne.

*

Offline Fiffman

• 29
  • Falubaz King !!!!
  • Sprzęt: Mio P550m // Nokia E50
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 21, 2007, 13:49:02 »
jeśli jest włączony to sprawdź czy ma zasięg bo jeśli siedzisz w pomieszczeniu to raczej zapomnij o nim

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2007, 13:52:56 »
tez o tym myslalem dlatego specjalnie wyjechalem na miasto i niestety ten sam objaw.Ale wydaje mi sie ze w pomieszczeniu zamknietym tez byl zasieg bo jesli by nie bylo to nawet w przypadku samego miasta by tez start byl nieaktywny

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 21, 2007, 14:04:21 »
No bo tak jest, przynajmniej u mnie też - z listy możesz wybrać miasto (start, koniec GPS), ale już z listy ulicy w ten sposób nie wybierzesz, musisz wyświetlić ją na mapie i z poziomu mapy dopiero jest aktywna ta funkcja.
Jest to pewna niekonsekwencja w AM w tej wersji, ale cóż....

*

Offline mobil

• *
  • 80
  • Sprzęt: TomTom 920T
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2007, 19:39:06 »
A instrukcję czytałeś. :)
Potrzebna zgoda.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 22, 2007, 10:08:26 »
hmm no to wyskoczyl mi jeszcze jedn problem gdyz dzisiaj kiedy odpalilem mojego pda zniknela wogole automapa czy jest to wogole mozliwe?

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 22, 2007, 10:51:08 »
Tak, możliwe, ona jest dalej w PDA ale czasem skrót na ekranie zanika.
Wystarczy pacnąć w miejsce gdzie powinien być skrót i AM odpala. Ewentualnie przez opcje, programy.
Ten typ tak ma.
AM v.4.0.1 już nie ma tego problemu.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 22, 2007, 11:42:47 »
ok wiec jedeb problem rozwiazany,tak jak pisal bartek mapa sie pojawila,ale z tym wyszukiwaniem ulic to dalbym sobie choc nie powinienem;) reke uciac ze jeszcze dwa dni temu wpisujac do miasta rowniez ulice dalo sie uaktywnic  START KONIEC GPS i smigalo a teraz to da sie na takiej zasadze ze biore pierw szukam miasta potem opcja pokaz na mapie,nastepnie z pozycji mapy skrocik abc wpisuje nazwe ulicy ,opcje pokaz na mapie,potem z pozycji mapy,MENU i tam opcja Trasa i dopiero STAR KONIEC GPS czy to tak ma byc czy cos robie dalej zle?

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 22, 2007, 12:31:48 »
W drugiej kwestii nie mogę pomóc bo mam v.3.9.7 i nie mogę sprawdzić. Tak na "chłopski rozum" to nawigacja prowadzi do konkretnego punktu na mapie. Jeśli wybierzesz miasto i "KONIEC,START GPS" to prowadzi Cię do wybranego miasta i punktu na mapie przy nazwie tego miasta.
Np. Warszawa ma tę kropkę przy al. Ujazdowskich i jak wybierzesz W-wa Koniec, start gps to zostaniesz doprowadzony do tej kropy.
W przypadku wyboru ulicy musisz wskazać punkt na danej ulicy i wtedy uaktywni się KONIEC,Start GPS.
Zawsze do nawigacji musisz mieć przynajmniej dwa punkty a nie ulice.
Innego wytłumaczenia nie widzę ale może ktoś Ci lepiej wyjaśni.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 22, 2007, 12:56:10 »
Dokładnie tak jak napisał Bartek. Aby nawigować na konkretną ulicę musisz w wyszukiwarce oprócz nazwy ulicy podać również numer domu . Inaczej AM nie wie na którą część ulicy ma Cię kierować. Jeśli nie znasz numeru, to wyświetlasz ulicę, ustalasz w który punkt ulicy chcesz jechać, trzymasz dłużej w tym punkcie rysik i w menu podręcznym masz już dostępną opcę "Koniec, start = GPS"

