AutoMapa 3.8 - funkcjonalność i propozycje ogólne

• 21 Odpowiedzi
  • 5487 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« dnia: Marzec 30, 2005, 13:13:54 »
Kolejne podziękowanie Autorom za dotychczasową pracę włożoną w rozwój i poprawę jakości programu, a nam użytkownikom za charytatywną działalność związaną z wykrywaniem ich błędów... ;)
W tym miejscu proponuję zgłaszać i dyskutować TYLKO o niedoskonałościach samej aplikacji wersji 3.8.x.x, propozycjach jej rozwoju itp.

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2005, 14:55:52 »
Nadal po wylaczeniu Dellicji buttonem podczas wlaczonej aplikacji AM (nie musi byc nawet GPS wlaczony) przy ponownym uruchomieniu mam jakies 75% na to ze automapa sie zwiesi po pierwszych tapnieciach.
Zmusza mnie to do wychodzenia z automapy przed wylaczeniem Dellicji

Dane Palmy i osprzetu jak w opisie.

*

Offline mslaw

• **
  • 131
  • Sprzęt: HTC P-3300 "Artemis", MicroSD 4GB,TomTom 6,HTC TOUCH
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 31, 2005, 14:11:37 »
Witam!
Czy działa wam  przybliżenie ekranu na wyznaczonej trasie przy dojechaniu do punktu zwrotnego ? Bo u mnie nie :( W menu  chyba kiedyś była taka opcja do zaznaczenia a w chwili obecnej nie mogę się dopatrzeć .
Może jestem ślepy :)  

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 31, 2005, 15:05:16 »
A masz zaznaczoną opcję AUTO w Menu SKALA?
Jeśli nie to kliknij na opcję Auto - prawdopodobnie będzie działać.

*

Offline mslaw

• **
  • 131
  • Sprzęt: HTC P-3300 "Artemis", MicroSD 4GB,TomTom 6,HTC TOUCH
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2005, 09:11:39 »
Dzieki IGAB :) Jest juz OK

*

Offline Cley

• **
  • 101
  • Sprzęt: HP iPAQ 5550; HTC Touch HD, Navroad
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 01, 2005, 17:59:26 »
Witam,

mam problem. Po zainstalowaniu AM v.3.8 zauważyłem, że program "gubi mapy". Do tej pory nigdy nic podobnego się nie zdarzyło. Mapy miast oraz Polski mam zainstalowane na karcie SD natomiast mapę Warszawy i sam program na PDA. Zauważyłem problem, gdy przy wyznaczaniu trasy otrzymałem komunikat: "Punkt trasy zbyt daleko od dróg!"
Gdy jednak próbowałem wczytać mapę z menu programu to okazało się, ze w oknie pokazują się wszystkie mapy. Natomiast przesuwając mapę piórkiem w miejsce końca mojej trasy - mapy nie było.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, co z tym zrobić?

Zainstalowałem z powrotem AM 3.7 ale problem nie ustąpił.

Pomóżcie.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2005, 21:47:57 »
Moze przegraj cala zawartosc karty na PC i sformatuj karte - potem wgraj ponownie wszystko na SD.

*

Offline Cley

• **
  • 101
  • Sprzęt: HP iPAQ 5550; HTC Touch HD, Navroad
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2005, 22:04:31 »
A mozesz mi powiedzieć jak sformatować kartę SD? Nigdy tego nie robiłem...

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 02, 2005, 01:58:25 »

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2005, 01:47:31 »
Czy jest gdzies funkcja zmieniajaca skale Automapy przy dojezdzaniu do celu tak jak przy zwrotach? Czesto te ostatnie pareset metrow przed celem jest bardzo istotne w nieznanej okolicy.

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 28, 2005, 09:49:21 »
Ustaw w skali na auto, to powinna Ci sie skala zmienić. Przynajmniej u mnie tak działa.
Pzdrw.Jacek

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 28, 2005, 10:44:29 »
Na auto jest ustawione caly czas i NIC

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 14, 2005, 00:58:06 »
Pewnie to żadna nowość ale osobiście nie widzę potrzeby wyświetlania na mapie PU wraz z informacją o jego Priorytecie. To tylko zasłania cenny kawałek mapy a często również inny PU.
Priorytety mamy na liście PU i moim zdaniem to wystarczy.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 14, 2005, 04:16:31 »
Cytat: Maap
nie widzę potrzeby wyświetlania na mapie PU wraz z informacją o jego Priorytecie. To tylko zasłania cenny kawałek mapy a często również inny PU.

Tak jest!
Sam nosiłem się z zamiarem zgłoszenia propozycji bezpośrednio do AM, bo wydawało mi się to oczywiste i bezdyskusyjne.
Szczególnie odczuwalne to jest w centrach handlowych, w których funkcjonuje wiele placówek z naszej bazy POI. Ikonki zachodzą na siebie i trudno kliknąć czasem tę właściwą, żeby odczytać tekst dodatkowego info.

Dodatkowo, sugerowałbym stworzenie mechanizmu, funkcjonującego w Garminach. Jeśli w tym samym (czasem idealnie w tym samym) miejscu są dwa punkty, to po kliknięciu w taki punkt pokazuje się możliwość wyboru kolejnym kliknięciem tego, który nas interesuje (z ukazującego się menu kontekstowego). Zdarza się, że nawet nie mamy pojęcia o tym, że są tam dwa PU - jeden pod drugim.