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 22, 2007, 14:08:01 »
Dobra chlopaki to juz wiecej nie mecze ale na zakonczenie wyciagam w takim razie wnioski ze mapa ktora mam wgrana a powtorze automapa 3.9.3 w  MIO P550 pomimo tego tak jak mowicie zeby podac konktretny adres ulicy to trzeba podac rowniez nr domu po wprowadzeniu np.takich danych  Bełchatów  ul. 9 Maja 15, Chrzanów  ul. Rynek 16, Kłodzko  ul. Grunwaldzka 2, Opole  ul. Reymonta 29, Świdnica  ul. Armii Krojowej 55, Wadowice  ul. Batorego 2A, Zawiercie  ul. Piłsudskiego 119 w ani jednym przypadku po dopisaniu nr nie potrafi tego zlokalizowac tylko wyznacza trase bez podania nr .

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 22, 2007, 14:32:55 »
w ani jednym przypadku po dopisaniu nr nie potrafi tego zlokalizowac tylko wyznacza trase bez podania nr .
Faktycznie, brak adresu w Bełchatowie ale co oznacza "wyznacza trasę bez ..." tego zupełnie nie wiem.

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 22, 2007, 14:41:20 »
Chodzi mi o to ze w kazdym z powyzszych adresow po dopisaniu danego nr automapa nie przechodzi do nawigacji tylko komunikat ze brak takiego adresu dopiero po skasowaniu nr przechodzi do nawigacji tylko na dana ulice a numer niestety trzeba sobie bedzie znalezc samemu jak juz tam dojedziemy droga indywidualna;)

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 22, 2007, 15:11:37 »
To jest normalne, niestety AM nie ma jeszcze pełnej bazy adresowej Polski.
W chwili skasowania numeru, AM znajduje ulicę ale żeby prowadziła do niej trzeba zaznaczyć jakiś punkt na tej ulicy, a to już musi zrobić użytkownik.

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 23, 2007, 07:40:12 »
a czy wyzsze modele automapy np. ta 4.01 XL rowniez maja taki problem z dokladnymi adresami czy tylko ta wersja,bo troche to dziwne porownojac ja np do Garmina 350 mojego brata ktory kupil go z 2 lata temu jeszcze mu sie nie zdazylo zeby tam nie bylo dokladnego adresu i wyskakiwal jakis blad,poprostu wpisuje ulice i nr i tam go prowadzi.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 23, 2007, 08:34:04 »
jeszcze mu sie nie zdazylo zeby tam nie bylo dokladnego adresu i wyskakiwal jakis blad,poprostu wpisuje ulice i nr i tam go prowadzi.

No, no, nie przesadzajmy. Mam Nuvi 660 i wcale nie jestem taki zadowolony. Lepsza jest AM.
Lepiej sprawdź swoje adresy na Garminie.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 23, 2007, 12:29:33 »
a czy wyzsze modele automapy np. ta 4.01 XL rowniez maja taki problem z dokladnymi adresami czy tylko ta wersja,bo troche to dziwne porownojac ja np do Garmina 350 mojego brata ktory kupil go z 2 lata temu jeszcze mu sie nie zdazylo zeby tam nie bylo dokladnego adresu i wyskakiwal jakis blad,poprostu wpisuje ulice i nr i tam go prowadzi.

O ile pamiętam, to na Garminie 350 wylicza numer proporcją do ulicy  :o - czyli jeśli końcówka ulicy ma nr 100 to nr 50 wg Garmina jest dokładnie po środku. Jeśli nr 33 to na 1/3  ulicy.  W Polsce to nie zawsze jest prawdą (hihi...), w AM jeśli jest numer budynku, to na ogół w miejscu, w którym ten budynek stoi. Problemem może być czasami przypisanie nie do tej ulicy co trzeba (bo np. mój E.Plater 7 stoi bliżej ul.Park Bankowy i choć 7 jest oznaczona jako E.Plater, to nawigacja prowadzi do Parku Bankowego - zgłoszone do supportu, będzie poprawione ;) ).

A jesli nie ma numeru budynku na mapie, to radzę włączyć swój komputer biologiczny, wybrać pokazanie ulicy i wskazać metodą garminowską ;)
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/