*

Offline jac.ek

• **
  • 168
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 14, 2005, 18:25:49 »
Cytat: Moi
Cytat: Maap
nie widzę potrzeby wyświetlania na mapie PU wraz z informacją o jego Priorytecie. To tylko zasłania cenny kawałek mapy a często również inny PU.

Tak jest!
Sam nosiłem się z zamiarem zgłoszenia propozycji bezpośrednio do AM, bo wydawało mi się to oczywiste i bezdyskusyjne.
Szczególnie odczuwalne to jest w centrach handlowych, w których funkcjonuje wiele placówek z naszej bazy POI. Ikonki zachodzą na siebie i trudno kliknąć czasem tę właściwą, żeby odczytać tekst dodatkowego info.

Dodatkowo, sugerowałbym stworzenie mechanizmu, funkcjonującego w Garminach. Jeśli w tym samym (czasem idealnie w tym samym) miejscu są dwa punkty, to po kliknięciu w taki punkt pokazuje się możliwość wyboru kolejnym kliknięciem tego, który nas interesuje (z ukazującego się menu kontekstowego). Zdarza się, że nawet nie mamy pojęcia o tym, że są tam dwa PU - jeden pod drugim.

Przydałaby się funkcja włączająca/wyłączająca dowolną kategorię POI. I tak np jeśli szukam apteki, to włączam apteki i nic więcej - ot czytelność...

*

• 6498
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 14, 2005, 19:12:19 »
Cytat: jac.ek
Przydałaby się funkcja włączająca/wyłączająca dowolną kategorię POI. I tak np jeśli szukam apteki, to włączam apteki i nic więcej - ot czytelność...

Przecież tak to właśnie działa...
Zarówno dla POI, jak i dla PU. I wyświetlanie, i wyszukiwanie. Możesz ustawiać dowolnie.

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 17, 2005, 13:53:29 »
Może mi ktoś powiedzieć, jak wygląda wyznaczanie trasy w nowej wersji AM? Właśnie trochę pojeździłem sobie z wersją 3.7 i nie bardzo jestem zadowolony z sugestii "pani Jadzi". Po wyznaczeniu trasy z punktu A do punktu B i po zjechaniu z tej trasy, konsekwentnie stara się mnie nakłonić do powrotu na trasę pierwotną nawet kosztem nadkładania kilkunastu kilometrów. Nie prościej byłoby przeliczyć nową trasę. W moim przypadku na 1200 m przed celem AM sugerowała zawrócenie i pokonanie 13 km tylko po to, żeby było tak jak ona chce.

P.S.
Czy jest możliwa kombinacja trasy "krótkiej" z trasą "szybką"?
OPTIPAD 300 (Palmax z710) uszkodzony, OPTIPAD 400 (MIO 558), GPS Rikaline-kabel, SanDisk 1GB

*

• 6498
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 17, 2005, 14:22:41 »
Wygląda mi to na błąd mapy. Niemożliwe raczej, żeby AM usiłowała skierować na dodatkowe 13 km, będąc 1200 m od celu.
Pewnie jest tam jakaś "dziura" (może np. niepołączone fragmenty map?). Powinieneś to zgłosić do AM.

Poza tym, czemu nie uaktualnisz AM do wersji 3.8? Jest poprawiony algorytm autokorekty trasy oraz mniejsza ilość prób zawracania na uprzednio wyznaczoną trasę, niż w wersjach poprzednich.

*

Offline Robert Błaszczak

• **
  • 134
  • FS LOOX N560, NOKIA N73
    • http://www.foto.blaszczak.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 17, 2005, 14:39:21 »
Cytat: Moi
Poza tym, czemu nie uaktualnisz AM do wersji 3.8? Jest poprawiony algorytm autokorekty trasy oraz mniejsza ilość prób zawracania na uprzednio wyznaczoną trasę, niż w wersjach poprzednich.

Nie chcę być za bardzo podejżliwy i obym się mylił, ale Moi chyba wiesz, czemu.

--
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 17, 2005, 15:21:35 »
Moje postulaty
1. Zwiekszanie skali przy dojezdzie do punktu docelowego tak jak to sie dzieje przy dojezdzie to skrzyzowan .
2. Mozliwosc opcjonalnie zwieksznie skali przy dojezdzie do wybranych przes siebie kategoriach PU ( tak jak to sie dzieje w programie
http://checkpoint.oabsoftware.nl/index.php )
3. Mozliwosc wyswietlania tylko np. 3 kategori z 7 kategorii pobranych z    http://poi.mobilne.net/  Inne kategorie chcialbym wlaczac jedym ruchem ale nie rezygnowac przy okazji z podgladu tych moich 3 czy 2

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 17, 2005, 19:54:49 »
Robert :) sugestia jak najbardziej na miejscu. Osobiście jeszcze nie dorobiłem się automapy i dopiero szykuję się do zakupu. Planuje zakup samej mapy Polski, bo na XL niestety mnie nie stać. Ale, że zbyt często zdarza mi się kupić przysłowiowego "kota w worku" postanowiłem najpierw pobawić się pocketem znajomego. Znajomy ma pocketa firmowego i uaktualnienie wersji zależy niestety od szefostwa, które jak to zwykle bywa nie ma czasu na pierdoły.
OPTIPAD 300 (Palmax z710) uszkodzony, OPTIPAD 400 (MIO 558), GPS Rikaline-kabel, SanDisk 1GB

« Odpowiedź #21 dnia: Maj 19, 2005, 22:47:16 »
Proponował bym też (o ile nie ma - ja nie znalazłem), możliwość wytyczenia trasy do najbliższego punktu z POI, np. : wytycz trase do najbliższego bankomatu Euronet